Въпроси, митове и факти за ваксините

Въпроси, митове и факти за ваксините

© ReutersВероятността дете да бъде поразено от мълния е 1 на 10 хиляди – точно сто пъти повече от риска му да получи остра алергична реакция към две от най-популярните в световен мащаб и задължителни у нас ваксини – срещу морбили и срещу хепатит Б. Това е един от многото примери, които дават Световната здравна организация, УНИЦЕФ и държавните здравни институции в опитите си да убедят родителите по целия свят, че ползите от ваксините са повече от потенциалните вреди.


На днешния ден, 23 април, за поредна година по инициатива на СЗО започва Световната имунизационна седмица. В нея здравните специалисти от цял свят връщат темата за ваксините в дневния ред, за да напомнят, че за да са предпазени, обществата трябва да поддържат колективно високо ниво на имунизация. "Дневник" събра някои от най-популярните въпроси и митове за ваксините и потърси отговорите в мнения на специалисти и официалната литература на държавната здравна инспекция, общопрактикуващите лекари и Националния център по заразни и паразитни болести.


Как работят ваксините?
Имунитетът на всеки здрав човек се развива, като тялото му произвежда антитела срещу различни чужди агенти (вируси, бактерии, паразити), които попадат там. След като веднъж е изпъдил един такъв агент, имунната система го запомня ("имунна памет") и когато отново се сблъска с него, го разпознава по-бързо и веднага започва да произвежда специфичните антитела. За да стане това по естествен път, е необходимо човек първо да преболедува съответното заболяване. Като се има предвид обаче, че много от ваксинопредотвратимите болести могат да бъдат смъртоносни или с тежки дълготрайни последици, това не е особено практичен подход.


Мисията на ваксината е да симулира, че болестта е попаднала в организма до толкова, че да не го зарази, но да предизвика имунен отговор. За целта се използват убити или отслабени живи агенти в малки и контролирани дози. Невъзможно е обаче да се направи дълготрайна ваксина срещу болести, които се прихващат от много, различни и мутиращи вируси, както е например с грипа, затова се налага ежегодна реимунизация.  


Може ли ваксината да зарази дете с болестта, вместо да го предпази от нея?


Това не се случва почти никога. При инактивираните, т.е. убитите, ваксини този сценарий е напълно невъзможен, защото вирусите в тях са мъртви и няма как да предизвикат инфекция.


При живите ваксини действително има такъв риск, но той е минимален. Дори да се появи заболяването, заради факта, че броят и силата на живите агенти са силно редуцирани, то протича в много лека форма, обяснява националният консултант по неонатология Ралица Георгиева. Например при ваксината срещу морбили може да се появи лек обрив, който не е повод за притеснение, а е показател, че ваксината действа. Вероятността за обрив като реакция към ваксината е сравнително голям – 1 на 20, но появата му не означава, че детето е наистина болно, допълва тя.


Друго възможно проявление е повишената температура, която във възрастта между 6 месеца и 3 години може да предизвика гърчове. Те са страшни на вид, но по принцип са сравнително чести при бебетата и обикновено са безвредни.


Едно от десет деца получават зачервяване и оток на убоденото място. Раздразнението в тези случаи минава в рамките на няколко дни. За сравнение, рискът за едно иначе здраво дете да развие енцефалит или да умре, ако наистина се разболее от морбили, е едно на 1000.


По-рядка, но също възможна странична реакция с ваксината срещу морбили – при едно на 40 000 деца – е развитието на тромбоцитопения (или намаление на броя на тромбоцитите в кръвта), която особено при децата минава и без лечение. Едно на един милион пък е опасността от по-сериозни последици като развитие на енцефалит или енцефалопатия в лека форма.


 "Някои се разболяват, дори след като са се ваксинирали."


Вярно е. Вероятността детето да не изработи имунитет срещу заболяването, след като е получило ваксината, е между 1 и 5%. Повечето ваксини се налага да се поставят по два или повече пъти, защото имунитетът на децата се изгражда на етапи. Всяка следваща доза засилва имунния отговор до създаването на трайна защитна реакция. Не всички деца дават отговор на първите дози, затова убождането може да се повтори отново след отрицателна проба манту и тогава шансът за "захващане" се увеличава. Това зависи от организма.


Друг вариант дете да се разболее въпреки инжекцията е, ако е попаднало в контакт с болен непосредствено преди убождането и имунната му система не е имала време да реагира на ваксината. Възможно е също да се е разболяло от близка по симптоми, но различна болест. Това се случва обикновено с противогрипните ваксини и различните видове грип.


- "Имунната система на бебета се претоварва с "коктейлите", които им се поставят."


В първите 48 часа след раждането на бебетата в България задължително се поставят ваксини срещу хепатит Б и срещу туберкулоза. Докато навършат една година те са имунизирани и реимунизирани общо десет пъти против пневмококи и с комбинираната петвалентна ваксина против полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш и хемофилус инфлуенце тип Б. На тринадесетия месец им се поставя първата от две имунизации против морбили, паротит и рубеола, също задължително.


Звучи натоварващо, наистина, затова и много майки се бунтуват срещу задължителния характер на имунизационния календар и приложението на всички тези ваксини. Причината за голямото количество ваксини в първата година обаче отново е фактът, че имунитетът се изгражда поетапно, затова се налага многократен прием от една и съща формула.


Педиатрите обаче успокояват, че имунната система на бебето може да се справи едновременно с огромно количество микроорганизми – много повече, отколкото се съдържат в петте ваксини, защото борбата с безбройните микроби, с които влизаме в контакт всеки ден, започва незабавно след раждането ни. Освен това, ако ваксините не бяха задължителни, на хоризонта могат да се върнат смъртоносни болести, които отдавна са забравени благодарение на имунизацията.


"Ако останалите са ваксинирани и поддържаме добра лична хигиена, няма откъде да се заразим."


Не е съвсем вярно. Високият дял на ваксинираните сред населението пречи на епидемиите, но не е гаранция срещу индивидуалното разболяване. Разбира се, ако кръгът от ваксинирани около едно неваксинирано дете е плътен, няма голяма опасност за него да се разболее. То обаче няма как да е предпазено постоянно. За да се зарази от морбили например, която е "най-заразната заразна болест" по думите на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, са достатъчни само няколко секунди в контакт с болен в асансьора, на входа, в магазина.


Въпроси, митове и факти за ваксините

© Дневник


Хигиената също намалява риска, но не го премахва. Освен това, ако повечето родители започнат да разчитат на същата логика, плътният кръг от ваксинирани ще става все по-рехав, докато защитата изчезне напълно, смятат здравните експерти.


Какво съдържат ваксините?


Антигените на причинителя на заболяването, убити или отслабени, са основната съставка на ваксините. Останалите компоненти, в зависимост от вида и спецификите на ваксината са адюванти за засилване на имунния отговор – например алуминий, стабилизатори като желатин и консерванти като тимерозал с живак при живите ваксини. За да се деактивират вирусите в умъртвените инжекции пък понякога се използва формалдехид. Някои видове се нуждаят и от разтворители, обикновено физиологичен разтвор или стерилна вода.  


Съставът обикновено е една от най-атакуваните характеристики на ваксините, коментира д-р Кунчев. По думите му това се случва напук на научните доказателства и многобройни тестове за безопасност на използваните вещества. Консервантът тиомерзал, съдържащ живак, например продължава да се лансира като причинител на аутизъм при децата на базата на "изследователска фантастика".


Никак не се отчита и развитието на медицината и технологиите, които са се отразили съществено на качеството на ваксините през годините. Преди 20 години една ваксина е съдържала около 3000-4000 антигена в една доза, както и множество дразнещи компоненти, които предизвиквали болка, подуване и безсъние у децата. Сега антигените са сведени до 150, а допълнителните съставки са усъвършенствани, пречистени и в минимални количества, така че и раздразнението след убождането вече е минимално.


Освен това в Европа всички ваксини са лицензирани от Европейската агенция по лекарствата. Преди да получат това разрешение за масово приложение те са преминали през голям брой клинични изпитвания, което гарантира сигурността им. В допълнение българските отговорни органи сами се уверяват в безопасността на препаратите и винаги, когато има съмнения, имунизациите се спират до изясняване на риска, обясняван д-р Кунчев. Това е задължителна процедура, когато дете получи остра реакция или почине скоро след ваксинация. Всеки такъв случай се проучва изключително внимателно от комисия в здравното министерство с представители на всички медицински специалности, уверява главният здравен инспектор. Проверките до този момент не са установили нито един смъртен случай вследствие на ваксина у нас.

"Детето може да получи алергична реакция или да се увреди от съставките."

Всяка от съставките във ваксините е в премерена и пречистена форма, освен това повечето се срещат в природата и се приемат по естествен път в огромни количества, без да вредят. Действително има риск от алергични реакции – за желатина например, който се произвежда от животински продукти, той е около 1 на 2 милиона.


Колкото до алуминия - това е най-често срещаният химичен елемент в природата. Приемаме го всеки ден с водата и най-вече с храната, която приемаме. При здравите хора той се натрупва в костите и малка част в белия дроб и мозъка и се отделя сам без специални усилия. През първите шест месеца от живота на бебето то приема около 10 милиграма алуминий от кърмата на майка си, още 40 мг от нормалното адаптирано мляко и до 120 мг от соевото адаптирано мляко. За сравнение – всичките ваксини, които му се поставят в това време, заедно съдържат около 4 мг алуминий, така че ефектът е наистина малък. Може да навреди само когато бъбреците не функционират добре или изобщо и се приемат големи количества в продължение на месеци и години. Под големи количества се разбира поне сто пъти над нормата, която е между 50 и 100 мг.    


Живакът от своя страна наистина може да бъде вреден, но в значително по-големи количества от тези, които се съдържат във ваксините. Всъщност той не се слага в чистата си форма, а е една от съставките на консерванта тимерозал и с годините следата му във ваксините става почти невидима. Преди се е използвал конкретно, за да предпазва от замърсяване флаконите, които съдържали няколко дози противогрипна ваксина и след всеки пациент се връщали в хладилника. Сега в тимерозала на противогрипните ваксини се слага етилживак, който се разгражда и изхвърля от организма по-бързо, отколкото метилживака, който се среща в околната среда и се приема например с консумирането на риба. Също като алуминия живакът се приема в много по-големи количества от кърмата, отколкото от ваксината – около 15 пъти повече.    


Възражения има и срещу формалдехида, който се слага във ваксините срещу полиомелит, хепатит А, дифтерия и тетанус. Основният аргумент е, че не е удачно да се използва за здраве нещо, което се асоциира с презервацията на трупове. Истината обаче е, че количеството формалдехид в кръвта ни е около 10 пъти по-голямо от това във ваксините, защото той се получава при синтез на протеини и ДНК.


Съставките, към които може да се прояви алергия


освен желатина, са примесите от яйчни белтъци и протеините от дрожди (едноклетъчни гъби, основна съставка на маята). Ваксините против грип и срещу жълта треска се отглеждат в яйца, затова крайният продукт може да съдържа значително количество яйчни протеини, които пък могат да предизвикат алергична реакция при хората с алергия към яйца. Когато има такъв риск, тези ваксини се прилагат по специални протоколи обикновено с наблюдението на алерголог и реакцията е много рядка.


Ваксината срещу хепатит Б и една от ваксините срещу човешки папиломен вирус пък се синтезират в клетки на дрожди и макар че впоследствие се пречистват, все пак остават следи от тях във веществото – между 1 и 5 милионни части от грама. Рискът от алергична реакция в този случай е само теоретичен, защото всъщност хората с непоносимост към хляб и тестени продукти не са алергични към дрождите.


"Ваксините причиняват аутизъм."


Митът за това, че ваксината срещу морбили, заушка и рубеола (MMR) може да причини аутизъм при децата, тръгва през 1998 г. от публикация на британския изследовател Андрю Уейкфийлд, в която той изказва съмнение за връзката между препарата и заболяването. В практиката си той е попаднал на осем деца, развили аутизъм скоро след ваксинирането им, но не е подкрепил спекулацията си с други доказателства. Това му коствало лиценза, а оттогава досега изследователите провеждат многобройни проучвания, за да измерят реалния риск. Такъв на практика няма.


Вероятността неваксинирано и ваксинирано дете да проявят аутистични разстройства е еднакъв. Едно от логичните обяснения, които се дават за асоциацията между двете неща и досега, е това, че заболяването обикновено се доказва приблизително по същото време, по което децата получават рутинната имунизация. Това важи и за други сериозни заболявания и увреждания, но в общия случай няма връзка между тях и ваксините. В полза на спекулациите работи и това, че все още не са изяснени причините за аутизма сред децата, макар че се знае, че заболяването може да бъде генетично заложено.   


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (240)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1042 Весело

  "Вероятността дете да бъде поразено от мълния е 1 на 10 хиляди "

  Спрях да чета след тази очевидна ЛЪЖА или ГРЕШКА!
  Как да повярвам на нещо написано след това?

  Според преброяването през 2011г. в България има над 1 милион деца. Следователно 1 000 000 / 10 000 = 100 деца ударени от мълния!
  До сега през живота си не съм чувал за дете ударено от мълния , а вие?

 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Благодаря на колегите за изключително обстойните,безпристрасни и компетентни разяснения за прилаганите у нас задължителни ваксини и такива по желание.Цял живот съм работил в тази област и съм дълбоко убеден в огромната полза от имунизациите.Имунизационния календар у нас е съобразен с всички европейски и световни положителни практики и е едно от големите и неопропастени по време на т.н.ПРЕХОД медицински достижения,работещи изцяло в полза на нашите деца и самите нас!Благодаря за търпението на тези,които прочетоха това!

 3. 3 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  Ваксинирайте се! Правете го денем, нощем, сутрин, вечер, по икиндия, къде разсъмване… ВИНАГИШ! Само здравия и ваксиниран индивид е способен да издаяни до 40-тата си годишнина, да заболее от "рак" и да се гътне скоропостижно. Родопските бабикодедици, които живеят до 80-100 години… не си бодат кожата, та да не им изфиряса мозъка.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 4. 4 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Не беше лошо покрай другите митове да се поразвенчае и митът че ваксинирането е един много успешен бизнес.Това е пропуснато-или това не е мит,или ако е мит развенчаването му е непосилно за авторите на статията.

 5. 5 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1042 Весело

  [quote#1:"BlueWater"]"Вероятността дете да бъде поразено от мълния е 1 на 10 хиляди "

  Спрях да чета след тази очевидна ЛЪЖА или ГРЕШКА! [/quote]
  В САЩ според статистиката от 1959г. до 2014г. от мълния са загинали 4002 човека на всякакви възрасти. Населението на САЩ е било 178 милиона през 1959г. и 315 милиона през 2012г.

  Можете да видите данни и карта за смъртните случаи по щати.
  http://www.lightningsafety.noaa.gov/stats/59-12_State_Ltg._Fatality_Map-rates.pdf

 6. 6 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 497 Неутрално

  При децата ваксините са абсолютно задължителни, няма две мнения по този въпрос, но относно противотгрипните ваксини съм скептично настроена, познавам хора, които след като се ваксинират срещу грип непосредствено след това се разболяват.

 7. 7 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Къде е надписът "Статията съдържа продуктово позициониране"?

  https://goo.gl/8NG90J
 8. 8 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  До коментар [#7] от "Valeria":

  Върху спринцовката, с която сега ще ви боцнат малко...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 9. 9 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 786 Весело

  До коментар [#8] от "moriarti":

  Бе важното е, че после няма да ме удари мълния, ваксините притежават и това чудно свойство, предпазват от всичко

  https://goo.gl/8NG90J
 10. 10 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  До коментар [#9] от "Valeria":

  Сега… да се разберем. За мълнията гаранция не даваме. Ако се ваксинирате с всички наши продукти (ваксини срещу познатите и непознатите болести) ще получите безплатен дъждобран БЕЗ метални нишки в тъканта, но знае ли човек… Става и за саван.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 11. 11 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Ваксините са причината хората по света да са милиарди, а не милиони. Ваксинирането на детето спасява живота и здравето му

  Истината е висша ценност
 12. 12 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 445 Неутрално

  [quote#4:"vjacho"]Не беше лошо покрай другите митове да се поразвенчае и митът че ваксинирането е един много успешен бизнес. [/quote]

  Ако ги нямаше ваксините, фармацевтичната индустрия щеше да печели стотици милиарди повече. Елементарна сметка: имунизираш хората еднократно, в резултат на което те не се разболяват и не плащат многократно милиарди за свръхскъпи лекарства.
  Толкова за "успешния бизнес."

 13. 13 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 786 Любопитно

  До коментар [#10] от "moriarti":

  В Телешоп съобщиха, че саванът-дъждобран се активирал по време на бури, но за целта е необходимо да си закупя GPS чип, само до края на седмицата на невероятната цена от 49.99 лв. плюс безплатно поставяне!

  https://goo.gl/8NG90J
 14. 14 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#12] от "persifedron1":

  Тцъкк...сметката не е толкова елементарна. Хич даже. Пропускате доста важен момент от статистиката на рисковете.

 15. 15 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Статията е много точно написана. Ваксините са спасили милиарди животи от откриването на първите в края на XVIII век. Няма само ваксини срещу човешка глупост и предразсъдъци. И Дженър са го обвинявали в какво ли не английските селяни.
  Аз съм много алергичен и, когато ме ваксинират, взимат какви ли не предпазни мерки, понякога въпреки тях правя реакции. И все пак съм привърженик на ваксините - убедих се лично какво може да се случи, ако човек не е подходящо ваксиниран по време на пътуванията си в Ориента и в Индия. Преди Индия ме ваксинираха в продължение на 9 месеца срещу няколко страшни епидемиологични заболявания (и холера), но там разбрах защо - видях го с очите си. На мен ми се размина само с два дни леко разстройство.
  За да не ходим в Индия, намаляващият процент на имунизирани срещу коклюш и туберкулоза в Европа след 1990, поради тъпи предразсъдъци, вече започва да взема своя данък под формата на за сега ограничени огнища на тези заболявания. При това туберкулоза си внасяме и от Руска Азия, от Украйна и прочие остатъци от СССР, а там се среща в много агресивна и резистентна форма (резултат от лошо лечение преди години).
  Така че, всеки да си реши, но да не се диви и да не търси виновни, като той или децата му лепнат нещо, което е нямало нужда, ако биха се имунизирали. Казвам го и като лекар, и като свидетел при пътуванията си.

  E PLVRIBVS VNVM
 16. 16 Профил на ant_nia
  ant_nia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много е лесно да не ваксинираш детето, когато всички наоколо са ваксинирани. Ами ако и те спрат... във време, в което хората пътуват (между континентите, не само различни държави) повече от всякога... и вируси се пренасят със скоростта на самолета...

 17. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#14] от "zlobar":

  Въпросът с имунизациите е изключително сериозен.Обръщам се не само към Вас ,а и към останалите колеги,които пишат доста несериозно и подигравателно.Моят призив е :Да гледаме критично на ПОЛИТИЦИТЕ и това,което ни "ОБЕЩАВАТ",а не на сериозен въпрос като ЗДРАВЕТО -нашето и на нашите деца и внуци!Смятам,че поне до там сме "израснали"като общество ,боравещо със съвременни технологии като ИНТЕРНЕТ например.

 18. 18 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 786 Гневно

  [quote#17:"doroteus"]ЗДРАВЕТО -нашето и на нашите деца и внуци![/quote]

  Това със ЗДРАВЕТО го обясни на сина ми, който се сдоби с колит от MMR

  https://goo.gl/8NG90J
 19. 19 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#1] от "BlueWater":
  До коментар [#5] от "BlueWater":

  ей, големи статистици се извъдихте бе. Уви като напишете нещо такова и сами се надъхвате и вярвате. Я да видим какво казва един общо достъпен източник като уикипедия, цитирищата "НИМХ" на щатите:

  "In the US, between 9% and 10% of those struck die,[6] for an average of 40 to 50 deaths per year (28 in 2008). The chance of an average person living in the US being struck by lightning in a given year is estimated at 1 in 500,000, while the chance of being struck by lightning in a lifetime is 1 in 6250 (estimated lifespan of 80 years)"

  или вие английски не разбирате?

  да ви преведа, докторката даже почти двойно е преувеличила шансът, който в щатите е 1 на 6250 да ви удари светкавица през живота ви.

  Ама то вероятността не е съвсем като статистиката и смъртните случаи не са съвсем като поразявания. 4000 хил. убити, при 10% загинали от удър, прави 40000 (четирдесет) хиляди поразени (за цитирания период). На година изглежда убитите са към 50, при поразени 500.

  Съжалявам, но или сте лъжец, или мошенник и манипулатор или откровен глупак. Моля харата да вярват на факти, не на измислени капацитети, като въпросният конетатор....макар че като знам врачките как избуяват, нямам големи надежди

 20. 20 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#17] от "doroteus":

  Ама значи... като сте се лепнали за мен от статията "Трябва ли родителите да имат избор дали да ваксинират децата си?" Защо пък точно към мен е насочен Вашият коментар? Просто си коментирах, че колегата Ви persifedron1 не може да смята. Това несериозно ли е от моя страна и до колко е сериозно от негова?

 21. 21 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Не беше лошо, в статията да се сподели информация за процентите имунизирани в Европа, по държави, къде сме ние, къде са съседите и т. н.... би било полезно за мислещи хора....

 22. 22 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Проблемът за мен не е толкова във ваксините- моите деца си имат целия комплект, а и аз си правя противогрипни ваксини (от време на време).
  Истинския проблем е организацията в болниците/поликлиниките. До сега не ми се е случвало децата ми, заведени напълно зрави за ваксинации, да не трябва да чакат в пълен с болни хора коридор. Доста тъпо, но може би има и места, на които този простичък проблем е разрешен.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 23. 23 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#19] от "drumbass":

  Уикипедия и достоверен източник ? Айде малко по сериозно!

 24. 24 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#20] от "zlobar":

  Не съм се лепнал само за Вас.Прав сте да търсите статистика,която да подкрепя една или друга теза,но на всички,не само на Вас,повтарям,че това е заиграване с дреболии на фона на живота и здравето!Тук пропускам политиката!
  Успех със статистиката!

 25. 25 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Що се сърдите на статията, не разбирам. Фармацевтите, както банките, агенциите за недвижими имоти и други общности от трудолюбиви люде от време на време си плащат за някое репортажче, статийка или соц. изследване, та да захранят малко бизнеса си. А сега си е баш жътва.

 26. 26 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#18:"Valeria"]колит [/quote]
  надявам се да не прозвуча цинично и коравосърдечно, но бих желал да ви помоля за факти. Защото емицонално подходено, дискусия не може да се води

  Искренно съжалявам, ако детето ви действително се е разболяло и ако действително по някакъв начин ваксина е пречинила заболяването.

  Горното твърдение, особено причинно-следствената връзка обаче са силно оспорвани и за да повярваме на нещо подобно, са необходими научни! факти и доказателства.

  В статистически план, винаги са възможни известни рискове и усложнения, но те са минимални в сравнение с рисковете, от които ваксините предпазват. А при тези болести заболеваемостта и преди всичко смъртността са високи!

  От гледна точка на обществото и принцпно на индивида, ваксините дори и някой да ги преамат като зло, са определено по-малкото зло.

  В частния случай, разбира се, трагедиите са си трагедии и утеха не може да се предложи, но моля ви не създавайте истерии и не лишавайте другите деца от защита и да, ЗДРАВЕ, с вашата семейна драма, защото макар може би да мислите, че сте права и ще помогнете, всъщност ще навредите неимоверно много ако достатъчно на брой хора се повлияят емоционално и спрат да ваксинират децата си.

  Искам да направя уточнение, че тук става дума за базовите (задължителни) ваксини, а не за грипни и други подобни. Не случайно последните са въпрос на личен избор.

 27. 27 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#3] от "moriarti":

  Гласувайте за БКП,ДПС,Атака и Цензурата !Тогава и с ваксиниране няма да доживеете до 40 ,за да Ви хване рака!Успех и до скоро!

 28. 28 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 786 Неутрално

  [quote#26:"drumbass"]адявам се да не прозвуча цинично и коравосърдечно, но бих желал да ви помоля за факти. Защото емицонално подходено, дискусия не може да се води [/quote]

  Факти могат да ви предоставят от St. Mary's Hospital в Лондон, там го ваксинираха през 90-те и пак там признаха няколко години по-късно, че при доста 2-годишни се констатира този страничен ефект от конкретната тройна ваксина. Благодаря на Бога, че поне се разминахме с аутизма...
  Никого не призовавам да не ваксинира детето си, но като майка-немедик съм категорична, че е по-разумно да се избягват всякакви коктейли от ваксини, а вместо това да се разреди календара. Децата ни не са телета.

  https://goo.gl/8NG90J
 29. 29 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#24] от "doroteus":

  Коментара Ви беше насочен точно към мен като несериозен... защо? Осмислихте ли въобще?
  [quote#12:"persifedron1"]Елементарна сметка: имунизираш хората еднократно, в резултат на което те не се разболяват и не плащат многократно милиарди за свръхскъпи лекарства. [/quote]
  Още в самото начало на статията казват: "Вероятността дете да бъде поразено от мълния е 1 на 10 хиляди – точно сто пъти повече от риска му да получи остра алергична реакция към две от най-популярните в световен мащаб и задължителни у нас ваксини – срещу морбили и срещу хепатит Б."

  Хайде сега Вие отново сметнете и кажете губи или печели фармацевтичната индустрия?

  ПП: Понеже сте лекар, не сте длъжен да разбирате от сметки. Просто ще Ви кажа, че е несериозно твърдението на persifedron1. Той/тя все едно твърди, че и застрахователните компании са винаги губещи.


 30. 30 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#29] от "zlobar":

  Въпреки,че съм лекар,разбирам прекрасно от сметки!Но и човек,който не разбира толкова от сметки ,колкото Вие, може да направи простата сметка,че здравето е преди всички "тънки" сметки!Не приемайте лично,това което пиша!По - добре е да има повече ПОЗИТИВНО мислещи хора!

 31. 31 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#30] от "doroteus":

  Вижте... просто отговорете
  [quote#17:"doroteus"]които пишат доста несериозно и подигравателно[/quote]
  такъв ли ми е коментара? На persifedron1 сериозен ли е?

 32. 32 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#6] от "Angelina":

  Може да са се разболяли от не точно от грип, а от близко до грипа заболяване, а освен това може да се разболеят от грип, който се предизвиква от други вируси, а не тези, срещу които човек е имунизиран.

  Изобщо проблемът с противогрипните ваксини е, че те се правят предишния сезон на базата на ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ кой вирус може да бъде най-активен следващия сезон. А вече дали в действителност ще стане така или ще дойде друг вид вирус никой не знае. Обаче фармацефтичните компании няма да вземат да изхвърлят готовите ваксини, я! Затова ни надуват главата с реклами. Да не говорим, че има купища други вируси, които причиняват подобни на грипа заболявания, които често се бъркат със самия грип.

  Погрешно е да се пренася неефективността на една ваксина (противогрипната) върху всички останали. Нещо като - щом един човек лъже, значи всички останали от неговото семейство са лъжци.

 33. 33 Профил на gLalev
  gLalev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#5] от "BlueWater":

  Разпространяват тия неверни данни за шанса 10000:1 защото им е платено от производителите на гръмоотводи, въобще малко се знае за гръмоотводната мафия и техния покварени практики, от времето на Бенджамин Франклин (който междудругото се бори за независимост на колониите, не за друго, а за да може да продава пъкленото си изобретение свободна) на сам, да разпространяват железата си, който всъщност нанасят повече вреда отколкото полза. Добре че има просветени хора, прочели в Интернет за истинската страна на нещата.

 34. 34 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#14] от "zlobar":

  Не го казвам,за да се оправдавам и не приемайте лично това,което съм писал.Просто докато стигнах до № 14 прочетох доста несериозни,подигравателни и откровено некомпетентни изказвания и Вие просто се изпречихте на пътя ми със нова статистика!Иначе ,надявам се и дори вярвам,че сте един от най-мислещите и търсещи истината хора във форума !Дано има повече такива като вас и в политиката ни!

 35. 35 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Пропаганда. Ако беше толкова идеално нямаше да се налага до е задължително и да изнудват родителите чрез различни санкции. Информираният избор е нежелателен за пропагандаторите на ваксинацията, защото не могат да отговорят на неудобните въпроси.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 36. 36 Профил на VENDOR
  VENDOR
  Рейтинг: 10 Неутрално

  От една страна е истина че Индустрията няма нужда от здрави хора, а от болни хора за да може да ги "лекува".
  От друга страна полиомиелита си е .... СТРАШНО нещо.
  Така че - истината е някъде там.

 37. 37 Профил на pcnikolova
  pcnikolova
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Благодарение на науката към днешна дата човечеството е преборило някои от най-страшните болести, случвали се до момента. Това е благодарение на науката. Благодарение на ваксините днес тези болести не са част от нашето ежедневие и четем за тях само в книгите.

 38. 38 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#4] от "vjacho":

  Дават се огромни, гигантски пари от фармацевтичните компании СЗО да 'рекламира' ваксините. Да споменем цените им?
  Пентаксим - около 60 лева.
  Пневмококова ваксина - около 90 лева.
  Рак на маточната шийка - 800 до 1000 лева.

 39. 39 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Аутизмът не е психично заболяване, както го изкарват СЗО и всички мейнстийм конвенционални доктори.

  Аутизмът е паразит в червата. Точка. Аутизмът се лекува.

  http://www.mmsbulgaria.com/2013/01/blog-post_10.html

  Прочетете, помислете и сами преценете, Информация има много. Търсете..

  Поздрави!

 40. 40 Профил на ogidogi
  ogidogi
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Изумително голям брой хора вярват в тъпотиите за ваксините и аутизма. Обикновено същите хора редовно проверяват хороскопа си, преди да си покажат носа навън. Същите такива ми пълнят фейсбук стената с послания за позитивна и негативна енергия, кемтрейлс, извънземни, сподели това или онова и виж какво ще ти се случи. Най-лошото е, че подобни неграмотници отглеждат деца.

 41. 41 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 798 Весело

  [quote#38:"Ksharp"]Дават се огромни, гигантски пари от фармацевтичните компании СЗО да 'рекламира' ваксините. Да споменем цените им? [/quote]
  Прав сте.Самият факт че съм магистър-фармацевт от 35 години,а съвсем съм изолиран от тази материя,и с ваксини не съм се занимавал поне 15-20 години,говори че става въпрос за много,много пари,за толкова много пари,че не ми е писано дори да зная за какво става въпрос.

 42. 42 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1412 Весело

  Това са масонски работи. Карайте на студена кладенчова вода, мийте си краката преди лягане и само лук, чесън и домати през лятото от градината, и никакви ваксини !

 43. 43 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Проверките до този момент не са установили нито един смъртен случай вследствие на ваксина у нас."
  Дневник, колкото и да се напъвате с ежемесечни статии с "официална" информация, горното изречение показва, че справедливост в нашата "пост"комунистическа държава няма. В днешно време информацията е достъпна за всички, включително и официалната информация за починалите и увредените от ваксини в нормалните държави. Всеки може да си направи извода дали го лъжат или не.
  Пак повтарям - дебатът не е за или против ваксините, а дали не дължим солидарност и подкрепа на жертвите на задължителната ваксинационна програма?
  Наистина вече ми се повръща от поръчкова журналистика.

 44. 44 Профил на icq45518374
  icq45518374
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "защото вирусите в тях са мъртви"

  Това са пълни глупости. Все още се спори дали вирусът да се смята за жив. Дефиницията за жив организъм включва свойството да се размножава. Вирусът не се размножава. Той е просто едни протеини, които се вплитат в ДНК-то на жива клетка и я карат да го размножава, докато клетката не се пръсне. Мъртви вируси не може да има. Поради простата причин, че няма и живи.

 45. 45 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Интересно ми е сравнение с броя и вида ваксини в други европейски страни! До колкото знам от сестрата на мой колега, във Франция първата година има само 2 ваксини.

 46. 46 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#32:"luda_krava"]Погрешно е да се пренася неефективността на една ваксина (противогрипната) върху всички останали. Нещо като - щом един човек лъже, значи всички останали от неговото семейство са лъжци. [/quote]

  Само леко да ви поправя, ваксината си е все така ефективна, въпросът е, че както споменахте е ефективна срещу конкретен щам. Проблемът е, че хората пак могат да се разболеят, но от друг щам. Та всъщност вината не е във ваксините сами по себе си, а че хората не са и не може да са ваксинирани срещу всички грипни щамове. Което си е ок.

  Но както казах, тази дискусия (за грипните) няма общо с дискусията за задължителните ваксини.

 47. 47 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#4] от "vjacho":


  [quote#4:"vjacho"]Не беше лошо покрай другите митове да се поразвенчае и митът че ваксинирането е един много успешен бизнес.[/quote]Всъщност неваксинирането би бил доста по-успешен.Не знам дали знаеш колко струва лечението на туберкулоза,например или на менингит.Фарм. компаниите биха спечелили доста повече,като продават противовирусни лекарства и антибиотици.Я виж около истерията със свинския грип колко изкараха,я си представи,че има сега истерия за туберкулоза,хепатит,шарка,менингит, и си представи колко биха изкарали!

 48. 48 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#1] от "BlueWater":

  Аз познавам хора пострадали от мълния. Имахме и смъртен случай на село, един овчар. Децата у нас май не ходят много сред природата, за да са изложни на такъв риск... Вероятно цитират американска статистика минала през вестникарски закръгления

  Birds of a feather flock together.
 49. 49 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#6] от "Angelina":


  [quote#6:"Angelina"]относно противотгрипните ваксини съм скептично настроена[/quote]Аз също-ваксиниране против грип има смисъл само за възрастни хора и такива,изложени на по-голям риск-например здравни работници или работещи в контакт с много хора.Иначе и според мен няма смисъл.

 50. 50 Профил на Heisenberg
  Heisenberg
  Рейтинг: 579 Любопитно

  Звучи смешно но защо ще ме задължават да ми вкарват токсични материали като живак (който няма как да ми обяснят че е полезен просто) а например ще ме вкарат в затвора ако видят че аз сам си вкарвам различни субстанци като да кажем Хероин в тялото си?! На ся ми изникна този въпрос просто, кой има контрола върху собственото ми тяло, те или аз?

  От друга страна пък, ако всички са ваксинирани тогава какъв е проблема едно дете да не е ваксинирано, нали те са ваксинирани и ще са спокойни че няма да се разболеят? Опасявам се че просто ги интересуват парите тука и ни налагат тези ваксини да се продават, но ако спрем да се ваксинирваме истината ще излезне на яве че със тях и без тях ефекта е абсолютно същия, даже може би щяхме да имаме по здрава имунна система. Вие наистина ли се доверявате на всяка дума която този ви казва а бачка за фармацевтичната индустрия?! Това е все едно да питате банкер защо парите са важни за човешкото съществуване или политика защо е важно да имаме политици

 51. 51 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#29] от "zlobar":


  [quote#29:"zlobar"]Още в самото начало на статията казват: "Вероятността дете да бъде поразено от мълния е 1 на 10 хиляди – точно сто пъти повече от риска му да получи остра алергична реакция към две от най-популярните в световен мащаб и задължителни у нас ваксини – срещу морбили и срещу хепатит Б."

  Хайде сега Вие отново сметнете и кажете губи или печели фармацевтичната индустрия? [/quote]Лечението на хепатит е хиляди,повтарям-хиляди пъти по-скъпо от съответната ваксина.Лечението на туберкулоза също.Съвсем спокойно може да проверите цените.Цената на една ваксина струва колкото цената на един обикновен хепатопротектор за 10 дни.А лечението на хепатит трае месеци.

 52. 52 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#23:"zlobar"]Уикипедия и достоверен източник ? Айде малко по сериозно! [/quote]

  уикипедия е ДОСТЪПЕН и агрегиран източник, а официалната политика е да се предоставят и референции към оригиналната статия. В случая, това са конкретните публикации, които ви трябват да проверите фактите:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Lightning_strike

  Ronald L. Holle Annual rates of lightning fatalities by country. (PDF) . 0th International Lightning Detection Conference. 21–23 April 2008. Tucson, Arizona, USA. Retrieved on 2011-11-08.

  Jedick, Rocky. "Flight Surgeon Busts Lightning Myths". AFMS. Retrieved 6 October 2012.

  Lightning Safety Facts. lightningsafety.noaa.gov (archived)
  Cherington, J. et al. 1999: Closing the Gap on the Actual Numbers of Lightning Casualties and Deaths. Preprints, 11th Conf. on Applied Climatology, 379-80.[1].

  "2008 Lightning Fatalities" (PDF). light08.pdf. NOAA. 2009-04-22. Retrieved 7 October 2009.

  Дори в изследването предоставено от първия коментатор се казва "убити", а не поразени. Което очевидно изкривява фактите 1 към 10. Може и да е направено по глупост и невнимание, но резултатъ е същия, че се ражда едно лъжливо твърдение и се дискредитира цялата статията, понеже доктора лъжел от самото начало. Което е симптоматичен пример, как действат гурутата срещу ваксините - базирани на приказки, суеверия, изкривени данни, манипулирани данни, грешно интерпретирани данни, емоционални изказвания и лични трагедии

  http://www.lightningsafety.noaa.gov/stats/59-12_State_Ltg._Fatality_Map-rates.pdf

 53. 53 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 748 Любопитно

  "Освен това, ако ваксините не бяха задължителни, на хоризонта могат да се върнат смъртоносни болести, които отдавна са забравени благодарение на имунизацията."
  ........................
  http://childhealthsafety.files.wordpress.com/2009/01/us-deaths-1900-1965.gif
  Виждал ли е д-р Кунчев тази статистика?
  Питам аз отново и отговор не чакам.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 54. 54 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#28] от "Valeria":
  Споделям!
  И моето мнение е такова.

 55. 55 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#50] от "Heisenberg":


  [quote#50:"Heisenberg"]От друга страна пък, ако всички са ваксинирани тогава какъв е проблема едно дете да не е ваксинирано, нали те са ваксинирани и ще са спокойни че няма да се разболеят? [/quote]Нека не е ваксинирано,само,че задължително да бъде забранено да ходи на ясла или градина или училище(то всъщност е)Аз деца на такива безотговорни родители,за които здравето на детето е като хвърляне на боб или гледане на канал 2001,не искам край моите.Иначе-ако едно дете е наваксинирано,почти няма да има разлика,но ако станат 10-20% тогава вече ще са достатъчно много,че да представляват възможен резервоар за развитие на епидемии,които биха могли да преминат и към ваксинираните хора при мутация,например..

 56. 56 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ако една държава реши да провежда политика на задължителни ваксинации, тя трябва да поеме отговорност и за онези, които неминуемо ще изтеглят черния петър и ще пострадат. Ако те са малко - още по-добре, но не трябва да ги оставяме самотни с уврежданията си, лъжейки тях и всички останали, че причината не е във ваксината. Явно в други държави лекарите намират начин да признаят причинната връзка, щом се изплащат толкова сериозни обезщетения.
  Пример - множествена склероза при възрастен след ваксина против хеп.В. Съд - френски. У нас не само че няма да признаят връзката между двете, но и ще обвинят човечеца, че е бг мама и иска да саботира прекрасната програма на правителството.

 57. 57 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 748 Неутрално

  [quote#12:"persifedron1"]Не беше лошо покрай другите митове да се поразвенчае и митът че ваксинирането е един много успешен бизнес. - цитат на коментар #4 от “vjacho”

  Ако ги нямаше ваксините, фармацевтичната индустрия щеше да печели стотици милиарди повече. Елементарна сметка: имунизираш хората еднократно, в резултат на което те не се разболяват и не плащат многократно милиарди за свръхскъпи лекарства.
  Толкова за "успешния бизнес."[/quote]

  "По данни на Центровете за контрол на болестите (CDC), една средностатистическа група от 10 педиатри в САЩ държи в офиса си ваксини за $ 100 000, предназначени за продажба.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 58. 58 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 748 Неутрално

  "... Американските педиатри получават всяко тримесечие парични бонуси от застрахователните компании, ако поддържат висок ваксинационен „обхват” в практиките си или мъмрене от застрахователите, ако процентът на ваксинираните деца спадне.
  http://www.fiercevaccines.com/story/look-late-stage-vaccine-pipeline/2010-11-11#ixzz15y0fVmuS

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 59. 59 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#50] от "Heisenberg":

  вие наистина ли не разбирате или само се правите?

  ваксините, макар и въведени във вашето тяло, първо оказват значителен комулативен ефект на цялото общество и после в частност и на вас. Да, макар и да не ви се вярва, те пазят и вас, но причината да са задължителни е да предпазят вас и всички останали от вашата глупост/суеверия/страх/т.н.

  на другия ви манипулативен въпрос, не можем да си позволим като общество да оставим вашата психоза да се разраства и да имате право на избор, защото тук изборът не е личен, а е избор за цялото общество. А вашето дете може и да не се разболее, само защото все още сте сравнително малко. Но прецеденти има и статистиката и фактите са безкомпромисни, какво следва от намалено или преустановено ваксиниране. За България например това са заушката (набори 80+) и туберкулозата (сред малцинствата). Резистентността на обществото към епидемии като цяло е силно само колкото силен е имунитетът на болшинството от членовете му. Колкото по-малко се ваксинират, толкова повече рискът за звравето на всички се повишава.

  И да, ваксинираните също могат да преболедуват при една масова епидемия и товя няма защо да се представя като някаква измама. Само че масовото ваксиниране предпазва тъкмо от появата на епидемии и затова никакъв или незначителен брой се разболяват от разни "редки" в съвремието ни болести.

  Ах да и имунната ви система, щяла да бъде по-силна без ваксини. Вие изобщо разбирате ли как ваксините действат? Ами те заместват магически имунната ви система, тъкмо те я ЗАСИЛВАТ, да се бори срещу болести, които преди това тя не е можела и от човек по-скоро би умрял отколкото да си изгради имунитет от преболедуване. Вие изобщо четете ли статията, това там е много добре обяснено от професионалист. Е разбира се, че докторът е пристрастен, ама нали това му е експертизата на него!

  Вие парите си на банка ли бихте ги доверили или на местния джебчия? А, забравих, вие сте против парите, понеже банкерите ви казват, как да ги ползвате. Ама не вярвам, да сте отказали парите....при все, че никой не ви задължава да ги ползвате, нито го е грижа дали ги ползвате или не! Виж, освен ако не живеете в изолатор, всички ни е грижа на какво сте преносител

 60. 60 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 748 Неутрално

  В рамките на проекта „Cal-Oregon”, спонсориран от организацията „Generation Rescue”, са анкетирани родителите на 17 674 ваксинирани и неваксинирани деца. Резултатите от проучването показват, че:
  * Случаите на бронхиална астма са със 120% повече при ваксинираните деца.
  * Случаите на синдрома на хиперактивност и дефицит на вниманието са с 317% повече при ваксинираните деца.
  * Случаите на неврологични смущения са със 185% повече при ваксинираните момчета.
  * Случаите на аутизъм са със 146% повече при ваксинираните момчета.
  http://childhealthsafety.wordpress.com/2009/06/03/japvaxautism/

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 61. 61 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 590 Неутрално

  [quote#51:"yanne"]Лечението на хепатит е хиляди,повтарям-хиляди пъти по-скъпо от съответната ваксина.[/quote]
  За съжаление това не доказва, че фармацефтичните компании имат интерес да продават лекарства вместо ваксини. Все пак колко ваксини ще продадат (милиарди при задължителни ваксинации) спрямо това колко човека очакват да се разболеят при неваксиниране за да им продадат лекарства? Пак ми се струва ваксините са по-доходоносни.

 62. 62 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 590 Неутрално

  [quote#55:"yanne"]Иначе-ако едно дете е наваксинирано,почти няма да има разлика,но ако станат 10-20% тогава вече ще са достатъчно много,че да представляват възможен резервоар за развитие на епидемии[/quote]
  Съгласна! Естествено е човек да проявява предпочитание към добруването на своето дете. Т.е. ако масата народ е ваксиниран, ти преценяш, че риска за твоето дете да хване в това общество нещо е минимален. И решаваш, че риска от ваксината е по-голям. Но ... ако повечето народ реши да действа така, обществената защита пада рязко и изведнъж ваксината пак ще стане по-малкия риск.

 63. 63 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 590 Неутрално

  [quote#50:"Heisenberg"]На ся ми изникна този въпрос просто, кой има контрола върху собственото ми тяло, те или аз? [/quote]
  Никой не говори за вашето тяло. Става дума за тялото на детето ви, което още няма способност да реши за себе си кое е добре и кое зле. Следователно обществото е приело да предпази децата до момента, в който могат сами да взимат решения, от евентуални глупави решения на родителите.

 64. 64 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#38] от "Ksharp":

  Ваксината срещу рак на маточната шийка струва около 160 лв.От 2012 г.същата е включена в ИМУНИЗАЦИОННИЯ КАЛЕНДАР НА РБ като ваксина по желание на родителите,но се заплаща от МЗ,т.е.БЕЗПЛАТНА за родителите!

 65. 65 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#3] от "moriarti":

  По-добре да се "бодат",че заради тях сме на това дередже!

 66. 66 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 590 Неутрално

  [quote#64:"doroteus"]но се заплаща от МЗ,т.е.БЕЗПЛАТНА за родителите! [/quote]
  Да бе А парите не идват от данъците на същите родители - късат го от клона на ДСК!

 67. 67 Профил на angmar
  angmar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#33:"gLalev"]... гръмоотводната мафия и техния покварени практики ..[/quote]
  Благодаря, искрено ме разсмяхте.


  Ментор
 68. 68 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#65:"doroteus"]По-добре да се "бодат",че заради тях сме на това дередже![/quote]
  Какво ни е на дереджето? Нали сме ваксинирани на 98%? По-добро покритие - здраве.

 69. 69 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#15] от "PavelCZ":

  Браво,колега!Присъединявам се 110% към Вашия коментар !Добре,че има хора като Вас!
  +++++++++++++++++++++........

 70. 70 Профил на inerave
  inerave
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ваксините са опасни, когато децата ни са в опасност в следствие от лош баланс в тялото. /Изключвам случаите, когато се стига до смърт след некомпетентна преценка на доктора, например детето е болно и му се слага ваксина. /

  Препоръчвам и смятам, че всеки лекар и родител трябва вече да знае и да е напълно осведомен за книгите и практиките на проф. Наташа Кембъл.

  Накратко... Ваксините не причиняват аутизъм, така както мълнията причинява смърт, но когато организмът е в състояние на дисбаланс и стомахът е стигнал фаза на пропускливост (понякога по наследство след 100 годишна консумация на преработени въглехидрати, мазнини, захар, липса на естествени мазнини в диетата на детето или майката, традиционните ферментирали храни, пробиотици от майката и др) ваксината става допълнителен фактор в проблемното състояние, което ако не се вземе предвид скоро се проявява в астма, екзема, алергии, или аутизъм, епилепсия, шизофрения, депресия и тн. Ваксината влизайки в организма създава шок, който е разбираем и би трябвало да бъде преодолян от здраво дете. Но стомахът на дете не поддържа силна имунна система (което се случва тъкмо в и чрез стомаха)и враждебните агенти от ваксината усложняват ситуацията с дългосрочни последици. Ако добрата флора е отстъпила на патогенната, жизненоважни процеси са нарушени, настъпил е дисбаланс от храносмилането до усвояването на полезните елементи, такъв дисбаланс е "модерен", наше постижение, на 21 век, тогава и ваксината се оказва дестабилизираща. Стомахът пропуска токсините към черния дроб, понякога парченца храна, или бактерии, глутенът и касеинът се превръща в отрова, имунната система се задейства с автоимунна реакция, която поразява в различна степен кожата, дробовете, и в крайна сметка мозъка. Това може да се случи и в пубертета, веднага след последната ваксина, ако преди това детето упорито не се е хранило пълноценно. Всеизвестен факт е, че изпражненията на деца с гореизброените проблеми имат огромно количество от е-коли, кандида и други по-страшни нашественици. Такива деца са с нарушени хранителни навици, например искат да ядат само шоколад, хляб и банан - захар, въглехидрати нишесте, все вкусотии за патогенната флора. Процесът е обратим, обаче... Д-р Наташа Кембъл от години връща аутистични деца в социалния живот просто чрез пълноценна диета. Бях много изненадана, когато разбрах, че у нас лекарите не са осведомени масово за връзката между храната и симптомите. Например приятелка с аутистично дете не е посъветвана да промени хранителния режим, а детето яде само джънк. А приятелка с алергии, не е посъветвана да спре да яде само шоколад, вместо това й правят безбройни тестове и й приписват хапчета.
  Ако ние и децата ни се храним пълноценно, ваксините ще са предизвикателство за нас, но не и заплаха.
  -яжте много лук и чесън
  -яжте ферментирали храни - домашно кисело мляко, домашно кисело зеле, краставички, моркови, и други подобни с всяко хранене, за да помогнете на стомаха
  -накисвайте всички варива поне 7 часа и ги консумирайте с лимон
  -накисвайте ядките поне 7 часа
  -хляб само от ферментирало (квас) или накиснато брашно
  -заместете сутрин кроасана с варено яйце, например
  -варете бульони от кокали (пилешки, говежди, свински) - 4 часа поне, незаменим доктор за стомаха, имунната система и цялостното здраве от хилядолетия насам. Желатинът, който се съдържа в тях е вълшебната съставка. От личен опит знам, че ако съм изнервена, уморена, или не-здрава, супа от бульона ме връща само за 1 ден. Променят се дори мислите.
  -пийте фрешове! - сокът от зеле е много добър за стомаха, дори пресен, соковете от вкусните плодове като портокалите е добре да се съчетават с полезните - морков, магданоз, целина, спанак и тн.

 71. 71 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 587 Неутрално

  [quote#3:"moriarti"]Родопските бабикодедици, които живеят до 80-100 години… не си бодат кожата, та да не им изфиряса мозъка. [/quote]

  поговори си с тях, колко деца са били и колко са останали. щото едно време са раждали с идеята да им останат поне половината: да има за мен, да има и за Бога

 72. 72 Профил на Heisenberg
  Heisenberg
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#55] от "yanne":

  С цялото ми уважение към тебе но ти осъзнаваш ли че ваксините са възможните причинители на аутизъм и други автоимунни заболявания? Точно ваксината е 'хвърляне на боб', при 85% от хората всичко ще мине добре, лека температура ще има бебето след ваксината и ще се оправи но при останалите е възможно да останат трайни мозъчни и имунни заболявания, така че защо си мислиш например че следващото ти дете ще се размине и всичко е окей? А ако случайно след ваксината нещата станат по зле, тогава няма връщане назад, детето ти (давам пример само) ще си остане проблематично за цял живот и тогава не можеш никой да обвиниш, десетки хиляди родители по целия свят се опитват да осъдят поне един лекар или фармацевтична компания за тези неща защото техните деца вече няма да бъдат същите, доста от тях са отивали и в затвора и са набеждавани че вината е тяхна за това че детето има аутизъм например (предимно в САЩ).

  Наистина трябва да осъзнаете че никой не ни мисли добро като вади пари от нас, погледни света преди ваксините и съвремената фармацевтична индустрия. Имало е болни имало е заболявания неизлечими за това време но е имало много по малко болести като цяло, а сега как е възможно ние да се разболяваме всяка година по веднъж или два пъти? Нещата са станали като цяло по зле, сякаш нямаме имунна система, постоянно сме зависими от лекарствата. Оценявам това че фармацевтите са спасили милиони животи и намерили лек за различни болести, но ваксините са просто 'изстрели в тъмното'.

  Фармацевтичната индустрия ако е искала да ни излекува до ся да го е направила, но тя все още е в бизнеса а ние сме все по-болни, защо да откриват лек за рак и спин като печелят милиарди годишно от това че тези болести ги има? Те не искат здрав народ, а техни клиенти и моля ти се не защитавай хората които печелят от твоето здраве, просто помисли малко за тези "конспирации" не всяка от тях е лудост, за сега не съм имал проблеми с фармацевтите и здравето но все пак съм на щрек, утре ще имам дете и ще искам най-доброто за него, не бих искал имунната система да му е скапана с тежки метали още преди да излезне от болницата

 73. 73 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#58] от "Яна":

  никъде не видях да пише подобно нещо на посочената страница (оставяме на страна надеждността на самата страница). Дори и това да е така обаче, не виждам какво лошо има т.нар. застрахователи, които в щатите са тяхната "здравна каса" да насърчават ваксинирането, което в дългосрочен план им намалява разходите (за лечение на епидемиологично болни). Само наливате вода в нашата мелница

 74. 74 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#15:"PavelCZ"]намаляващият процент на имунизирани срещу коклюш и туберкулоза в Европа след 1990, поради тъпи предразсъдъци[/quote]
  БЦЖ не се предлага изобщо на населението в Западна Европа, т.е. предразсъдъците нямат нищо общо в случая. Само у нас още се надяваме БЦЖ да предпазва.

 75. 75 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 590 Неутрално

  [quote#72:"Heisenberg"]Имало е болни имало е заболявания неизлечими за това време но е имало много по малко болести като цяло, а сега как е възможно ние да се разболяваме всяка година по веднъж или два пъти?[/quote]
  Много просто! До преди 100 години (че и по-малко всъщност) тия, които са щели да се разболяват по 2 пъти годишно, с умирали още в ранна детска възраст ... Вие кое предпочитате?

 76. 76 Профил на Heisenberg
  Heisenberg
  Рейтинг: 579 Весело

  До коментар [#75] от "Izida":

  "Невежеството е блаженство"

 77. 77 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 748 Неутрално

  [quote#73:"drumbass"]какво лошо има т.нар. застрахователи, които в щатите са тяхната "здравна каса" да насърчават ваксинирането, което в дългосрочен план им намалява разходите (за лечение на епидемиологично болни). Само наливате вода в нашата мелница [/quote]
  Това с дългосрочните разходи и с кратко-, средно- и дългосрочните приходи не е толкова просто, колкото го представя пропагандата на фармафията. Има и друга гледна точка.
  "Фармацевтичните компании инфилтрираха и усилват контрола си върху здравеопазните системи, включително медицинските университети, медицинските списания, болниците, клиниките и аптеките. Препитанието на лекарите зависи от това да вярват сляпо без да задават каквито и да било въпроси, свързани с който и да било аспект на която и да било ваксина. Дори когато неблагоприятният ефект от дадена ваксина е очевиден и се е разгърнал пред очите на лекаря, той обикновено няма желание да признае, че причина за него е ваксината. Въпреки че некорумпираната наука и медицина подкрепят отказа от ваксинация, подобна постъпка може да означава край на кариерата на подкрепилия го лекар.
  * Болниците печелят финансово от хоспитализациите и изследванията.
  * Фармацевтичните компании реализират милиардни печалби от производството на ваксини.
  * Фармацевтичните компании печелят десетки милиарди долари от медикаментите за лечение на страничните ефекти и хроничните болести, причинени от ваксините.
  * Ваксините са гръбнакът на тази система. Без ваксините разходите за здравеопазване биха спаднали значително, защото цялото общество би било по-здраво. Сега вместо варицела имаме аутизъм, вместо грип – бронхиална астма, вместо възпаления на ушите – диабет. Този списък става все по-дълъг и по-дълъг. В стремежа си да ликвидираме безобидни микроорганизми ние изтъргувахме острите болести срещу много по-широко разпространени, пожизнени хронични болести, разстройства, дисфункции и инвалидност."

  пп. Ще съм Ви благодарна, ако приведете доказателства, че ваксините наистина са ликвидирали "смъртоносните болести, за които сме забравили". Защото дългосрочната статистика говори друго...
  http://childhealthsafety.files.wordpress.com/2009/01/us-deaths-1900-1965.gif

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 78. 78 Профил на directino
  directino
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#1:"BlueWater"]Спрях да чета след тази очевидна ЛЪЖА или ГРЕШКА! [/quote]
  Сигурно са ти обяснили след поста, но повечето хора ударени от мълния оцеляват. Не само това, но при доста хора повтаря по не съвсем ясни причини. Има хора, които ги удря по 3-4 пъти през живота им. Да не говорим за случаи, когато на мокър футболен терен удря едновременно и двата отбора, понякога и публиката.

 79. 79 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#74:"fatoumata"]БЦЖ не се предлага изобщо на населението в Западна Европа, т.е. предразсъдъците нямат нищо общо в случая. Само у нас още се надяваме БЦЖ да предпазва[/quote]

  добре де, защо така хвърляте твърдения. Франция, Великобритания, Норвегия...само допреди няколко години са имали задължителна БЦЖ

  http://en.wikipedia.org/wiki/BCG_vaccine#Uses

 80. 80 Профил на b198976
  b198976
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Зли ваксини или глупави родители
  http://yurukov.net/blog/2012/11/21/zli-vaksini/

  "Всъщност, ако не ваксинирате децата си, най-вероятно сте краен привърженик на еволюцията. Без ваксини оцеляват само най-силните като имунна система деца и вероятно точно това искате. Може би затова ония „изследвания“ посочват, че неваксинираните средностатистически боледуват по-малко. Това означава ли, че по вашата логика трябва да оставим няколко десетки хиляди деца годишно да умират просто така? При това от болести избили на няколко пъти повече от половин Европа?"

 81. 81 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#52:"drumbass"]http://www.lightningsafety.noaa.gov/stats/59-12_State_Ltg._Fatality_Map-rates.pdf[/quote]
  Това вече е сериозно отношение по темата!

  До коментар [#51] от "yanne":

  Чудесно, страхотно. Остава само и да ми обясните защо застрахователните компании не са фалирали още! В сметките си правите грешното заключение, че абсолютно всички ще се разболеят от хепатит и туберкулоза. В резон и с Вашият коментар 47 отново отговорете от какво ще спечелят повече фармацевтичните компании?

 82. 82 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 590 Весело

  [quote#76:"Heisenberg"]"Невежеството е блаженство"[/quote]
  Поздравления за силния аргумент! Признавам, моят е тотално оборен!!

 83. 83 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#21] от "Коки":

  Не беше лошо и да се обясни защо у нас ваксините /поне някои/са задължителни,а в много Европейски и други Напреднали страни са по желание!Обяснението е много просто!Можете и сами да си го дадете!

 84. 84 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#18] от "Valeria":

  Предпочитам да имам внуци все пак!Колитът,ако го отдавате на ваксината е лечим,но мъжкото безплодие след прекарана ЗАУШКА/паротит/-за съжаление НЕ !

 85. 85 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#79:"drumbass"]добре де, защо така хвърляте твърдения. Франция, Великобритания, Норвегия...само допреди няколко години са имали задължителна БЦЖ [/quote]
  Казах, че ваксината не се предлага масово на населението, което не е лъжа. Иначе се продава и може да се изпише в конкретни случаи.
  По-тъжното е, че ние като най-ваксинирани имаме най-много болни от туберкулоза.

 86. 86 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#47:"yanne"]Я виж около истерията със свинския грип колко изкараха[/quote]
  Да не би да намеквате за онзи министър,Желев ли беше,нещо му забравих името,първият министър на здравето в кабинета Борисов.С една подробност че този викаше на Тамифлу-то ваксина.Така му викаха и журналистите,прокурорите,съдиите и другите сценични работници в този спектакъл.А това си е обикновен противовирусен препарат.На него мястото му е в аптеките,а не в Министерството,Парламента,партийните секретари в здравеопазването,дето им викат GP-та,и разни други организации,загрижени за Вашето и моето здраве.

 87. 87 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#66] от "Izida":

  От данъците на същите тези родители ще идват и огромните суми за лечение на един В хепатит например!А защо не протестирате и срещу управляващите,които без да ви питат получават огромни субсидии и заплати или за "платените" социолози???От къде идват парите за цялата СВИНЩИНА ,която ни заобикаля???Спирам!Оставям ви да помислите на спокойствие!

 88. 88 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#68] от "fatoumata":


  Д ереджето ни е КОМУНИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ благодарение и на тези ,които живеят до 110 години защото не се "бодат" !

 89. 89 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#78] от "directino":

  Ако четяхте толкова много за Новата българска история - поне последните 100 години сега нямаше единствени в Европа да сме на този хал!!

 90. 90 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#47:"yanne"]Я виж около истерията със свинския грип [/quote]

  [quote#86:"vjacho"]Да не би да намеквате за онзи министър,Желев ли беше,нещо му забравих името[/quote]
  Сетих се.Божидар Нанев се казваше министърът.

 91. 91 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#27] от "doroteus":
  При дискусията към последната статия по темата беше постнат линк към псевдо "кръгла маса" на тема активната профилактика в България, организирана от Димитър Стоянов и майка му,
  Преглед на профил
  pandelka
  Рейтинг: 1473
  Неутрално
  3310:4816 апр, 2014
  До коментар [#30] от "Terry bear (Интернет Лумпен в Катарзис)":
  Какво да коментирам?Някакъв популистко-предизборен "формат", с "просто" майки, вегетариански, хомеопат. и пр. организации, адвокати, психолози, архитектка с леко фанатичен вид и представител на агенция Закрила на детето и Ангел Кунчев, който по едно време сам си каза, че не е знаел какъв ще е формата и на който бе отредена ролята на доброто ченге-беше му дадена думата колкото да каже, че личните лекари са лоши. Аз не видях нито лични лекари, нито педиатри, имало само заявка, че ще дойде зам. министър и някакъв консултант. (?)Просто бившите атакистчета, за да понатрупат рейтинг са дали трибуна на някакви хорица, за да си излеят мъката и да се оплачат колко са лоши личните лекари и държавата.
  Нека се създаде фонд за обезщетение и се създаде либерална форма за съобщаване на нежелани реакции. Това всъщност ще е облекчение именно за личните лекари, с които всички си измиват ръцете.
  Не че няма нужда и министерството да създаде програма за повече информираност, било с брошури, било с дълга бланка информирано съгласие, както бе предложено. Но признайте си, вашата цел не е да имате повече информация от официалните източници, вашата цел е просто да не ваксинирате, нали?Вие просто сте убедена, че ваксините убиват и съм забелязала, че тълкувате всяка информация единствено по начин, който ви устройва и който подкрепя тезата ви. Това се нарича фанатизъм. 92. 92 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#38] от "Ksharp":
  А защо не провериш колко струва дифтериен анатоксин за лечение на дифтерия-ще ти дам жокер-сумата е четирицифрена, а лечението на карцином на шийката-я провери за радикалната хистеректомия колко струва, а лечението на Хепатит Б или изобщо болничния престой при едно усложнено морбили, менингит от хемофилус, стрептококова пневмония?

 93. 93 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#53] от "Яна":
  Пак ли това с дифтерията-смъртността започва да намалява след като започва да се прилага лечение (с анатоксин от конски серум), но става трайно ниска след въвеждането на масова имунизация. Вие знаете ли какво представлява дифтерийният анатоксин-това е конски серум, струва безумно скъпо, прилага се по сложна схема,за да не се получи тежка алергична реакция и поради сенсибилизацията не се препоръчва прилагането му повторно в живота на човек

 94. 94 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#58:"Яна"] Американските педиатри получават всяко тримесечие парични бонуси от застрахователните компании, ако поддържат висок ваксинационен „обхват” в практиките си или мъмрене от застрахователите, ако процентът на ваксинираните деца спадне.
  http://www.fiercevaccines.com/story/look-late-stage-vaccine-pipeline/2010-11-11#ixzz15y0fVmuS[/quote]
  Май не се замисляте защо е така-защото ако има болни застрахователните компании ще трябва да дадат много, много повече пари за лечението им, отколкото за ваксините.

 95. 95 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#60] от "Яна":
  Вече веднъж ви питах защо продължавате да поствате цитати от някакъв антивакс блог?Дайте нещо peer-review.И се надявам поне сега да пропуснем Джени Маккарти.

 96. 96 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#1] от "BlueWater":

  Възмущавайки се, не си отчел факта, че вероятността 1 към 10000 се отнася за всяко българче поотделно, а не за всички заедно. Скоро няма да чуеш за нито едно дете ударено от мълния - казвам ти го с вероятност 1 към 10000

 97. 97 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#88:"doroteus"]Д ереджето ни е КОМУНИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ благодарение и на тези ,които живеят до 110 години защото не се "бодат" ![/quote]
  Как да ти сложа един плюс и един минус?
  Първото очевидно е така и всички сме със своя товар.
  Второто обаче, при наличието на официална статистика за броя на ваксинираните, как да го разбирам? Ние сме на едни от първите места по масовост на ваксините.
  На мен лекарите не са ми проблем, те са с добри намерения и както писа панделка, и на тях ще им олекне, ако се въведе истинска процедура за разследване и обезщетяване на страничните ефекти.
  Все пак, като потребител/матрял с дълъг житейски опит си задавам някои въпроси. Колко медикаменти са били изписвани добросъвестно от лекарите в продължение на десетилетия....Четете по книга, която тепърва се пише, и това, което ни представяте за официална информация, след време ще звучи по друг начин.

 98. 98 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#85:"fatoumata"]Казах, че ваксината не се предлага масово на населението, което не е лъжа. [/quote]

  какво значи масово? ваксините са били задължителни за всички!

 99. 99 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 590 Неутрално

  [quote#87:"doroteus"]От данъците на същите тези родители ще идват и огромните суми за лечение на един В хепатит например![/quote]
  По-горе бях споменала вече, че нямам точни данни кое е по-скъпо - лечението на стотина заболели или ваксинирането на милиони. (говоря от чисто икономическа гледна точка)

 100. 100 Профил на kokovacheva
  kokovacheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#96] от "kykyyy":

  На мен пък ми е интересно как сравняват вероятност да се случи дадено събитие с веротност да се случи нещо на едно от 1000000000 деца! Вероятността за мълнията е за всяко българче поотделно, а вероятността от нежелана реакция е статистическа - пострадвало е 1на 1000000000 деца (уж!)... Иначе като за начало на статия е сензационно, на това се и разчита!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK