Един час на ден пред компютъра е здравословният лимит за подрастващите

Един час на ден пред компютъра е здравословният лимит за подрастващите

© Цветелина Белутова, КапиталЗдравият човек възприема 70% от информацията за заобикалящия го свят със зрението си. В същото време очните заболявания стават все по-широко разпространени и засягат хора в по-ранна възраст. "Съюзът на слепите в България" работи по национална кампания "Запази зрението си", с която дава практически съвети как могат да се предотвратят проблемите с очите. Ето част от тях:


- Редовните прегледи са задължителни за превенция или отлагане на влошаването на зрението с напредването на възрастта. Редовното посещение при офталмолог може да предотврати или поне да забави развитието на различни заболявания. Хората над 40-годишна възраст трябва всяка година да измерват очното си налягане.


- При преждевременно родените деца е задължително ранното провеждане на очен преглед. При тях е много по-голяма вероятността да развият проблеми със зрението, слуха или двигателната система. Затова ранното диагностика е изключително важна.
- Децата до 16 години трябва да прекарват не повече от един час общо на ден пред компютъра, като е задължително на всеки 10 минути взиране в екрана, очите да почиват 10 минути.


- Младежите до 20 години също трябва да внимават с времето пред компютъра. Те не трябва да стоят повече от два часа общо пред екрана, като на всеки 20 минути пред компютъра, трябва да правят почивки от 10 минути. Разстоянието между монитора и очите трябва да е поне 30-40 сантиметра.


- Хората над 40 трябва да внимават с вдигането на тежести и със силовата гимнастика, защото има опасност от отлепване на стъкловидното тяло на окото.


- Наплискването на очите със студена вода 5-7 пъти на ден е полезно и препоръчително. Така са предпазени от замърсяване и се освежават.


- Очилата с UV защита са задължителни, за да се защити роговицата на очите. Те предпазват и от развитие на слънчеви алергии. За нарушена сълзна секреция най-подходящи са капките за "сухо око".


Една четвърт от хората над 60 години страдат от дегенерация на макулата, предупреждава "Съюзът на слепите в България". Това е патологично състояние на окото, което включва различни заболявания, като най-често се проявява с нарушение на централното зрение, а периферното се запазва. В резултат се появяват затруднения в четенето, проблем с фокусирането на предмети и разпознаването на лица. Витамин А предпазва очите от макулна дегенерация и се препоръчва в големи количества. Той се съдържа най-много в морковите, кайсиите и листните зеленчуци.


Витамин С също предпазва от дегенерация на макулата, както и глаукома. Първият признак на глаукомата е повишеното очно налягане. Под негово въздействие се развиват тъкани нарушения на зрителния нерв, които се проявяват с постепенно отпадане на зрителното поле. Болестта завършва с пълна двуочна слепота, но протича различно при различните хора.


Друг чест проблем при възрастните е катаракта (перде на очите). Болестта представлява потъмняване на естествената леща вътре в окото. Тя може да се замъгли до такава степен, че да попречи на образите да достигнат до ретината и така човек да изгуби напълно зрението си. Витамин Е намалява този риск.


Техники за подобряване на зрението


С добра грижа и мерки освен да се предпазят очите, може и да се подобри зрението. Един от съветите на специалистите е да излагаме очите си на слънце за 5-6 минути със затворени клепачи, докато въртим главата наляво и надясно. Светлината релаксира очите и мозъка, топлината отпуска мускулите и премахва напрежението. Забързаното мигане по минута-две всяка сутрин пък овлажнява очите и помага в случите на сухота.


Упражненията за координация и стимулиране на двете полукълба в мозъка могат много да помогнат и за сливането на образите на двете очи, макар че обикновено се възприемат като детски забавления. Популярно упражнение е с едната ръка да се глади корема, докато едновременно с другата се тупат гърдите. Други подобни са с дясна ръка да се докосва лявото коляно и с лява ръка дясното, което се препоръчва да се повтори 20 пъти; или пък с лявата ръка да се хване меката част на дясното ухо, а с дясната ръка – носа (и после огледално). Добро упражнение е и рисуването или чертаенето на фигури - обаче и с двете ръце.


Съветите за предпазване на зрението са част от широка програма за превенция на Съюза на слепите под наслов "Създаване на Център за подкрепа и целева ориентация на хора със зрителни увреждания (ЦПЦОХЗУ) с изнесени офиси". Програмата включва поредица от инициативи, които "Дневник" ще следи в следващите седмици.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Господин Мравояд
  Господин Мравояд
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Около 12 часа на ден ... на 24 съм .... да се хвърлям от моста направо ....

 2. 2 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 624 Разстроено

  Те само един час не прекарват пред компютъра...

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 3. 3 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 778 Неутрално

  тия глупости не знам кой ги пише

 4. 4 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Проблема не е в престоя пред компютъра, а в качеството на екрана и нещото, което се гледа...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 5. 5 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#3] от "palermo88":
  В интерес на истината, не са само глупости. Но полезни съвети са омешани с бабини деветини и неточности

  "Хората над 40-годишна възраст трябва всяка година да измерват очното си налягане."
  Този съвет е абсолютно разумен, тъй като повишеното вътреочно налягане дълго време не предизвиква никакви симптоми, а нанася щети.

  "Наплискването на очите със студена вода 5-7 пъти на ден е полезно и препоръчително. Така са предпазени от замърсяване и се освежават."
  Това е просто забавно.

  "Хората над 40 трябва да внимават с вдигането на тежести и със силовата гимнастика, защото има опасност от отлепване на стъкловидното тяло на окото."
  Това твърдение е смешно, защото стъкловидното тяло така и така се отлепя с възрастта. Проблем е отлепването на ретината.


  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 6. 6 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2046 Весело

  "Децата до 16 години трябва да прекарват не повече от един час общо на ден пред компютъра"

  Лесно е да се каже, но каква трудна битка е това!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 7. 7 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Хората на 20 година, които са студенти, как биха могли да прекарват само по 1-2 часа пред монитора, след като вече цялото модерно обучение, навсякъде по света, се провежда с ползването на компютри?!

  А това ме разсмя: "Наплискването на очите със студена вода 5-7 пъти на ден е полезно и препоръчително. Така са предпазени от замърсяване и се освежават."

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 8. 8 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Тъпа статия.
  Това трябва,онова не трябва...
  Бе айде.... да не псувам.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 9. 9 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Те по-добре редовно да ходят на училище, а другото все ще нареди някак си. А и как да им измериш на компютъра един час да стоят само...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 10. 10 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Тези нормални ли са?! 1 час на ден, реалността е далеч от това. Сложи му две зелени растения в стаята, до компа, купи му котка и му кажи, че ако го хванеш да гледа порно, ако му изсъхнах растенията или умре коткага ще види комп на мук. После му пускай линкове към интересни филмчета по мейла, това ще ви даде още общи неща за разговор...

  1 час, в кой свят живеят тези сухари, къш, къш!!

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 11. 11 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#1:"Господин Мравояд"]

  Около 12 часа на ден ... на 24 съм .... да се хвърлям от моста направо .... [/quote]

  От тях колко часа порно, за да ти кажем?

  Аз лично считам компютрите за много полезни, при това днес екраните са безвредни, не е като едно време. Много зависи, обаче, как се използват.

  Примерно аз съм ЗА игрите, те развиват ума на децата и много повече от 1 час на ден е ок, стига и останалите неща от ежедневието да вървят. Това е единственият ми критерий за вредност. Има и игри в мрежа, това също е полезно, общуването с другите, общи цели и проблеми.

  Ето, сега ще прекарам 30 мин да чета статии, форума, да видя какви са настроенията, това ме държи в течение. Около час и половина на седмица правя това.

  Фактически единственото, което може и вероятно трябва да се направи е, децата да започнат да ползват комп възможно най-късно. Като това вероятно е към 6 годиники и правя изключение за филмчета, които могат и трябва да гледат далеч по-рано.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 12. 12 Профил на Бела
  Бела
  Рейтинг: 418 Неутрално

  категорично съм против това да бъде разнообразието на децата в свободните часове, колкото и да се определя лимит- игрите по нета са зарибяващи.

 13. 13 Профил на boris333
  boris333
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Добре, че така се случва.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK