Аспартамът е напълно безопасен, обяви агенция на ЕС

Аспартамът е напълно безопасен, обяви агенция на ЕС


Изкуственият подсладител аспартам е безопасен и не представлява заплаха за здравето, заявиха от Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA).


По молба на Европейската комисия от агенцията са ускорили приключването на доклада за въздействието на използвания от 80-те години насам продукт. 


Проучването трябваше да трае до 2020 г., но сега от EFSA обявяват, че са проучили абсолютно всичко при оценка на риска.




Аспартамът е обект на всевъзможни слухове и дори конспиративни теории - от твърдения, че влияе на поведението на децата, до това, че предизвиква рак на черния дроб. Нито един от тези слухове не е потвърден от проучването.


Освен събиране на огромен масив клинични данни EFSA са проверили дори над 200 коментара, публикувани в онлайн дебата на сайта на агенцията.


Заключението на доклада е, че аспартамът, който се появява по етикетите на храни и напитки като E951, както и производните му продукти, са безопасни за хората при сегашните нива на използване. 


Приемливата дневна доза е определена на 40 милиграма на килограм телесно тегло. Това прави по около 2800 мг за възрастен и 600 мг за 3-годишно дете. 


Единственото изключение засяга хората, страдащи от фенилкетонурия - рядко срещано генетично заболяване, пречещо на безопасната консумация на аспартам.


Този продукт е около 200 пъти по-сладък от захарта и понеже е с ниска калоричност се използва масово. Но за да се надхвърли приемливата дневна доза, трябва да се поемат изключително големи количества съдържащи го храни и напитки, и то през целия живот, обясняват от EFSA.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Волният Ибрик
    Волният Ибрик
    Рейтинг: 436 Неутрално
  2. 2 Профил на galio
    galio
    Рейтинг: 648 Весело

    Ми ползвайте си го със здраве тогава.

    https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
  3. 3 Профил на vesperado
    vesperado
    Рейтинг: 221 Неутрално

    До коментар [#1] от "Волният Ибрик":

    от Кока Кола сигурно знаят

  4. 4 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1248 Неутрално

    Трябва да сварим ракия и с такова, 200 пъти по-сладък от захарта си е доста впечатляващо !!!

  5. 5 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1233 Неутрално

    За някои хора друг избор няма, защото диабета не прощава...

  6. 6 Профил на demiurge
    demiurge
    Рейтинг: 381 Гневно

    Те и за ГМО твърдят, че са безопасни, щото нямало доказателства. Не може и да има, след като всички неудобните изследвания просто се признават.
    Ако се чудите за връзката между двете: Монсанто е собственик на Нутрасуийт, пръвия производител на апартам.
    Някой в ЕFSA здраво се е нагушил тия дни.

  7. 7 Профил на Γαλλα
    Γαλλα
    Рейтинг: 1341 Любопитно

    "...Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA)..."

    На тази агенция, май работата и е да пише поръчкови хвалебствия или компромати...според, зависи...

    Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
  8. 8 Профил на Търпана
    Търпана
    Рейтинг: 381 Неутрално

    Щом като комисиите на ЕС лъжат за аспартама, със сигурност лъжат и за много други неща.

    Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
  9. 9 Профил на ImenA
    ImenA
    Рейтинг: 381 Неутрално

    Закривай!

    Libera te tutemet ex inferis
  10. 10 Профил на id
    id
    Рейтинг: 453 Неутрално

    Закривай агенцията одобрила тровенето на европейските плебеи!
    Има нужда да се върне смъртното наказание.

    Значи било отровно в рамките на допустимото?!

  11. 11 Профил на МM
    МM
    Рейтинг: 434 Неутрално

    До коментар [#3] от "vesperado":

    В света живеят около 6 млрд хора, нали се сещаш че ако кока-колата беше вредна все един от тези 6 млрд. щеше да има акъл да осъди кока-колата.
    П.С. Неработя в кока-кола и не нямам нищо общо с нея, просто ми харесва като продукт.

  12. 12 Профил на juliadelta
    juliadelta
    Рейтинг: 442 Гневно

    Тъй, тъй, безопасен... ама само в главите ви.
    Да се чуди и мае човек, все по-безопасни храни ядем и все по-болни ставаме.
    И с невъоръжено око се вижда, "Монсанто" плаща добре... на когото трябва.

    http://www.avaaz.org/en/no_champagne_for_monsanto_loc/?slideshow

  13. 13 Профил на Борислава (be_free)
    Борислава (be_free)
    Рейтинг: 808 Весело

    Но пък служи като отрова за мишки

    Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
  14. 14 Профил на Кака Пенка
    Кака Пенка
    Рейтинг: 722 Неутрално
  15. 15 Профил на Борислава (be_free)
    Борислава (be_free)
    Рейтинг: 808 Неутрално

    Аспартамът е изпражнение на бактерии!

    Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
  16. 16 Профил на Борислава (be_free)
    Борислава (be_free)
    Рейтинг: 808 Неутрално

    [quote#11:"МM"]В света живеят около 6 млрд хора, нали се сещаш че ако кока-колата беше вредна все един от тези 6 млрд. щеше да има акъл да осъди кока-колата.
    П.С. Неработя в кока-кола и не нямам нищо общо с нея, просто ми харесва като продукт. [/quote]

    Кока колата не съдържа аспартам(официално) само диетичната съдържа.

    Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
  17. 17 Профил на blagoj
    blagoj
    Рейтинг: 662 Неутрално

    Аспатама наистина е безопасен с едно изключение - не трябва да се нагрява. Опасен е само, ако е добавен в продукти, които са печени или варени с него като бисквити, вафли, козунак, конфитюри. За да стане вреден в напитките трябва да се пият по над 50 литра дневно - никой не може да изпие толкова.

  18. 18 Профил на id
    id
    Рейтинг: 453 Неутрално

    До коментар [#4] от "442":

    И да не виждам такива коментари!

    http://en.wikipedia.org/wiki/Ethanol_fermentation

    Алкохол се получава от дрожди, които ядат монозахариди и отделят алкохол и въглероден двуокис. Те не ядат фалшива захар, изкуствени подсладители, аспартам и др. изпражнения. Само европейския плебс си плаща да ги яде.

  19. 19 Профил на www
    www
    Рейтинг: 221 Неутрално

    Много маниаци има в нета. Непризнават наука, институции, дори и европейските. Когато обаче ги заболи нещо хукват по доктори и чинно си пият хапчетата, не се отказват и от таблети, ПС та и смартфони, все продукция на "продажните изследователи". Ами когато всичко ви е заговор защо не се изнесете в гората, да се облечете в кожи (ако намерите), да спите в палатки/пещери и да се храните с грудки и мишки, така както хората са живели 'здравословно" и органично преди хилядолетия
    По-сериозно, ако не ви харесва аспартама не пийте безалкохолни напитки и престанете да ръсите глупости.

  20. 20 Профил на xrp43572691
    xrp43572691
    Рейтинг: 1234 Неутрално

    [quote#5:"convince"]За някои хора друг избор няма, защото диабета не прощава...[/quote]

    Има - стевия.
    Ама е билка и не може да се патентова от корпорациите. Затова се мълчи за нея и в САЩ е наложена забрана за свободното й продаване.

  21. 21 Профил на Crux
    Crux
    Рейтинг: 434 Весело

    Учени от цяла Европа са обявили продукта за безопасен, обаче Ганьо нали е чел преводна руска статия колко е страшен аспартамът и вече е капацитет по здравословното хранене и само това повтаря: Вреден, та вреден. Канцерогенен, та канцерогенен. И междувременно лющи всяка вечер по няколко малки домашна 50-градусова шльокавица, щото е много здравословна, така със стабилен примес метилов алкохол...

    Never underestimate the predictability of stupidity
  22. 22 Профил на Gavril
    Gavril
    Рейтинг: 672 Неутрално

    За момент се бях притеснил. Добре, че си имаме биолози и химици, които да коментират под статии в Дневник, та истината да излезе наяве.

    България, къде е нашия change we can believe in?
  23. 23 Профил на xrp43572691
    xrp43572691
    Рейтинг: 1234 Неутрално

    Проучването трябваше да трае до 2020 г., но сега от EFSA обявяват, че са проучили абсолютно всичко при оценка на риска.

    Аспартамът е обект на всевъзможни слухове и дори конспиративни теории - от твърдения, че влияе на поведението на децата, до това, че предизвиква рак на черния дроб. Нито един от тези слухове не е потвърден от проучването.
    ===========

    Абе през 2007 г. от една италианска лаборатория друго съобщиха. Ама явно не са имали договор с правилната корпорация G.D. Searle и FDA не е натискала EFSA както трябва.

  24. 24 Профил на Alexander Lazarov
    Alexander Lazarov
    Рейтинг: 488 Неутрално

    До коментар [#6] от "demiurge":

    Ами че ако имаше малко акъл, щеше да знаеш, че и ГМО са безопасни. Съвременният човек явно изпитва някаква потребност да си намери нещо, от което да се страхува...

    rm -rf /bin/laden
  25. 25 Профил на Rossen Panteleev
    Rossen Panteleev
    Рейтинг: 8 Неутрално

    В повечето коментари под статията ясно личи една непоклатима логика:

    1. щом е изкуствено, значи е вредно
    2. щом го произвеждат Монсанто, значи е вредно
    3. щом науката твърди, че е безвредно, значи е вредно

    Необоримо, нали?

  26. 26 Профил на xrp43572691
    xrp43572691
    Рейтинг: 1234 Неутрално

    [quote#21:"Crux"]И междувременно лющи всяка вечер по няколко малки домашна 50-градусова шльокавица, щото е много здравословна[/quote]

    Градски, никой не вари домашна ракия с метил в нея, щото знае, че после ще си я пие. Мен от домашна ракия досега глава не ме е боляла, докато от купешки алкохол много пъти. Та ти си жули аспартама, пък след 10 години, като установиш, че не ти става оная работа, бъди жив и здрав.

  27. 27 Профил на bgpainter
    bgpainter
    Рейтинг: 1384 Весело

    Аз си хАресвам шекерчето

    Жената е покана за щастие
  28. 28 Профил на mdaaaa
    mdaaaa
    Рейтинг: 434 Весело

    те и рейтинговите агенции даваха ААА рейтинг на куп неща, които се сринаха зрелищно

  29. 29 Профил на патиуанчо
    патиуанчо
    Рейтинг: 488 Весело

    Абе със сигурност кока-колата с фруктозно-глюкозен сироп е по-вредна от тая с аспартам, па друго ненам.

    ден година храни.
  30. 30 Профил на snafuracer
    snafuracer
    Рейтинг: 434 Неутрално

    Да бе, а един мармот завива шоколада (без аспартам) в станиол...

  31. 31 Профил на Kristian Karaneshev
    Kristian Karaneshev
    Рейтинг: 221 Неутрално

    Доказателство за изказването?

    До коментар [#17] от "blagoj":

  32. 32 Профил на Orchid
    Orchid
    Рейтинг: 920 Неутрално

    До 2020 има още 7г. (айде 6, че тази изтече вече). Не са малко за експерименти по отношение здравето на човека.
    Кой ли е този катализатор, причинил ускоряване на приключването на изследванията? Риторичен въпрос, нали? Особено когато намесим Монсанто в пъзела. Подозирам, че истинската причина ще излезе съвсем скоро наяве- я одобрение на някой скандален хранителен продукт, я на напитка, я на илач. С аспартам, разбира се.

  33. 33 Профил на Dimitar Kaldamukov
    Dimitar Kaldamukov
    Рейтинг: 427 Неутрално

    Охххх, Божкееее, прост, прост и прост народ. Ей това сме българите. Аспартамът е вреден, евреите управляват света, българите са най-великата нация, Хитлер е жив и Волен Сидеров ще ни избави от всичко.
    Хората от ЕК направили проучване, сигурно са го правили с години, проверили са хиляда вида храни и т.н., а нашите сополи обясняват, че пак имало някаква конспирация. Четете повече книги хора и по-малко вестници и ще имате повече акъл в манерките. То повече няма да е всъщност, ама поне по-навреме може да ви идва

  34. 34 Профил на 42
    42
    Рейтинг: 434 Неутрално

    До коментар [#32] от "Orchid":

    Скоро гледах в Кауфланд немска бира с аспартам, ха ха ха , като знам колко болни фенове има в България на "немското" лошо ми става.

    След комунистите най-много мразя антикомунистите!
  35. 35 Профил на Frank Zappa
    Frank Zappa
    Рейтинг: 1127 Неутрално

    "Проучването трябваше да трае до 2020 г. ..."

    Този род изследвания изискват поне 10-15 години, за да се покажат всички ЛАТЕНТНИ (скрити) малоформации, които се причиняват!

    Кандидат за член на ПП Четвърти километър
  36. 36 Профил на peron
    peron
    Рейтинг: 541 Неутрално

    Аспартамът е безопасен. ГМО продуктите са безопасни. Ядрената енергия е безопасна. А всяка година раковите заболявания нарастват навсякъде по света с внушителни проценти. Това сигурно е от прекомерно кахърене, едва ли е свързано с тези неща.

  37. 37 Профил на irons
    irons
    Рейтинг: 646 Неутрално

    Тази работа ми прилича на това с кафето. До преди 3 години беше оксидант, а сега вече е антиоксидант.

  38. 38 Профил на Moonshine
    Moonshine
    Рейтинг: 711 Неутрално

    Тази агенция беше разследвана преди няколко години за лобизъм и корупция. Честно казано е единствената структура на ЕС, за която съм чул подобно нещо. Смятайте за какви мошеници става дума. Преди две седмици забраниха захарта в соковете, днес обявиха аспартама за безопасен.

  39. 39 Профил на biss Mark
    biss Mark
    Рейтинг: 2038 Разстроено

    Да очакваме значи закон за задължителна подмяна на захарта с аспартам както с крушките.

    Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
  40. 40 Профил на DS
    DS
    Рейтинг: 564 Неутрално

    Първо аспартама,
    После и натриевият глутамат

    Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
  41. 41 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1926 Неутрално

    Моля, бургер с аспартам, малка порция шистов газ и ГМО сос! И голяма кола! За в колата.

    Може да не е вреден, но не е и полезен- измества Храната, замества я с корпоративен Фураж.

  42. 42 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
    !D !калпав е новия вид Дневник!
    Рейтинг: 1018 Весело

    До коментар [#4] от "442":

    Само ,че няма как да ферментира.Фенила в него е повече. За ракия няма шанс.

  43. 43 Профил на mitko11
    mitko11
    Рейтинг: 1724 Неутрално

    Пропуснали са, че радиоактивният стронций е полезен за костите. Или пък чакат да го пуснат за следващия хонорар?

    "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
  44. 44 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 500 Неутрално

    До коментар [#20] от "Митридат":
    [quote#20:"Митридат"]Има - стевия.
    Ама е билка и не може да се патентова от корпорациите. Затова се мълчи за нея и в САЩ е наложена забрана за свободното й продаване.[/quote]
    Информацията ти не е актуална. В САЩ вече от няколко години е разрешена като хранителна добавка. И предстои да се включи в списъка на подсладителите - т.е. заместители на захарта, които диабетиците да приемат. Кокото и да не ти се вярва големите компании (Кока Кола, Пепси, Нестле) отдавна правят собствени мащабни проучвания и реално са упражнили натиск за свободната й продажба и в САЩ. Принципно при предишни опити са давани големи дози на мишки и са получавали чернодробни и други увреждания. Новите проучвания доказаха, че при нормални дози при хора няма странични ефекти. Не ги мисли за прости големите компании - сега ще пробутват по-скъпи продукти като здравословни

  45. 45 Профил на mmiu
    mmiu
    Рейтинг: 434 Весело

    До коментар [#5] от "convince":

    За Някои Хора, болни от диабет, изборът е между купчина други подсладители. Но, разб се, зад тях не седи индустрията, която е зад кока-коления подсладител.

    Но всъщност болните от диабет трябва като цяло да ограничат сладкото, това добре го знаем всички, и да променят диетата си. Това също не се харесва на идустрията - потребителят трябва не просто да яде, той трябва да се тъпче.

  46. 46 Профил на mmiu
    mmiu
    Рейтинг: 434 Неутрално

    До коментар [#44] от "kumcho___valcho":

    С аспартама са замесени мноого пари. За стевиата - да. Бориха се с нея и в БГ, но сега е вече тук.

  47. 47 Профил на mmiu
    mmiu
    Рейтинг: 434 Весело

    До коментар [#33] от "alf":

    пич, вреден е. дано не ти се налага да се сблъскваш с последиците от употребата му.

  48. 48 Профил на Firefly
    Firefly
    Рейтинг: 861 Неутрално

    Нагла,долна и опашата лъжа.
    Но така е било и ще бъде,докато корпоративните интереси са на предна линия,а не здравето и живота на хората.
    И ще бъде така,докато има необразовани,които им вярват.
    А това направо е смешно при наличието на толкова много информация в днешно време.

  49. 49 Профил на Firefly
    Firefly
    Рейтинг: 861 Неутрално

    До коментар [#33] от "alf":

    Приятел,по-спокойно с определенията!
    Не може да си чак толкова наивен.
    Съветваш да четем книжки,но по-добре сам си послушай съвета,
    защото тези дето наистина четат,се научават първо да уважават другите.Така,че дерзай!

  50. 50 Профил на kirsner
    kirsner
    Рейтинг: 861 Неутрално

    Има други изследвания, които показват, че при разграждане на астартама в организма се нанасят силни поражения на нервните клетки, както и че се увеличава риска на рак на черния дроб. Самият аспартам е открит в лаборатория на форма, дъщерна на Монсанто. Редица иследвания на швейцареца A. Buchinger свързват аспартама и с появата на наднормено тегло ( забелязал е, че в САЩ такива подсладители се използват за подпомагане на угояването на свинете). Същият твърди, че аспартама по принцип е адитив, т.е. вещество, което предизвиква силно желание за още и по този начин е отговорен за затлъстяването. Има и изследвания на екипа на д-р Fiorella Belpodzi, които доказват връзката межди пиенето на напитки с аспартам и рака на гърдата.
    Иначе стивията е южноамериканска билка с висока захарност и почти без калории, за която изследванията доказват, че е напълно безопасна.

  51. 51 Профил на vinetu
    vinetu
    Рейтинг: 434 Неутрално

    Да ви е честито. В САЩ Аспартама се слага дори в млякото, като хранителната индустрия иска това да НЕ Е отбелязано на етикета, защото бил безвреден и нямало нужда хората да се плашат излишно.

    https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
  52. 52 Профил на kirsner
    kirsner
    Рейтинг: 861 Неутрално

    През последните 30-40 години има пандемия на злокачествени заболявания в развитите западни индустрилани държави И има достатъчно независими изследвания, които свързват тази пандемия с "иновациите" в хранителната и фармацефтичната индустрии. Специално има един много интересен документален филм ( Food Inc.) с много факти за развитието на хранителната индустрия в САЩ и влиянието на основните корпорации в този бранш ( Kraft Foods, Tyson, Smithfield и пр.) и използването на новооткрити "иновативни" вещества за повишаване на апетита и привързаността към определен тип храна ( additives), оцветители на напитки, консерванти и стабилизатори, подсладители и т.н. Колкото и да е парадоксално, зад цялото външно разнообразиие в големите хранителни магазини стоят продуктите на няколко големи корпорации или техните производни.

  53. 53 Профил на kirsner
    kirsner
    Рейтинг: 861 Неутрално

    #19, тука не става въпрос за заговор, тук става въпрос за много пари и бизнес интереси, заложени в хранителната индустрия, фармацевтичната индустрия, даже медицината и пр. Когато човек се разболее тежко, разбира се че ще хукне и при "народни лечители", и при лекари, предлагащи "нови клинични медикаменти". Но истината е, че фармацевтичните компании нямат интерес да се направи пробив в борбата срещу редица кошмарни болести, включително и рака. Защото сегашната ситуация много добре ги устройва. Предлагат се десетки "прогресивни медикаменти", чиито лечебен ефект е нищожен, но цените - помрачителни, и така се печели много. А двете индустрии работят чудесно в синхрон, едната непрекъснато произвежда пациенти за другата....

  54. 54 Профил на kirsner
    kirsner
    Рейтинг: 861 Неутрално

    #19, проблема е, че хората нямат реален избор. Например за това месото дали е от животни, отглеждани с антибиотици, генномодифицирани храни, угоявани със специални вещества и пр. Дали в хляба и тестените изделия има огромно количество захар, набухватели, консерванти и пр. Каква е алтернативата и другия избор - всеки да си гледа кокошки и прасета в апартамента ли?

  55. 55 Профил на beatles
    beatles
    Рейтинг: 808 Неутрално

    [quote#23:"Митридат"]Абе през 2007 г. от една италианска лаборатория друго съобщиха.[/quote]
    абе то преди янколко години една такава съобщи, че са намеили частица по-бърза от светлината, така че тия талянски лаборатории не ми ги хвали моля те. не изключвам монсанто да са си платили, те са гадни копеленца както и да го погледне човек, ма да не прекаляваме с конспиративните теории, а?

    Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
  56. 56 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 838 Неутрално

    Категорични данни няма. Смущават ме само две неща:
    1. За да се категоризира нещо, е необходимо да има условие, което е достатъчно и необходимо едновременно. Също като пърите тестове за СПИН. Ако е положителен, условието е изпълнено, болен си. Ако е отрицателен, за нормалния човек нищо не значи. Не си болен, но това не означава че не носиш вируса. Или в случея условието (теста) е необходимо, но съвсем не е достатъчно. Аспартам е технологичен отпадък. Държан при определени температурни условия, рафиниран добре, дозиран правилно и употребяван в минимални количества (според изследването!), може и да е безвреден. Опасен е при големи количества и държан на топло (слънце!!). Повечето производители верочтно спазват технологията, надявам се!
    2. Не вярвам на Пешо Ментата! Дали от склада на производителя диетичните напитки се возят на хладно, дали в междинните складове е същото, дали продавача ги държи също на хладно, зависи от Пешо Ментата. Обикновено мързеливичък, иска да стане милонер за една вечер, продава дори от гаража си... За какво се прави технология, дето Пешо не я бръсне за слива...
    А сега пийте диетични напитки!! Четете етикета винаги, може да намерите Аспартам и в обикновени...

  57. 57 Профил на Николов
    Николов
    Рейтинг: 1572 Весело

    [quote#15:"be_free"]Аспартамът е изпражнение на бактерии![/quote]А киселото мляко или сиренето да не мислите, че се получава без бактерии? И изобщо мислите ли, че храносмилателната система може да функционира без бактерии?

    “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
  58. 58 Профил на Николов
    Николов
    Рейтинг: 1572 Неутрално

    [quote#39:"biss Mark"]Да очакваме значи закон за задължителна подмяна на захарта с аспартам както с крушките.[/quote]Всъщност няма да е лоша идея. За рафинираната захар отдавна се знае, че е вредна и изобщо няма спор по въпроса. Въпрос на време е да се въведат ограничения.

    “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
  59. 59 Профил на Николов
    Николов
    Рейтинг: 1572 Неутрално

    [quote#50:"kirsner"]Има други изследвания, които показват, че при разграждане на астартама в организма се нанасят силни поражения на нервните клетки, както и че се увеличава риска на рак на черния дроб. [/quote]Може ли да ги посочите въпросните изследвания? Подозирам, че източникът е "една жена каза".

    “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
  60. 60 Профил на Николов
    Николов
    Рейтинг: 1572 Неутрално

    [quote#52:"kirsner"]През последните 30-40 години има пандемия на злокачествени заболявания в развитите западни индустрилани държави[/quote]През последните 30-40 години в индустриалните държави продължителността на живота се е увеличила с над 5 години.

    “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
  61. 61 Профил на Dimitar Kaldamukov
    Dimitar Kaldamukov
    Рейтинг: 427 Неутрално

    До коментар [#49] от "fener":

    Извинявам се. Но много ме дразни конспиративното говорене. Ето ви линк към изследването. Не мога да разбера как всички са убедени колко е вреден само от това, че били гледали 1-2 филма. Това не е сериозно просто. Но всеки да яде каквото си иска в крайна сметка

    http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/131210.htm

  62. 62 Профил на Firefly
    Firefly
    Рейтинг: 861 Неутрално

    До коментар [#61] от "alf":

    Всеки си има право на мнение.Не можете да знаете откъде е черпена информацията,въз основа на което е оформено.
    Но не ви прави чест така да обиждате хората,само защо
    то мислят различно от вас.Я си представете,че вие грешите?
    Вие се дразните на хората,които говорят за конспирация,те пък се ядосват на наивните според тях.Но обиждането не е аргумент.
    Благодаря за линка.


  63. 63 Профил на kirsner
    kirsner
    Рейтинг: 861 Неутрално

    #59: Ето един линк към част от изследванията на Д-р Фиорела Белподжи

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2465515/

    Същао така може да проверите в:
    Epidemiol Community Health. 2007 March; 61(3): 271.

  64. 64 Профил на Николов
    Николов
    Рейтинг: 1572 Неутрално

    [quote#63:"kirsner"]Ето един линк към част от изследванията на Д-р Фиорела Белподжи http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2465515/ Същао така може да проверите в:
    Epidemiol Community Health. 2007 March; 61(3): 271.[/quote]Това, което сте посочили е биографичен очерк. И дума не става за аспартама. До тук източникът Ви е "една жена каза".

    “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
  65. 65 Профил на Николов
    Николов
    Рейтинг: 1572 Неутрално

    [quote#62:"fener"]Всеки си има право на мнение.Не можете да знаете откъде е черпена информацията,въз основа на което е оформено. [/quote]Щом не се посочват източници, значи източникът е "една жена каза".

    Вярно е, всеки има право на свое мнение - но едно е някой да каже "вътрешен глас ми каза, че аспартамът е вреден и, че египетските пирамиди са построени от извънземен разум", друго е да се каже - "това е научно установен факт". Във втория случай човек трябва да посочи конкретни източници. Ако не може значи не става дума за факт, а пак за вариация на тема "вътрешен глас ми каза", "една жена каза".

    “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK