Лекарският съюз внесе иск срещу държавата за дискриминация срещу учащите и безработните

Архив: протест пред Пирогов в края на 2013 г.

© БТА

Архив: протест пред Пирогов в края на 2013 г.Българският лекарски съюз внесе днес иск срещу държавата в Комисията за защита от дискриминация. Сигналът е за дискриминация срещу осем групи от обществото - тези, чиито здравноосигурителни вноски се плащат от бюджета. Ставките за тях са по-ниски, отколкото за останалите граждани, при това са регламентирани така в бюджета на здравната каса, отбелязват от съсловната организация.  


Вместо в пълен размер, вноските за тези групи са наполовина, т.е. върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. За тази година ставката, определена по закон, е 8% от месечния доход, но за държавно осигурените тя е 4%.


Така са осигурени децата до 18-годишна възраст, учениците, студентите (в редовно обучение до 26 години), и докторантите на редовно обучение по държавна поръчка, също и чуждестранните студенти и докторанти. Освен учащите в тези групи влизат и хората, които получават месечни социалн помощи, задържаните под стража и лишените от свобода, хората, чакащи за статут на бежанец или настанени в убежища, родителите, осиновителите или съпрузите, които полагат грижи за инвалид със загубена работоспособност над 90% и безработни съпруги на военнослужещи. 
"Считаме, че по този начин държавата дискриминира посочените лица по редица от изброените в чл.4, ал.1 от Закона за защита от дискриминацията категории на дискриминационното отношение към индивида, като предпоставя занижено здравно обслужване, компенсирано единствено и за сметка на  изпълнителите на здравна помощ. Тази политика на държавата предполага натрупването на сериозен дефицит в системата на здравното осигуряване и рефлектира върху качеството на здравната помощ", пише БЛС в иска си до Комисията. 


"Налице е пряка дискриминация по признак "трудово положение" и "социален статус". Този подход на законодателя е в пълно противоречие с чл.6 от Конституцията на Република България, който предвижда равнопоставеност на всички граждани", пише още там.


По изчисленията на лекарите, ако вноските за осемте групи, които държавата осигурява, са в пълен размер, това ще влива в здравната система по 350 млн. лв. допълнително годишно. Това би било достатъчно да реши проблема с хроничния дефицит там, убедени са експерти. Миналата седмица съсловната организация обяви, че лекарите ще излязат на национален протест на 15 май, ако до тогава не се видят решения на финансовите проблеми в здравната система. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 497 Неутрално

  По принцип всички сме длъжни да си плащаме осигуровките, но не всички го правят, защото така или иначе като ти се наложи да ползваш болнична помощ или да ти се направи някаква интервенция така или иначе пак си плащаш, какъв е смисъла тогава да плащаш здравни осигуровки?! Много хора разсъждават по този начин и затова здравната ни каса е на това положение.

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ако ставките бяха в еднакъв размер, от къде ще краде държавния чиновник барабар с БайГаньовския поУитик? Подкрепям протеста!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 442 Весело

  Дано и безработните не се почувстват дискриминирани, че внасят по- малко здравни осигуровки. )))) Дано и лекарския съюз не се сети за тях.

 4. 4 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 724 Неутрално

  По този начин, очевидно дискриминират нас, които плащаме. Защото здравното осигуряване и обслужване са на солидарен принцип, т.е. всички получават едно и също, без значение от размера на осигуровката.

 5. 5 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#1:"Ангелина"]Много хора разсъждават по този начин и затова здравната ни каса е на това положение.[/quote]
  Предполагам според Вас бъркат някъде в разсъжденията си?

 6. 6 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Че то безплатно осигурените неработещи са повече от работещите осигурени. И това ако не е комунизъм.

 7. 7 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Държавата дискриминира нормалните си данъкоплатци за сметка на милионите неплащащи здравно осигуряване,както и за сметка на всички държавни служители и тези в системите на МВР,МО и съдебната власт на които тя плаща осигуровките за сметка на бюджета сиреч за сметка на плащащите данъци.

 8. 8 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Сигурно не разбирам добре логиката на ЛС, но този иск няма смисъл по начина по който е представен. На практика е обратното: самоосигуряващите се са дискриминирани, ако въобще може да се говори за реципрочност в размера на вноската и това, което получаваме като услуга. Може би някой по-близък до ЛС може да ни обясни по-добре какво значи този иск, защото ако се замислим звучи като горе-долу следното: "Няма да лекуваме всички на равна основа, защото държавата ни плаща различно за различните групи. Но понеже не искаме да кажем директно, си измисляме формулировки в пасивно-агресивен стил."

  Който първи прекрачи границата, губи.
 9. 9 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 442 Весело

  В категориите, осигурени наполовина, попадат:
  лицата до 18-годишна възраст и след навършване на тази възраст, ако учат редовно - до завършване на средно образование

  Лекарите падат много, ама много низко !!!

 10. 10 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#8] от "MJB":

  В крайна сметка всички са дискриминирани,защото държавата не плаща в пълен размер задълженията си за здравеопазване.

  Същото се отнася и за пенсионния фонд.

  Не стига,че управниците ни изгониха младите и здравите,че населението застарява и става все по-болно,ами и не си плаща вноските!

  В същото време се харчат милиони за безумни проекти,като Белене,Ю.Поток,Цинков камък,депутатски коли,екскурзии,кюфтета,софри,тоалетна хартия и прочие.  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 11. 11 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Наглостта на лекарският съюз няма мяра !
  Също
  В категориите, осигурени наполовина, попадат:

  родителите, осиновителите или съпрузите, които полагат грижи за инвалиди със загубена работоспособност над 90 на сто !!!

 12. 12 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 225 Гневно

  Напънали се лекарския съюз и внесли иск! Иск за дискриминация! Не за реформа в здравната система и промяна на осигурителния модел, защото очевидно тоя не работи, а естествено става дума за пари! Да трябва да се внасят осигуровки от всички. Защото сега тези, които плащаме покриваме осигуровките на тези, за които държавата не е платила - те черпят от нашите осигуровки. Дискриминацията е срещу тези, които внасят. И ако не направят нещо с което да се повиши доверието в системата - все по-малко ще са хората, които плащат. Истината е, че държавата се крепи на принципа - да вземем от който можем, от безработни и цигани никой не иска нищо! В тая държава всичко е сбъркано!

 13. 13 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#6] от "_j.":

  Когато има ред - няма как да се краде. В хаоса е далаверата. И лекарите го знаят много добре.

 14. 14 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#8:"MJB"]Сигурно не разбирам добре логиката на ЛС, но този иск няма смисъл по начина по който е представен. [/quote]
  По тяхната логика тези, които плащат, трябва да престанат да плащат, защото са дискриминирани. Гениално.

 15. 15 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 884 Весело

  Лекарският съюз вместо да внася глупости да види как да подобри дереджето на членовете си.....
  Щото след лудата рИформа на Лостов на тема медицина, съвсем са я закършили някои членове и членки...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 16. 16 Профил на kikoni
  kikoni
  Рейтинг: 388 Неутрално

  От една страна лекарите трябва да обслужват болните и в много случаи не могат да ги връщат, независимо от редовността на вноските им в НЗОК. От друга, някой са освободени от вноски по закон (деца и другите изброени в статията) и държавата трябва да прави вноски вместо тях. Друг случай са лицата с нередовни доходи, за които е определена вноска на база минималния осигурителен доход.
  ПО ПРИНЦИП СА ПРАВИ !!!
  Държавата трябва да внася за осигуряваните от нея лица не по-малко от сумата, която е определена на база минималния осигурителен доход, а не половината от тази сума, както прави в момента.

  kikoni
 17. 17 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1255 Любопитно

  Дискриминираните сме ние - тези 2,5 млн.,които тътрим на данакоплатския гръб т.н.държава.Хайде "умната"здрав-министърка,която иска от отпадналите от НЗОК да платят всички пропуснати вноски за да се върнат в с-мата,да накара финансовия бирник да изплати всичко невнесено от бюджета.Който пак ние пълним,ама поне елементарната аритметика ще е ясна.

 18. 18 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 497 Неутрално

  А НЕ Е ЛИ ДИСКРИМИНАЦИЯ ТОВА ЧЕ ДЪРЖАВАТА ПЛАЩА ОСИГУРОВКИТЕ НА ПЕТ МИЛИОНА ГРАЖДАНИ,А ИЗНУДВА ЕДИН МИЛИОН ТАКИВА В ЧАСТНИЯТ СЕКТОР ДА СИ ГИ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИТЕ САМИ ОТ ДЖОБОВЕТЕ СИ,като ще сезирате сезирайте докрай

 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3459 Неутрално

  като предпоставя занижено здравно обслужване, компенсирано единствено и за сметка на изпълнителите на здравна помощ.
  а , сега де . и това при солидарна система ?? осигурен на минимална заплата -8% и осигурен на 1200-8%. не ли по-голяма дискриминация? мотивите от любители юристи в окупиран медицински вуз ли са

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#10] от "mr.moonlight.":така е,да и това започва да се осъзнава на различни нива, както миналата седмица БСК се опита да произведе някакво становище, така и преди месец друга анализаторска агенция го каза. Но този иск на ЛС показва, че те не разбират същостта на проблема, въпреки че формулировката им е донякъде копирана от съсловни орг. надруги държави, но копието е като дочуто през развален телефона и немогат да реагират адекватно. Но всеки си заслужава управниците. Иск за нарушени права срещу държавата има смисъл да се внесе от пациентски организации или широко-обществени нпо-та в съда в Хелзинки или да се сигнализира до ЕК, защото държавата вече няколко пъти стана ясно, че минава по ръба на невъзможност да осигури правото на достъп до здр.грижи (спешна помощ, лекарства, явно недофинансиране на заявеното), както е формулирано в конституцията, а и в хартата на правата на човека. А подобни инициативи от ЛС или която и да е държавна институция в сегашния им формат, може би е замазване на очи. Въпросът е какво готвят в момента и дали ще съумеят да се измъкнат с някой недодялан нов закон?

  Който първи прекрачи границата, губи.
 21. 21 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Освен проблема в статията, има и друг: в България има 2 050 000 ЗДРАВНО НЕОСИГУРЕНИ. От тях около 500 000 получават добри доходи и въпреки това не се осигуряват.

  При правителството на предната тройна ламя тия хора се "здравеопазваха" срещу 2-3 месечни вноски. Сега - срещу 3 годишни вноски.
  Вероятно станалите сме балъци, след като си плащаме редовно вноските.

 22. 22 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Нека преди да се впускаме в дълги коментари да се зачудим дали демагогския дух пак го изпуснаха от бутилката: неясно формулиран иск, спекулации с термини като дискриминация, уязвими групи от населението?
  А относно това кой колко да плаща, сигурно някой може по-добре да обясни следното:ако имаме флота от 7 мил. кораба и трябва да ги застраховаме, защото е важно всеки да стигне до дестинацията си, как ще решим задачата, като допуснем възможно най-малко загуби?

  Който първи прекрачи границата, губи.
 23. 23 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 757 Неутрално

  малко е объркващо, дискриминацията всъщност е спрямо мен, работещия в частна фирма, който трябва да плаща повече от други. на тях едва ли им пука колко плаща държавата щом се водят здравно осигурени

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 24. 24 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "като предпоставя занижено здравно обслужване, компенсирано единствено и за сметка на изпълнителите на здравна помощ. " - а работещите на 2 и 3 места, от които 2 са частни кабинети? И за тяхна сметка ли? Като искат да въдворят ред, започваме под ред: касата с лимитиран брой договори, който иска в държавна болница - ще работи само там, който иска да работи на частен кабинет - само на кабинет. Така предложеното попълнение на недоосигурените е на лице, държавните болници гарантират качество-стандарт, а часните - ако могат на космическо ниво, но няма да се облягат всички и предимно на държавни средства

  Който първи прекрачи границата, губи.
 25. 25 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Не може дa става думa зa дискриминация, товa което е определено със зaкон.

 26. 26 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Бездънна яма. Плащаш, трябва ти лекар, но няма направление.
  Пак плащаш... абе едни плащаме, на други им плащат.

 27. 27 Профил на oyh53308658
  oyh53308658
  Рейтинг: 334 Неутрално

  1.До [#26] "Светулка": Светулке,имаш право да си святкаш,но нямаш право да ми искаш направление.Аз съм лекар и аз решавам дали ще ти дам.Ти ,к,о раптишь . Ти така ли препращаш всичко към по- големи от теб спец.? Също така вж. как е и в др. професии.Гледаш ли "Съдът влиза" Била ли си на съд . Я кажи нещо на съдията ,да видим . съдията ,когато идваш при мен съм аз .Имаш ли нещо п/в или да взема дървения Чук .. "Когато Биг Брадър говори, говори само Биг Брадър"
  2.Аз като лекар,не съм съгласен с искането на БЛС .Нека 2.1. Всички адвокати и какви ли не, със заплати 1 000 + бг.лв. си внесат осигуровките и тогава да искаме от Държавата България.
  3. И пак да напомня,какво казва президент Кенеди в програмната си реч - "Не питайте какво Ам-ка ще Ви даде,а 1. какво Ви еще й дадете !"
  4.Имам 10 % от пациентите не осигурени.Всеки знам какви пари получава 8мес . и не внася ли не днася. Юрист на Федерация и адв.,колко взема...Тенекеджия,колко ...
  5.Вж. т.1.

 28. 28 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 917 Неутрално


  До коментар [#27] от "oyh53308658":


  Дълбоко съм трогната от речта, която си теглил. Но Големи братко, силно се съмнявам, че си лекар.

 29. 29 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Това е наистина абсурд! Човек без доходи, безработен с изтекло право на обезщетение, или без такова, трябва да плати 8%, а държавата осигурява подопечните си на 4%! И, какво, като си с пълни здравни права? Ако се разболееш, плащаш си рентген, лабораторни изследвания, скенер, ехограф, каквото има там странично. Често, работните диагнози се поставят без необходимите изследвания и остават с тази работна диагноза до като нацелят лечението. Често и не го нацелват. Болният, ако се подобри малко се отпраща, но за неговото " лечение" се плаща от ЗК. Аз не мога да проумея, как например ще разбере лекарят, дали болният има дископатия, или прищипване на нерв, или възпаление на нервни коренчета, без снимка. Или, как от всички приличащи си заболявания на гръбначния стълб и опорно двигателния апарат избират правилната диагноза, без съпътстващи снимки. Давам само пример, иначе, заболявания със сходна симптоматика много! Как лекуват?

  goblenka
 30. 30 Профил на oyh53308658
  oyh53308658
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До [#28] от "Светулка": Ми,лекар съм. Но не съм Доктор .
  Знаеш ли разликата...

 31. 31 Профил на oyh53308658
  oyh53308658
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До [#29] от "goblenka": 1. Я се закачи на стената гобленче.
  2. Сигур си шиеш Гобленчето и си Безработна.
  3.И си без доходи
  4. И без касов апарат като се продаваш,гобленче.
  5. И още като те видя,ще позная дали имаш прищипан нерв,както ти познаваш некачествен гоблен .
  6. Докажи че рентгеновата снимка вижда нерва. Алооо,върни се в часовете по Физика и прочети за рентгеновата снимка.
  7. Лекуваме така,както ти шиеш Гобленчето.
  8. Не се навеждай мн. като шиеш , да не ти се прищипе пак нерва.
  9. Твоите права не са мои задължения.Напр- имаш право да продадеш гобленчето си,но аз не съм длъжен да ти го купя.
  10. И внасяй повече ЗО ,за да ти се увеличат правата, евентуално моите задължения.

 32. 32 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#31] от "oyh53308658":

  Слагам ти минус и то голям! Първо, защото се мъчиш, бчз успех да разберш социалния ми статус. Второ, защото искаш да съм доктор. З добро, или сло, в момента наямам здравен проблем, но гледам как врачуват на мой близък. Със сигурност дископатия се установява след снимка, или скенер. Нищо такова не му е направено на човека до 5тия ден. Аз взех неговата ситуация за пример, но сходни симтоми има много и не може да се диагностицират на око. Слагам ти и един +, защото наистина мога да определя дали един гоблен е с добра бродрия, или не, но без компютър не мога да кажа дали е качествен. Може да е изпълнена грешно схемата, или умишлено да са направени промени. Та, живеем във високо технологично време и е грехота да скъпим техниката, за сметка на здравето. Този човек е с пълни здравни права и 30 години не е взимал ден болничен. Дали не е заслужил да го му пуснат нужните изследвания? Или трябва всеки ден да си плаща потребите,ската такса, за да отчетат влошено състяние и да му сменят лечението Това да не е тука има - тука нема?

  goblenka
 33. 33 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 442 Неутрално

  както се очакваше - идат да ни оправят: http://www.nationaljournal.com/library/138423

  Който първи прекрачи границата, губи.
 34. 34 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#32] от "goblenka":
  Болката в кръста или т.нар. low back pain е едно от най-честите оплаквания. И добрия лекар трябва да може да се ориентира само с прост клиничен преглед като част от неврологичния статус, за да може да назначи адекватно лечение. И какво като направиш рентгенография и видиш, че има "шипове"?Специализирани образни изследвания се правят, когато няма ефект от адекватна терапия поне 3-4 седмици-курс НСПВС, КС, миорелаксанти, почивка до 3 дни и след това движение и физикална терапия. Рентгенографията и скенерът при това са лъченатоварващи изследвания и не следва да се правят просто ей така. Да не говорим, че ще ми е много интересно да разбера коя е тая толкова богата здравна система, която може да си позволи специализирани образни изследвания на всеки болен с болки в кръста до 5-ия ден?

 35. 35 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#34] от "pandelka":

  Без намерение да Ви обиждам, ще ви кажа, че ревматичните оплаквания не са толкова сходни по интензивност на болката и по съпътстваща симптоматика с неврологичните. И, когато имате толкова интензивна болка, която не е като ревматичната - хронична, влияеща се от времето, значи трябва нещо по-сериозно. За мен е садизъм, един човек, който не е в състояние да стане от леглото за да си облекчи физиологичните нужди, заради неврологичен проблем, да се разкарва всеки ден до клиниката, където да установят, че лечението няма ефект, да го сменят и да чакат ефект. Когато има на лице толкова силно възпаление на нерв, или нервни окончания, трябва адекватни мерки, бързи при отва, а не дъ държат човека в коридора, да чака ред, защото преди него имало куп други болни, които също имат правото на бърз и адекватен преглед. Когато иска да си запише час от днес за утре, защото болките са нетърпими, да не му казват, че не е в позвънил в подходящо време, че няма часове и съответно няма да го прегледат. Най-силно болят възпалените, наранени нерви. Можеш ли да изтърпиш острата болка на зъб и да чакаш месец, да те приеме стоматолог? Или ухо? Така че не ми говорете за лъче натоварване. Прави се веднъж обстоен преглед и съответните "снимки", за да се установи къде точно е проблема, правят се кръвни изследвания и урина, за да се установят увредите и ако има съпътстващи проблеми и се наначава лечение. Другото е ала-бала. Седмица ала-бала! Това е инквизиция за човек с такива болки! Време, през което проблема се задълбочава, защото, ако едно възпаление не се лекува, то самото дразни мястото и го до възпалява. При неговото състояние, при такова лежерно отношение на лекаря към него, трябва да го караме на над 100 км, в друг град, където да му обърнат нужното внимание и да му помогнат. Как ще издържи това пътуване в личен автомобил, като трябва да лежи?

  goblenka
 36. 36 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Нещо не схванах от цялата работа-скенера и рентгена с какво по-точно спомогнаха за по-добро и адекватно лечение и по-бързо оздравяване на вашия близък, защото нали затова става въпрос?Освен ако не се касае за синдром на кауда еквина и конус медуларис и необходимост от спешна неврохирургична намеса, практически няма особено значение. Ако става въпрос за възпаление на нервно коренче, както твърдите
  [quote#35:"goblenka"] Прави се веднъж обстоен преглед и съответните "снимки", за да се установи къде точно е проблема, правят се кръвни изследвания и урина, за да се установят увредите[/quote]
  горе-долу само описанието на локализацията на болката и неврологичния преглед е достатъчен за т.нар. топична диагнозат.е. да се разбере къде е проблема. Евентуално може да се направи и в порядък и ЕМГ, за да се прецени степента на двигателна увреда (ако я има). Освен ако някой неврохирург не се опитва да ви убеди, защото много иска да оперира, деВъпреки че резултатите им обикновено са повече от скромни, особено когато нещо не налага непременно намеса.
  Ако болката е толкова силна нищо не пречи да се направи и манитол (вкл. амбулаторно), за по-бързо отбъбване на коренчето, дори и опиоидни аналгетици към нещата, които преди ви изброих. Всичко това е възможно да стане и в болница, както и у дома. Това, за което говорим е, че когато липсват особени спешни признаци (това са редки случаи), образните изследвания няма какво точно да помогнат за по- бързо лечение и оздравяване. Останалото, което описвате са неразбории на системата.

 37. 37 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#36] от "pandelka":

  На практика, нищо, защото, на петия ден му направиха рентген и назначиха физиотерапия. Друга образни, или лабораторни изследвания не е имало. Премина през поредица инжекции, в комбинация с хапове и мазила, включително и от групата на опиатите, без полза. В упътването се говореше,да не се взимат, ако има алергия, но от къде може той да знае, като не е ползвал такова нещо, нито пък му е направена проба за такава чувствиттелност. Слва Богу, нямаше алергична реакция, но и полза особена нямаше. Само, дето вече може да стане сам от леглото и да иде в тоалетната, която е съседно помещение. За мен, това не отношението и лечението, което трябва да получи човек. А, от ткива диагнози, на око... На мен ми бяха казали, че ми остават месеса живот, на база изследване кръв и урина и едно топчесто образование в близост до лимфен възел. От тогава минаха над 10 години! Това е....

  goblenka
 38. 38 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#37:"goblenka"] А, от ткива диагнози, на око..[/quote]
  За вас на око, за други е спазване на стандарт на поведение и практика...

 39. 39 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#38] от "pandelka":

  Не знам кой определя стандарта и одобрява медицинската практика, но... Благодарение на тях, аз се сбогувах с живота и брих дните. Не е приятно занимание. Моят човек се измъчва вече две седмици. Измичва е меко казано. За щастие, в нашето семейство, посещение при лекар е рядко събитие. За нещастие, опитъте неприятен и означава, че срещите ще се разредят още.

  goblenka
 40. 40 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#39] от "goblenka":
  Чакайте сега, вие от какво по-точно сте недоволна?Че не са ви пуснати кръв и урина, чиито резултати в случая щяха да са в норма, или че не облъчиха вашия човек без нужда?Като гледам е направено това, което общо взето се прави в терапията на "дископатия". Наистина, обикновено резултатът не е драматично подобрение и трябва да мине известно време. Как точно лабораторните изследвания и скенерът щяха да променят терапията не е ясно. Явно е, че имате някакви свои си виждания за това как да протичат нещата, но това не означава, че това, което е направено е неадекватно или че би имало някаква разлика в резултата.

 41. 41 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#40] от "pandelka":

  Недоволна съм от това, че след като дни на ред лечението не действа, не търсят причината. Какво като го боли? Аз не съм длъжна да поставям диагнози, да назначавам изследвания и терапия. За това има лекари. Вие сте втория човек, споменал манитол. Дали така беше? Две седмици пробни медикаменти, но не и манитол. Да не говорим, че физиотерапията направо си я изпросихме и благодарение на нея сега отива сам до банята. Не е нормално сами да се диагностицираме и лекуваме, че и да си плащаме за това. Първият, споменал това лекарство, което се вливало със система не беше лекар, а страдалец, като моя близък. Вторият сте Вие. Явно, специалист невролог, но не неговият лекуващ невролог. Ако всячки лекари смятат, че един страдащ човек е просто "обект", много е зле работата. Слава Богу, има и други, които бързо и адекватно овладяват нещата. Дали защото избягваме срещи с "бели престилки", или заради друго, тия "добри" лекари, кото съм срещнала са много по-малко от другите. Да не кажа "лоши", но безразлични към чуждото страдание. Колкото се тревожи един механик, че ремонтът се протака, толкова и много от лекарите, с които ме е сблъскал живота в последните 25 години се тревожат, че подобрението не идва, или закъснява.

  goblenka
 42. 42 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#41] от "goblenka":
  Не съм невролог. Лечението с манитол не е нещо велико-прави се венозно в банка и води до намаляване на отока около коренчето, което е една от основните причини за болката. Понякога наистина трудно се повлиява болката, възпалението може да продължи и 3до 6 м.Знам ли, ако изобщо нищо не върви 2-3 седмици тогава се търси процес в костните структури със скенер или в меките тъкани наоколо с ЯМР.Неща като дискова протрузия, херния, остеофити(шипове), листеза, стеноза се виждат още на обикновената снимка. При всички положения при дългото притискане на нерва (седмици) и двигателният дефицит (затруднените движения) е хубаво да се направи електромиографско изследване, за да се види доколко са засегнати двигателните влакна на нерва и да се прецени дали да има терапия за възстановяване. Ако положението е толкова зле искайте хоспитализация, и манитол ще му направят, че най-вероятно и скенер.

 43. 43 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#42] от "pandelka":

  Мен това не ме устройва. Дълго не повлияване... Знам, че неврологичните болки са дълготрайни и много силни, но с първите дни, при успешно лечение се повлияват и в последствия с всеки ден намаляват и накрая изчезват. Да пробват всеки ден ново лекарство, защото при новото посещение е по-зле от вчера, да му предпишат нещо, за което никой не знае дали има, или няма алергия, да отстъпят и да се съгласят на физиотерапия едва седмица след първо посещение, нито дума за манитол, макар да виждат, че той едва ли не припада от болки в кабинета и всеки ден връща на зад... това за мен не е нито добро лечение, нито отговорен подход към състоянието на болния. Би трябвало да започнат с този манитол, за да успокоят острата болка, и после да до лекуват! Стига да са сигурни, че диагнозата е правилна. Щом всеки ден сменят лекарства, значи не са сигурни! Но, стане ли дума за пари, все не им стигат! Все някой се лекувал без пари! Всяко посещение, а то е всекидневно на него му струва потребителска такса! Всеки ден нови лекарства! А, той се повлия единствено от физиотерапията до толкова, че да може да стане от леглото сам, но за малко. Колкото да иде от едната стая в другата. После трябва да легне. Със сигурност, този лекар ще получи възнаграждение за ежедневните му посещения, но дали отразява резултата от тях? И, защо трябваше ние да настояваме за физиотерапия? Ако бяхме знаели за този манитол, още в началото щяхме да настояваме за него, а не той да се мъчи толкова време! А, то, изправяме го, потта тече по него от болка, а трябва да пристъпи много пъти, за да стигне до колата, после да го набутаме вътре, в клиниката го третират като всички останали болни и не можем да му запишем час рано, за да не чака, все едно не е пациент, по който лекарят работи, а всеки ден е нов човек, после трябва да извърви обратния път до леглото. За две седмици, този човек се смъкна. Това на нищо не прилича!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK