Румъния подари на България рецепта за наистина Бърза помощ

Д-р Раед Арафат

© PRoPR

Д-р Раед АрафатЗа истинската реформа не са необходими много ресурси, а воля и целеустременост. Доказателство за това е държавният секретар по здравеопазването на Румъния д-р Раед Арафат, който е обявен за национален герой в страната си, след като лично създава една от най-модерните и ефективни системи за бърза помощ в Европа. 


Така беше представен д-р Арафат днес на конференция, посветена на румънския модел за спешна помощ и многобройните проблеми в българската система, с участието на представители на пациентските организации, лекарското съсловие и ведомствата. Арафат е емблематична личност в Румъния. В началото на 2012 г., след спор между него и президента Траян Бъсеску оставката му като зам.-министър на здравеопазването предизвика масови протести с искане за връщането му


Работата по системата на спешната помощ в Румъния започнала още в края на 90-те, а от пет години се прилага на национално ниво с пълен успех. За това време внезапната смъртност намаляла значително и се увеличил делът на критичните пациенти, достигнали до болницата, обясни Арафат. Сега времето от обаждането до пристигането на линейката в градовете е между 8 и 10 минути, а в селските райони, където отнема повече време - до 20 минути.
В арсенала на системата има няколко вида коли и линейки, оборудвани с всичко необходимо, включително специализирани за превоз на раждащи и новородени, хеликоптери и самолет. Част от колите на пожарната служба също са оборудвани с медицинска техника, която се поддържа от здравното министерство на Румъния. 


Най-важното за успеха на подобна система е сътрудничеството и добрата координация между службите - полицията, пожарната и бързата помощ, категоричен е Раед Арафат. "Преди да започнем да работим с пожарната, Спешна помощ имаше шест станции, а пожарната - 22. Сега работим с 28 обекта - това е един от факторите, които намаляват времето за реагиране", заяви той. 


Капацитетът за реакция също се е увеличил. След обучения и с пряка видео връзка със спешните центрове, пожарникарите могат да оказват първа помощ и да разчитат на професионални инструкции, докато пациентът може да бъде транспортиран или пристигне лекар на мястото.


По време на конференцията за спешната помощ в България и Румъния

© PRoPR

По време на конференцията за спешната помощ в България и Румъния


Сработването между службите обаче е била и една от по-трудните задачи. Първоначално координацията между тях не се получавала, а линейките се бавели с по 40 минути, дори след въвеждането на единния номер 112 през 2001 г. Тогава по идея на Арафат диспечери и на трите звена били обединени в общи центрове за приемане на сигнали и синхоринизиране на действията. Допълнително се създали тренировъчни центрове за пожарникарите, лекарите и медицинските сестри в сферата.


Инвестициите, с които са осигурени модерните спешни отделения и тренировъчни центрове, технологиите за телемостове и оборудване за линейките, както и част от самите превозни средства, са на стойност от 35 млн. евро. На година системата за спешна помощ струва между 5 и 6% от всички разходи за здравеопазване на държавата, а обслужва около 7 млн. човека.  


Арафат покани България да ползва модела и увери, че ще помогне както може. "Нашата книга е отворена за вас, но това не може да се направи на принципа "копи-пейст", трябва да се види какви елементи има българската система, които трябва да се променят, какво може да се заеме от румънската и какво не може. Сигурен съм, че тук има хора, които искат да направят промяна и имат идеи", допълни той. 


Румъния подари на България рецепта за наистина Бърза помощ

© PRoPR


След презентацията заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков коментира пред журналисти, че самият той не би могъл и не се наема да бъде националният герой, който да реформира здравеопазването. Той заяви, че се обмисля концепция за развитие на спешната медицина, която ще опита да включи някои от идеите на Арафат, но за работа с пожарникари и авиозвено не се мисли. Целта ще е максимално да се развият възможностите за парамедиците.


От Българския лекарски съюз също поставиха служителите на първо място. "Последното нещо са парите. Най-важното и това, с което трябва да се стартира, са кадрите и обучението им. Първо, да се обучат учители, които да започнат да обучават работещите. В Румъния наистина са отишли близо 20 години, но с неговия опит (на Арафат - бел. авт.), знание и това, което ни предоставя, ние бихме могли да го направим за 3 до 5 години", заяви председателя на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. "Остава да има консенсус в държавата и в обществото това да стане, защото по-добро от това към момента няма", допълни той.


България и Румъния ще си сътрудничат в процеса на модернизация на спешната помощ, съобщи по-късно днес Министерството на здравеопазването, след работна среща между министъра Таня Андреева с д-р Арафат, на която е била представена "Стратегия за развитие на Спешна помощ в Република България 2014 – 2020 г." Планира се в скоро време да се направи официално посещение на северната ни съседка, като в него се включат освен здравни експерти, също и от Министерство на транспорта и МВР. Здравният министър увери, че модернизирането и достъпността на бързата помощ са приоритети на ведомството.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Този не ми звучи да е етнически румънец. Значи дори съседите от север имат по-толерантно отношение към имигранти и техните деца от нас...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на томат
  томат
  Рейтинг: 422 Неутрално

  А на бас, че в България не може да се приложи, защото... (допишете сами).

 3. 3 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 565 Любопитно

  Крайно време е да вземем и да приложим един добър пример,както е в случая с румънската спешна помощ,няма нужда да откриваме топлата вода.Но затова се изисква желание,воля и търпение.Същото може да направим и с естонското електронно правителство,но вместо това ние вече толкова години сме още в начална фаза.

 4. 4 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Да,ето един който знае
  какво прави,и за кого го прави.
  Затова и народа го обича.
  Нямам спомен за такъв министър
  в България.
  Да им е жив и здрав,дано и ние доживеем!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 5. 5 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1115 Весело

  ХАХАХА, румъниците да пробват челния български опит, т.е. 10 линейки да облужват Букорещ и после да дават безплатни съвети

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 6. 6 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  До коментар [#1] от "fortunes":

  Доколкото знам, е натурализиран ливанец.
  Иначе например в смесените райони в Румъния има двуезични табели (румънски / унгарски, румънски/сръбски) и т.н. Така че в отношение на етническата толерантност са на километри пред нас...

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 7. 7 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Всъщност, част от нещата са предлагани тук, но отхвърляни като смешни. Браво на румънците, надежди да приложим опита нямам. Днес в аналогичната статия за родната спешна помощ експертите твърдяха, че всичко било до пари, пък то не било така...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 8. 8 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Няма няма да се приложи щом е в интерес на хората виж ако беше схема за грабеж със сигурност.

  писнало ми е от левичари
 9. 9 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  човека е палестинец ,когато държавата е понечила да не му изпълни проекта ,който е изграждан над 5 години ,той е подал оставката си ,което е предизвикало масови народни вълнения по площадите в Букурещ и за малко да падне цялото правителство ,палестинеца е върнат на поста си и са приложени всички негови идеи ,затова сега румънските линейки са нови фолсвагени ,които между градовете се движат със средна скорост от над 140 км и никой не ги закача ,защото изпълняват спешност ,перфектна организация обурудване и добре платен персонал ,по линейките няма лекари ,а само спасители и не се занимават с домашни повиквания от рода ,имам температура или глисти в акото ,пациентите са глобявани за такива адреси ,както е в цял свят ,нещо което е крайно време да се направи и тук .

 10. 10 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#2] от "томат":

  ....липсват "воля и целеустременост" , а парите за усвояване-крадене са малко......

 11. 11 Профил на asha
  asha
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#1] от "fortunes":

  Бъсеско си е толкова румънска фамилия, колкото е Петрож.

 12. 12 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 535 Весело

  Рафат, кажи ми нещо което не знам !

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  А Бойко се хвалеше,че дал три милиарда повече на здравеопазването! "Дал" в смисъл,че ги е дал на лекарската мафия,вместо да закрие петдесетина ненужни болници,а с парите да купи линейки и хеликоптер.
  Непоносимо унизително е вече,че все сме последни. И то вместо да догонваме последният,ние изоставаме още повече.

 14. 14 Профил на descender
  descender
  Рейтинг: 213 Весело

  КО?НЕ!Как така парите не са най важното?Я за какво ревът по цял ден лекарската каста?Всички са виновни а не виждат гредата в окото си.

  С краставиците се свързват всички основни телесни недъзи и въобще всички човешки нещастия.
 15. 15 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#7:"Тони!"]Днес в аналогичната статия за родната спешна помощ експертите твърдяха, че всичко било до пари, пък то не било така... [/quote]
  И къде в статията пише какви са заплатите в руманската спешна помощ, ако са 300 евро дали би сработила системата им?
  Кажи бе специалист?

 16. 16 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 574 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Той заяви, че се обмисля концепция за развитие на спешната медицина, която ще опита да включи някои от идеите на Арафат, но за работа с пожарникари и авиозвено не се мисли.[/quote]

  А за какво се мисли?! И изобщо мисли ли се по въпроса?! Тая работа с пожарникарите не са я измислили румънците - това е така в много държави като например Франция. И при пожарникарите има парамедици. Вярвам, че обучени хора в България все още име. Остава да им се плати адекватно, за да се занимават с това, а не с нещо друго. И не разбирам защо в статията удобно е изпусната информацията за размера на здравните вноски и изобщо за размера на финансирането в здравеопазването в Румъния.

  Жизнь или Life - избор има.
 17. 17 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 521 Неутрално

  и румънските лекари,като българските, ли напускат така страната? дайте информация за тамошните заплати.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 18. 18 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 411 Неутрално

  В България циганите не плащат медицински осигуровки и нямат лични лекари . Затова, като някой от тях има някакъв мед.проблем ,тичат в Бърза Помощ, която по закон не може да им откаже. И затова в по малките градове ще видите коридорите на Б.Помощ задръстени от мургави лица.

 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#15] от "olly":

  Заплатите ли са ти единствения разход? И понеже все за кинти говориш (няма лошо, въпросът е да правиш правилно разчетите), ще ми кажеш ли как смяташ дали една болница е печеливша? Идва болен, лекарите му спасяват живота. Колко е печалбата? Ае, спец?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#15:"olly"]И къде в статията пише какви са заплатите в руманската спешна помощ, ако са 300 евро дали би сработила системата им? [/quote]

  Братчед, доста изследвания са установили по недвусмислен начин, че човек дава най-доброто от себе си, точно когато не е финансово мотивиран. Има много по-мощни стимули, от доброто заплащане. Още другарят Сталин е установил това. Да не говорим за Троцки, на който му докладват, че някакъв полк от Червената армия, отказал да влезе в сражение, на един особено опасен участък. Троцки наредил, всеки втори червеноармеец да бъде разстрелян, а останалите ги пратил на същия участък. И те, двойно по-малко - победили. Така трябва да се действа и с държавната администрация.

  /не се чете/
 21. 21 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#19] от "Тони!":

  Абе ти заплата получаваш ли? Все едно ли ти едни каква е тя? В другата статия си пише че няма желаещи да работят в бърза помощ поради ниското заплащане.
  Кой лекар ще отиде за 600 лв, при положение че 90% от ново завършващите владеят чужди езици и им предлагат поне 10-15 пъти повече?
  В окръжни болници където преди е имало 40 лекари в отделение сега са по 8 и се чудят как да си завъртят смените, той дрънка някакви кретенизми, щото бил от еди кои си. Ти нормален ли си бе?

 22. 22 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Няко дй каже нещо иронично за Румъния?

 23. 23 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#22] от "Петър Иванов":


  [quote#22:"Петър Иванов"]Няко дй каже нещо иронично за Румъния? [/quote]
  Ядат мамалига, затова имат нужда от спешна помощ...

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2604 Весело

  До коментар [#20] от "Тони Шнайдера":

  Тези стимули можеха да действат през епохата на подчиненият разум,(както я определи един гений),но тя наскоро свърши.
  Вече не можете да накарате една семейна жена,(респективно,мъж),да не кръшка,"стимулирайки" я с тоягата на общественото мнение.

 25. 25 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Знаете ли кой е по-мързелив от черногореца? Пожарникарят. Ни Бойко може да го накара да си помръдне задника, за да окаже бърза помощ, ни Сталин!

 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#21] от "olly":

  Знам, че за теб е твърде сериозен проблем как можеш да увеличиш заплатите на някой (нещо, което е задължително, и дори днес го писах, но ти имаш трудности в четенето), без това да ти се отрази на сметката, че и да ти докара допълнителни приходи. Но все пак, начини дал господ. Начинът ти на мислене обаче показва нещо твърде проличимо и в управлението на тестостеронния ти любимец - дайте пари, щото иначе не става. Ми като няма мозък, без пари няма да стане. Ама и с пари пак няма да стане.

  ПП Не, не получавам заплата. Изкарвам си сам дохода. Знам, че не си наясно какво е това...


  До коментар [#24] от "deaf":

  Всъщност, към момента, в 21ви век, най-големия мотиватор е знанието. Работник, който е запознат с материята си, търговец, който си познава продуктите, технолог, който е наясно с процеса, са много по-мотивирани и имат много по-високи KPI от хората без нужните знания. Не само защото могат, а и защото искат повече.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#4:"ambrozia"]Да,ето един който знае
  какво прави,и за кого го прави. [/quote]
  Да , но техният номер 112 е въведен още от 2001 г., а ние сме поне с 5-6 години закъснение. Имали са достатъчно време да преосмислят нещата. Но пък един изстрадан опит е лесен за прилагане, защото пътечката вече е утъпкана.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 28. 28 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Приемам тази Реформа, като вид пробация за превратаджиите...

 29. 29 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#18:"zheravna"]И затова в по малките градове ще видите коридорите на Б.Помощ задръстени от мургави лица.[/quote]
  какво те кара да мислиш, че в Румъния положението е по-различно? Сигурно си нямат неосигурени цигани?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 30. 30 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Бойко Пенков обаче обясни, че реформата в спешната помощ страда най-вече от липса на средства. "Само един от апаратите за телемедицина струва 10 000 евро. Представете си, ако трябва да се оборудват 675 линейки с него", попита Пенков.По думите му издръжката на спешната помощ в Румъния е 220 млн. евро годишно плюс още 20 милиона по линия на МВР, а в България - общо 50 млн. лв. Румъния е започнала внедряването на новия си модел на спешна медицинска помощ, като през първите пет години направените инвестиции са в размер на 35 млн. евро всяка година. Системата разполага с осем хеликоптера, осигурени от здравното им министерство, а ние нямаме нито един, коментира още той.

  Ключът от палатката.Докато на подобен отговорен пост имаме човек,за когото 10000 евро за спасяването дори и на един човек са много нищо няма да се промени.В подобно положение "румънският "му колега без колебание си е подал оставката,нали?Иначе слушаме дитирамби,че спешната помощ била приоритет.

 31. 31 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 420 Неутрално

  П.С.Това като отговор на пост 16 от дразнител...

 32. 32 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#23:"Доби Велков"]Ядат мамалига, затова имат нужда от спешна помощ... [/quote]
  Аз пък ям качамак и нямам проблеми

  Статията е много добра и насочва към наистина сериозните ни проблеми.
  Румъния, ей къде е, е направила нещо.
  Ние от другата страна на Дунав се мотаме като пиле у калчища!

  "За истинската реформа не са необходими много ресурси, а воля и целеустременост."

  Май това е истината!
  А дано нашите тъпи чиновници/без никакво извинение!/ са прочели нещо и как може и да се получат нещата...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 33. 33 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 676 Разстроено

  [quote#3:"moloko_"]Крайно време е да вземем и да приложим един добър пример[/quote]
  КОЙ да го приложи!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 34. 34 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Навсякъде могат да се намерят добри практики, които могат да се приложат без много средства, но преди всичко с разум и воля!

  И в Гърция напр. да отиде човек, ще види как линейките им не стоят на куп в съответния център, а дежурят на различни кръстовища разпределени по територията и според населението, които обслужват, за да минимизират времето за реакция!

  А всички държави с голям процент планински релеф от територията си- имат обезателно обслужване с хеликоптери. И това със сигурност им излиза по-евтино от нашият вариант, защото бързата реакция спасява и после пациентите не остават да тежат на здравната каса като хронично болни, станали такива заради бавната реакция на бързата помощ!

 35. 35 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#17] от "Николов":

  доколкото знам ,джипитата са с 1200 евра заплати ,еднакви за всички ,специалисти в болници и извънболница малко повече

 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#30] от "kukuf":

  Аз не виждам голяма разлика в бюджетите на спешната помощ. Все пак Румъния е 22млн и два пъти по-голяма площ.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "fortunes":

  Не изопачавайте нещата. Българите сме достатъчно толерантни към когото трябва. Има безброй примери за успели евреи, арменци и какви ли не в България.
  За шега бих споменал, че и чужденци премиери имахме - испанец (макар, че в кръвта му има и немско, и италиански и френско) и един съветски гражданин, роден в Украйна.
  Аз съм против нелегалните емигранти, които буквално се изсипват в страната ни. Хора с абсолютно различна култура (за някои е пресилено да се говори, че имат култура), религия, навици, език. Хора с фундаменталистки възгледи, които не искат да се интегрират и да успяват в българското общество.

 38. 38 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#36] от "Тони!":

  Да,ама бюджетите за спешна помощ са грубо 8 към 1,а не 2 или три пъти по-големи....

 39. 39 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#37] от "simo87":
  [quote#37:"simo87"]Хора с абсолютно различна култура (за някои е пресилено да се говори, че имат култура), религия, навици, език.[/quote]

  Д-р Раед Арафат не е румънец, а е точно от тези хора без култура, религия, навици и език...

  [quote#37:"simo87"]Хора с фундаменталистки възгледи, които не искат да се интегрират и да успяват в българското общество.[/quote]

  Вие от къде знаете? Много от имигрантите са образовани хора като д-р Арафат. Те бързо ще се интегрират и ще допринесат за обществото...

 40. 40 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#37:"simo87"]Хора с фундаменталистки възгледи, които не искат да се интегрират и да успяват в българското общество. [/quote]
  Не бъркайте понятията!
  Против съм срещу нелегалните емигранти!
  Но съм за хора които спазват закона и се чустват граждани на страната!
  Пристигнали преди години, когато нямаше термин "беглец", с труд и упорство ...
  Аз работя с двама колеги афганистанци и пакистанец.
  Чудесни хора, колеги, разбират си от работата, просто са станали част от нас.
  Как може да кажа нещо против тях!?

  Но за нелегалните емигранти...съжалявам...да ходят в Западна Европа!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 41. 41 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#40] от "drakar65":

  Не бъркам понятията. И аз познавам чужденци, които са прекрасни специалисти и добри хора - афганистанци, индийци. Но сега ни заливат масово северноафриканци, които в голямата си част са още в родово-племенния строй и като ги гледам как се шляят на тумби по центъра, въобще нямат намерение да се интегрират и да работят.

 42. 42 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  [quote#1:"fortunes"]Този не ми звучи да е етнически румънец[/quote]
  Напоследък ми се наложи да контактувам с травматологията на Пирогов. Дотук попадам на двама лекари с арабски имена. Така че и ние не сме останал назад. И сигурно явлението ще се задълбочава.

 43. 43 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 873 Любопитно

  Тук за идеите на д-р Арафат ли се спори или само от какъв произход е човека?
  Спомням си ,че статията беше за бързата помощ ,идеите и приложимостта им .

 44. 44 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 478 Неутрално

  2001 - въвеждане на спешния номер 112 - дали са по-напред, както им се смеем???
  Зам.министъра нямало да се нагърби с ролята на герой))) е много ясно, по-добре в ролята на лапач

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 45. 45 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Можем и тук !
  Малката пречка е тромавата власт !
  Голямата пречка е постоянно невярващия , съмняващ се , мърморещ , пасивен и мързелив при отстояване на правата си среден българин .
  Ако преодолеем голямата пречка , малката няма да ни се опре .

 46. 46 Профил на Georgi Atovski
  Georgi Atovski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "nv":

  Много си далече от истината, унгарското малцинство в Румъния беше/е тотално дискриминирано .

 47. 47 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  До коментар [#46] от "atovski":

  Ами какво да ти кажа, 3 години съм живял в Румъния, жена ми е оттам, все имам някакъв поглед върху нещата.

  Унгарците имат университет, навсякъде в смесените райони има надписи на двата езика и т.н. Ако тук има дадем такива права на турците, ще стане революция.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 48. 48 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  "Той заяви, че се обмисля концепция за развитие на спешната медицина, която ще опита да включи някои от идеите на Арафат, но за работа с пожарникари и авиозвено не се мисли. "

  И защо не се мисли? Това очевидно е един от ключовите момента в успеха на румънската реформа и реална практика в западните държави. В Германия например, при автопроизшествие, пожар или друго подобно събитие, пристигат едновременно и пожарна, и "Бърза помощ", и полиция. Само така може да се постигне безопастност и компетентност и своевремнно реагиране.
  Не знам защо не въвеждаме вече работещи модели. Очевидно липсва воля и разбиране за нещата.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 49. 49 Профил на big_papa
  big_papa
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Издръжката на румънската спешна помощ струва над 240 милиона евро на година, или 480 милиона лева. Българската спешна помощ в настоящия и вид консумира 50 милиона лева. Без коментар.

 50. 50 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#26] от "Тони!":

  +++++++++++++++++++++++++++
  Точно така - проблема ни е в главата, но първо питаме за парите! Тук хората чакат да 'получат' заплата, а не да я изработят.

 51. 51 Профил на darki80
  darki80
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Истинската реформа в здравеопазването трябва да тръгне от Бърза помощ. Това, което се случва в момента е геноцид

 52. 52 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#1:"fortunes"]дори съседите от север имат по-толерантно отношение към имигранти и техните деца от нас[/quote]
  Безспорната нетолерантност, която наблюдаваме в България в последните години, не е всъщност никак характерна за българите. Примери за добронамерено отношение към бегълци и чужденци, в нашата история - колкото щеш.
  Това, което става сега, е заслуга на отрепки, платени професионални "патриоти", чиито имена са общоизвестни.
  Нетолерантността е много характерна за една тиранична империя на североизток, откъдето идват насам всички лоши модели. И най-кресливият "патриотин", оня дето се крие под пластмасови масички, е руска маша и путински храненик, което също е добре известно...

 53. 53 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Ето как се създават фалшивите митове за народния герой. Съжалявам , ама трябваше да се запознаете с истинската история на другаря палестинец зам. министър Арафат от Румъния . Всъщност миналата година румънското правителство заради проблеми в СМП (как се разминават хубавите факти с истината а?) решава да редактира закон допускащ И ЧАСТНИ екипи на Спешната Помощ срещу заплащане поради дефицита, който го има и у нас в тази сфера. Другаря Арафат е против и така раздухва нещата ,че внушава на медиите и румънците ,че вече цалата спешна помощ ще се заплаща директно при ползване, нещо което го няма в законопроекта,защото държавната СМП не е предвидена да се закрива, а просот се допуска И частна. Дезинформацията обаче има ефект и предизвиква смут, недоволство и тълпи социалисти по улиците настояващи за запазване на безплатното ползване. Скоро след това пролетарските протести приемат и политическа окраска и искане за оставката на правителството и президента. Другарят Арафат доналива масло в огъня и заплашва с подаване на оставка , тълпата го издига в герой-защитник на безплатното здравеопазване. Правителството на Румъния връща законопроекта. Ето това е накратко историята.
  Така че няма никакъв румънски опит , а самохвалство по типа на митовете за Кубинското здравеопазване съчетано с Приказки от 1001 нощ на Шехерезада ал Арафат , която слушат нашите управници. Румънските лекари масово се изнасят главно към Франция, нещата са като у нас, финансирането им е подобно- на остатъчен принцип . Тук целта е прозрачна – нашите черввенотиквеници да внушат,че може и без пари, а са достатъчни само концепции, назидание и усилен труд по типа на комсомолските бригади. Обаче сме в 2013 г , а не в 1953 и определено няма да стане с високопарни слова , напудрени примери и лъсната предна фасада ,ама с мръсен заден двор. Най-вероятно нещата ще се развият искат не искат не само в Румъния , но и у нас- ЧАСТНА СПЕШНА ПОМОЩ (всъщност такава СМП има в курортите у нас и процъфтява). Ако така наречената държава и правителство продължават да нехаят много скоро пациентите ще падат по улиците и няма кой да установи дали въобще са живи , камо ли да им даде първа лекарска помощ. Пък след това нека си дават примери от двете страни на блатата край делтата на Дунава…

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 54. 54 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  А помпозните слова около хеликоптерите сме го изживяли още при I-вия министър на МЗ тиквеник от Партията на Бостана министър Нанев , който също щеше да сложи здравеопазването и СМП на основите на перки, витла и I-ва класа VIP пациент
  Всъщност санитарен вертолет в САЩ струва 9000 долара само издигането му във въздуха и след това 87 долара за всеки прелетян километър (www.wftv.com/news/16810836/detail.html , www.gazette.com/articles/helicopter-21131-hospital-air.html
  Един напълно оборудван медицински хеликоптер е 3 - 7.6 милиона долара от ниския клас
  А цената на наземната инфраструктура?
  А цената на подръжката ?
  А заплатите на пилотите ?
  А заплатите на наземните служби?

  Направeте си сметка дали е възможно за България , когато на хирурга у нас плащат 20 до 50 стотинки разположение на час

  А в момента общината на Сан Франциско обмисля закриването на няколко площадки за санитарни вертолети (helipads) след проучване върху ефикасността на този начин на обслужване на спешната помощ, която не отчита съществени предимства пред наземния транспорт с няколко малки изключения. Така или иначе не става в бедни държави като България. Ама да живей спекулацията. Другарят варненски вертолетен спекулант Нанев и той си отиде от политическата сцена, само внесе нови технологии в арсенала на лъжите на управляващите. Та чакам снимки на румънски вертолети с надпис Спешна Помощ или нещо подобно . С надписи ‘армия’ , ‘полиция’ или ‘TV’ не се приемат…

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 55. 55 Профил на theGame
  theGame
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нямам думи - щом Румъния започна да ни дава акъл, значи сме толкова зле, че като погледнем нагоре, виждаме дъното.

 56. 56 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#1] от "fortunes":

  тоя Арафат е палестинец, завършил медицина там по времето на соц-а! И останал да работи там! И у нас имаше доста чужди студенти тогава.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 57. 57 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#32] от "drakar65":

  В БГ държавната система да имаш собствено мнение е непростим грях и всеки който се опитва да работи е виновен за всичко .... докато администрацията се ползва като партийна хранилка за верните кадри нищо няма да се случи в БГ (или по скоро всичко ще се случва въпреки ДА)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK