Половината от лекарите в България практикуват едва в шест града (обновена)

Снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Снимката е архивнаПоловината от лекарите в България работят в шест от градовете в страната. В малките градове липсват някои специалисти, а други не са достатъчно. Това показват данни на Националния статистически институт, цитирани от dariknews.bg.


От 28 643 практикуващи през 2012 г. в София са съсредоточени 5833 лекари, в Пловдив - 3126, във Варна - 2139, в Стара Загора - 1398, в Плевен - 1326, и в Бургас - 1179. Най-малко са медиците в Силистра - 314, Разград - 316, и Смолян - 335.


В някои градове няма нито един лекар от определена специалност. Например във Видин липсват уролози. Ако на някого му се наложи консултация с такъв доктор, трябва да пътува на около 90 км до Монтана, където е най-близкото място за подобен преглед.
В Смолян практикува само един пулмолог, в Ловеч има един дерматолог, а във Видин - един инфекционист. С едва четирима ортопеди разполага болницата в Силистра, толкова са и кардиолозите в Перник. В Търговище няма достатъчно специалистите по уши, нос, гърло, вътрешни болести и кардиология. Най-малко са невролозите в Ямбол и Видин, в Габрово пък има нужда хирурзи.


По-късно изпълнителният директор на на МБАЛ-Търговище д-р Иван Светулков се свърза с "Дневник", за да опровергае разпространената информация, като подчерта, че в болницата има достатъчно специалисти, които да се грижат за здравето на гражданите на Търговище. В болничното заведение няма вакантни позиции за лекари, допълни той.


Една от причините за това е, че липсва интерес към определени специалности. От години най-много студенти искат да стават хирурзи, гинеколози и дерматолози и почти никой не иска да специализира патоанатомия, анестезиология и реанимация и спешна медицина.


От здравното министерство се надяват, че с приемането на Националната здравна карта, която трябва да е готова в края на март, неравномерното разпределение на медици в различните райони ще бъде преодоляно.


Това ще стане, като се разреши на касата да избира с кои болници да работи. Така ако някой иска да отвори частна клиника по кардиология в София, НЗОК ще може да откаже да сключи договор с нея. Ако обаче лечебното заведение е в област, където такива кадри липсват, то ще може да ползва обществен ресурс.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (124)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Че то и половината население живее там. По-тревожно е, че има, цитирам статията:

  "В някои градове няма нито един лекар от определена специалност. Например във Видин липсват уролози."

 2. 2 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Ако липсват лекари, внесете си от Германия или Англия. При тези заплати бъдещето е "Ходжа гледа на коран, лекува всички болести"

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 3. 3 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  БГ е концентрирана в тези шест града
  останалите - кучета ги яли
  .......................

  сами сме си виновни , каквото си направихме за
  последните 70 год ....

  турците за 500 не успяха

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  С приемането на здравна карта щяло да бъде преодоляно... дрънци. Някой да ми обясни защо един млад лекар ще иска да специализира реанимация и спешна медицина??? За да го бият разни пияни идиоти? За да получава смехотворна заплата?? За да се дрънка в линейка, която е негов набор най-малко?? Във Франция в момента работят най-малко трима български лекари, които лично познавам. Анестезиолог, лицево-челюстен хирург и ..на третия не се сещам каква му беше специалността. Що не ги върнат обратно? Млади хора са, с малки деца, още са мобилни.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Ако някой социолог реши да направи "медицински разрез" на България, ще установи къде животът свършва...Само трябва да умножи броя на моментното население по коефициента на състоянието преди десет години и съвсем точно ще определи какво ще е населението в България след десет години...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 6. 6 Профил на Ghostенин
  Ghostенин
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#0:"статията"]От години най-много студенти искат да стават хирурзи, гинеколози и дерматолози и почти никой не иска да специализира патоанатомия, анестезиология и реанимация и спешна медицина[/quote]
  Много вожд, малко индианец, дето се казва...

  — Значи твоята диря свършва тук, Човече? — каза Каа... — Я извикай Думите! Ние сме от една кръв, ти и аз, Човек и змия!
 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Много се изкривиха нещата в здравеопазването. Лекарите ги изкривиха, те се изживяваха на реформатори, и докараха нещата до тук. Най-лошото е, че в по-малките населени места хората плащат здравни осигуровки, техните пари се ползват от други, а за тях няма адекватни грижи. Ако се въведе някакво ограничение примерно парите събрани за здравни грижи в дадена област да остават в областта, може би нещата ще започнат да се променят, може би !!!

 8. 8 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1394 Любопитно

  Капитализмът може и да е лекарство за стагнирани общества, но всяко лекарство в прекомерни дози е отрова.
  Изглежда прекалихме с капитализма. Нужно е да направим малка стъпка назад. Ако искаме да просъществува обществото и да останат българи.
  !

 9. 9 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#3] от "Чукча":

  Османците не са се занимавали със земеделие; те заедно със своите още по-ужасяващи съюзници - башибозука и еничарите са предпочитали знаете какво. Но също така са разбирали какво им трябва освен оръжие.

  И между друго, има тънка, но много важна разлика - османците никога не са се смятали за турци.

 10. 10 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Па то в тия градове са 90% от населението....значи не стигат ...

 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  "От години най-много студенти искат да стават хирурзи, гинеколози и дерматолози и почти никой не иска да специализира патоанатомия, анестезиология и реанимация и спешна медицина."

  Щото там се дава най много на ръка-хирургия и за раждане. Другото е ала бала

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. 12 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  След 12 години учене къде искате да работят? В Каспичан ли?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 13. 13 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 674 Неутрално

  "никой не иска да специализира патоанатомия, анестезиология и реанимация и спешна медицина"

  Патоанатомията е смрадлива , анестезиолозите ги съдят , а тези от реанимацията и спешната медицина ги бият.

  п.п. За лекари , които смятат да емигрират анестезиологията е най-перспективна , анестезиолозите на запад са дефицитни за това пък взимат два пъти по-големи заплати.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  Че къде да работят специалистите в един малък град? Къде ще практикуват? То за да си запазиш квалификацията трябва да имаш определен брой пациенти, определен брой операции например. Не може да правиш две операции на година и да си хирург.Абсурд!

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Българите са болшевики, искат всичко в този живот да го получат безплатно, само защото имат нужда от нещо. А не си задават въпроса от къде идва всичко. Няма как здравеопазването да е по-различно от това каквото е. На болшевик болшевишка тояга.

 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#12:"grand funk railroad"]След 12 години учене къде искате да работят? В Каспичан ли?[/quote] Какво му е на Каспичан, и там живеят хора. Що за отношение е това? Ами дайте всички да се преместим на 500 метра от "Невски", не повече, и да живеем един върху друг!

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#14:"Веселин Дечев"]Че къде да работят специалистите в един малък град? [/quote] Не е малък, става дума за областни градове в статията! Не става дума в всяко село да има пълен набор специалисти, това е глупаво, разбира се.

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#8:"AzDebil"]Изглежда прекалихме с капитализма.[/quote]
  Това се получава когато комунист прави капитализма та те комунизма не можаха да го построят искате капитализъм да правят.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 19. 19 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#12] от "grand funk railroad":

  Доста неадекватно! Освен в изброените по-горе градове, в България все още има и други градове в които живеят хора, които са не по-малко българи! Те също имат нужда от качествена и навременна медицинска помощ!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 20. 20 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Данните са дадени некоректно. Трябва да се каже колко лекари има на 1000 жители например, или колко жители се падат на един лекар. Ако сметнете жители на лекар, в София са около 220, в Силистра - около 140. Така че в Силистра има относително повече лекари, отколкото в София.

 21. 21 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#15:"5149mich"]Българите са болшевики, искат всичко в този живот да го получат безплатно, само защото имат нужда от нещо.[/quote]
  Ами то това е много силно пуснало корени, особено в жените.

  В Русия съм! В Русия съм!
 22. 22 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Каквото и да си говорим, но и на лекарите не им е лесно! Говоря за хирурзи, гинеколози, уролози и т.н., не за личните лекари, които само гледат потребителската такса да не е е точна, та да кажат: "Нямам да ви върна!"
  Но сетих се за един стар виц: "Като знам аз какъв инженер съм, та си представям какъв доктор си ти!"

 23. 23 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#18:"Танас"]Това се получава когато комунист прави капитализма та те комунизма не можаха да го построят искате капитализъм да правят[/quote]
  То това нашето си е чист феодализъм.

  В Русия съм! В Русия съм!
 24. 24 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#7] от "442":

  В Г. Оряховица общината налива пари в общинската болница! Ако финансовият стимул по клинични пътеки не е достатъчен, общината да подпомага. Ако хората искат да имат болница и лекари наблизо

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 25. 25 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 949 Неутрално

  "Половината от лекарите в България практикуват едва в шест града"-нали 24 г. праим пазарна икономика във всичко, сега пък се оплакваме! То не може в населено място с 20 души да имаш 10 вида специалисти-доктори!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 26. 26 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Ами кметовете вместо да спонсорират футболни отбори примерно да спонсорират здравеопазването или определен приоритет. Каквото и да пишем, изкривяването ще става още по-голямо. Защото лекар със специалност, това е поне 10 години специализирано образование, тоест проблема с недостига не може да се реши бързо. Отделно, това е конвертируема специалност и не ми е ясно как ще се удържат изобщо в България. Този модел на здравеопазване, който го практикуваме у нас, може да издържи в Куба или Сибир, но при отворена икономика е обречен. Трябва здравната вноска, да е твърда сума и да покрива определен минимален пакет, след това степени със здравната застраховка, другото е утопия при нашите финанси.

 27. 27 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 791 Неутрално

  [quote#22:"SStan"]Но сетих се за един стар виц: "Като знам аз какъв инженер съм, та си представям какъв доктор си ти!"[/quote]

  Офтопик - лека поправка. Вицът е:

  Като знам какъв съм инженер, ме е страх да отида на лекар.

 28. 28 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Ами явно е, този женски манталитет е пуснал корени навсякъде, поне у нас.

 29. 29 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  [quote#17:"dogwoman"]Не е малък, става дума за областни градове в статията! [/quote]Областни градове с по 30-40 хиляди души население. При такъв брой жители ако си лекар с по-тясна специалност я имаш по 10 случая на месец, я не. Липсата на честа практика води до де-квалификация - а това и до влошено качество на здравните услуги. Истината е, че половината от трудоспособното население е съсредоточено във въпросните 6 града. Няма как там да не съсредоточени и половината лекари. Другото би било аномалия.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  За съжаление, така е.
  Болните ходим след лекарите и болниците, пътеките клинични водят парите от касата към тях... невралгична е спешната помощ, но щяла реформа да почва...ще видим...
  Болна е здравната ни система...

 31. 31 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Срещу 5-600 лева на семестър,което е почти безплатно за получаващия го,държавата и обществото не получават почти нищо,ако не броим претенцията колко получават другите в ЕС,Щатите и Канада,като скромно се премълчава цената на образованието там.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 32. 32 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#31:"Майндърбайндър"]скромно се премълчава цената на образованието там[/quote]
  150 000-350 000
  Долара.Щатски.

  В Русия съм! В Русия съм!
 33. 33 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  [quote#30:"Доби ВелкоВ"]Болна е здравната ни система... [/quote]

  Не ме интересуват нито болничните им, нито лекарите им, нито линейките им, нито лекарствата им!
  Ако можеше и те да не се интересуват от парите ми...

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 34. 34 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  До коментар [#19] от "Ogiigo":
  [quote#19:"Ogiigo"]Доста неадекватно![/quote]

  С малкия мозък ли определи, че е неадекватно?
  Абсолютно същият проблем съществува във всички развити държави и по мое мнение е непреодолим.
  Пак повтарям: кой нормален човек, след 12 години учене, ще се забие в някое затънтено място?
  Просто трябва да се търсят други решения: доболнична помощ, мед. сестри, адекватен транспорт и т.н.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 35. 35 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  [quote#32:"Веселин Дечев"]150 000-350 000
  Долара.Щатски.[/quote]
  Така е, но какво да направим. Да се върне разпределението ли?
  В момента пак се задържа проблема, защото по-възрастните лекари не са достатъчно добре с чуждите езици, но след 5-10 години проблема ще е огромен.

 36. 36 Профил на kotoni913
  kotoni913
  Рейтинг: 249 Разстроено

  налице са първите тревожни симптоми от управлението на късогледата ни, алчна и безотговорна управляваща върхушка! политиката - дръж го гладен за да е послушен, доведе до сегашните крещящи различия в заплащането на труда в страната ни в сравнение не само със стара европа, но даже и с една румъния, да не говорим за гърция..повреден бе мотора на израстването - материалния статус на творците на блага. унищожена за пореден път у нас беше социалната справедливост, този път в интерес на шепа "хитреци". създадоха се дисбаланси в заплащането на различните прослойки на обществото. - унищожен беше стимула за професионално израстване на надарените от природата българи, призвани да теглят напред колесницата на общественото развитие. тези от тях, които не се отчаяха от статуквото у нас намериха своя път и работят за просперитета на други страни. страни в които строго се спазва задължението на обществото да възнаграждава по подобаващ начин усилията и даденостите на доказалите се специалисти.
  като се връщам назад във времето виждам първите плахи опити на правителството на иван костов за повишаване на материалния статус на обществото и пропуснатия реален шанс от първата тройна коалиция - откраднатото бъдеще на България. "седенкаджията", който и днес ни управлява заедно с ментора си, не забелязаха невероятния шанс на съдбата за този народ да настигне не, но поне да се доближи, или поне да дръпне напред към другите пред нас!
  след това дойде наказанието за пропуснатия шанс - кризата. и сега накъде - ни напред ни назад ...

 37. 37 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Koлко % от населението живее в тези 6 града?

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 38. 38 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  [quote#35:"stoiank"] Да се върне разпределението ли? [/quote]

  Може да не се казва разпределение,а договор.Получаваш в аванс образование и имаш дълг.Ако не спазиш договора,си плащаш разходите(истинските-тези,които плащат чужденците).

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 39. 39 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#27] от "8th_ball":

  И така става!

 40. 40 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Значи въпросът е решен.
  В шестте града се правят няколко супер болници,тип "Пирогов",купуват се хеликоптери - броят им ще се уточни - и въпросът се решава.

 41. 41 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1095 Любопитно

  До коментар [#38] от "Майндърбайндър":
  Ех мечти.....

 42. 42 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1394 Любопитно

  До коментар [#40] от "xmm":

  Ъхъ, само дето изведнъж ще получиш още един проблем - недостиг на пилоти. Не се шегувам.
  Да не говорим как веднага разни "реформатори" ще изреват колко е скъпо това и колко е социално, следователно лошо.
  Сериозно погледнато помисли какво ще се случи в лошо време.
  Също помисли, че не навсякъде може да кацне хеликоптер. Това изглежда добре само на филм.
  !

 43. 43 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#37:"cinik"]
  Koлко % от населението живее в тези 6 града?[/quote]

  Бургас 199 хиляди,Варна 335 хиляди,Плевен 105 хиляди,Пловдив 339 хиляди,София 1 милион и 214 хиляди,Стара Загора 138 хиляди.Общо 2 милиона и 330 хиляди.От общо население 7 милиона и 280 хиляди към 01.01.2013г.Значи около 32 процента от населението живее в тези 6 града.А половината лекари работят в тези 6 града.Това е по данни на НСИ.Естествено има и близки села и градове до тези 6 града.Но и така пак населението на тези 6 града и околностите им не са повече от 35-36 процента.

 44. 44 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#35:"stoiank"]Така е, но какво да направим. Да се върне разпределението ли?[/quote]
  Ами при военните как е?
  Всеки курсант още първите дни във военното училище подписва договор да служи определен брой години срещу пълна издръжка от страна на държавата.
  Така че, щом държавата плаща трябва да получава нещо насреща, нали?

  В Русия съм! В Русия съм!
 45. 45 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#43] от "kermit":

  Значи населението в тези 6 града е излекувано,да разширят обхвата

 46. 46 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1095 Весело

  До коментар [#44] от "Веселин Дечев":
  Направо да ги затворим с гривни в градовете.
  Военните са на пълна държавна издръжка и когато учат и когато работят. Отделно имам съученици-пилоти, които са вече пенсионери, а за мен остават повече години отколкото съм работил до момента. Така че, нека не сравняваме несравнимото.
  Коментираме проблем и поне в момента има все още решение, след години ще е мъка. Същото е и с ВУЗ-овете ни, нека Дневник направи анкета в 10-те училища с най-добри резултати по матурите и даде в % колко от тях продължават в България. Ето това са теми за Капитал, а не как кихнал Бойко, Мая или Гечев.

 47. 47 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#46:"stoiank"]Военните са на пълна държавна издръжка и когато учат[/quote]
  Че студентите не са ли на почти пълна издръжка? Плащат символични наеми за общежитие, по столовете купоните им са на символични пари?
  Пък като не им харесва на студентите да не се възползват от тези неща, да си учат платено обучение, да живеят по частни квартири и да не ядат на стол!

  В Русия съм! В Русия съм!
 48. 48 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  [quote#42:"AzDebil"]Също помисли, че не навсякъде може да кацне хеликоптер. [/quote]Това е западната практика - и в страна като Австрия спешните случаи в затънтените селца в Алпите ги обслужват с хеликоптер. Няма как във всяка паланка да има болница. Въпросът е да има на място достатъчно парамедици или first aid volunteers, а не хеликоптерът да се разкарва за щяло и нещяло.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 49. 49 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 717 Весело

  [quote#37:"cinik"]Koлко % от населението живее в тези 6 града? [/quote]
  Около 3,5 млн. души.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 50. 50 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  [quote#43:"kermit"]Значи около 32 процента от населението живее в тези 6 града.[/quote]Но от заетото население в тези градове живеят над 60%: http://bit.ly/1fHgLY6. Заетите са здравно-осигурени, а и имат доходи с които да заплащат медицинските услуги. Те са потенциалният пазар за здравни услуги.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 51. 51 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Болници има там,където има ОСИГУРЕНИ пациенти,а лекарите са най-общо там,където има платежоспособни пациенти.Или общини.Или фирми,загрижени за работниците си.Просто е.Не може да има болница,където процентът на неосигурените е над някакъв критичен.Ако пък има-фалира постепенно.Това при сегашното финансиране,разбира се...Бъдете здрави!

 52. 52 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#38] от "Майндърбайндър":
  В момента съществува подобен договор за специализиращите държавна поръчка-специализацията е безплатна, но след придобиване на специалност трябва да работиш в същата база толкова години, колкото е бил срокът на специализация.
  А връщането на старото разпределение, което беше една от абсолютните глупости на старата система, не е от полза за никого.
  Иначе и следването по медицина държавна поръчка не е безплатно,последно беше около 900 лв. на семестър, май.

 53. 53 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 418 Любопитно

  [quote#47:"Веселин Дечев"]Че студентите не са ли на почти пълна издръжка? [/quote]
  Да, ама на мама и на тате...

 54. 54 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 554 Неутрално

  [quote#8:"AzDebil"]Капитализмът може и да е лекарство за стагнирани общества, но всяко лекарство в прекомерни дози е отрова. [/quote]

  ++++++++++

 55. 55 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#35:"stoiank"]Така е, но какво да направим. Да се върне разпределението ли? [/quote]
  Що пък не?
  Аз предлагам да се върнат софийското гражданство/после и в другите градове, там живееш там работиш, свободно движение на хора,стоки и капитали...тц/ самооблагането, ергенския данък/бориме демографската криза/

  Аман от малоумни комунистически идеи!
  Тия дето ни управляват с физиономии на председатели на ткзс-та ще правят реформа в здравеопазването!?

  Тепърва проблема ще става все по-значим!
  Благодарение на шибаните ни политици!
  А някои от лекарите и мед.сестрите са си я направили...7000 български лекари в чужбина....

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 56. 56 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#52] от "pandelka":

  Не е само до медиците.Цялата система е точене на пари по комунистически(всички плащат,а някои ползват).Къде още има безплатно образование(ВИШУ!) Един шофьорски курс струва колкото един семестър.Я сега да видим кой ляв,кой десен !

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 57. 57 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#44] от "Веселин Дечев":
  [quote#44:"Веселин Дечев"]Ами при военните как е?
  Всеки курсант още първите дни във военното училище подписва договор да служи определен брой години срещу пълна издръжка от страна на държавата. [/quote]

  Веско, ти ме уби! Тук става въпрос за ЛЕКАРИ, а не за шапкари!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 58. 58 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Разпределението може да се върне под формата на договор. Аз завърших, разпратих CV-та и мотивационни писма до Х окръжни болници - в цяла бивша Чехословакия. Поканиха ме на 7 конкурса, издържах на 5 места, можех да избирам. Избрах.
  В болницата, която избрах започнах на онкологичното отделение, където съм и досега. До тук беше "по желание на клиента".
  В момента, в който ме регистрираха за специалност, изискаха от мен да подпиша договор - болницата ми спонсорира всичко, но съм длъжен да й работя 5 години след взимане на специалността, ако напусна по-рано - плащам аликвотна част. така си взех и двете специалности - радиационна и клинична онкологии. Договорът с болницата изтече 2006 година, но аз вече работех 11 години тук и бях започнал да си уреждам живота - за къде да се местя.

  Мисля, че тази схема не е лоша.

  E PLVRIBVS VNVM
 59. 59 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#58] от "PavelCZ":

  Тц.
  Бъркаш нещата. България и Чехия.
  Разпределение и договорни отношения.
  Знаеш ли какво бе разпределението в България преди 89г.? Завършил току що и те шибнат у някакво село дето не си го и чувал да работиш две години.
  Избор? Не. А ти си имал...Видя ли разликата?
  Избрал си, сключил си договор, въпрос на избор и ти си го направил.
  Другото зависи от теб, какво си договорил, как, за какво, до кога...

  А и много мразя комунистическия термин разпределение!
  Те много обичат да разпределят! Богатствата...
  Кво ли не си разпределиха червените милионери...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 60. 60 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#44] от "Веселин Дечев":

  "Всеки курсант още първите дни във военното училище подписва договор да служи определен брой години срещу пълна издръжка от страна на държавата. "

  Може, само ако държавата започне да плаща и пълната издръжка на студентите - учебници, консумативи, квартира, храна и дрехи, цената на обучението и специализациите. Както е при военните. Нали така?
  Я сега сметни и виж колко крива ще ти излезе сметката.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 61. 61 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Лекарите правят ( гласуват с краката си) това, което правителствата, включително и днешното отлагат да направят толкова години.
  Ние сме малка страна и не е възможно във всяка паланка и градче, да има комплектовани с кадри и техника болнични заведения.
  Но популизма продължава да кара настоящото праителство да "откликва" на желанието на хората. Става дума за хора, които освен че нямат нито познания в областта, не са получавали и досега добра или поне минимално-нормална медицинска помощ в родните си места, а се водят от наивно и леко инфалтилни убеждения, че като отидат "в тяхната" болница при доктора, който им изпише " за всеки" случай една шепа лекарства и/или ги приеме за някой и друг ден в местната болница, нещата изглеждат добре съгласно техния стандарт.
  Подобно на десетките (над 50) университета, е и положението с болниците, а и донякъде с училищата. Интересно защо, след като толкова много се публикуват различни сравнителни изследвания, че ние сме най-бедни, най-нещастни и какво ли не друго ( не казвам, че не са верни), защо не се направят, например по наличните статистически данни, на кое място сме по брой болници и/или университети, за да видим как сме спрямо една Австрия например, държава с близки до нас параметри по население и територия, но с многократно по-голям БВП.
  Не бих се изненадал, ако оглавим някоя от тези класации, както е например положението с броя МВР-служители, които издържаме и в момента.

 62. 62 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#60:"rapidfire"]Може, само ако държавата започне да плаща и пълната издръжка на студентите - учебници, консумативи, квартира, храна и дрехи, цената на обучението и специализациите. Както е при военните. Нали така?
  Я сега сметни и виж колко крива ще ти излезе сметката. [/quote]
  Държавата плаща 60-70% от това на военните, затова ще иска 60-70% от срока за който подписват военните.Няма да е 10 години , а 5-6-7.

  В Русия съм! В Русия съм!
 63. 63 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#57:"grand funk railroad"]Веско, ти ме уби! Тук става въпрос за ЛЕКАРИ, а не за шапкари![/quote]
  Става дума за милиони разходи на държавата да извържа обучаеми. Името на професията е без значение в случая!

  В Русия съм! В Русия съм!
 64. 64 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#58:"PavelCZ"]Мисля, че тази схема не е лоша. [/quote]
  Абсолютно!
  Няма частна фирма дето да ти плати образованието пък ти после да си вдигнеш чуковете без неустойка!
  Ама при държавата минава номера...

  В Русия съм! В Русия съм!
 65. 65 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#59:"drakar65"]Избор? Не. А ти си имал...Видя ли разликата?
  Избрал си, сключил си договор, въпрос на избор и ти си го направил. [/quote]
  Ми добре де, и на теб може да ти предложат 8 села

  В Русия съм! В Русия съм!
 66. 66 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Малко цифри - бюджетът на МУ-София за 2013 е 81 милиона. При 6 500 студента това прави по 12 500 лв на човек годишно.

 67. 67 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  До коментар [#63] от "Веселин Дечев":

  Колко години учи един курсант и колко, един лекар(специалист)?
  И какви са отговорностите?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 68. 68 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#67:"grand funk railroad"]Колко години учи един курсант и колко, един лекар(специалист)?
  И какви са отговорностите? [/quote]
  Това в каква връзка?

  В Русия съм! В Русия съм!
 69. 69 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#67:"grand funk railroad"]И какви са отговорностите? [/quote]
  Не съм чул лекар да е осъден за лекарска грешка, камо ли за погубен живот.За сметка на това военният съд не си е поплювал никога.

  В Русия съм! В Русия съм!
 70. 70 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Според тази статистика, един лекар в София обслужва средно 260 човека, а един в Смолян - 66 човека или 4 пъти по-малко.

  Т.е., за да се изравни София със Смолян, лекарите в София трябва да са около 23 000!

 71. 71 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  “... толкова са и кардиолозите в Перник.”

  Каква част от Перничани работят в София?
  Аз познавам поне двама доктори, които работят в София?!

  I Want To Believe
 72. 72 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#66] от "fec32306340":
  Бюджетът на МУ-София се изразходва предимно за заплати на асистенти, докторанти, хабилитирани лица, разни инициативи по академичната част и ужасно раздутата администрация.

 73. 73 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 382 Неутрално

  И така да е, очевидно доста пари отиват за обучение на студентите.

 74. 74 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#63] от "Веселин Дечев:
  Обучението по медицина не е безплатно. На семестър 900-1000лв, т.е. за цяла година около 2000лв. Това умножено по 6, колкото са годините на обучение-около 12000 лв, от джоба на мама и тате. Освен това държавата не поема закупуването на учебници, атласи, всякакви помагала, тетрадчици, тестове, нито консумативи като престилки, маски, скалпели, слушалки и прочее. Това пак е от мама и тате. Държавата нищо не осигурява безплатно, освен може би намаление за градския транспорт и евентуалната възможност да се класираш за общежитие, което не е толкова лесно и достъпно за всички.
  Също държавата не осигурява непременно работа за новозавършилите, нито някакви социални привилегии.

 75. 75 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#73] от "fec32306340":
  Да,парите отиват за хората, които обучават студентите, и дори са малко. В нашата катедра, за да спестяват от хонорари намалиха броя на часовете за обучение на студентите. Това не е от полза за обучаващите се.
  Идеята е, че всъщност държавата осигурява санитарния минимум за това да се осигурят някакви условия за обучение, нищо повече. Понякога дори е под санитарния минимум. Всичко останало е за сметка на семейния бюджет. Сега в МУ-София има и някакви опции за кредит.
  А тук се обсъждат тези суми, сякаш те са кой знае какво и сякаш бъдещите лекари едва ли не ограбват невероятно щедрата държава и трябва да са и крепостни до живот. А те успяват да завършат въпреки всичко.

 76. 76 Профил на edin13
  edin13
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#74] от "pandelka":

  монго се лъжеш ,сина ми е студент по медицина в друг град ,разхода ми досега за първия семестър е над 6000 докато го приемат ,препускане от град на град ,хотели и т-н ,след това по 1400 средно на месец от септември насам и понеже предпочетах да е независим от държавата е платено обучение и се плащат 3900 лв на семестър - тоест до тук за семестър 12000, 6000 предварително , годишно 30000 лв ,така за 6 години без другите непредвидени разходи е 170-180000 лв ,така че няма шанс да работи за каквато и да е заплата в държавна структура тук ,а особено по селата .или малки градове ,защото не си покрива инвестицията .

 77. 77 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#76] от "edin13":
  Аз исках точно това да обясня, че всъщност тежестта по финансирането на образованието на бъдещите лекари я поема основно семейството. Защото тук се твърди, че държавата много пари дава, а после студентите са неблагодарни и не искат да работят на неатрактивни места. Отново вниманието се измества от истинските проблеми и се свежда до надничане в канчето на другия.
  С тези елементарни бакалски сметки не става, трябва да се настоява дори за по-добри условия на обучение и възможности за реализация и други механизми за привличане на кадри на работа в отдалечените райони например.


 78. 78 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#72:"pandelka"]Бюджетът на МУ-София се изразходва предимно за заплати на асистенти, докторанти, хабилитирани лица, разни инициативи по академичната част и ужасно раздутата администрация. [/quote]
  Но всичко това се прави заради студентите, а не просто така!

  В Русия съм! В Русия съм!
 79. 79 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#74:"pandelka"]Обучението по медицина не е безплатно. На семестър 900-1000лв, т.е. за цяла година около 2000лв. [/quote]
  Но това е до една трета от издръжката.Тоест държавата плаща поне три пъти повече. Отделно дето студентите не плащат повече от 50 лева на месец за общшежитие, които пари им влизат ток, вода, отопление, асансьор, почистване на общите части!
  Като не помага държавата що тогава студентите не се откажат и не си плащат самои всичко?

  В Русия съм! В Русия съм!
 80. 80 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#74:"pandelka"]евентуалната възможност да се класираш за общежитие, което не е толкова лесно и достъпно за всички. [/quote]
  В Софияоткрай време се настаняват на общежитие над 80% от подалите документи. А няколко месеца по-късно с едостига цифра от 100%, зашото мн хора напускат по една или друга причина общежитията.

  В Русия съм! В Русия съм!
 81. 81 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#75:"pandelka"]А тук се обсъждат тези суми, сякаш те са кой знае какво и сякаш бъдещите лекари едва ли не ограбват невероятно щедрата държава и трябва да са и крепостни до живот[/quote]
  Става дума за това, че ако приемеш пари от държавата трябва да имаш някакво задължение после! А не да си вдигнеш чуковете и да се преселиш в друга държава!

  В Русия съм! В Русия съм!
 82. 82 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#77:"pandelka"]Защото тук се твърди, че държавата много пари дава, а после студентите са неблагодарни и не искат да работят на неатрактивни места. [/quote]
  Ми що не се откажат тогава от дръжавните пари?

  В Русия съм! В Русия съм!
 83. 83 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#77:"pandelka"]С тези елементарни бакалски сметки не става, трябва да се настоява дори за по-добри условия на обучение и възможности за реализация и други механизми за привличане на кадри на работа в отдалечените райони например. [/quote]
  Мерките са -държавата да спре да налива милиони за неша от които няма пари!
  Искаш субсидирано образование-сключваш си договор с държавата, поемате взаимно ангажимент един към друг!

  В Русия съм! В Русия съм!
 84. 84 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  Въобще при кандидатстванетпо трябва да се въведе към бала и друг критерий-дали кандидата е подписал договор да работи на място определено от държавата и за колко години и да се дава предимство на такива кандидат студенти!
  Искаш да учиш педагогика-подписваш договор и тогава учиш държавна поръчка.
  Ако ще ми учиш пет години от моите данъци за да ставаш после сервитьор...айде нЕма нужда!

  В Русия съм! В Русия съм!
 85. 85 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Това ще стане, като се разреши на касата да избира с кои болници да работи. Така ако някой иска да отвори частна клиника по кардиология в София, НЗОК ще може да откаже да сключи договор с нея. Ако обаче лечебното заведение е в област, където такива кадри липсват, то ще може да ползва обществен ресурс.

  Ако частното заведение отговаря на всички изисквания и има лиценз ,НЗОК не може да му откаже сключване на договор.

  Някой да обясни на великата специалистка Таня Фаса!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 86. 86 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#74:"pandelka"]Обучението по медицина не е безплатно. На семестър 900-1000лв[/quote]
  Айде да не говорим глупости наизуст,а?
  Софийски университет,годишни такси за учебната 2013/2014 година:
  https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/studenti/taksi_i_studentsko_kreditirane/godishni_taksi_za_uchebnata_2013_2014_godina
  Таксата за медицина е 925 лева ГОДИШНА ТАКСА, плащана на две вноски, преди всеки семестър.

  В Русия съм! В Русия съм!
 87. 87 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#85:"mr.wonderworld-Реформаторски блок=ОФ."]Така ако някой иска да отвори частна клиника по кардиология в София, НЗОК ще може да откаже да сключи договор с нея. [/quote]
  Що? Ако отговаря на техническите критерии що ще отказва?
  Нека клиента да избира къде да се лекува, пък пазара да решава коя болница става и коя не!

  В Русия съм! В Русия съм!
 88. 88 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  Обучене срещу заплащане:7439 лева
  Държавна поръчка 925 лева
  Значи с колко субсидира държавата един студент по медицина на година?
  Ми като не искате държавна субсидия учете си за 7439 лева!
  Що учите за 925, а после не искате да се отблагодарите на съшата тази държава?

  В Русия съм! В Русия съм!
 89. 89 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#79] от "Веселин Дечев":
  [quote#79:"Веселин Дечев"]Но това е до една трета от издръжката.Тоест държавата плаща поне три пъти повече. [/quote]

  Само по време на специализацията си, която трае поне 4-5 години, един лекар е изплатил вложените в него пари.
  Понеже обичаш да смяташ, пресметни колко ще спечели държавата от спасения живот на едно дете, като преки, косвени данъци и т.н., за 35-40 години.А за моралната страна, не ти говоря изобщо, тя е безценна!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 90. 90 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#89:"grand funk railroad"]Понеже обичаш да смяташ, пресметни колко ще спечели държавата от спасения живот на едно дете[/quote]
  А ако един щофьор си върши работата? А един технолог в хранително предприятие?

  В Русия съм! В Русия съм!
 91. 91 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#90] от "Веселин Дечев":

  Извъртя се като фурнаджийска лопата.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 92. 92 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 386 Любопитно

  Не мога да се сдържа да не вметна, че няма здравни пътеки за патолози. Тази специалност ще става все по-кът.

 93. 93 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#79:"Веселин Дечев"]Като не помага държавата що тогава студентите не се откажат и не си плащат самои всичко?[/quote]
  Уф, толкова много глупости,че се чудя защо изобщо отговарям.
  Признавам, че за таксата съм сбъркала, аз мислех, че е за семестър. Но това не променя чак толкова нещата.
  Не знам как точно си представяте нещата, но май нямат много връзка с реалността. Някой написа по-горе как е от личен опит.
  Държавата не "плаща" някакви пари на ръка на студентите. За сметка на това те от джоба си плащат страшно много. Да не говорим, че като следваш медицина нямаш физическата възможност да си докарваш други доходи. Чувам, че някои студенти работят нощна смяна по денонощните аптеки, а през деня се опитват да ходят на лекции и упражнения. Това обаче пречи на обучението и показва колко им е "безплатно" всичко.
  Освен това самия факт, че се обучават лекари в дадено лечебно заведение му дава статут на Университетска болница със съответните привилегии за нея.
  Свърши с крепостничеството, хората вече не търпятподобно отношение. Писах по-нагоре за договорите за специализиращите. Само допреди няколко години на специализиращите времето на специализация, което е средно 4 год. не им се броеше нито трудов стаж, нито стаж по специалността. Не им се плащаха осигуровки и т.н. Да не говорим, че имаше един период, до 2009г, в който 4 години държавата не отпускаше бройки за специализация. Завършват докторите, никой не им осигурява работа, не могат и да специализират.Чудна картинка. Гарантирано от комуноидите.
  Май много мразите /бъдещите/ лекари. Типично по комунистически. Това е лошо. Докато има хора с подобно отношение и претенции хората ще си заминават и вие ще сте потърпевшите.

 94. 94 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#90] от "Веселин Дечев":
  Забравил си да сравниш доктора с шлосера, както приравнявахте едно време. Ама то свърши вече.

 95. 95 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#20] от "aralambi":

  в нашата община има на 15000 души само 2 ма доктори ,пита се още колко трябват ,освен това на същата община бюджета за здравеопазване през 2000 г беше 2 милиона лв .Сега бюджета на 2 те джипита е около 200000 лв тоест 10 пъти по малко ,преди имаше 117 души персонал и 10 линейки ,сега е 1 линейка и 15 души персонал ,пита се в задачата кой губи и кой печели ,всички обвинения ,че не работи системата падат върху местните доктори и всички са недоволни от тях .

 96. 96 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#83] от "Веселин Дечев":

  ами аз изкарах държавно субсидирано обучение ,още работя на село ,дето ме разпределиха и не мога да мръдна 2 дена да почивам в годината ,щото в радиус 40 км няма един доктор и е кощунство да ме няма ,но на сина ми в никой случай няма да разреша да приеме каквато и да е държавна помощ,а веднага след завършване навън ,за да мога само 3 месеца след това и аз да изчезна ,заедно със съпругата ми ,също доктор в болница ,в интензивно отделение ,откъдето ми носи месечно 750 лв ,

 97. 97 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#93:"pandelka"]Държавата не "плаща" някакви пари на ръка на студентите[/quote]
  Ами да им плаща на ръка тогава щом има разлика за тебе?
  7439-925=6514 лева субсидия на година. За шест години (без лихви) 6514*6=39084
  Ако смятате че близо 40 000 лева са малък подарък....не се учудвам тогава защо държавата ни е в такъв колапс

  В Русия съм! В Русия съм!
 98. 98 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#93:"pandelka"]Свърши с крепостничеството, хората вече не търпятподобно отношение.[/quote]
  тогава да не приемат годишен подарък от 6514 лева, щото са от моите данъци!

  В Русия съм! В Русия съм!
 99. 99 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#93:"pandelka"]Завършват докторите, никой не им осигурява работа, не могат и да специализират.[/quote]
  Че що да им се осигурява специализация, като още пари държавата да подари пък после докторите пак неблагодарни?Айде няма нужда!

  В Русия съм! В Русия съм!
 100. 100 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#95:"tur671"]в нашата община има на 15000 души само 2 ма доктори[/quote]
  Ами сключете си договор със студенти да им плащате стипендия пък те да работят после при вас

  В Русия съм! В Русия съм!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK