Лекари от кардиологичната болница във Видин протестираха заради забавен лиценз (видео)

Лекари от кардиологичната болница във Видин протестираха заради забавен лиценз (видео)

© Цветелина Белутова, КапиталСлужители на кардиологичната болница във Видин, облечени в операционно облекло, застанаха пред сградата на Министерството на здравеопазването днес преди обяд с плакати "Министър Андреева - оставка или лиценз!" и "Видин е провалът на здравното министерство". Множеството протестираше, защото решението за лиценз на болницата се е забавило близо четири месеца и все още няма отговор или каквото и да е обяснение. 


"Тук сме, за да разбере българското общество, че Министерството на здравеопазването нехае за здравето на българите в Северозападна България. Искаме да ни дадат възможност да работим", заяви изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Даниела Макавеева пред журналистите. По думите й в болницата са инвестирани над 2.5 млн. лв. и е модернизирана и оборудвана за инвазивни специализирани процедури. Персоналът също вече е назначен и чака да заработи. Въпреки това болницата все още няма право да отвори врати. 


В този регион няма друга кардиологично лечебно заведение и не виждаме причина да не ни се разреши да спасяваме хората, подчерта Макавеева. По данни на Български кардиологичен институт около 154 000 души от областите Видин и Монтана, могат да получат качествена помощ в първия час - най-важния след получаването на инфаркт или друго спешно сърдечно съдово състояние.
Представители на неправителствени организации също присъстваха на протеста, за да подкрепят лекарите от Видин. Пред "Дневник" те обясниха, че министерството има право да откаже лиценз на болница, но не и да бави решението толкова дълго и да не даде обяснение.Вижте цялото изказване на изпълнителния директор на болницата Даниела Макавеева: 
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK