В България няма смъртни случаи заради ваксини

д-р Ангел Кунчев

© Анелия Николова

д-р Ангел КунчевНяма смъртни случаи, свързани с имунизации в България, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му е имало случай на тежки усложнения след ваксина последно през 2001 г. и оттогава има между 20-30 сигнала за нежелани реакции, които са в рамките на нормалното.


Последният случай, около който се шумя, на починало бебе в Стара Загора няма нищо общо с ваксинацията и не може да се вини личният лекар, заяви той пред "Дневник".


"Време е за много сериозна дискусия как да продължим нататък, какъв да е имунизационният календар на България и как да говорим с родителите, за да са спокойни", обърна се Кунчев към аудиторията на семинар в Правец, посветен на Световна имунизационна седмица.
По думите му един от честите въпроси е защо имунизирането е задължително у нас, а в западните страни не е, но отговорът е, че на запад никое дете не може да влезе в детска градина, училище или университет без медицинско доказателство, че е ваксинирано. В САЩ това правило е още по-строго и дори се изискват още повече поставени имунизации.


Кунчев увери, че ваксините, които се използват по българския имунизационен календар са съвременни и качествени. Усложнението при полиомиелитна ваксина през 2001 г. е било преди смяната на вида на използваната ваксина, поясни той.


"Имунизационният календар на България е един от най-луксозните в Европа", заяви и проф. Тодор Кантарджиев, председател на Българската асоциация на микробиолозите


Здравето на бежанците


Преди два месеца в лагера в Харманли е имало тревога при задължителните тестове на пристигащите деца. При три от тях е откри полиомиелитен вирус. Допълнителни изследвания в италианска лаборатория обаче показали, че децата са скоро ваксинирани и са засечени убитите тела на вируса.


Като цяло здравето на бежанците в лагерите е добро, заяви Кунчев и допълни, че няма нови случаи на хепатит. Преди зимата бяха открити четири такива случая.


Според здравния експерт имунизационната кампания на СЗО и УНИЦЕФ в Сирия и страните със засилен поток на бежанци е дала ефект и е намалила риска от разпространение на полиомиелит.


Ново огнище на морбили


Нови случаи на морбили има в Канада – до момента са регистрирани 350 и са били внесени от Филипините, установили здравните органи. В Великобритания проблемът продължава от миналата година, където за 2013 г. са регистрирани близо 1400 случая.


Последната заплаха за епидемия от морбили у нас беше миналата година, но властите я овладяха с извънредна имунизационна кампания в уязвимите общности.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 645 Любопитно

  Да, ама да знаете какво усложнение видях наскоро след ваксина за тетанус. Ще ви се изправят косите.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 2. 2 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 443 Неутрално

  ''В България няма смъртни случаи заради ваксини''
  На същото мнение са и родителите на бебето , което почина скоро след ваксинация ,поради немарливост на личния лекар ,която го боцна въпреки съмненията за грип

 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7104 Неутрално

  дано е така , да не усукват и сега да засенчат истината .

 4. 4 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ,,че на запад никое дете не може да влезе в детска градина, училище или университет без медицинско доказателство, че е ваксинирано."
  Това не е вярно.

 5. 5 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#4] от "Irina":
  Изпреварихте ме. В Австрия категорично не е задължително. Личният лекар само те пита, би ли искал детето ти да бъде имунизирано. От познатите ми кръгове , поне 50% се отказват от ваксини за детето си, именно заради усложненията и потенциалния риск. Така че доктори като този по-горе да се засрамят и да спрат да лъжат хората!!!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 6. 6 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Поправка. В България няма официално документирани смъртни случаи заради ваксини.

 7. 7 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 811 Весело

  "В България няма смъртни случаи заради ваксини"-Няма и осъдени за бизнес с ваксини.Нека този сладък бизнес продължи!
  Т.е. ще ваксинираме всичко живо докато ни хванат.

 8. 8 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#3] от "peni_nikol.53.":

  Моля те мисли! При положение, че на самите ваксини предупреждават за риск, да се вярва че няма нито един случай е направо абсурдно. Изказването по този начин е абсолютна лъжа.

 9. 9 Профил на Georg Hekt
  Georg Hekt
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Би било хубаво всички анти-ваксинаджии да помислят за импликациите на теорията си, а също и да се информират от научни (не на производителите) изследвания на ваксини и възможните рискове.

  За който разбира английски: http://www.webmd.com/cold-and-flu/features/top-13-flu-myths

 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Просто ,тези "родители",които вземат решения с лека ръка за живота и здравето на децата си са меко казано "Тъпанари" и безотговорни по отношение на здравето на човек,който по една или друга причина не може да вземе сам решение!В случая собствените им деца!дано не се разкайват горчиво един ден!А колкото до БГ мама и други подобни ,ако бях на мястото на д-р Кунчев,проф.Кантарджиев или проф.Мира Кожухарова просто щях да ги ЗАБРАНЯ!!!

 11. 11 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 453 Разстроено

  Антиваксърската "мода" може да доведе единствено до масовото завръщане на смъртоносни болести, отдавна забравени от човечеството.
  Родителите на са виновни за това - виновни са тези, които им промиват мозъците. По неясно какви причини.
  Ако не се доверяваме на науката, ще се върнем в тъмните векове...

 12. 12 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 463 Любопитно

  До коментар [#9] от "Georg Hekt":

  Кунчев и Кантарджиев говорят опашати лъжи и ясно съзнават това, но пред оФците тук явно номерът им минава. Вносно, лъскаво, модерно, полезно, а и безплатно...за здравето на децата...моля вземете си - няма никаква опасност - ГЛУПОСТИ и ЛЪЖИ!!!
  Навсякъде в западните страни ПО НАУЧЕН, т.е. ЕКСПЕРИМЕНТАЛЕН начин, е БЕЗСПОРНО ДОКАЗАНО, че случаите на различни постваксинални усложнения и смърт са ОБИЧАЙНО ЯВЛЕНИЕ и за целта са учредени различни програми за обезщетение на пострадалите като напр. VAERS в САЩ: http://vaers.hhs.gov/index
  Погледнете ОФИЦИАЛНИТЕ статистики и спрете да лъжете себе си и другите. За възможни усложнения и смърт признават самите фармацевтичните компании и си ги пише изрично на листовките, но вие пак не и не...Време е да спрете да отричате очевидното и да погледнете сухите доказателства! Другото е ЛИЧЕН ИЗБОР, а това е и друга тема...аз лично предпочитам детето ми да изкара "ужасяващото" морбили отколкото да бъде подложено дори на мини-микро рискченце за постваксинално усложнение или смърт.
  Вие достатъчно глупави ли сте за да вярвате, че навсякъде по света ваксинирани се увреждат и умират, но не и в България или наивно си мислите, че ваксините там са някакви други с по-лошо качество отколкото тукашните?!
  И още нещо - в повечето западни страни ваксините НЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, нито са условие за допускане в детска градина, училище, университет, работа и т.н. - говоря от ЛИЧЕН ОПИТ!

 13. 13 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 1031 Весело

  До коментар [#11] от "persifedron1":

  Положението е направо трагично, както си вижда и от форума. През 2011 година като имаше "радиационна паника" покрай Фукушима и в България слушах в метрото една нормално изглеждаща майка как обяснява на нормално изглеждащ познат как "само капваш по една капка йод на китките на детето и вече е защитено"... безобидно малоумие в случая, но олигофренията при родителите може и да е опасна. Най-интересното е че много хора са по-склонни да вярват на интернет форуми, апокрифни слухове, врачки и билкари отколкото на лекари и професионалисти. И е безкрайно трудно да убедиш някого в очевидни нещата, като например, че хората едно време не са живели по-дълго и не са били по-здрави от сега или че билките в общия случай са далеч по-малко ефективни от лекарствата.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 14. 14 Профил на Georg Hekt
  Georg Hekt
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#12] от "jazzi":

  VAERS е подразделение на Centers for Disease Control and Prevention (CDC), където примерно можете да прочетете:
  "Evidence from several studies examining trends in vaccine use and changes in autism frequency does not support such an association between thimerosal and autism." (http://www.cdc.gov/vaccinesafety/Concerns/Autism/Index.html)

  Именно всяка статистика и всяко изследване доказват, че с помощта на ваксините много болести са на изчезване и се връщат единствено там, където хора като Вас отказват да се възползват от превантивни средства. Имаше едно единствено изследване, което твърдеше за връзка между ваксините и аутизъм и дори смърт, но авторът му отдавна го оттегли поради абсолютна липса на доказателства, а да не говорим, че се оказа, че производители на хомеопатични средства го бяха спонсорирали. Само неразбиращи и вярващи в този мит за злината на ваксините твърдят все още, че има опасност.

 15. 15 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Д-р Кунчев има право - сериозна дискуся е необходима, за да се поставят въпроси, да се потърсят отговори и да се постигне общо съгласие. Защото каквото и да е социалното и икономическо състояние на страната в момента, тя не се намира на друга планета. Има конкретни проблеми с определени групи от населението, има епидемиологичен натиск от държави извън ЕС и контрола на ЕСДС, държави във военен конфликт; има и демографски проблеми, нефункциониращо здравеопазване, което не е достъпно за всички. Така, че хайде сериозно да погледнем на тези проблеми, които са пряко свързани със стабилността и развитието на страната, и да сме по-критични към опити да се създават митове за многобройни невидими врагове, конспиративни теории и т.н.т Нека родителите да поемат повече отговорност и да премислят първо как те и техните родители са израстнали здрави и са могли да имат потомство и какво би било в естествена среда без ваксини. Необходимо ли е да даваме примери? Ето един, който е страшен, но и реално възможен: епидемичен паротит сред неваксинирани деца и младежи. И още нещо: населението не е хомогенна маса, за това ползите и липсите на имунизацията не са едно и също нещо в град х и село у, както много се опитват да заявят. Затова е необходима дискусията, воденето на изрядна документация, познаването на нуждите на всяко отделно населено място, и познаването на научните публикации и опита на други държави в тази област.Подобна стратегия се очаква и от българските институции и управляващи.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 16. 16 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 463 Разстроено

  До коментар [#14] от "Georg Hekt":

  Пак глупости и общи приказки...В статията ставаше въпрос и коментара ми беше за това увреждат ли се и умират ли ваксинирани, нали така?! Ето ви ОФИЦИАЛНИ данни от NVIC (National Vaccine Information Center) събрани и проверени по надлежния ред на VAERS. Става въпрос за любимата и актуални днес ваксина Гардасил...гордостта на МЗ...цяла програма написаха за борба и стотици милиони заделиха от ВАШИТЕ ДАНЪЦИ, за да се поставя тази гадост на вашите момиченца...над 7 хил. досега. МИСЛЕТЕ!!! ЧЕТЕТЕ!!! ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ!!!

  http://www.nvic.org/downloads/nvicgardasilvsmenactravaersreportfeb-2009u.aspx

  Гардасил - одобрен 08.06.2006 г. до 30.11.2008 г., т.е. 2 години и 5 месеца, докладваните странични реакции са 10 151, от които застрашаващи живота са 151, а в спешно отделение са попаднали 5021, от които не са се възстановили 2017, с трайни увреждания 261, СМЪРТНИ СЛУЧАИ: 29...Това сочат официалните данни, а истината е далеч по-страшна!

  Говорете ми после за една жена казала...за невежи, конспирации и т.н. Слушайте Кунчев...такива работи не стават у нас...те не съществуват и дори да се случат някъде, то няма никакъв начин това да стане в България, а увредените и умрелите след ваксина така са си били и без това са щели да се увредят и/или умрат. Знам, че търсите утешение за собствената си съвест и решението да боцкате децата си, но не бъдете като шопа пред жирафа!

 17. 17 Профил на mrvip
  mrvip
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Силно препоръчвам на противниците на ваксините това четиво - http://t.co/alZY4NxYxc , дай боже да четат английски.

  "Защото много се оплакват от външен вид, ама никой, никога, не се е оплаквал от малко акъл."
 18. 18 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 463 Гневно

  До коментар [#13] от "FvH":

  До коментар [#17] от "mrvip":

  1. Вие сте МЕГА-ЗЛЕ ако вярвате на подобни писания! А четете ли си хороскопа редовно? А гледате ли сутрин Гала по Нова дето кани всякакви вещици и талъсъми да ви обясняват за разни учители, енергии, за устройството на света и вселената и т.н.? И как от прихванатия разговор в метрото реши, че тази жена не си е ваксинирала чинно децата или може би срещу радиацията вече има ваксина?!? Ако всички, които вярваха на гореспоменатите и сходните им тематики, не си ваксинираха децата, то процента на ваксинираните щеше да е доста под 50%, но на практика имаме към 95-96%, нали?! Тогава какво излиза?!? Кой кълве на пропаганда, манипулация и дезинформация?!?

  2. Как от всички ЛОГИЧНИ и ДОКАЗАНИ тези срещу ваксинацията, вие се спирате на конспиративните теории и фабрикуваните измислици?! Проумейте, че е не "КАК", а "ЗАЩО"...и отговорът е "защото срещу очевидното и фактите не се спори, но е много по-лесно да разпердушиним разните пуснати измислици" напр.

  3. Защо вярвате на някой само защото е титулован професор?!? С какво ви убеди Кунчев?!? Каза вервайте ми - аз знам - професор съм...ИДИОТИ (с извинение) ТАКИВА!!!

  4. Разбрете, че в БГ няма програма за компенсация на пострадали от ваксинации защото е лесно да си купиш власт, влияние и такива професори да ти обясняват за кукувиците...Това е ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА!!! Всичко друго, но не и ваксината...

  5. На Запад е друго...пак се бодат над 90%, но е регламентирано, информирано и доброволно, а като някой изпищи и се докаже, че е заради ваксината - обезщетение...ТОВА Е - ти си решил, ти си носиш отговорността - не реви! А в БГ - ВСИЧКО ДРУГО, НО НЕ И ВАКСИНАТА...ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА!!!

  6....................
  Поздрави!

 19. 19 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 463 Любопитно

  До коментар [#17] от "mrvip":

  Владея английски перфектно и проследих част от линковете на статията. Това е много едностранчиво и манипулативно четиво...Предполагам, че си наясно, че щом под тази форма се дава отговор и теза, то преди това има въпрос и антитеза..."Те ти казват, че..."...НО...линк - статия за подкрепа на тезата...
  СЕГА - ДОМАШНО - виж точка по точка защо и кой дава въпросните-антитези - ползвай гугъл, но ползвай и пъбмед-а http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
  Ще се учудиш колко е спорен въпросът за ваксинацията в научните и лекарските среди...НО...Като се хвърлят разни разбирачи и форумни бойци да ми обясняват обратното...Колко ли от заделените от МЗ средства отиват за тролене се питам?!?

 20. 20 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Може би преди спора за страничните реакции от гардасил, погледнете кои щамове на чпв са канцерогенни и кои щамове покрива ваксината, прочетете текста за националната програма за ваксинация срещу чпв и след като сте запознати с пъбмед, дали няма да се замислите кой всъщнотст решава коя ваксина и кой антивирусен препарат да промотира МЗ? И дали един министър вече не си отиде заради подобна история?

  Който първи прекрачи границата, губи.
 21. 21 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 467 Любопитно

  [quote#18:"jazzi"]Как от всички ЛОГИЧНИ и ДОКАЗАНИ тези срещу ваксинацията,[/quote]
  И кои са те?

 22. 22 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 467 Неутрално

  [quote#19:"jazzi"]Ще се учудиш колко е спорен въпросът за ваксинацията в научните и лекарските среди..[/quote]
  Може би в средите на Атанас Гълъбов и подобни хомеопати, които непрекъснато търсят трибуна за изява из разни предавания, за да ни обясняват колко са вредни ваксините (че има и даже световна конспирация), а пък те колко са добрички и как биха ни излекували от ваксиналните увреждания (разбира се, не без парички).

 23. 23 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 467 Весело

  [quote#12:"jazzi"]Навсякъде в западните страни ПО НАУЧЕН, т.е. ЕКСПЕРИМЕНТАЛЕН начин, е БЕЗСПОРНО ДОКАЗАНО, че случаите на различни постваксинални усложнения и смърт са ОБИЧАЙНО ЯВЛЕНИЕ [/quote]
  Предполагам в уроците по интернет манипулиране вече влиза и обучение в това как, за да прокараме някоя теза като валидна не само да пишем откровено неверни неща (НАУЧЕН И ЕКСПЕРИМЕНТАЛЕН НАЧИН???ОБИЧАЙНО ЯВЛЕНИЕ??), но и да използваме главни букви, за да се онагледим по-добре???

 24. 24 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 467 Неутрално

  [quote#14:"Georg Hekt"] авторът му отдавна го оттегли поради абсолютна липса на доказателства[/quote]
  Дори не го оттегли сам, а Ланссет си го свалиха, а авторът е с отнети права да практикува в УК и забегна в щатите, където също не искат да го оставят да си развавя коня.
  on 28 January 2010, the GMC ruled against Wakefield on all issues, stating that he had "failed in his duties as a responsible consultant",[12] acted against the interests of his patients,[12] and "dishonestly and irresponsibly" in his controversial research.[13] On 24 May 2010 he was struck off the United Kingdom medical register. It was the harshest sanction that the GMC could impose, and effectively ended his career as a doctor. In announcing the ruling, the GMC said that Wakefield had "brought the medical profession into disrepute," and no sanction short of erasing his name from the register was appropriate for the "serious and wide-ranging findings" of misconduct.

 25. 25 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#16] от "jazzi":
  Тъй като много коментирате системата за рипорт на странични ефекти и компенсационната политика (с твърде големи преувеличения), ми се иска и аз да добавя нещо:
  VICP(Програма за компенсация на увреждания от ваксини) съществува от 1989г. За 25 год. и стотици милиони поставени ваксини са постановени 3540 компенсации!
  Ето:http://www.hrsa.gov/vaccinecompensation/data.html
  Since the first National Vaccine Injury Compensation (VICP) claims were filed in 1989, 3,540 compensation awards have been made
  Т.е. това изобщо не съответства на думите ви за това, че страничните ефекти са нещо "обичайно". Такива случаи наистина има и никой не го оспорва, но това, което е неприемливо е, че вие и хора като вас раздувате невероятно много нещата, едва ли не до апокалиптични размери.
  После, на линка има и данни по години.Например, от 2006 досега:
  http://www.hrsa.gov/vaccinecompensation/statisticsreports.html#_ftnref1
  Вижда се, че за ваксината против Хеп Б от над 116 милиона имунизации за 8 г. има изплатени обезщетения за 46 случая, като забележете, в 34! от тях става въпрос за споразумение settlement, като си пише, че това не е свързано непременно с признаване, че е налице връзка между факта на ваксинацията и нежеланото събитие.A settlement therefore cannot be characterized as a decision by HHS or by the Court that the vaccine caused an injury.
  За ХПВ ваксината-от над 55 милиона ваксинации има обезщетения за 69 случая, като в 59! става въпрос за споразумение.
  За морбили-паротит-рубеола-над 65 милиона ваксини, 78 обезщетения, като в 48 случая имаме споразумение.
  На този фон, изнесените от Ангел Кунчев данни изглеждат съвсем реални, като имаме предвид и колко е населението на малка България в сравнение с УСА. Да не говорим, че неща като зачервяване, подуване на мястото на убождане, преходно повишение на темп., повишена раздразнителност и плачливост на бебето не са истински странични реакции, а нещо дори очаквано и дори се дават съвети как да се справят родителите с тях.
  Има примери от миналото за проблеми с ваксини, но това не означава, че нещата не търпят промяна към по-добро и не се търсят по-ефективни и безопасни средства. Истината е, че днес малко компании всъщност разработват такива продукти, защото контролът е изключително строг и общественият натиск твърде голям. Демонизирането на ваксините и отричането на ползите от тях, както и да се обявява всеки нововъзникнал здравен проблем с ефект от ваксинацията (особено като има интервал от време месеци и години)е прекалено крайно, граничи с фанатизъм, да не кажа и глупост и не ви върши услуга в каузата и у нас да се въведе по-либерален режим, да се създаде компенсационен фонд и т.н.

 26. 26 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 463 Неутрално

  ТЕМАТА: СМЪРТ, ПРИЧИНЕНА ОТ ВАКСИНИ...!

  ФАКТИТЕ: ПО СВЕТА (но не и у нас!) СА УСТАНОВЕНИ МНОГОБРОЙНИ СЛУЧАИ НА УСЛОЖНЕНИЯ И СМЪРТ В СЛЕДСТВИЕ НА ВАКСИНИ

  ИЗВОДИТЕ: КУНЧЕВ ЛЪЖЕ!!! ЛЪЖЕ НАГЛО, ТЪЙ КАТО ПРИКРИВА ИСТИНАТА, А ТЯ Е, ЧЕ НЕ ЗНАЕ ДАЛИ Е ТАКА (за България), ТЪЙ КАТО ТОВА НЕ СЕ ИЗСЛЕДВА! НЕ Е ВАКСИНАТА И ТОЛКОЗ!

  До коментар [#21] от "pandelka":

  Да започнем с това, че самият факт, че човечеството като цяло (вкл. и многобройни индивиди до дълбока старост) е оцеляло до 19 век без ваксинации, оборва категорично внушенията, че без ваксинации човечеството някак би загинало! Принудата се налага и оправдава заради измислицата и парадоксът - "колективен имунитет", за която, драга панделке, и преди сме си писали...Има и много-много други...

  До коментар [#22] от "pandelka":

  Всъщност намирам, че Гълъбов е събрал и анализирал доста интересна информация, която може да бъде проследена до източника, много от които са държавни институции.
  А Кунчев - вервайте ми...

  До коментар [#23] от "pandelka":

  Какво имаш предвид, панделке? Ти си тази, която защитава държавната политика, фарма-индустрията и там са кинтите - ти ми кажи защо след моите постове от преди дни по вече неактуална тема си правиш труда да пишеш?!?
  Моята цел е тази да накарам колкото може повече хора да търсят информация по въпроса, а твоята - да отстояваш теза, която гледаме по телевизиите и която и без това е широко тръбена по медиите, т.е. поголовно ваксиниране. Каква може да е моята моята мотивация, а каква твоята?
  И да - увреждания и смърт след ваксини са обичайни явления защото: 1. са указани и очаквани; 2. случват се и се установяват периодично; 3. това не е тайна и може да се провери - не се тръби за това, но не се и лъже както Кунчев прави.

  До коментар [#24] от "pandelka":

  Уейкфилд е офтопик, но показателен случай за това как работят властите и институциите, на чиято страна си застанала и ти, панделке.

  До коментар [#25] от "pandelka":

  В България има ли система за докладване, изследване и обезщетяване на увреждания и смърт след ваксина? Как се събира и обработва информацията тогава? Ето така - умира дете, родителите му твърдят, че е от ваксината, а още на следващия ден излизат някои "експерти" по телевизията, радиото, вестниците, интернет и смело заявяват, че това не може да бъде - тук такива неща не се случват! Не бива да се плашат хората и не бива да се допуска да се разпространяват информации за възможни усложнения и смърт, но същевременно хората трябва да се убедят, че налаганата политика на санкции е правилния начин! Виж си линкчето колко пари се хвърлят за обезщетения на постваксинални увреждания и смърт - всичко това тук си го спестявате защото е по-лесно да се подкупи властта и "експертите"!

  Бъди здрава, харчи си кинтите с кеф и си носи новите дрехи, панделке!

 27. 27 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 377 Неутрално

  [quote#25:"pandelka"]Тъй като много коментирате системата за рипорт на странични ефекти и компенсационната политика (с твърде големи преувеличения), ми се иска и аз да добавя нещо:
  VICP(Програма за компенсация на увреждания от ваксини) съществува от 1989г. За 25 год. и стотици милиони поставени ваксини са постановени 3540 компенсации! [/quote]

  До коментар [#25] от "pandelka":

  Панделке, това само по себе си е ужасяващо. Това означава средно по един обезщетен страничен ефект НА ВСЕКИ ДВА ДНИ. И това е само за хората, които са потърсили и успешно защитили правата си, и само за държавите, в които изобщо е възможно да се говори за ефективно упражняване и защита на права в такива случаи. А колко още случаи има.

  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
 28. 28 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#27] от "ДАКС":
  Мисля, че трябва отново да обърнеш внимание на факта,че става въпрос за изплатени едва 3540 обезщетения за срок от 25 год.,за над 315 милионна америка и незнам колко милиона поставени ваксини-за пример от табличката по-горе само за Хеп Б, за 8 г.са поставени над 115 милиона ваксини.И, при супер либерален режим там за съобщаване на нежелани явления, както си предлагат VAERS-дори и да не сте сигурен, че е от ваксината, съобщете ни. Ако не разбирате от статистика, помолете някой да ви разясни. Както и след това сравнете данните за заболеваемост, смъртност, инвалидност от ваксинипредодвратимите заболявания, цена на лечение, поддържане.
  Сега не ви отърват данните, защото не подкрепят тезата, колко са чести страничните ефекти и колко често се плаща за тях.
  Или просто си тролиш и ти?

 29. 29 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 467 Весело

  [quote#26:"jazzi"]ФАКТИТЕ: ПО СВЕТА (но не и у нас!) СА УСТАНОВЕНИ МНОГОБРОЙНИ СЛУЧАИ НА УСЛОЖНЕНИЯ И СМЪРТ В СЛЕДСТВИЕ НА ВАКСИНИ [/quote]
  Обаче ти не можеш да ни ги предоставиш, щото илюминатите ги крият, нали?
  [quote#26:"jazzi"]А Кунчев - вервайте ми... [/quote]
  Папка малки дечица на закуска, знам,знам
  Аиде,че си имам работа, със здраве!

 30. 30 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Добрата новина е, че все повече започва да се говори за тежките странични реакции на ваксините. На бял свят илиза информация, която нашите "национални консултанти" Кунчев и Кожухарова старателно крият...

  Панделка, много бих искала да изгледате видеото
  http://www.streamer.bg/bg/428/filmpage-go
  на тема "Активната имунопрофилактика в България" и после да коментирате.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 31. 31 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#28] от "pandelka":

  Аз оък си мислч, че следва да обърнете внимание на факта, че това означава средно повече от 1 обезщетение (разбирай тежък страничен ефект, причинен от ваксина) на всеки 2 дни.

  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
 32. 32 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 377 Неутрално

  [quote#29:"pandelka"]Обаче ти не можеш да ни ги предоставиш, щото илюминатите ги крият, нали?[/quote]

  До коментар [#29] от "pandelka":

  Той човека ти е представил данните, ама като Панделка е писател, а не читател ..... насила в главата не мож ти ги набие.

  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
 33. 33 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#30] от "Terry bear (Интернет Лумпен в Катарзис)":
  Какво да коментирам?Някакъв популистко-предизборен "формат", с "просто" майки, вегетариански, хомеопат. и пр. организации, адвокати, психолози, архитектка с леко фанатичен вид и представител на агенция Закрила на детето и Ангел Кунчев, който по едно време сам си каза, че не е знаел какъв ще е формата и на който бе отредена ролята на доброто ченге-беше му дадена думата колкото да каже, че личните лекари са лоши. Аз не видях нито лични лекари, нито педиатри, имало само заявка, че ще дойде зам. министър и някакъв консултант. (?)Просто бившите атакистчета, за да понатрупат рейтинг са дали трибуна на някакви хорица, за да си излеят мъката и да се оплачат колко са лоши личните лекари и държавата.
  Нека се създаде фонд за обезщетение и се създаде либерална форма за съобщаване на нежелани реакции. Това всъщност ще е облекчение именно за личните лекари, с които всички си измиват ръцете.
  Не че няма нужда и министерството да създаде програма за повече информираност, било с брошури, било с дълга бланка информирано съгласие, както бе предложено. Но признайте си, вашата цел не е да имате повече информация от официалните източници, вашата цел е просто да не ваксинирате, нали?Вие просто сте убедена, че ваксините убиват и съм забелязала, че тълкувате всяка информация единствено по начин, който ви устройва и който подкрепя тезата ви. Това се нарича фанатизъм.

 34. 34 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#33] от "pandelka":

  Хе, хе - развеселихте ме.
  Имаше педиатър ОПЛ - човекът се представи и сподели с аудиторията, как е глобяван от РЗИ, защото не е искал да слага втора ваксина на дете с противопоказания.
  Изказа се и жена, която разказа как в някои области на България децата нямат личен лекар и ваксините им се слагат от медицинските лица в училищата им. БЕЗ да се дават обяснения на родителите им.
  Но това за вас са
  [quote#33:"pandelka"]Някакъв популистко-предизборен "формат", с "просто" майки, вегетариански, хомеопат. и пр. организации, адвокати, психолози, архитектка с леко фанатичен вид ...[/quote]
  Аз не съм очаквала друго мнение. Заради отричането на добрите практики, вие лекарите - ще се сблъсквате все повече с недоверието на пациентите.
  Аз не съм фанатик. Просто второто ми дете до ден днешен си носи последствията от нежелана реакция след МПР ваксина, която нашата лекарка тогава неглижира и съм благодарна, че имаше други лекари, които взеха адекватни мерки.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 35. 35 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#34] от "Terry bear (Интернет Лумпен в Катарзис)":
  Признавам, че изгледах "формата" малко отгоре-отгоре и е възможно да съм пропуснала нещо. Разбира се, че да се поставят ваксини при противопоказания, както и без преглед от лекар е неприемлива практика и не бива да се допуска. Такива случаи трябва да се докладват наистина и да се вземат мерки, но това вече е донякъде държавна политика да има деца без личен лекар, и другите неща, за които вече стана въпрос.Въпреки това, да се канят на участие само хора с изказвания, които е ясно, че подкрепят едностранно тезата, е твърде тенденциозно и липсва баланс. Защото не може да не признаете, че точно този/тази ОПЛ е бил/а поканен/а специално за повече тежест на идеята за лошата система, която само иска да боцкаме децата.
  За нещата, които изгледах имам и други критики, но нямам нито време, нито желание вече да си губя времето.
  А т.нар. "диспут" наистина за мен просто е послужил на помпане на рейтинга на Димитър Стоянов и Капка незнам чия вече.

 36. 36 Профил на kokovacheva
  kokovacheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Панделка, не Ви прави чест стила на диалог, който водите! За кого работите? Не вярвам да имате вътрешна потребност да седите на клавиатурата и просто да спорите с някого. На Кръглата маса се поставиха важни проблеми, които са факт и са далеч от дилемата "вредни ли са ваксините или не". Нищо около Активната имунопрофилактика в България не е наред. Има нужда да се работи в екип, а не да се противопоставят разни групи граждани, експерти, лекари.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 37. 37 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 467 Неутрално

  [quote#36:"kokovacheva"]Панделка, не Ви прави чест стила на диалог, който водите! [/quote]
  Хехее, ад хоминем в йезуитски стил!
  Може би предпочитате откровено негативно емоционално заредения манипулативния език, при това крещене (каквото е използването на главни букви в нета) на jazzi, пълен с неверни и неподкрепени с нищо твърдения, в конспиративен стил?Или тези, които не знаят как да четат и интерпретират научна информация и статистически данни, наричайки ги "факти"?Както и всички, които наричат лекарите необразовани, зомбирани, зли слуги на фарма мафията?Това ли е балансиран стил на диалог?Или просто желание за цензура?
  А може би просто не ви харесва да има някой, който се опитва да предостави обективна информация и да се опита да накара всички с убеждения като вашите да проумеят, че нещата не са само черни и че не е зле да се замислят дали вредата не е прекалено преекспонирана (и експлоатирана) и че ползите за обществото като цяло са многократно повече?
  И моля, не ми говорете за "кръгла маса",такава щеше да бъде, ако бяхте поканили и други специалисти, ОПЛ, представители на ТЕЛК, РЗЦ,РИОКОЗ, за да представят и те гледната си точка и да отговорят на тенденциозно зададените въпроси и обвинения, както и майки с деца, увредени или починали след преболедуване от ваксинопредодвратими заболявания, както и възрастни такива. Все още има живи хора, преживяли и останали инвалиди от полиомиелит, има мъже със стерилитет след прекаран паротит, хора с глухота от морбили, жени,които е трябвало да направят аборт, защото някой не е ваксинирал детето си против рубеола, деца с хепатит Б, предаден им от майка им,млади жени умират от карцином на шийката. Дори и днес водеща причина за смърт на деца до 5 г. ,вкл в развития свят е стрептококвата пневмония. Защо не поканите такива майки, чиито деца са починали след менингит от хемофилус инфлуенце, пневмококов сепсис, хепатална кома, туберкулоза?
  Защо и те да не разкажат за загубите си и отношението си към активната профилактика?Защо тези неща не се приемат лични трагедии и нещо ужасно в 21в.?Защо това, както и официални данни на СЗО за заболеваемостта и смъртността от инф.заболявания и как те се промеят след въвеждане на масова ваксинация да са едностранни и манипулативни (само не ми говорете за чистата вода и канализацията)?
  Е, време е да свиквате, че има и хора, които не желаят да живеят в паралелното средновековие на 21в., както го нарича един блогър и не вярват в световната конспирация за здравето и също могат да бъдат гласовити като вас.

 38. 38 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 467 Весело

  [quote#36:"kokovacheva"]За кого работите?[/quote]
  Как за кой, за Биг Фарма, разбира се!

 39. 39 Профил на kokovacheva
  kokovacheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Явно не сте гледали видеото наистина! Тези, за които пишете, че не са били поканени, не само са били поканени, но са и потвърдили присъствието си, но не дойдоха! Виждат се празните им столове около водещите. Поклон на д-р Кунчев!
  з виждам "развитие" във вашите изказвания - вече признавате, че има отрицателни ефекти от ваксините като казвате, че някой ги преекспонира, т.е. приемате, че ги има, адмирации за което! Само че не знам как могат да се преекспонират факти - до тук "опонентите" Ви са цитирали просто данни от чуждестранни факти и с големите букво протестират срещу изказванията на българските експерти, че в България НЯМА нежелани реакции от ваксини. Самият д-р Кунчев си противоречи като признава, че системата за отчитане на нежеланите реакции в България не работи, а в същото време категорично казва, че такива ефекти в БГ-няма. Просто "не са регистрирани" е верният отговор! Всички, писали в този дълъг чат под статията искат здраве за себе си и децата си. И никак не са полезни взаимни нападки!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 40. 40 Профил на kokovacheva
  kokovacheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колко от разболелите се от ваксинопредотвратими болести за ваксинирани срещу тези болести? Това също е неизвестно, защото в България и такава статистика няма точно. Докладва се, че по време на последната епидемия от морбили 52% от разболелите се са били ваксинирани!!! Така че каква позиция щаха да вземат родителите на разболелите се ваксинирани деца на Кръглата маса?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 41. 41 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Ковачева,виждам че не може да ви се помогне особено,но все пак бихте могли да прочетете постовете ми от последната година по темата.Струва ми се има отговори на въпросите ви. А може вие пък да си помислите откровено защо не каните пострадали от другата страна,ама не с такива елементарни оправдания.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 42. 42 Профил на kokovacheva
  kokovacheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Коментарите Ви от последната година? Къде са?
  На Вас все едно ли Ви е дали в България има или няма фонд за обезщетения за пострадали от ваксини? Все едно ли Ви е, че в България няма статистика за пострадали от ваксини? Имате ли деца? Защо заставате "от другата страна" и говорите "на вас не може да ви се помогне"? Не Ви касаят тези проблеми ли?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 43. 43 Профил на kokovacheva
  kokovacheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Фактът, че ваксиниарани се разболяват от болестта, срещу която са ваксинирани, е "елементарно оправдание"????


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 44. 44 Профил на kokovacheva
  kokovacheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не толкова разболелите се неваксинирани са ви проблема на вас, а неефективните ваксини! :)
  „Данните по отношение на имунния статус на заболелите показват, че 23,72% са без прием на ваксина (61,54 във възрастта до 1 година), с 1 доза са 5,93%, с 2 дози – 2,70%, с 3 дози – 55,8%, а с неизвестен имунен статус са 11,08%. Лабораторно потвърдени са 94,34% от случаите. (Български медицински журнал -2/11 г.)
  „Въпреки, че над 2 милиарда души са били имунизирани с БЦЖ, и в момента тя е официално препоръчвана ваксина в повече от 180 страни, с изключение на САЩ, ефикасността на BCG като ваксина срещу туберкулоза остава спорна. Проучвания показват, че ефективността на BCG ваксината (различни щамове от различни производители) срещу туберкулоза е променлива, варираща 0-80%. Един скорошен мета-анализ на данните от 14 проучвания и 12 контролни изследвания заключават, че цялостния защитния ефект на BCG срещу туберкулозна инфекция е 50%.” (http://www.fda.gov/downloads/biologicsbloodvaccines/vaccines/approvedproducts/ucm202934.pdf)
  “От 2249 заболели от морбили през 2009 година в 20% са били приложени 2 имунизации МПР, а в възрастовата група 13 месеца –11 години имунизираните еднократно и разболели се деца са били 52%. Тези данни излизат от референтните 5% неефективност на продукта...” (Доклад за резултати от проучването за епидемията от морбили на БХК).

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK