Диетолози искат да бъде забранена продажбата на маргарин

Диетолози искат да бъде забранена продажбата на маргарин

© Юлия ЛазароваДиетолози искат да бъде забранена продажбата на маргарин в България. Причината за искането им е съдържанието на трансмасни киселини, които според специалистите са много вредни за здравето. Тези киселини се получават от хидрогениране на течните мазнини, поясни пред БНТ д-р Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и заболяванията.


От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) уточниха, че вредата от маргарина е следствие на продължителната му консумация.


С маргарина е израснало повече от едно поколение българи, а през последното десетилетие той почти измести маслото от трапезата. Причината за това, според експерти, е ниската му цена и активната реклама. Съдържанието му обаче крие вредни за организма трансмасни киселини,които влияят отрицателно на метаболизма. "Човешкото тяло не може да ги разпознае и съответно ги преработва по сложен начин. В резултат на това, затруднената работа на някои вътрешни органи може да доведе до различни заболявания", заяви Георги Балджиев, главен експерт за оценка на риска към БАБХ. 
Балджиев каза още, че в регулацията на етикетирането се посочва състава на продуктите, тоест достатъчно е да бъде изписано растителни мазнини, дори и да не бъде уточнено какви. 


"Ако един средностатистически българин консумира 2000 калории, 20 калории да се дължат на маргарина или трансмасните киселини", заяви д-р Светослав Ханджиев и допълни, че някои фирми произвеждат маргарин с по-малко трансмасни киселини.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK