Личните лекари ще искат по-голям бюджет, разходите за тях са под 7% от парите за здравеопазване

Доц. д-р Любомир Киров

© Красимир Юскеселиев

Доц. д-р Любомир КировБюджетът за общопрактикуващите лекари е между 6.5 и 7% на фона на всички средства в здравеопазването и това, което покрива Националната здравноосигурителна каса. Затова дори двойно увеличение на средствата за тях ще е значително, но няма да се отрази толкова на системата. Крайно време е да се помисли в тази посока.


Това каза в интервю за "Дневник" председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПБ) доц. д-р Любомир Киров. 


"Дори едно завишение в абсолютни стойности – например 50-60 или 100 млн. лв., е почти двойно за нас и пренебрежимо малко на общия фон на средствата в здравеопазването. Затова и при нас могат много по-бързо и лесно да се решат проблемите, а това би довело до много по-висока ефективност и ефикасност на работата в системата", заяви доц. Киров. Той обяви, че НСОПБ подготвя официална позиция за необходимостта от такова увеличение. 
По думите му има начини да се оптимизира работата на общопрактикуващите лекари и са необходими стимули, които да задържат изтичащите навън млади лекари. В същото време има потенциал така да се промени системата, че да има много по-малко натоварване в болниците и да се следва световната тенденция - да се свалят дейности от високите нива към това на първичната извънболнична помощ, където са джипитата. "У нас обаче все още има рестрикции и резистентност към подобни идеи", допълни Киров. 


Очаквайте цялото интервю с председателя на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 629 Неутрално

  На фона на това което правят 7% е ОК, даже е леко височко.

  Моралът не е порок!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Няма ли кой да ги закрие тия. Абсолютно излишно и то задължително звено. Който иска да си има личен лекар, моля, но да си му плаща от собствения си джоб. Пък аз като ме заболи ухото и отида на ортопед, той човека ще ми обясни, че не съм за него и ще ме прати на специалист уши нос и гърло.

 3. 3 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 466 Неутрално

  По принцип съм съгласен.че трябва повече пари да се дават на личните лекари за прегледи,изследвания и профилактика.Но и те трябва да разберат,че не може да взимат пари на калпак,а трябва да бъде на свършена работа,за да имат и те стимул да работят по-качествено,а не да бъдат администратори.

 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  това добре ,ако си в София ,а ако си в моята община ,в която съм единствен лекар на 15000 и на 50 км от най близкия град кво праиш ,за колко време ще си намериш ортопеда и ушния лекар и колко дена в годината ще те чакат ,особено ,ако сега кървиш тук и то обилно ,аз мисля ,че до града ще си загинал ,но това е мое скромно мнение ,ти може да си пък по умен от мен и повече да ги знаеш

 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#3] от "purple_rain":

  ако не се вземат пари на калпак както казваш ти ,което практически е 14 лв годишно на човек ,се получават страхотии за здравната каса ,тя още 2004 година изчисли ,че така дава 3-4 пъти по малко пари на личните лекари ,защото ,ако се платят всички прегледи ,които вие винаги мислите ,че ви се полагат безплатно и денонощно ,а не е така ,ще се получи ,че бюджета на ОПЛ трябва да скочи между 300-400 % ,а не със скромните 7% ,тоест при мен средно прегледите са 1500 месечно с 10 души средномесечен персонал ,ами нямам нищо против да не ми дават за 5000 души записани и 3000 неосигурени 5000 лв ,а 30000 лв за реалните прегледи ,това как ще го преживеете пациентите не знам ,особено ,като влязат електронните карти с 15 минути за 1 човек ,а не всеки кой когато иска и денонощно ,тогава пациентите друго ще заприказват ,но това е бъдещето ,в Европа се чака 14дни за личен лекар ,за специалист 1 година при средна осигуреност 400 евро месечно на човек ,тук не е така ,затова всички сте недоволни ,скоро ще се оправи и тук ситуацията .

 6. 6 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#5] от "tur671":

  Това,че си прегледал 1500 човека не означава непременно,че си свършил качествена работа.Все ми се струва,че не си на норма и целта е да се стига колкото се може до по-малко скъпо болнично лечение и да се откриват болестите навреме за да могат хората да се излекуват и да работят за да има кой да ти плаща заплатата.Ако вършиш качествена работа няма лошо да взимаш и повече пари,но в българските условия няма как да взимаш 30 хиляди,това трябва да ти е пределно ясно.

 7. 7 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Цялата система е направена само за източване на пари. Хората по селата останаха без лекари. Бумащината е огромна, бюрокрацията раздута. А министерството имитира дейност.

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  До коментар [#5] от "tur671":

  Уважаеми,

  Ами ако енергетиците започнат да искат по 30 000 лв заплати? Без ток ще умират годишно не по-малко от 10 пъти повече хора, отколкото без лекари.Защо трябва да се фаворизира една професия и държавата да се грижи за финансите и?! А правото на "плащащите", да отидат при който искат специалист? Нека си има общопрактикуващи лекари, но да са към системата на "Бърза помощ" и да им плаща държавата. Всички останали- да си им плащат пациентите! В момента пациентите плащат "данък здраве", а като отидат на лекар-пак плащат! Една прослойка от лекарите обират космическата парса, а такива като тебе- лаят месечината!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на darki80
  darki80
  Рейтинг: 409 Неутрално

  По-добре да се направи реформа и да се помисли за специалистите. Защото при тях е проблемът! Личните лекари вземат най-много, но истинските специалисти бягат от България.

 10. 10 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 516 Неутрално

  А да спрат таксите от по 3 лв. които вземат и не отчитат абсолютно никъде? Няма касови бележки няма нищо.. Да не говорим, че понякога дори и само за рецепта, документ и каквото и да е пак искат такса... И като цяло не знам ЗАЩО АДЖЕБА се плащат тези такси при положение, че си плащаме и здравни осигоровки.. И всеки от личните лекари получава пари от касата всеки месец за това.. Без значение ходил ли си или не си!

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Положението в здравеопазването не се различава от останалите сектори и заплатите са наистина ниски - това се отнася не само за личните лекари.
  Но в същото време, не трябва да забравяме, че и те далеч не покриват заложените изисквания към тях - не малка част от тях директно бъркат в здравната каса с излишни и дори фалшиви направления. Въобще цялата здравна система се нуждае и от свой вътрешен ред и етични правила, но само като видя председателя на лекарския съюз, който скимти само и единствено за пари ( всъщност той олицетворява най-лошите примери за профпредседател ). и дума не обелва за грешките и често за откровените безобразия в системата. Та с такива вождове в съюза и с прилагането на най-разнообразни трикове за източване на касата се получава така, че страдат и не малкото свестни, съвестни и можещи лекари.

 12. 12 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#10:"someeeee"] Да не говорим, че понякога дори и само за рецепта, документ и каквото и да е пак искат такса...[/quote]
  А тези неща не отнемат ли от работното време на лекаря, а консумативи като хартия, принтер и поддръжка кой ги заплаща според вас?

 13. 13 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#11:"tsvetko_51"]не малка част от тях директно бъркат в здравната каса с излишни и дори фалшиви направления[/quote]
  И тези направления личния лекар си ги носи и си ги осребрява някъде за себе си ли?Нали са за вас. Хем веднъж ревете, че не ви се дават талони, хем после се давали много такива.

 14. 14 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#12] от "pandelka":

  Е НАЛИ ВЕЧЕ СИ МУ ПЛАТИЛ?! Нали взема пари от здравната каса ВСЕКИ МЕСЕЦ!? Да не говорим, че повечето хора я идат до него 1-2 пъти годишно я не, а те вземат пари от касата всеки месец! А това с хартията и принтера моля ти се ... 1 лист да се принтира определено не струва 3 лв... И не на последно място КЪДЕ СЕ ОТЧИТАТ ТЕЗИ ПАРИ?! Касова бележка да ти е дал някой? А после само реват, че нямало, защото всичко отива в чекмеджето! Специално личните лекари са НАЙ-НИСКО КВАЛИФИЦИРАНИТЕ ЛЕКАРИ (качеството на услугата няма да го коментирам), а ако се сметне колко пари вземат от касата + таксите им излиза заплата по-голяма от тази на съдов хирург!

 15. 15 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#4] от "tur671":
  Докторе, стига плака! Щом си един на 15000, това значи, че получаваш на месец поне 25 000 лв., а заедно с това имаш време да чатиш в нетя в работно време!
  Личните лекари трябва да са ПО ЖЕЛАНИЕ, а не ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ!

 16. 16 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#6:"purple_rain"]Това,че си прегледал 1500 човека не означава непременно,че си свършил качествена работа.[/quote]
  Всъщност може би е добре да се дефинира тази качествена работа.
  Апропо, по дефиниция функцията на личния лекар е решаване проблема на пациента, като този проблем може да има много измерения, голяма част от които са съвсем извън чисто биомедицинския аспект. Удовлетвореността на пациента от извършената работа също зависи от много субективни фактори. Това се отнася и до поддържането на добро здравословно състояние и невлошаването му. Например, тези дни текат големи диспути по отношение активната профилактика. За касата и рцз измерители на добре свършена работа е изпълнен имунизационен график. Сега обаче е модерно да се отричат ползите от това и за много родители тази функция на ОПЛ е пример за лошо свършена работа. Видно е, че има необходимост от консенсус по тези въпроси, но може би е добре да започнем оттам, че личните лекари са изпълнители по договор с НЗОК и профилактичните и диспансерните дейности, които упражняват (и за които получават пари) са регламентирани и ограничени от касата, а не от професионалните им компетентности.

 17. 17 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  Ако имаш главоболие изобщо няма да се ориентираш къде да отидеш защото случаят може да е за кардиолог,травматолог,невролог,офталмолог, отоларинголог или ендокринолог. Ако отидеш там за където не си съответния специалист разбира се ще те препрати (това се нарича футболизиране на медицински жаргон), само ,че ще ти вземе една солидна сума за неграмотността да отидеш при него. Със сигурност няма да те насочи само като семафор…

  На всички трябва да е ясно ,че специалистът е специалист САМО В НЕГОВАТА СИ ОБЛАСТ. В някои странични области е доста по-зле и от повечето общо практикуващи лекари


  До коментар [#3] от "purple_rain":
  Ако Касата плаща на прегледан пациент банкрутът ще е с 2 пъти по-голяма скорост.Затова тамошните комунисти разработващи съветската система Семашко са измислили капитацията -нещо като All Inclusivе предлаган на туземци невиждали плюскане на корем. Тази капитация е лев и нещо (1.05-1.40лв) на човек на месец. За ежедневните прегледи ОПЛ не получават нищо освен потребителска такса от която пък са освободени 85 % от посещаващите ОПЛ. Тоест образно ОПЛ не получава нищичко (особено като сметнем 15% данък и още 30% иззети осигуровки потънали някъде в правителствените джобове) . Ако някой намери някъде да му вършат услуги за лев и нещо на човек за месец да ми се обади...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 18. 18 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#14:"someeeee"]Е НАЛИ ВЕЧЕ СИ МУ ПЛАТИЛ?! Нали взема пари от здравната каса ВСЕКИ МЕСЕЦ!?[/quote]
  Виждам, че не сте наясно как се формира заплащането на ОПЛ-това става чрез капитация (т.е. на брой пациенти, като зависи и от възрастовия им обхват), за дейности-профилактични, диспансерни и такса преглед. И както един колега по-горе спомена, плащането капитация, а не за осъществен преглед всъщност не обслужва личните лекари.

 19. 19 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#11] от "tsvetko_51":

  Цитат:' директно бъркат в здравната каса с излишни и дори фалшиви направления. '
  ХАйде сега излез с имена и доказателства, щото иначе това са си просто подхвърлени клевети. Ти ли си бил жертвата, оплакал ли си се някъде или това пак е от рода 'Една жена ,каза ,че нЕкои хора...''

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 20. 20 Профил на krasi62
  krasi62
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Така де ,още едни 100 милиона са нищо за НЗОК, но за джипитата ще се получи двойно увеличение на дохода,сега по около 10000 лв ,това са крайно недостатъчни по техните сметки пари, та двойно отгоре би било справедливо. Вчера шефката на касата обясняваше какво се случва с направленията и прочие източване на средства, но това не е от нашите джипита ,това са най вероятно някакви дошли отвън ,за да очернят прекрасните ни същества лечители. И сега сериозно, така подредена системата на здравеопазване не работи. Едни хора без особени усилия получават ,други които поемат товара върху себе си са ощетени и най накрая истински ощетени са пациентите. Нужна е цялостна промяна на модела и то още от средата на годината, иначе става лошо.

 21. 21 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#14] от "someeeee":

  Ти да си виждал по филмите доктор с касов апарат а ?! Я си припомни дали има такъв момент. Формулировката лекар Едноличен Търговец я създадоха тъпите кратуни в Народното Събрание. Облагането с данъци на медицинската практика е решено в цивилизованите страни много отдавна, а плащането никъде не е кеш. Всеки преглед е осчетоводен чрез здравно-осигурителните компании. Но там лекарския труд се заплаща 20-30 пъти по-високо.
  А най-големия парадокс е ,че българския лекар е обявен за търговец от шибаната комунистическа държава , но постоянно се бие през пръстите, когато заяви цената на своя труд.
  Какъв е този търговец , който раздава своя труд безплатно или на безценица. Колко може да издържи вашата фирма , ако някой влиза и си излиза без да плаща ?
  Затова никой лекар няма да остане тук.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 22. 22 Профил на themerchant
  themerchant
  Рейтинг: 237 Весело

  [quote#5:"tur671"] Европа се чака 14дни за личен лекар ,за специалист 1 година при средна осигуреност 400 евро месечно на човек ,тук не е така ,затова всички сте недоволни ,скоро ще се оправи и тук ситуацията . [/quote]

  Ще се оправи на върба. Налягайте си парцалите недейте само да ревете за пари, защото най-малкото не ви подхожда на професията.

  Претендирате да сте нещо повече от зидаро-мазачи а манталитете ви повече от каруцарски.

 23. 23 Профил на wolfbul
  wolfbul
  Рейтинг: 237 Неутрално

  За заблудените : В България има полу-здравно осигуряване и полу-медицина. Като няма пари , няма и медицина. В нормалните страни има направления без лимит и никой не коментира колко заплата имат лекарите. Всеки си носи отговорноста.

 24. 24 Профил на themerchant
  themerchant
  Рейтинг: 237 Весело

  [quote#21:"Dr_Doolittle"]Какъв е този търговец , който раздава своя труд безплатно или на безценица. Колко може да издържи вашата фирма , ако някой влиза и си излиза без да плаща ?
  Затова никой лекар няма да остане тук. [/quote]

  Търговец, който е получил образованието си срещу жълти стотинки защото е субсидирано от държавата!

  Стига мрънкахте!! Комунизма си замина отдавна.

  Никой не ви спира да създавате частни практики и слагате цени каквито намерите за добре. Вярвам, че ако наистина сте кадърни колкото твърдите няма да ви липсват пациенти.

  Но бруталната истина е, че поне 60% от вас са посредствени некадърници, белнуващи за благата на комунистическата ситема в западна европа.

 25. 25 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не виждам смисъл да им се повишават средствата на фона на работата ,която вършат за има няма 6 часа на ден.

 26. 26 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "...да се свалят дейности от високите нива към това на първичната извънболнична помощ, където са джипитата..."

  Това не значи увеличаване на средствата, които отиват директно за ОПЛ, а да се увеличат средствата за лабораторни изследвания и образна диагностика.

 27. 27 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#20] от "krasi62":

  Глупости:
  За 1200 пациенти имам приходи 24 822 лв за 2013 г от които разходите са 14 093 лв (налични фактури , а само заплатите на мед сестра +осигуровките и са ми 10 042 лв/годишно) .Разходите са за наем на кабинета, ток,вода,отопление, медицински и други консумативи (някои разходи като бензин за домашни посещения и амортизация на автомобил не са и начислени)
  Остават за облагане 10 729 лв което като се приспаднат моите здравни и социални осигуровки и се обложи тази сума с 15 % данък за ЕТ означава данък 1134 лв и останалото разпределено на месеци е:
  ВСИЧКО НА ВСИЧКО ЧИСТ МЕСЕЧЕН ДОХОД 894 лева -малко повече от мед сестра.
  СЕГА ЯСНО ЛИ ТИ Е ? ЕТО ОБНАРОДВАХ ДАНЪЧНАТА СИ ДЕКАЛАРАЦИЯ ЗА ДА НЕ ТОЧИТЕ ЛИГИ ЗА НЕВЗЗЕТИТЕ ПАРИ НА ДОКТОРА.
  ЗА справка лекар в Германия с моя стаж (22 години) получава средно 7200 евро месечно (без дежурства) - 86 000 евро годишно. Да приемем 50% данък там, ами пак става въпрос за 90 000 -100 000 лева годишно.
  НИКОЙ ЛЕКАР НЯМА ДА ОСТАНЕ ТУК. Много колеги просто нямат още решение как да оставят близките си , но са си стегнали багажа отдавна в съзнанието.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 28. 28 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Възмутен съм от личния си лекар.Искам да го сменя,но никой друг не иска да се конфронтира.
  Извратиха смисъла и на тази недовършена реформа.

 29. 29 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#24] от "themerchant":

  Слушай другарко, плaтили сме си медицинското образование с лихвите даже. За 22 години безплатен или незаплащан труд съм си платил образованието много над таксите за Harvard Medical School. Между 1992 -2000 г сме работили средно за 90-110 долара на месец след като лекар в САЩ е взимал 14 000 долара месечна заплата, а всеки тъп негър в канализацията е изкарвал 8 долара на час. Сега изкарвам 600 долара месечно на което ще се смее и нигерийски доктор и продължавам да си плащам за да ти върви комунистическата здравна система ‘free of charge’

  Цената на един труд се определя от пазара , търсенето и предлагането. Само че удобни за вас комунета са бламирали пазара и са наложили комунистическата монополна структура наречена НЗОК която прави дъмпинг на цените в здравеопазването . Съответно справедлива оценка на труда няма, няма и пазарна оценка на труда.
  ОПЛ е просто един подизпълнител по договор с НЗОК, не нает персонал и може да работи и без НЗОК. Защо не работи? Ами заради този дъмпинг на цените на здравните услуги. Никой няма да оцелее с частен магазин за ябълки в разградена градина с безплатни ябълки от където всеки може да си къса.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 30. 30 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#22] от "themerchant":

  Не се съмнявай ,че в този твоя стил и ти някъде в някое звено на здравната система ще чуеш : 'Стига мрънка!! Комунизма си замина отдавна. Налягай си парцалите. Претендираш да си пациент, а манталитета ти е на гратисчия с мангалски навици за безплатни блага' .
  Със сигурност ще го чуеш и искам да видя физиономията ти с твоите камъни по твоята глава...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 31. 31 Профил на themerchant
  themerchant
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#29:"Dr_Doolittle"] НЗОК която прави дъмпинг на цените в здравеопазването[/quote]

  Дъмпинг и НЗОК. Като те слуша човек ще каже че НЗОК са те вързали с въже в кабинета и не те пускат. Както казах по-горе никой не ви спира да създавате частни практики и ако сте кадърни да се доказвате.

  Същото важи за САЩ никой никога не ви е спирал да се изнесете а образованието ви си остава безплатно дори и да го направите. Аргумента ви е кух.

  14000 долара, гладна кокошка просо сънува. Сигурен съм, че дори и да сте с САЩ вие сте от тези дето първи ще ревнете, че местния автотенекджия ви чарджва по 600 долара. Детската градина 1500, данъчните 30% и т.н. като теглите чертата пак ще ревете, че сте недооцени пък в Европа какбило и т.н.

 32. 32 Профил на themerchant
  themerchant
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#30] от "Dr_Doolittle":

  За ваше сведение аз съм от малкото, които не разчитат на здравни осигуровки и всичко свързано със здравето го плащам със суха пара от джоба.

  Нямам проблем стова. Напротив вярвам, че всеки професионалист трябва да бъде компенсиран адекватно.

  Но когато видя отсреща поредния цвилещ търгаш с велики претенции най-малкото което правя е да му тегля една майна. Няма значение дали е лекар, стоматолог, тенекиджия или архитект.

  Господа работите в обсужващия сектор, научете се да комуникрате адекватно и да обръщате внимание на пациентите си ако искате да сте конкурентни и уважавани.

 33. 33 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#31] от "themerchant":

  Дъмпинг и НЗОК са неразбираеми неща за теб. Като гледам регистрирал(а) си се днес за тролене, затова ако си се самозадоволил(а) виж и други форуми...ха-ха-ха! ЧАО.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 34. 34 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#21] от "Dr_Doolittle":

  Е аз да съм казал нещо по-различни?! Нека е чрез здравноосигорителни компании, а не да се дават едни пари и да се прибират в чекмеджето! И като отидеш на преглед да ти вземат 3 лв, като отидеш да си вземеш резултатите от назначените изследвания да ти вземат 3 лв. И като ги занесеш на личния да ги види да ти вземе още 3 лв! Другото, което не трябва да забравяш обаче е, че в нормалните държави парите, които се заплащат може да са 20 пъти по-високи, но и услугата е 20 пъти по-качествена! А не като тук да идеш с ВИДИМА инфекция на коляното, а те да изследват за левкемия (имал съм близък с такъв случай)...

 35. 35 Профил на themerchant
  themerchant
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#33] от "Dr_Doolittle":

  Регистриах се днес за да ударя една контра на словесната помия с която заливате коментарите. Ако това не ви понася си е ваш проблем.

  Пишейки в обществен форум никой не ви гарантира правото на безкрайни онлайн монолози, както и избутването на една (безплатна) тапия не ви гарантира 7000 еврака месечно. Честно казано това за монолозите важи и офлайн така и не се научихте, че без диалог и уважение нещата не се получават.

 36. 36 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#33] от "Dr_Doolittle":

  Страхотен коментар! Натрихте им носовете на всички. Браво!

  ПП: дъмпингът е наказуем от закона, съдете НЗОК, недейте рева по форуми! Личното ми мнение е че лекарите трябва минимум да вземат 200 000 лв. на месец, както и да имат други облаги под формата на данъчни преференции... минимум само това. Например що Вие ще осигурявате сестрите. Ми държавата да го прави!

 37. 37 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#6] от "purple_rain":

  не става въпрос кой колко взема , а за това ,че всички коментират капитациите и ,че всички много се дразнят от това ,че се събират няколко хиляди лева месечно ,но никой не пита за разходите и за това ,че после прегледите не се заплащат от никого , а при специалистите с направление е 20 лв ,така ,че ако се махне капитацията ,която лично при мен е по малко от това ,което се раздава на персонала ,така ,че ние ОПЛ няма ме нищо против да ни се плаща за реална дейност ,като при специалистите , така лично при мен се получава тази огромна сума ,разбира се то ва няма как да стане ,но моля лаици да не се изказват напразно по теми ,които изобщо не разбират ,в момента всеки лекар ,особено от първичната помощ е добре дошъл в цяла Европа и то не с доходи от 1000-2000 лв както е тук след данъци ,а с по 5000-10000 евро месечно в зависимост от държавата

 38. 38 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#15] от "emilm13":

  ами личните лекари са свободно избираеми ,всеки месец можеш да си го смениш ,благодаря ти за доброто пожелание за 25000 приход ,но това ми е оборота з а няколко месеца ,а само заплатите са ми над 6000 месечно ,без другите разходи ,за което никой от вас нищо не пише

 39. 39 Профил на krasi62
  krasi62
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До 27 , д-р Дулитъл, впрочем защо слагате д-р пред името, вие сте лекари или пък сте доктори на науките, както и да е. Виждам ,че сте авторитет и немога да приема това да защитавате сегашната система в здравеопазването. Това , което представяте като приходи за практиката си се разминава в много голяма степен с онова което виждам в по голямата част от джипитата. Признайте пред себе си,че вие само от таксите които не отчитате никъде имате доход по голям от този който показвате, но не за това иде реч. Щом системата ви го позволява,аз какво бих могъл да кажа, основното и главното е в степента на съответствие между положен труд и получено възнаграждение за системата,както и възможностите за злоупотреби които съществуват. И понеже нямам право да генерализирам, е възможно вие да сте една отлична практика,за което бих ви поздравил и пожелал успех.

 40. 40 Профил на themerchant
  themerchant
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#37:"tur671"]5000-10000 евро месечно в зависимост от държавата [/quote]

  Уау! Ами какво чакате? Заминавайте! Защо изобщо си губите ценното време да ни информирате вместо да стягате багажа?

  Цитирайки(плашейки) постоянно с някакви кухи суми оставяте впечатлението за изнудване, което от своя страна засилва усещането, че сте елементарни търгаши.

  Заминавайте никой не ви държи насила тук.

 41. 41 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#38] от "tur671":
  Докторе, аз не искам да си сменям личния лекар, аз искам да НЯМАМ и да не му плащам, ама държавата ме задължава! Аз съм на 52 г. и досега не съм ходил на лекар и не възнамерявам, защото знам как да живея и умра без лекарска помощ.

 42. 42 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#5] от "tur671":

  Аз съм в бранша от преди десети. Нещо малко се поизхвърляш, щот си мислиш, че тук хората са овце. Ама аз ще им кажа нещо, което премълчаваш. Имаш 5 часа амбулатория = 300 минути. На човек по каса трябват 21 минути, за ден не можеш да направиш официално повече от 13 пациента, строго се следи отчета. 22 по 13 прави 286 прегледа на месец. Ако обслужваш останалите до 1500 ти трябват наети още лекари, на които трябва да плащаш. Освен това не казваш колко парички вземаш от диспансерни и профилактични. Грубо изчислявам че при 1500 на месец имаш поне 400-500 диспансерни, а може и да са 700 от това което пишеш. Профилактични вероятно около 300-500 в зависимост от диспансерните. Това означава поне 12-13000 на месец, като тук не включвам таксите. При 1500 махаме не повече от 100-250 освободени. От такси остават приблизително 4000-4500. Оставам на четящите тук да направят сметка колко прави. Аз съм бранша, но е пълно с лицемери, двуличници, като никой от нищо не се интересува, освен от нещо измислено в древността. Забелязал съм, че по форумите пишат обикновено лекари, които вземат не малки суми, но се оплакват от системата, като разчитат, че хората не са в час. Нищо не е казано как се лекуват, контролират тези пациенти. Ами то няма време да им се обърне внимание, камо ли говори с тях. Не се включвам в дискусии в нета, ама написаното....

 43. 43 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#6] от "purple_rain":

  Абсолютно вярно, виж ми коментара по-горе

 44. 44 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":

  Много точно казано, особено последното изречение

 45. 45 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#15] от "emilm13":

  Да прав си. Прочети по-горе

 46. 46 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":

  първото ми образование е електротехникум специалност високо напрежение ,даже стаж имам в ТЕЦА ни ,изкарах го точно за 6 месеца ,общо взето размятайки карти по време на обучението ,обратното на това ,след казармата ми се случи да уча точно медицина ,за което загубих плътно 6 години , след това 4 години първа специалност ,а на 40 изкарах за 3 години и 2ра специалност ,общо съм загубил 13 години ,като разходите съм си плащал сам и съм работил ,като почнеш от хамалин ,минеш през Девня и къде ли не ,в това време ,моите съученици си стегнаха бизнеси ,апартаменти ,пари ,е ,време е и ние лекарите да се замогнем ,никъде по света енергетик не взема повече от лекар ,а в пъти по малко ,така ,че реалността е такава .

 47. 47 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#42] от "dimdammeister":

  напиши разходите ,като си толкова компетентен , аз имам 10 души средномесечен персонал със средно 700 лв чисто за среден и 1500 за лекар плюс осигуровки ,4 кабинета в 4 населени места и средно 1500 само разход за ток и вода ,ха ми ги изчисли и останалите разходи и данъците и ми кажи сега колко останаха ,да не излезе ,че ти си лицемеря .

 48. 48 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#40] от "themerchant":

  ами половината заминаха ,проблемите остават у вас ,наскоро търсих за мои близък хирург в град с 250000 души петък след обяд за спешен проблем - до понеделник не намерих нито един другарю ,може би ти щеше да ми помогнеш ,гледам ,че ни гониш ,пречим ти ,що ,ти колко души си спасил безвъзмездно през живота си ,че даваш заключения за моята работа ,щото аз го правя всеки ден .

 49. 49 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#39] от "krasi62":

  вас не ви интересуват нашите доходи и разходи ,а колко плащате вие за услугата ни ,а тя е ,че плащате най ниската цена на тази услуга ,в рамките на земното кълбо ,така ,че не виждам какво ви интересуват нашите доходи

 50. 50 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  след като предизвикваме толкова негативни коментари ,предложенията на сдружението спокойно може да бъде за следващия НРД услугите ни да са напълно платени за пациента ,както е в повечето европейски държави ,да се издават фактури и в зависимост кой колко е осигурен и къде ,да си тегли парите заплатени на лекарите от осигурителя си ,нищо лошо няма в това ,така ще спрат взаимните обвинения ,а и лекар през нощта за 2 лв вече няма да е лош и да го биете ,а ще си платите реално от 200 до 400 лв и ще сте доволни ,защото после ще си изтеглите от касата разходите ,разбира се доколкото сте осигурени , а и услугата ще стане значително по качествена .

 51. 51 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#39] от "krasi62":

  Ейййй, как разбра че е авторитет???!!! Иначе по нета много се изхвърлят, ама аз съм бил тук-там, но не в България.Щот на симпозиуми, конгреси, дето са тук в България е лесно. Всички демонстрират познанства с този или онзи и обикновено са на групички, защото сами са за никъде. В чужбината след 2004 не не проблем. Имаш ли парички ходиш. Само че като отидеш, на никой не му дреме за теб, щот никой не познаваш, а ходиш да вземеш един сертификат, който да окачиш в кабинета си и да се перчиш. Аз съм бил на места, където се запознах с български професори, които тук са надменни величия, а като те видят да говориш с организатора или някой модераторите, забравят че не си от тяхната групичка и най-приятелски предлагат запознанство. Тук не споменавам за акцента или езика, който говорят. Така че да не надуват и перчат по форумите, ами да по скромни.
  Могат един куп любопитни подробности да научат хората за лекарите, ама никой не е откровен и честен

 52. 52 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Истината е някъде там. Както винаги у нас се работи много и без пари, като се тегли официалния калем. По документи сме бедни, безработни и нещастни. Като се огледам скъпи коли, пълни заведения, пълни магазини... абе това само българина го умее.

 53. 53 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#47] от "tur671":

  Няма да влизам в дискусия. Мога да го направя само пред публика, за да може тя да оценя въпросите и отговорите. За мен мога да кажа, че обичам предизвикателствата и басовете. От 14-годишен следвам експрешъна "без борба няма победа" . Който знае оригинала знае за какво иде реч. Във втората половина на 50-те съм, правя теста Купър за 11.30-11.45, както и редица неща в залите, които младежта след 20 не може. Справям с двата международни езика и този за соца от преди десети. Само така мога да бъда конкурентен, независимо от възрастта. Уточнявам само.

 54. 54 Профил на themerchant
  themerchant
  Рейтинг: 237 Весело

  [quote#48:"tur671"]ами половината заминаха ,проблемите остават у вас[/quote]

  Ами заминават те и половината цигани заминаха в Европата пак заради социалната им система. Явно е въпрос на манталитет.

  Ама ще я видим и тая докога ще я бъде те социалните системи никъде не са бездънни за разлика от лакомията както се вижда. И 3 хиляди евро да вземате на месец пак ще са ви малко щото в германия били 7. Ама грам не правите сметка, че доктор Ханс е платил в пъти повече за образование и предлага наистина качествена услуга. Да не говорим, че Ханс при доказана лекарска грешка/немарливост отива в панделата за доста дълго време, ама това е една друга доста болна тема ...

  И като цяло да обвиняваш някого за комунист при положение, че ти самия си грабил и възнамеряваш да грабиш (но на запад) с пълни шепи от социалните системи и продобивки е доста нагло! Както казах по-горе никой не ви спира да имате частни практики и да взимате коклкото искате, но тогава ще се наложи да предложите нещо в замяна и наистина ще си лъсне колко сте кадърни.

  Иначе не те гоня, ти сам напираш и плашиш, че си тръгваш. Аз просто не те спирам, защото знам, че ние си незаменим (още по-малко с тоя каруцарски манталитет). Има 7 милиарда души на тази планета и поне 2/3 драпат за Европата като теб. Направи си сметка колко от тях са лекари, та все ще въжем гащите накак било то с работни визи, стипендии, зелени карти и т.н.

  Нямате монопол върху знанието господа, нищо не започва и не свършва с вас. Заплатите за които ревете е твърде вроятно след време да се дават в БГ но на доктор Хасан, не на вас. И сами си го правите.

 55. 55 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#54] от "themerchant":

  Еййй, много се накефих на написаното. Когато някой не знае какво да отговори на друг винаги го обвинява, че е комунист. Аз затова споменах, че бих участвал в нещо само пред публика, пък тогава да видим кой комунист и кой не е. Ще напиша едно изказване на един италиански философ от началото на 90-те, ама няма да кажа името. Като гатанка за обвинителите в комунизъм.

  БОРБАТА СРЕЩУ КОМУНИЗМА, ЩЕ СЕ ВОДИ ОТ БИВШИ КОМУНИСТИ.

  Това е братлета положението....

 56. 56 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#42] от "dimdammeister":

  Не знам от какъв ‘бранш’ си , но никой лекар или работещ в здравеопазването не употребява думата ‘бранш’ . Бранш има при месарите , млекарите , бакалите или занаятчиите. Поне не съм чул лекар да го употребява. В коментарът ти личат знания най много на писарушка от някакъв кабинет в РЗИ или някаква друга чантаджийска институция най-много, синдикално ‘лидерче’ , ама най-много, доста далеч от практиката.
  1 . Първо не знаеш че от такси са освободени всички деца от 0-18 г възраст, безработни, бременни, хора с ТЕЛК и други не посочени в ТЕЛК хронични заболявания. Това е 85 % от контингента и то от контингента най-често ползваш здравната система и прегледи при ОПЛ. Няма да смяташ такси от тях
  2. Никакъв отчет не следи 13 пациента на ден , а единствено прегледи по-малко от 15 минути между тях и то само за диспансерните или профилактичните прегледи. Другите може и по 5 минути да са (друг е въпросът за какво стигат) Ако преглеждахме до 13 души на ден щяхме да си свиркаме , а ти щеше да чакаш 5-6 дни докато ти дойде реда за преглед. Средно моите прегледи са по 20-30 дневно за 6-8 часа , при епидемии и 40 -50 дневно и никой от тях не пита някой си Mеister дали да чака или не шотот повече не може.
  3. Не знаеш ,че диспансерните са до 4 прегледа годишно по 8 лева това е , не са по 400-500 на месец и ако щеш да си напишеш 1000 никой няма да ги плати, разбира се.
  4. Ако беше работещ лекар или някой от ‘бранша’както се изразяваш по бакалски щеше да знаеш,че няма как да правиш профилактични 300 прегледа на месец , тъй като е практически невъзможно –тези прегледи отнемат 40-50 минути за дейностите по преглед, ЕКГ, изследване, писане и т.н.
  5. От горното следва и че не знаеш ,че профилактичния преглед е един път годишно – 1200 пациенти са само 1200 прегледа ГОДИШНО. Ако искаш и по 5 им направи , няма кой да ги плаща
  6. Личния лекар има да изписва лекарства всеки месец на една тумба хора с по 6-7 лекарства писани на 3-4 рецепти по 2 листа А4 – принтерът не може да смогне с времето, камо ли на ОПЛ за други прегледи освен изписване на медикаменти . Достатъчно е от 1200 души 100 да са с рецептурни книжки и ОПЛ няма да има време за друго.
  7. Последно сега трябва да ни кажеш от какво учреждение си с тези полузнания от ‘бранша’
  8. Не е срамно да ни споделиш , но изглеждаш като профан от Министерството на Здравеопазването работил в Балкантурист . Абсолютна калинка чула недочула ,чела недочела, другите варианти са някоя идеологическа катедра в Медицинска Академия преди 1990 г или социална медицина от НЦОЗА или някава синдикална клатионая си работа от ‘бранша’ с претенции да познава само банкетите от ‘бранша’ нешо повече… За работещите лекари четящи твоите браншови смешки си направо нелеп, другите може да заблудиш, ама за кратко, хер майстер

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 57. 57 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Ето и моето мнение:Не се бъзикайте с общо практикуващите лекари!Всички са ЕДНОЛИЧНИ собственици на фирми.Сами са си изградили бизнеса.Същевременно голяма част от тях са работодатели.Оправят се със счетоводство и данъци.За годините са захлебили доста и имат най-добрата организация в гилдията.Д-р Киров/отскоро доцент/ доста добре си ги ръководи и ако на следващия им конгрес в Пловдив решат да обърнат здравеопазването с главата надолу,нищо не може да ги спре.Представете си само,че дружно декември не подпишат договор за левчето на Касата...И духнат дружно за месец на плаж.При тях си е възможно-нямаш договор-нямаш задължения.Това е само една опция,ама те ги имат много.Благородно им завиждам.Лекар съм.Много добре платен,ама наемен работник.Всеки общопрактикуващ е президент и управител на фирма-аз нямах тази смелост.Нямат стигане ако са единни и това е самата истина,колкото и на някого да не му харесва.Бъдете здрави!

 58. 58 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Това, че ОПЛ няма да подпишат договор с касата се говори вече няколко пъти. Блъфове, да се стряскат, тия дето не разбират. Нито един лекар няма смелост да не подпише, щот ще умре от глад. Никой няма да отиде при него на частно. Така че, четящите тук, пък и всички останали да са спокойни. Ако някой не подпише, веднага се намират пет, които да подпишат вместо него. Така че нещо не си в час с взаимоотношенията между ОПЛ.

 59. 59 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#56] от "Dr_Doolittle":

  Т.нар. " доктор ". Нещо си се объркал, като тоя дето казва на всеки че е комунист. Прочети ми по-внимателно комента. Не ми приписвай твоите думи. Бил съм само практикуващ, като съм работил навсякъде в системата. Ама на новобранци като теб едва ли си струва да обяснявам. И се научи да четеш!!!! Пък тогава коментирай....

 60. 60 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Това за умирането от глад го забрави-независимо какво говорят, повечето могат да изкарат най-малко 5 години/съвсем занижена оценка/ без да имат приход от Касата един лев и без да им падне стандарта.Имат парички,развили са мениджърските си умения,натрупали са недвижимости,земи,язовири,аптеки,магазини и пр.Другото е въпрос на организация,съгласен съм.Ама ако една сутрин се събудят единни...

 61. 61 Профил на themerchant
  themerchant
  Рейтинг: 237 Любопитно

  [quote#57:"kukuf"]За годините са захлебили доста и имат най-добрата организация в гилдията[/quote]

  Ама моля Ви се как така захлебили? Цял следобяд, чета рев, че не им стигали парите и било трудно. Все едно не е трудно трудно на цялата държава и пенсонерите нарочно са се наговорили касата да им подхвърля жълти стотиники за пациент.

  И това е от хора чиято основна им дейност е деловодство, предписване на медикаменти и раздаване на направления. Колосален принос в медицината, браво!

  На фона на тези "исполински" усиля ми е много чудно как един стоматолог не се оплака, не пропищя че НЗОК това, че пациентите онова...

  Но няма да ги чуете защото хората отдавна работят изцяло на пазарен принцип и повечето (кадърните) са доволни.

  Не чакат на СОЦиалната каса да им даде и да ги обезпечи до живот обвинявавайки хората от които почти нищо не зависи в комунизъм и идиотизъм. Същите хора дето навремето най-вероятно с данъците си са финансирали безплатното им обучение. Хубав бизнес модел получаваш нещо без пари и след това постоянно ревеш, че ти е малко. Лицемерие, безумие, наглост и цигания.

  Толкова от мен, лека вечер.

 62. 62 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#60] от "kukuf":

  Да, за това си прав. Но не всички ОПЛ имат, това което си написал. Повечето имат кредити и така треперят, че не мога да го опиша. Ако от реформата до сега имаш спестени парички къф ти е проблема. Живееш само от лихви. Ама малко са такива.

 63. 63 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До т. нар. " разбирачи " . Пичове, като сте толкова ербап, що не си кажете предложенията на някой форум, касаещ тези въпроси?! Защото сте мижутурки и само в нета може да плямпате. Нямате смелост другаде. Заради такива като вас, хората се оплакват от лекарите. Не смятам повече да коментирам. На нахъсените препоръчвам, да четат първо какво пиша, а след това да отговарят.

 64. 64 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#59] от "dimdammeister":

  Коментарите ти са пълни с факти писани от профан. Всеки журналист е по-информиран от теб. Никога не си работил като лекар последните 20 години , а предишните си ги прекарал бършейки прашни бюра като някакъв чиновник чул нещо за здравното дело. Не отговори какъв си . Ако имаш диплома за лекар или фелдшер може да е само купена. Далеч си дори от соцмедицината...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 65. 65 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#63] от "dimdammeister":

  И да допълня , много си прозрачен бе драги. Ти си на 55-56 години , никакъв особен опит освен разходки по форуми
  Името ти е Димитри (родители руски явно симпатизанти) Дамянов (dimdam , но никакъв явно майстор или майстор вифаджия бивше спортистче) от Стара Загора ,черни коси,кафяви очи , обича набирания на висилка, кофички и т.н
  http://badoo.com/bg/0165081436/

  Не се ебавай с възможностите в диагностиката на личен лекар ….

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 66. 66 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#57] от "kukuf":

  ей тука си прав ,наистина ,ако ОПЛ желаят ,могат да срутят всяко правителство за 3 дни и тови и касата и правителството го знае ,както правилно си казал ,ако решим само 3 дни да отсъстваме и да оставим електората да ходи по болници и специалисти свободно -нещо отдавна лелеяно от много хора ,народа веднага ще скочи ,защото ще разбере какво е да го стрижат на сухо ,не случайно ОПЛ са основата на всяка система ,да ,не са тесни специалисти ,но за сметка на това се занимават с всичко и филтрират 90% от услугите на системата ,проблемите тук се отвориха ,когато касата пусна всеки на специалист за щяло и нещяло ,защото специалистите са много ,а и неправилно разпределени ,чу се ,че някой от тях изкарват най законно с 5 часа работа по 10000 чисто ,а те са без разходи и без персонал като джипитата имат да изпечатат един лист от принтер с готови данни и 155 дена в годината ги няма ,защото почиват и не им пука ,докато колегите в болниците мятат денонощни дежурства ,за 600-700 лв месечно и носят отговорност за тежките болни ,е това не можа да се оправи и няма как да се оправи ,по простата причина ,че лекарите в болниците не си сключват договори за годишна твърда заплата ,а чакат пари от пътеки ,които шефовете им така ги разпределят ,че накрая бордове ,шефове на отделения ,секретари вземат по 20-50 000 месечно ,а работещите с пациенти 500-600 лв ,до 1000 за големите специалисти ,а и все още огромния брой специалисти правят отпор на т нар здравна карта ,защото ако влезе здравната карта и електронната такава ,доходите от 10000 месечно стават мечта и нещата ще са ясни в реално време .

 67. 67 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#54] от "themerchant":

  нищо не разбрах от това което лелееш да ми обясниш ,аз съм частник от 2000 година насам ,не виждам за какво да ходя нито в Германия ,нито другаде ,за тези години съм постигнал ниво ,до което в Германия ще ми трябват още 15 години да работя отново от нулата ,представи си ,създал съм достатъчно добра организация и достатъчно добри приходи и от друг бизнес ,не ни бройте за идиоти ,вкл имам и поне 20 други колеги ,работещи като лекари ,заради тръпката и заради обичта към работата си ,но доходите ни отдавна са от други пера ,просто ни дразни ,че всеки ни смята за безплатна подметка ,която трябва да изпълни всяко негово желание при нужда ,е да ,ама не ,не се безпокой за нас ,както правилно преценяваш ,100% от докторите вече могат спокойно да не работят и то с години ,а ако рекат ,да се вдигнат за 1 месец където си искат на море за своя сметка ,това обаче не значи ,че ще работят безплатно на 80-90% от населението и кой когато си иска ще ни ползва ,уж некачествените и некомпетентни услуги ,ами що тогава ми стоят по 40човека сутрин ,като съм толкова некачествен ,лош и некомпетентен ,а ,или празните приказки по форумите са едно ,ама като си болен през нощта с 350 кръвно е друго ,трепериш и ме гледаш в очите ,щото живота ти виси на моята некомпетентност ,знаеш ли това ,явно не знаеш и не си го пробвал никога ,но все ще се случи ,така ,че недей дава заключения за лекарите ,а гледай да ги уважаваш ,така е по цял свят ,от тях зависи живота на всеки един и затова никой не си позволява арогантно поведение като тук ,щото някой си така решил

 68. 68 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#58] от "dimdammeister":

  не са безпокой ,можем и само частно ,цял ден преглеждаме такива ,освен това ,както си констатирал ,можем повече без касата и без пациентите ,обратното обаче е по кофти ,пациентите и касата не могат без нас ,едните и другите умират без нас и нашия труд ,медицината в 90% е точно нашата дейност ,а не да стигнеш до стент веднъж в живота си или да си сменяш става ,щото цял живот не си видял лекар .

 69. 69 Профил на krasi62
  krasi62
  Рейтинг: 352 Неутрално

  На 51,
  става дума за натрупания актив във форума, авторитет като коментатор ,нищо друго. Впрочем същия лекар не дава отговор на проблемите,нещо повече ние не бивало да гледаме какво получават,а да си трайкаме да не ни поискат още повече,щото иначе могат да ни разкатаят. Ако това са наистина лекари,тези хора са сбъркали професията си, банкерство и лихварство е тяхната промисъл.

 70. 70 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#69] от "krasi62":

  Разбира се , който не иска да плаща здравните услуги лепва етикета банкери и лихвари на лекарите. Жалък опит някой да получи нещо безплатно като омаскарява отсрещния не склонен да дава вече просто така.


  dimdammeister , ало вифа, къде си или нещо си server down ?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 71. 71 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Киров прекрасно знае, че касовия бюджет на фамилните лекари в ЕС е 14,5 - 16 %. Знае, че фамилните лекари сключват договори с касата там, единствено при представяне на диплома за придобита специалист по обща медицина. Специалностите - вътрешни болести, педиатрия и спешна медицина не предоставят права на лекарите да практикуват обща медицина. В повечето европейски практики имат таван - горна граница. В БГ няма. Защо - то през 2000 год. при старта на реформата заплащането е 100% по капитация. Днес касата заплаща частично и за извършени дейности на ОПЛ. Заплащането трябва да е по дейности на 100%. Капитацията генерира недоволство в лекарските среди/ и не само в тях. Преглед при специалист по обща медицина е 49 лв., при тесен специалист - 69 лв. Избора на пациента трябва да е свободен и т.н....и т.н........
  Това, че Киров знае, не означава, че може!
  КИРОВ, първо трябва да си почистиш "градинката". Второ, да я узакониш и облечеш в права. Трето, идва ред на дейностите. Четвърто - договаряне, признаване и заплащане. Пето- чети отначало!
  ПС: Като начало - изпълнение на наредба 15 и прилагането и от 01 06 2014 год. и в допълнение - към НРД 2015 да има текст - сумата заплащана по капитация не може да бъде по-голяма от сумата за заплащане по дейности за съответния месец от нзок - процес преразпределящ налични ресурси на касата от капитация към дейност.

 72. 72 Профил на themerchant
  themerchant
  Рейтинг: 237 Весело

  [quote#67:"tur671"]просто ни дразни ,че всеки ни смята за безплатна подметка ,която трябва да изпълни всяко негово желание при нужда [/quote]

  Па лекувайте си егото тогава, нали сте лекари. Обърнете се към колеги психиатри. Помагайте си.

  [quote#67:"tur671"]болен през нощта с 350 кръвно е друго ,трепериш и ме гледаш в очите[/quote]

  С 350 кръвно през ноща точно до твоята компетенция ще опра "докторе". Опазил ме бог. То няма спешни центрове за тая работа.

  [quote#67:"tur671"]така е по цял свят ,от тях зависи живота на всеки един и затова никой не си позволява арогантно поведение като тук ,щото някой си така решил [/quote]

  Ето тука в ие адски сбъркан чипа и не е лошо да го ресетнете, крайно време е!

  Уважението се заслужава! Не се гарантира по дефоулт само защото си избутал една тапия с тонове преписване и кой знае какви други тарикатлъци. Утре ако убиеш нечие дете заради грешка/некомпетентност сигурно пак ще искаш родителите пак да ти целуват ръка. Или ти си безгрешен, приравняваш се с бог? Наглост.

  Иначе уважавам еднакво всеки професионалист. На културни и компетентини хора давам парите си с удоволствие и не разчитам на здравни каси, както незнайно защо се опитвате да го изкарате.

  Но посредствени отрепки като вас ме отвръщават. Сори.

  Ако искате ходете в Германия ако не искате стойте си тук, на никой не му пука за вас и явно това ви е основния проблем.

  Комплекс някакъв.

 73. 73 Профил на themerchant
  themerchant
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#65:"Dr_Doolittle"]Не се ебавай с възможностите в диагностиката на личен лекар …. [/quote]

  ХАХА. Дулитъл ти съвсем удари дъното братле.

  Вече, никой не се съмнава, че диагностичните ти възможности се базират основно на гугъл и бгмама.

 74. 74 Профил на themerchant
  themerchant
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#65] от "Dr_Doolittle":
  До коментар [#70] от "Dr_Doolittle":


  Бтв, земи се стегни малко то бива. Damage control бива чудо ама това твоето...

  http://static.gamespot.com/uploads/original/1108/11088530/2440507-8539254473-13765.jpg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK