Досега няма глобени заради пропуснати задължителни профилактични прегледи

Досега няма глобени заради пропуснати задължителни профилактични прегледи

© Анелия НиколоваС над 3 хиляди българи по-малко са отишли на задължителния годишен профилактичен преглед през миналата година в сравнение с предходната 2012 година, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). За 2013 година броят им е бил 3 546 855 .


Според справката, изготвена по молба на вестник "Труд", с 1000 по-малко са прегледите на децата до едногодишна възраст. По-малко са и във възрастовата група от 1 до 7 години, както и от 7 до 18 г. За сметка на това повече са профилактичните консултации при възрастните.


Осигурените не изпълняват задължението си основно защото нямат време да чакат на опашки пред кабинета на джипито. Той трябва да им даде талона за безплатните изследвания, за да отидат в лаборатория да дадат кръв и после пак да се върнат при него за консултация. Процедурата няма как да се облекчи, а досега няма наказани с глоба от от 50 до 150 лв. пациенти, задето са пропуснали профилактиката
"В момента за задължителния преглед, регламентиран в Националния рамков договор, осигуреният губи пациентските си права за срок един месец, предвижда Законът за здравното осигуряване", припомнят експерти пред "Труд".


Факт е обаче, че и няма достатъчно направления. Някои по-заможни българи въобще не разчитат на платения пакет на НЗОК, отиват в лаборатория и срещу 150 лева си правят пълни изследвания.


Най-много консултации за децата до 1 година


По програмата "Детско здравеопазване" към рамковия договор са предвидени най-много профилактични процедури за децата до една година. Педиатърът трябва да посети бебето у дома в първите 24 часа след изписването от родилния дом и още веднъж между 14-ия и 20-ия ден.


Всеки месец в първата година се измерва ръстът и теглото на бебето и се следи психическото му развитие. Два пъти трябва да се изследват хемоглобинът, еритроцитите, левкоцитите и още няколко други кръвни показатели. Пак до първата годинка се поставят 15 вида имунизации (сред тях и реимунизации) срещу заболявания като хепатит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенца тип В, пневмококови инфекции. През шест месеца се извършват ехографски изследвания, както и оценка на слуха и зрението.


При децата между 1 и 2 години продължава следенето през три месеца на ръста, теглото и обиколката на гърдите. Предвидени са пет имунизации.


Във възрастта между 2 и 7 години освен че се проследява растежа и теглото, един път годишно се прави оценка на психическото здраве и на зрението на детето. Изследват се кръвни показатели и някои чревни паразити. Предвидени са четири реимунизации.


При българчетата от 7 до 18 години веднъж годишно се мери ръстът, теглото и гръдната обиколка, артериалното налягане, прави се оценка на зрителната острота и цветоусещането, преглежда се опорно-двигателната система. В този период се правят пет реимунизации, сред които срещу шарки и против туберкулоза. 


Пълна кръвна картина за всички над 30 на всеки пет години


Задължителният годишен профилактичен преглед за всеки здравноосигурен българин над 18-годишна възраст предвижда следното: да се изчисли индексът му на телесна маса, да се направи оценка на психичното състояние, да се измери зрителната острота, артериалното налягане, да се направи електрокардиограма и да се изследва урината.


Кръвната захар се изследва, ако у пациента се наблюдават рискови фактори като хипертония, затлъстяване, наследствена предразположеност към диабет и др. Пълна кръвна картина се прави веднъж на пет години при мъжете и жените между 30 и 45 г.


Всяка година българките над 30 трябва да си правят изследване на гърдите. Веднъж на пет години мъжете над 40 и жените над 50 се подлагат на изследване за холестерола и триглицеридите.


Мъжете над 50 веднъж на две години трябва да се подложат на кръвния тест PSA, който диагностицира рак на простатната жлеза, а жените от 50 до 69 години трябва да посетят специалист за мамография на млечните жлези.


За българите над 65 е задължително всяка година да разберат резултатите от пълната кръвна картина, а един път на пет години - холестерола и триглицеридите.


Специална програма за наблюдение на бременните


При първото посещение акушер-гинекологът определя в кой месец е жената и кога е терминът на раждането. Установява се дали пациентката има хронични заболявания, пуши ли, злоупотребява ли с алкохола и има ли вредни навици. Важно е да се уточни как са протекли предишните бременности, ако е имало такива.


Специалистът назначава изследване на хемоглобина, еритроцитите, левкоцитите и още няколко други кръвни показателя, както и на урината и СУЕ (това е скоростта на утаяване на еритроцитите). Същото се прави в петия и осмия лунарен месец на бременността.


Пак по време на първото посещение пациентката се изследва за сифилис, хепатит В, ХИВ вирус, изследва се и влагалищният секрет (за втори път - в деветия лунарен месец), прави се цитонамазка.


Още през първите три месеца след зачеването се определя кръвната група на майката и резус факторът. Ако той е отрицателен и жената е била бременна преди това, то задължително подлежи на проследяване на антителата в кръвта. Това се прави три пъти. Толкова пъти се изследва и плодът с ултразвук. Сърдечната дейност на плода започва да се контролира веднъж месечно от петия лунарен месец.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2059 Гневно

  "Осигурените не изпълняват задължението си основно защото нямат време да чакат на опашки пред кабинета на джипито. Той трябва да им даде талона за безплатните изследвания, за да отидат в лаборатория да дадат кръв и после пак да се върнат при него за консултация. Процедурата няма как да се облекчи, а досега няма наказани с глоба от от 50 до 150 лв. пациенти, задето са пропуснали профилактиката"

  Оставаше и да глобяват при тази перфектна система!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 2. 2 Профил на anni_geo
  anni_geo
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Така е, възрастните хора си обръщат повече внимание на здравето/понякога дори повече от необходимото/ отколкото младите хора. В понеделник опашката пред кабинета на джипито е предимно от пенсионери и е огромна, вв това няма лошо, но не е зле и младите да посещават лекаря си, за да може заболяванията да се откриват в ранен стадии и да се прилага своевременно лечение. За жалост повечето от тях минават на самолечение и това води до последващи усложнения.

 3. 3 Профил на angmar
  angmar
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А защо работодателя е длъжен да ми осигури такъв преглед ежегодно, както и GP-то? Трябва да е задължителен поне 1, а не и 2-та.

  Ментор
 4. 4 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 702 Любопитно

  Пачему!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 5. 5 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Аз сам се осигурявам и всяка година минавам през профилактичен преглед. И не го правя заради страх от някаква си глоба.

 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  Тия прегледи са пълна порнография !
  Изобщо цялата здравна система е такава !!!

 7. 7 Профил на gfn_666
  gfn_666
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Признавам си и аз изпуснах профилактичния си преглед миналата година........ Но до сега при посещението на личния лекар, не открих смисъл да ходя на профилактичен......

 8. 8 Профил на gfn_666
  gfn_666
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Това си е една чиста проформа.

 9. 9 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#6] от "SS":

  е и какво предлагаш

 10. 10 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Трябва да спрем да използваме думата "задължителен",когато си плащаме.Не може някой да те кара задължително да си правиш манипулации и да те глобява,че не си отишъл.Личното ми здраве е само моя работа и никой не може да ми нарежда какво да правя с него.Стига овчи разсъждения.

 11. 11 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#10] от "fener":

  точно защото си плащаш на осигуряването ,затова и не твоя лична работа ,ако плащаше директно на лекар или болница тогава да

 12. 12 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#11] от "goshogoshev":

  Ти май не си разбрал какво казвам.

 13. 13 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Разбрах те ,но просто искам да ти кажа че така и задължително и ще бъде ,защото плащаш малко, е за това Тъй като плащаш малко ще трябва да плащаш по дълго време , затова до пенсия ще те крепят

 14. 14 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#13] от "goshogoshev":

  Изобщо не искам да плащам,защото ако ми потрябва лекар отивам и плащам директно на него.Отивам при лекар,който съм избрала,а не който ми предлага системата.Но бъди сигурен,че никой не може да ме накара да се прегладам "задължително".

 15. 15 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#14] от "fener":

  не бъди толкова сигурен /мисли за работодателя и застрахователната компания не за държавни органи /

 16. 16 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#15] от "goshogoshev":

  Ами ако се самоосигурявам? Доколкото знам "Застраховка живот"
  не е задължителна.

 17. 17 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Разбира се не но я се по интересувай как е по така наречените бели държави как от не задължителна става принудителна Освен ако не искаш да си на дъното Пример с Франция всеки студент трябва да има застраховка за да запише следващата година /никой не ти казва че е задължително/ одобряването на кредит също се обвързва с с това и ред други хитрини

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK