Андреева: До края на годината ще се видят резултати от модернизацията на Спешна помощ

Таня Андреева

© Красимир Юскеселиев

Таня АндрееваМодернизацията на Спешна помощ вече започнала и до края на годината ще се видят първите резултати в центровете за спешна медицинска помощ и отделенията. Това заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева в сутрешния блок на "Нова телевизия".


По думите ѝ ще бъдат изградени поне два-три национални болнични комплекса с оборудване и организация на работа като "Пирогов", така че до една година ще имаме реален резултат и хората ще го усетят.


Според министъра основните проблеми в Спешната помощ са условията на труд и заплащането. Увеличението на заплатите в сектора е факт от началото на тази година, като то ще продължи, каза тя.
"Едно от първите неща, с които се ангажираха кабинетът "Орешарски" и Министерството на здравеопазването, беше Спешната помощ. Защото всичко, което показвате и за което сигнализират гражданите, се доказа и при анализа на работата и обследването на всички центрове и филиали за спешна медицинска помощ… Условията са ужасни", призна д-р Андреева.


"В рамките на бюджета, с който разполага Министерството на здравеопазването, поетапно ще вървим всяка година с увеличение на заплатите, поне по 10% всяка година", обеща здравният министър. "През последните 10 години е имало едно единствено увеличение на заплатите в Спешната помощ, и то след протест. Същото е положението в психиатричните клиники, в домовете за медико-социални грижи", коментира тя.


Според нея се спекулира с дефицита на медицински кадри в страната и непрекъснатия отлив на специалисти в чужбина.


"В България работят 29 000 лекари. На глава на населението ние отговаряме на европейските стандарти. Дори в една Германия предстои реформа в болничната и спешната помощ, тези проблеми са почти навсякъде. При нас те са се задълбочили, защото години наред нищо не е правено", заяви Андреева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK