Варненският митрополит Йоан влезе в състава на Обществения съвет по трансплантология

Варненският митрополит Йоан влезе в състава на Обществения съвет по трансплантология

© Цветелина Белутова, КапиталВарненският митрополит Йоан е един от 42-ма членове на Обществения съвет по трансплантология, който се събра за първото си заседание днес в Министерството на здравеопазването. Присъствието му там се прие като благословия от страна на Българската православна църква за каузата на донорството. Освен църквата в състава на новия обществен съвет е представено и Главното мюфтийство.


"Когато човек дарява, той дарява не просто орган, а живот и надежда", заяви митрополит Йоан. По думите му Българската православна църква вижда даряването като проява на обич и съпричастие, тъй като то е свободно взето решение. Той предаде благословия и послание от главата на БПЦ Патриарх Неофит да се подкрепя и работи за повишаване на донорската култура на българите.


В състава на Обществения съвет по трансплантология влизат още и представители на съсловните и пациентските организации, на медиите, експерти от ведомството и медицински специалисти с опит в сферата. За председател беше избран директорът на столичната болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.
Общественият съвет ще консултира здравният министър за това как да се популяризира идеята за донорство. Там ще се обсъждат всички проблеми, свързани с процеса на трансплантациите, а главната му цел ще бъде "създаването на нова култура на донорство в България и издигане на престижа на координаторите по места", обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Чавдар Славов.


Репутацията на координаторите е съществена, защото това са хората, които първи се срещат с близките на изпаднал в мозъчната смърт човек и от техния професионализъм зависи дали ще се стигне до решение за даряване на органите. "Това е разковничето на проблема", подчерта Славов и си пожела донорството да се превърне в национална кауза и в приоритет на цялата здравна политика на България.


Миналата седмица изненадващо беше сменен националният консултант по транспалнтология със заповед на министър Таня Андреева. От 2011 г. досега длъжността се заемаше от началника на Клиниката по чернодробна хирургия и трансплантология във Военномедицинска академия проф. Никола Владов.


В понеделник беше обявен наследникът му - директорът на столичната болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов. Това предизвика остра реакция от страна на някои пациентски организации, които припомниха, цитирани от "Дарик", че срещу поверената на Спасов болница са заведени две дела, а при проверки от изпълнителната агенция "Медицински одит" са констатирани множество нарушения, свързани с трансплантирането на тъкани, органи и клетки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK