Повече от половината български деца са пасивни пушачи у дома си

Архив: Протест в подкрепа на забраната за пушене на обществени места

© Юлия Лазарова

Архив: Протест в подкрепа на забраната за пушене на обществени местаПовече от половината български деца между 3- и 7-годишна възраст растат с тютюнев дим около себе си. У дома си, близо до децата си, пушат почти 46% от бащите и 40% от майките, а също и бабите и дядовците, но в по-малък дял. Тенденцията все пак е положителна - през 2002 г. делът на децата-пасивни пушачи е бил с 14% повече, а през 2008 г. с 11%.


Това показва национално представително проучване на Националният център по обществено здраве и анализи, проведено през 2013 г. Освен резултатите, центърът обяви и началото на 18-ия по ред международен конкурс за детска рисунка против тютюнопушенето. 


Най-сериозно е положението в Силистра 
Най-чести са случаите на един пушач в домакинството (около една трета). И двамата родители пушат в една четвърт от домовете, а 3-5 пушачи има в 5% от българските семейства. Най много са родителите-пушачи в Силистра (81.9%) и Добрич (78.1%), Враца (76.7%) и Видин (72.1%). Най-малко са в София област (40.7%), Ямбол (41.6%), София-град (43.5%) и Бургас (43.7%). 


Едва 51.7% от семействата не са пушили по време на бремеността


В 11.9% от семействата по време на бременността са пушили и двамата родители, в 45.4% - само бащата, а в 2.9% - само майката. В тези случаи децата са се раждали средно със 100 гр. под теглото на останалите бебета. Непушачи през бременността са 51.7% от семействата. 


Центърът е установил закономерности между  вредния навик и нивото на образование, както и начина на живот на анкетираните. Преобладаващата част от пушачите са със средно или средно специално образование, докато непушачите са предимно висшисти. Родителите-пушачи посочват като приоритет професионалните си задължения и по-рядко отделят време за грижи за здравето и спортуване.


Според експертите от НЦОЗА пасивното тютюнопушене в предучилищна възраст е свързано с редица негативни последствия върху дихателната система, което се потвърждава и от анкетата. По-голям брой родители пушачи отколкото непушачи съобщават за чести и остри респираторни инфекции, както и за значително по-чести боледувания от бронхити и пневмонии при децата си.


Родителите все още нямат достатъчно здравни знания за риска от излагането на цигарен дим и как да предпазят децата си от вредното му влияние. Най-разпространена практика за предпазване от вредното влияние на цигарения дим е "пушенето на балкона", посочват от Центъра във финалния доклад. Припомнят и, че основната мотивация за започване на тютюнопушене при децата се определя от стремежа им да изглеждат като възрастни - чрез подражание. Националният център по обществено здраве и анализи,  съвместно  с италианската Национална асоциация за борба с раковите заболявания (ANVOLT), за 18-ти пореден път организира международен конкурс за детска рисунка против тютюнопушенето. Целта на конкурса е децата от най-ранна възраст да бъдат мотивирани за здравословно поведение "без тютюнев дим".


Право да участват в конкурса "Не на цигарите!" 2014 г. имат деца на възраст от 5 до 11 години от цялата страна.
Крайният срок за изпращане на рисунките е 05 май 2014 г. в Националния център по обществено здраве и анализи на адрес: София, бул."Академик Иван Гешов"15. 
Голямата награда е екскурзия в Рим. Останалите отличени от журито малки художници ще получат предметни награди.
Резултатите от конкурса можете да научите след 13 май 2014 г. от сайта на НЦОЗА www.ncpha.government.bg.
Награждаването на победителите ще се извърши на церемония, съпроводена с изложба, на 16 май (петък) 2014 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK