Лекарският съюз: И 400 милиона може да стане дефицитът в касата, ако не се направи нещо

Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС

© Георги Кожухаров

Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛСПрогнозният дефицит в Националната здравноосигурителна каса вече отива към 400 млн. лева. Необходими са незабавни мерки, като има и други възможни решения освен актуализация на бюджета. Така например държавата може да започне да внася пълните осигурителни вноски за пациентите, които покрива тя, както и да се въведе листата на чакащите, но само след като съвсем ясно се регламентира и опише на какъв принцип ще работи.


Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов в европейския ден за защита на здравето. Лекарите в голяма част от страната се включиха днес в общоевропейска акция като закачиха на реверите си лентички с цветовете на българското и европейското знаме и излязоха пред лечебните заведения с искане за по-добри условия на работа и стабилизиране на системата. 


Първоначалните прогнози на Лекарския съюз за възможния дефицит в бюджета на касата бяха за 250 млн. лв., в последствие се увеличиха до 300 млн. Спрямо последните данни, изнесени от НЗОК, вече е възможно да достигнат и до 400 млн. лв., заяви Райчинов. По думите му около 150 млн. лв. ще са изработените от болниците средства над определения бюджет, а останалите пари в преразход ще бъдат похарчени за лекарства. 
Данни от регионалните лекарски колегии бюджетите на лечебните заведения в стрната са намалени с между 20 и 25% спрямо миналогодишните, при положение, че тогава голяма част от тях надминаха лимита си. Сметките показват, че от останалите средства, около 80% отиват за заплати и само 20% - за разходи. Това оставя на болничните мениджъри избора между това да плащат заплати и да трупат задължения, или да съкращават заплати и кадри, докато съвсем си намалят капацитета и компетенцията, както е на много места извън София. "Болниците работят в условия на системен дефицит, персоналът е под стрес дали ще си получи заплатата", коментира Райчинов.  


Третата опция, за която се говори - да се спазват стриктно лимитите на извършени дейности в лечебните заведения, а останалите пациенти да се включват в списъци за чакане, категорично не се препоръчва на този етап, тъй като по нея няма никаква яснота нито за лекарите, нито за пациентите, допълни председателят на съсловната организация. 


Лекарите настояват да се отмени постановление № 94, с което Министерският съвет одобри нови правила за методиката на финансиране на болниците, като наложи лимити. 


По един от основните аргументи на шефа на здравната каса за злоупотребите с които лекарите източват касата - като приемат пациенти за болнично лечение без нужда и след това ги оставят да се приберат у дома, Райчинов даде пример с това, че дните в интензивното отделение на пациенти, които се възстановяват от операция, не се считат за част от хирургичната пътека. Така на пациента му се събират поне 10 дни в болницата, вместо 7, но дори да е готов и способен да си тръгне на 9-ия, лекарите трябва да "го вържем" за леглото, защото иначе касата няма да признае разхода по пътеката. По решение на върховния съд обаче пациентът има право да си тръгне при това без да дължи нищо на болницата, категоричен е Райчинов. 


Видео от символичния протест в Благоевград:

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Брей, ами сега кой е виновен, пак ли герб???

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 2. 2 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ... контрол трЕбе, щот' има крадливи лекари... и пари.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 3. 3 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Една от любимите теми на лекарите е как парите им не достигат и как им трябват повече пари. Сигурно затова не чакат много на официалните канали, а лично обичат да прибират колкото могат.

 4. 4 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1113 Весело

  Поглед отправен нагоре.Към Партията и Правителството.Верни последователи на Илия Павлов,който съветваше своите приятели в Созопол така:"Гледайте да правите бизнес с държавата!"

 5. 5 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 419 Разстроено

  Остава болниците да тръгнат да си търсят спонсори.

 6. 6 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Как беше, около 2 милиона здравно неосигурени, касата дори не покрива всички случаи, а за тези които покрива трябва да си доплащаш на място.

  Честита солидарна здравноосигурителна система.

  Въпроса за милион долара е тя ли първо ще фалира или енергетиката...

 7. 7 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Ами стига сте приказвали само за повече пари,ами спрете течовете в здравеопазването и подкрепете най-накрая тази прословута реформа.И 10 милиарда да даваме за здравеопазване,когато се харчат неефективно и изтичат нищо няма да се промени.

 8. 8 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  проблема с дефицита ще реши електронната карта ,която ще доведе щем не щем до дълга листа на чакащите още на първото ниво - при джипито ,освен това е време НЗОК и държавата като осигурител да започне да проверява освен лекарите и осигурените ,доколко си спазват задълженията да ходят на профилактика всяка година и да се тестват за различни заболявания ,а не да стигат до лекар в последен стадии и за тях да се харчат стотици хиляди за спасяване на живота им ,да се спазват изискванията на диспансерната дейност съгласно наредбите не само от лекарите ,но и от пациентите и да им се отказва безплатно лечение и безплатни лекарства ако не си изпълняват програмите за изследвания консулти и лечение ,същото да става и със стотиците хиляди инвалиди ,повечето от които са на книга инвалиди и се явяват при лекар само на всяка трета година ,когато им предстои ТЕЛК и почват да се пънкат колко са болни ,а три години не са се вясвали тук ,да се отнемат правата на пътуващите над 6 месеца зад граница инвалиди ,които живеят и си плащат данъците навън и въвеждане на задължително доплащане от поне 10% в болниците ,за да се постигне реално отчитане на дейност ,същото нещо трябва да е и с абсолютно всички живото спасяващи лекарство ,които да се доплащат от всеки един ,защото сега най недоволни са тези ,които никога не са внасяли нито лев осигуровка ,а ползват лечение за хиляди месечно ,все едно ,че всички останали са длъжни да им поемат разходите ,а тези хора са абсолютно безхаберни дори към елементарните си задължения като пациенти и са особено арогантни към хората които са принудени да ги обслужват .

 9. 9 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 479 Весело

  Кога се целувахте с хамстера и двете пацавурки - на МЗ и на НЗОК,и мислехте,че ще има пари,ази ви думах,че нЕма да има,ама нали сте червени гърнета с мерудия - хак ви е сега!

 10. 10 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#3] от "12345":

  не е точно така ,на тебе трябва да ти е любима тема ,кой ще те спасява ,ако след малко се порежеш например и спешно се нуждаеш от шев и кройка ,щото точно това държавата не плаща на никой от извънболничната помощ,а особено ако си и от 2 та милиона неосигурени ,което значи ,или никой ,или се спасяваш сам ,или си намираш лекар ,който да набиеш ,за да те обслужи насила ,ама повярвай ми и те силно намаляха ,особено след няколко десетки побоя в спешна помощ ,никой не е мазохист да тича посред нощите да ти спасява живота ,а ти да му вадиш нож ,сам си се спасявай ,това е извода от това как докторите приказвали само за пари ,не е точно така .

 11. 11 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#7] от "simeonov_":

  че има течове има ,че се крадат пари се крадат ,ама ,че и вноските се по 10-15 евра ,а на пенсионерите и 4-5 също е истина и другата истина е ,че няма как безплатно и денонощно здравеопазване за толкова пари ,след като обществото не желае да плаща реалната цена ,просто няма да ползва тази услуга ,а тя е често и живото спасяваща .

 12. 12 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#6] от ".!.":

  "Въпроса за милион долара е тя ли първо ще фалира или енергетиката... "

  Въпроса е за 2 лева..... Енергетиката......200 - 300 млн. лева ще намерят за здравеопазването...... В енергетиката трябват милиард поне и то веднага и то в брой......

 13. 13 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#7:"simeonov_"]Ами стига сте приказвали само за повече пари,ами спрете течовете в здравеопазването и подкрепете най-накрая тази прословута реформа.[/quote]
  ... ха, кЪ шА зАпрат течовете... Един пример, дет' лично съм го споделил с Райчинов: миналата гОдин една лекарка УНГ от Военномедицинска академия напра'и далавера със слухови апарати "по поръчка" за шестима военноинвалиди на цена 320 лв без ДДС за апаратче... от месец Телешоп продава абсолютно същите за 40 !!!

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 14. 14 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#8] от "tur671":

  Хмммм, я дай да изброиш за кои заболявания (ама заболявания, от които се умира, не да ида при личния лекар да ми измери кръвното) касата покрива профилактичните прегледи, че нещо не се сещам.

 15. 15 Профил на stivy
  stivy
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#11:"tur671"]след като обществото не желае да плаща реалната цена[/quote]
  Каква е реалната цена според Вас?

 16. 16 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Е значи до края на годината ще минем милиарда - по 10 млн на месец....

 17. 17 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  [quote#16:"xmm"]по 10 млн на месец.... [/quote]
  по 100

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Първо трябва да се осъди Дянков са кражба от фонда! И второ-държавата да започне да плаща за лемурите.Знаете ли колко чиновници висят на нашите осигуровки?

 19. 19 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#13] от "dzwer":

  Ооооооо, за злоупотребите със слухови апарати мога да говоря цал месец. Майка ми ползва и съм се нагледала за последните 10 години на чудовищни неща. Само че чрез слуховите апарати се точат социални помощи, а не от Здравната каса.

 20. 20 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#19] от "zenola":

  ... Един от "слушащите" с тиА апараЕ е тате... То далаверата за "точене" врЪви... дали сА точи касата или социалните, схемата е еднаква.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 21. 21 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#14] от "zenola":

  за всички хронични заболявания ,от които най много се мре ,нещата са описани много точно в наредбите на министерството на здравеопазването и НЗОК много стриктно ги спазва ,най простия пример ,поне 10 болести се диспансеризират при ОПЛ ,като диабет без инсулиново лечение ,което практически значи 4 прегледа в годината при ОПЛ 4 вида изследвания за пациента ,вкл и гликиран хемоглобин ,което е най важното изследване ,консулт с ендокринолог веднъж в годината ,ЕКГ и по преценка на лекаря консулти с очен лекар ,с хирург или невролог и кардиолог в зависимост от усложненията ,друго особено разпространено заболяване е хипертонията ,която също изисква диспансеризиране при ОПЛ ,както и стенокардията ,ЕКГ 4 прегледа консулти с очен сърдечен ,кръвна картина и на 2 години ехокардиография и стресов тест за ИБС ,мога да ти кажа ,че ако хората спазват само тези изисквания хоспитализациите ще са 30% по ниски , а смъртността с поне 40% надолу ,но за жалост ,пациентите не желаят да ги тормозят лошите доктори ,даже се карат с нас ,защо трябвало това или онова и само сме ги карали за пари да правят излишни изследвания ,затова докторите имаме един основен извод от практиката ,а той е ,че най много пациенти са умрели от простотия ,а не от болести .

 22. 22 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#15] от "stivy":

  напарвете опит за лечение в която си искате клиника и при който си искате лекар например в Турция ,Гърция ,Великобритания ,Испания ,Германия и ще разберете реалната цена ,нали не вярвате ,че ще е 2.90 лв или 20 лв ,тоест около 10 евро или се лъжа нещо и то като се има пред вид ,че там медицински консумативи и лекарства са на реални цени ,а не като тук 5 пъти по скъпи и да ги поема лекаря на първа линия или клиниката ,която ви обслужва спешно .

 23. 23 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  а защо не сподели подозренията си в три реда с местния прокурор в Русе ,ако познаваш Райчинов ,той щеше да ти отговори точно на този въпрос по най точния начин

 24. 24 Профил на stivy
  stivy
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#22] от "tur671":

  Не ме интересува как е на Марс. Въпросът ми беше конкретен- каква е реалната цена според Вас?

 25. 25 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Някой тук предлага да се увеличи вноската.Ако Вие сте пациент,който сляпо вярва на един "специалист",при който се влиза със скъпоценното направление,а той Ви е изписал Бравилол на Чайкафарма вместо оригиналният Небилет,Лосартан калий на Чайкафарма,вместо вносните Лориста или Лозап,и един Нордипин на Чайкафарма за всеки случай,вместо Аген или Амлопин,да знаете че Вашата месечна вноска вече е увеличена двойно.Здравната каса мълчи по въпроса,защото реинбурсацията на тезе идентични медикаменти е една и съща,а разликата в цената е за сметка на матряла.От нея се иска само да предоставя ежемесечна извадка на едни сръчни момченца и момиченца от Чайкафарма кой лекар каква почерпушка е заслужил.

 26. 26 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Първото нещо, което може още от утре да се въведе, е всички държавни хрантутници да започнат да си плащат здравните осигуровки, а и всички осигуровки, за своя сметка.

 27. 27 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 429 Гневно

  Абе, Вие, лекарите, като ходите на "семинари" и "конгреси" по света и у нас за сметка на фармацевтичните фирми, що тогава не питате кой Ви плаща масрафа? Щото пак го плащам аз, дето си купувам лекарствата на същите тези фармацевтични фирми, които Вие ни "препоръчвате", ама на Вас Ви е густо, нали?!

  Като сте толкова кадърни, защо се смениха толкова лекари като здравни министри и нито един не направи нещо смислено?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 28. 28 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#21] от "tur671":

  ВСИЧКИ роднини, приятели и близки, починали през последните десетина години, са починали от РАК. Та, да си дойдем на думата - какви профилактични прегледи поемата касата за профилактика на ракови заболявания.

 29. 29 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1609 Неутрално


  До коментар [#7] от "simeonov_":

  Омръзнало ми е да слушам как парите не се оползотворявали напълно, че имало резерви ,течове и други комунистически чекии. Ти ако дадеш 1 лев на някой за какво неефективно оползотворяване ще говориш и за какви резерви ,че не ги е използвал както трябвало?
  При условие ,че България от 27те страни на ЕС е с най-малкото отделяни средства за здравеопазването да кажеш ,че имало неефективно използване е наглост. Височайши тъпанари в най-бедната държава в Европа твърдят ,че имало резерви, че парите не се разходвали рационално, че имало излишни здравни заведения, лекари и дейности. Ако в най бедната държава има резерви и нерационална работа ,то в другите западни държави очевидно има огромни преразходи и излишно дадени пари ? Да ама там такива глупости никой няма да слуша, защото избирателите там не са толкова тъпи и не са преболедували тежък комунистически менингит. В западната демокрация случайни лекета станали държавници отиват на боклука ако някой реши да прави рязане на средства с подобни лицемерни заключения, че ‘ имало пари ,ама парите не се използват както трябва’ още повече ако някой твърди ,че лекарите получавали прекалено много. Всъщност каквото си спестява правителството ще го дава скъпо и прескъпо пациентът, това е истината, още се заблуждавайте...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 30. 30 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#28] от "zenola":

  Не може да питаш лекари какво ти осигурява Касата. Това е отделна институция ,за която работещия лекар не отговаря. Колкото са ти осигуровките , толкова всъщност ти осигурява Касата. Специализирани онкологични дейности има -цитонамазки, мамографии изследване на простатата . Има установени със закон редовни профилактични прегледи, на които 90% от тези над 18 годишна възраст не ходят, пък не водят и децата си на профилактични прегледи. В същото време таратайката редовно се води на технически прегледи. Щото милицията е строга ,а автомонтьорите са с престиж. Виж за лекарите винаги може да кажеш ,че не са ти открили рака.......особено като нито един път не си отишъл на профилактичен преглед за последните примерно 15 години.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 31. 31 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#15] от "stivy":

  Ами ето ти моя индекс – индексът на д-р Дулитъл гласи ,че съотношението заплата на лекар към заплата на фризьорка трябва да е >=5 . В момента е 0.3. Когато видиш този индекс изпълнен (>=5) ,тогава може да си сигурен ,че имаш европейско здравеопазване и у нас. В противен случай ти остава само европейската прическа, отивайки да гласуваш за болшевишката политическа класа...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 32. 32 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#30] от "Dr_Doolittle":

  Осигурявам се на осигурителния максимум от 11 години насам. Така че въобще не приемам реплики - колкото се осигуряваш, толкова. В момента плащам 192 лв. - ВСЕКИ МЕСЕЦ, понеже доходи НЕ искам да крия, въпреки че мога.

  Касата НЕ покрива профилактични прегледи за рак на шийката на матката (този преглед не включва само цитонамазката) и профилактични прегледи за рак на гърдата със съответните изследвания. Касата не покрива също така профилактични прегледи и изследвания за рак на дебелото черво, черния дроб и панкреаса. За простата - не знам - не съм се интересувала понеже нямам такава.

 33. 33 Профил на stivy
  stivy
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#31] от "Dr_Doolittle":

  Има ли заплата, лице със статут свободна професия? Говорете конкретно.

  ПП: с tur671 допускате една и съща грешка, ако сте писали дипломна работа щяхте да знаете, че интервал се поставя след препинателен знак.

 34. 34 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 734 Весело

  [quote#31:"Dr_Doolittle"]....индексът на д-р Дулитъл гласи ,че съотношението заплата на лекар към заплата на фризьорка трябва да е >=5 . В момента е 0.3. Когато видиш този индекс изпълнен (>=5) ,тогава може да си сигурен ,че имаш европейско здравеопазване и у нас. В противен случай ти остава само европейската прическа, отивайки да гласуваш за болшевишката политическа класа... [/quote]
  Браво докторе - и остроумно, и много умно.
  Има обаче и една друга история: някои доктори, покрай някои "пътеки" и със законни (подчертавам) доплащания, станаха много, ама много заможни. Не съм против, щом е законно. И все пак - ако редови доктор се блъска за 1500 лв. месечно, а колегата му - за 30,000 лв. - поне в гилдията трябва да си зададете въпроса: "има ли някъде нещо сбъркано?". И дали единия е наистина 20 (двадесет) пъти по-добър от другия?
  Та питам: кога най-после ще се публикуват трудовите възнаграждения и доходи на лекари (а и на сестри) работещи в публичните заведения - с нашите пари? Не може да знаем тези на министри, Премиер и Президент, а на нашите доктори да са тайна велика. И като ги научим - и пациенти, и доктори ще разберат за какво става дума - ама конкретно. И ще ги сравним с тези на фризьорки, авто- и всякакви други монтьори. И - на полицаи, съдии, даскали и пр. хора дето се грижат за нас.
  "Комунизмът си отива" (дано, анатема), значи лекарят не е "служащ" или "здравен работник", а Лекар - както е в цивилизования свят. С достойни и публично огласени доходи.

  Поздрави
 35. 35 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 884 Неутрално

  "Лекарският съюз: И 400 милиона може да стане дефицитът в касата, ако не се направи нещо"
  Невероятно! Из здравеопазването се носи плач, рев, заклинания, прогнози, откъм народа се носят плач, рев, попръжки, закани - резултати няма. А трябва да се започне от някъде, най-добре от очевадния факт, че безобразно се краде. Над 350 са болниците, скоро ще станат 400, предстои ново източване на касата. Накрая дойната крава - здравна каса, ще се спомине и тогава сополивият рев ще огласи цялата страна. Незабавно трябва да се инкриминира невнасянето на осигурителни вноски. После, всичко на база реална заплата. Да дадеш, с ниски данъци и процент за осигурителни вноски, законова възможност за развитие на т.н. бизнесмени и те да продължават да крадат като даалии, говори за огромна наглост, безочливост и алчност в невиждани мащаби.

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  [quote#6:".!."]Как беше, около 2 милиона здравно неосигурени[/quote]
  Не е така. Министър Андреева е тъпа патка и не знае нито колко са осигурените, нито неосигурените. Хвърля накакви числа в празното пространство. Всеки с малко акъл може да направи елементарната сметка - 7.7 млн. души население минус 2.7 млн. осигуряващи се минус 2.6 млн. пенсионери минус 1.2 млн. деца и учащи = 1.2 млн. души се "губят" на осигурителните системи.
  Наскоро проверки в НСИ породиха съмнения, че между 0.6 до 1.2 млн. души от тия 7.7 млн. преброени, са всъщност "постоянно пребиваващи" (гастарбайтери, мургави бизнесмени на социални помощи и т.н.) извън страната. Ей на, 300 хил. души са в Турция - виж изборните протоколе за гласуване в чужбина.

 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2482 Любопитно

  [quote#18:"hodounski"]Първо трябва да се осъди Дянков са кражба от фонда![/quote]
  Докога ще я развявате тая миризлива партенка?
  Според червените буклуци, Дянков бил краднал 1.4 млрд. лв. от резерва на НЗОК за времето от 2010 до 2012 вкл. (три години). Сиреч по 460 млн. на година.
  Сега само за половин година са изчезнали 400 млн. лв., ако се вярва на тоя миризливец Райчинов. Сиреч резервът, 280 млн. лв., отдавна е опоскан. Само за четири месеца, без Дянков да е пипал.
  Ако се следват червено-прашковите сметки, излиза, че сега ще се откраднат 1.8 млрд. лв. ( и още 500 млн. лв. от 2013 г. след актуализацията на бюджета) за следващите три години. При все че населението за тия четири години (от 2010 г.) твърдо е намаляло с 180 хил. души (годишно умират около 110 хил души, раждат се под 70 хил. деца, имигрантите са под 20 хил. души, емигрантите са около 45 хил. души, от тях 20 хил. са абитуриентите - кандидат-студенти в странство).

 38. 38 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#32] от "zenola":

  покрива го ,напротив ,аз лично съм специалист гинеколог и с втора специалност и всички жени които са пожелали са си направили цитонамазка ,проблема е ,че жените не желаят ,а за твое успокоение от всичките направени изследвания в скромния ми кабинет за тази година ,всяка трета ,тоест 30% са с някакви отклонения ,тоест съмнение за рак на медицински език над ПАП 3 ,но това не стряска пациентите ,тях не ги интересува ,само днес съм посетил в дома две мои болни пациентки ,едната на 46 с рак на бял дроб открит съвсем случайно и втората с открит от мен още преди 2 години също рак на бял дроб .И двете ,въпреки ,че са много близки и много интелигентни неглижираха консулта който съм им дал и отидоха не там ,където им препоръчах навреме ,така едната се оказва след консулти в столицата и на три други места с рак на гърдата и метастаза в белия дроб ,а аз преди 2 години я изпратих навреме да се види на пет скенер и да си сложи диагноза още при първите и оплаквания ,но тя отиде на доцент ,които и каза ,че и нямало нищо ,срещу 500 лв ,е ,сега е в последен стадии ,другата ,млада жена също не отиде там където я насочих точно ,а отиде и си даде парите в чужбина ,където нищо не уточниха и сега е също с напреднал рак ,който вече е нелечим ,само от разтакавките над 6 месеца не където трябва ,това са само 2 от случаите днес в моята скромна практика , съжалявам ,двете пациентки ще загинат от собствената си простотия , въпреки правилно насочване навреме ,накрая излиза ,че пак докторите сме виновни ,нали .

 39. 39 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#37] от "wanderer":

  да ,прав си и аз си мисля отдавна ,че парите които дава държавата за осигуровки на деца и пенсионери и военни и милиционери изобщо не влизат в касата ,а се връщат в държавния бюджет ,не случаино БЛС е узурпиран от хора ,които са на синекурни длъжности и с възможности за петцифрени месечни заплати десетки пъти по големи от тази на премиер и президент ,за да обслужват интересите на касата и на държавата ,та ,в крайна сметка смятам ,че Дянков нищо не е откраднал ,а и сега няма никакъв дефицит ,просто държавата не плаща нищо още от времето на тройната коалиция и това са явно реалностите ,плащат балъците ,а ползват всички останали -това за оня дето се фънка ,че плащал максимума ,нищо не плащаш ,с осигуровка от 90 евра няма да те пуснат в нито една европейска болница да си срежеш даже циреиче ,а иначе и аз като лекар и съпругата ми също лекар съм дал над 40000 лв данъци , но си платих всички операции ,когато ми се наложи ,така ,че не плачете .

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2482 Весело

  [quote#38:"tur671"]доцент ,които и каза ,че и нямало нищо ,срещу 500 лв [/quote]
  Ти да видиш! Бедните до цент вземали по 500 лв. за едното нищо.
  После, що системата е с хроничен дефицит. Досущ със загубите на ЕРП-та в резултат на дейността на мургави специалисти по ел. кабели и не толкова мургави консултанти.

 41. 41 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#34] от "Starec":

  не се обърквай с доктори работещи в държавна или частна клиника и доктори в собствени кабинети в извънболничната помощ ,за едните 1500 лв е чиста заплата ,но му се поемат всички разходи ,а за другите 20000 -30000 -сума ,която можеш да изкараш ,ако имаш над 14000 пациенти - а такива доктори в страната няма е оборот на фирмата ,тоест ,за 1000 души има поне 1 среден специалист задължително на щат с поне 800 лв заплата и осигуровка ,за всеки 2500 души плюс лекар на пълен работен ден ,който също взема поне 1800 лв с осигуровка ,така ако се изчислят и другите разходи ,може спокойно да се окаже ,че от 30000 са останали и под 1500 лв средномесечно ,при много повече работа от държавните клиники ,например моята селска практика генерира прегледи повече от цялото приемно отделение на окръжния ни МБАЛ обслужващ 300000 души област и с персонал поне 50 души , ,така ,че това не е критерии за сравнение ,а празни приказки .

 42. 42 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#40] от "wanderer":

  да ,многото прегледи и изследвания с нискокачествена техника и струва над 500 лв и не и помогнаха ,а ти защо даваш заключения ,като нищо не разбираш от тази материя ,добър магнитен резонанс е над 1.5 милиона долара ,а пет скенер с разходите за 1 пациент са 3000 лв ,нещо да кажеш по въпроса или тоест колко струва твоя преглед от мошениците ,които трябва да ти сложат правилната диагноза в случай ,че 80% ОТ населението нямат дори осигуровка на ниво 3 кутии цигари месечно ,точно ти как ще сложиш правилната диагноза ,обясни ми къде ,за колко пари и кой ,щото аз не ти разбирам логиката нещо ,хем да ти е без пари ,хем диагнозата да е правилна .

 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  [quote#39:"tur671"]просто държавата не плаща нищо[/quote]
  А плаща си държавата. Ама не е ясно за какво и кога. Ей на, август 2013 . отпусна 64 млн. лв. само на ВМА ( с акуализацията на бюджета, когато дефицитът му се вдигна с един милиярд лв., който ние ще плащаме с данъците си) за да се била разплатила с всички доставчици. Декември, генерал ти Тонев рИве, че не му стигали 68 млн. лв. пак за доставчиците. Изтече информация, че с предишните е плащал "консултантски". Амо ВМА не е търговско дружество и седи под шапката, опс бюджета на Министрество на отбраната. Та, всичко им било военна тайна.

 44. 44 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Каква стана тя, др. Цеков? През септември 100 млн. дефицита, през май 400 млн... А уж Дянков "българоубиеца" го няма, Цеков и него, а Орешарски как хубаво обещаваше, и на Кака Йотова колко се надахте да възроди цоцането от каЦата...
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1143514&audio_id=149524
  „Вече стана ясно, че такава методика от типа Цеков (бел.ред. Пламен Цеков ръководеше НЗОК при управлението на ГЕРБ) няма да има в касата, ще има гъвкаво разпределение на средствата между отделните изпълнители на болнична помощ, ще има малко по-добри условия за сключване на договора. Това са нещата, които очакваме”, заяви д-р Райчинов"
  Ще има да почакате, енергийната мафия е с предимство

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  До коментар [#42] от "tur671":

  Не ми е приятна темата "Онкология". Имам собствено виждане и няма нужда да обременявам другите с него. Лично, стоически ще си отнеса тумора в гроба.
  Едно време имаше "здравни картони", на проста хартия. Там се отбелязваше всяко оплакване (медицинско де) и проведени лечения. Наличието на такава редовно вписвана хронология (и проведена профилактика) спестява над 50% от разходите за диагностициране. Така магнитният резонанс ще остане за най-тежките случаи и то в университетските болници, където би следвало да публикуват и научни изследвания, и да получават за това допълнително средства.
  Ако се нацвъква скъпа техника където падне, ще стане като с "енергоспестяващите крушки" сега - хем скъпи, хем не светят достатъчно, а населението съвсем окьоравя. И контрабандата на турски крушки върви с пълна сила.

 46. 46 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#43] от "wanderer":
  да ,прав си че може би се краде ,особено в големи болници ,но има и друго ,хайде да ми кажеш ,колко струваше лечението напр на известния Багата ,който пролежа с месеци във ВМА и изхарчи на болницата поне 300000 лв ,а касата не е платила повече от 5000 лв ,същото е и напр с родилката на 62 години от Русе ,където заради многото телевизии и репортажи беше закупена скъпа техника и реанимацията на децата на тази дама беше над 200000лв ,а пътеката платена от касата не повече от 2000 л в , работещите в русенската болница лекари си отидоха поне 2 месеца със средни заплати от по 400-500 лв ,но това няма значение за тебе нали ,докторите са мошениците ,които свиват парите на пациентите ,които си правят каквито си искат експерименти със себе си , бият се и се колят ,някой ги спасява ,този някой стои с месеци на минимални заплати и накрая тоя някой е и оплют и наречен крадец ,от този ,който изобщо нито има осигуреност ,нито дава нещо ,нито си плаща за експеримента със здравето си ,какво става тук ,кой бърка .

 47. 47 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#45] от "wanderer":

  в моя компютър има хронология на 10000 пациенти от м 6.2003 годи на насам с всичко което сте описали ,с направени изследвания ,консулти ,резултати от изследванията ,всички лекарства приемани от вас ,рентгени и хоспитализации ,вкарвана е информация всеки един ден от м 6.2003 година насам ,както на електронен така и на хартиен носител ,само листите събрани в архива ми са над 1 милион и това е базата ,която ползва НЗОК да ви създава електронни досиета и за създаването на която касата до сега не ми е платила нито лев ,под формата на задължителен отчет ,аз използвам труда на 4 мои служители и плащам за това заплати и осигуровки и досега съм бракувал над 6 лаптопа 4 компютъра и над 20 принтера по този повод ,нещо не си в час .

 48. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  До коментар [#46] от "tur671":

  За това дудна, че моделът трябва да се промени така, че решението колко пари да се изхарчат, да се взема от пациента. Обясняваме се детайлно какъв е максималния и минималния риск. Турга се лимит на касата, че не може да отпуска за един пациент повече от десет пъти от размера на направите осигуровки до момента от пациента. И ако сумата на касата не покрива мерака на пациента (максималния риск), той (застрахователят му) депозира по сметка на болницата 50% от нужната сума. Ако го излекуват, плаща останалото. Ако умре, намаляват се заплатите на лекуващите го, че са подхранили неоправдано мерака му.

 49. 49 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#32] от "zenola":

  Много си зле с данъчно-осигурителната грамотност и математиката. Максималният осигурителен доход върху който се начисляват здравни вноски е 2200 лева месечно , което е максимално 176 лв (8% здравна вноска). Ако ще да имаш 5000 лева месечна заплата , ако ще да имаш 30 000 лева месечна заплата максимално вноската е върху 2200 лева МЕСЕЧНО тоест 176 лв. , а не 192 лева. Но не разликата е важна , а това че си измисляш. Толкова си и попълвал данъчна декларация –раздел СПРАВКА ЗА ОКОНЧАТЕЛНИЯ РАЗМЕР НА ОСИГУРИТЕЛНИЯ ДОХОД. Разправяй го на някой , който не е самоосигуряващ се и няма представа какво се внася. Може да лъжеш само наемни работници, не и управляващи малка фирма
  -здравно заведение като мен.
  А пък моята здравна вноска е 101 лева месечно и сам се лекувам. Освен това пък от твоята вноска при мен достига 0.005737% и то ако съм ти личен лекар, иначе 0 (НУЛА) % . Търси си парите от тези за които си гласувал и не лъжи какво внасяш .

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 50. 50 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#48] от "wander да ,нещо такова ,само не виждам кой тук ще си плати застраховките към компаниите ,които ще доплащат здравната услуга ,при нас преди 2 години компаниите ни представиха едни проекти ,при които здравната застраховка беше около 25% от сумата покриваща разхода заплащан от компанията ,тоест при нормално 4 членно семейство ,минималната сума беше около 200 лв и това покриваше около 1000 лв ,ако се разболее някой от тях - това месечно ,а ако го блъсне кола и го потроши или е болен от рак и трябва операция и реанимация за 100000 се пита ,кой ще доплаща над 2000 те хиляди лева ,това не мие ясно ,защото сега ги плаща болницата от ресурса за заплати ,а всички плюете ,че докторите ги откраднали ,ами много е просто ,цена ,ценоразпис ,плащаш си масрафа ,лекуват те ,дават ти фактурата ,ха ти си я осребри където си осигурен и ще имаш право да претендираш за качеството за което са ти взели парите ,нали .

 51. 51 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Този лекар е идиот ,много добре знае че в болниците се краде.Един пример ,закарах приятел в спешното то изследвания на главата/скенер/ сърцето ,отивам сутринта да го видя ,лекарката каза той умря от бъбреци.Питам се кому бяха нужни тези безмислени изследвания ,или да се намираме на работа да отчитаме голяма дейност

 52. 52 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#34] от "Starec":

  Лекар с 30 000 лева заплата имат под 1% от съсловието и това са в сферата на интервенционалната кардиология и кардиохирурзи. Напълно си заслужават заплатите в България , а те биха били около 600 000 -1 000 000 долара годишна заплата в САЩ и малко по-малко в ЕС. Изобщо не съм си и помислил да им намаляват заплащането, защото моето не е на ниво. Всъщност като потенциален пациент бих се боял много от хирург с ниско заплащане. Аз самият около дипломирането се бях запътил да ставам хирург , но сега се радвам ,че не направих тази грешка. Абсолютен мазохизъм е дори само да стоиш прав 6-10 часа ,камо ли да понасяш отговорности при това смешно заплащане тук. Да припомним,че тролейбусчиите в София се пенсионират при II ра категория труд, а лекари и в частност хирурзите при III та категория , което е изумително кощунство.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 53. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2482 Весело

  [quote#49:"Dr_Doolittle"]Много си зле с данъчно-осигурителната грамотност и математиката[/quote]
  А законът казва друго:
  "ЗАКОН ЗА БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ ЗА 2014 Г.

  В сила от 01.01.2014 г.
  Обн. ДВ. бр.106 от 10.12.2013г., доп. ДВ. бр.1 от 3.01.2014г.
  ......
  Чл. 8. (1) Определят се следните размери на месечния осигурителен доход за 2014 г.:
  1. минимален месечен размер на осигурителния доход през календарната година по основни икономически дейности и квалификационни групи професии съгласно приложение № 1;
  2. минимални месечни размери на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица съобразно облагаемия им доход за 2012 г. като самоосигуряващи се лица:
  а) до 5400 лв. - 420 лв.;
  б) от 5400,01 до 6500 лв. - 450 лв.;
  в) от 6500,01 лв. до 7500 лв. - 500 лв.;
  г) над 7500 лв. - 550 лв.;
  3. минимален месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители - 240 лв.;
  4. максимален месечен размер на осигурителния доход - 2400 лв.
  (2) Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, които не са упражнявали дейност през 2012 г., както и за започналите дейност през 2013 и 2014 г. е 420 лв.
  (3) За лицата извън посочените в чл. 4, ал. 3, т. 1, 2 и 4 от Кодекса за социално осигуряване, за които осигурителният доход за социално и/или здравно осигуряване е обвързан с минималния месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, се взема предвид доходът по ал. 1, т. 2, буква "а".

  Чл. 9. Определя се следният минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване за 2014 г.:
  1. от 1 януари до 30 юни - 150 лв.;
  2. от 1 юли до 31 декември - 154,50 лв."
  Някои май още не са плащали осигуровки за 2014 г. или върло укриват доходи.

 54. 54 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2482 Весело

  [quote#52:"Dr_Doolittle"]те биха били около 600 000 -1 000 000 долара годишна заплата в САЩ [/quote]
  Биха били, ако пациентите вземаха 60 000 - 100 000 долара годишна заплата и ако смъртността не беше 50% в резултат на кардиологични заоболявания - 56 хил. умират годишно, други 100 хил. стават инвалиди и спират да плащат осигуровки. Ако бяха излекувани "качествено" така, че да докарват поне месечен доход от 2400 лв., щеше да има едни 360 млн. лв. в повече.

 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2482 Любопитно

  [quote#50:"tur671"]преди 2 години компаниите ни представиха едни проекти[/quote]
  Кои компании? Ония частни здравно-осигурителни фондове, дето ще солидаризират разходите и частно ще "усвояват" печалбата?
  Компаниите - работодатели, които било поради законово изискване или отговорна загриженост за работниците, правят допълнително здрвано осигуряване. Подчертавам "допълнително" - поемат се разходи до определено ниво - индивидуално и колективно.
  Или здравно-застрахователни дружества, които определят риска за всеки (минимум 15% от дохода) и при всяко следващо заболяване увеличават риска (стига се дори до 50%).... за да се изплатят направени вече в повече разходи.

 56. 56 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1614 Любопитно

  Е, и?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 57. 57 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 481 Неутрално

  [quote#31:"Dr_Doolittle"]Ами ето ти моя индекс – индексът на д-р Дулитъл гласи ,че съотношението заплата на лекар към заплата на фризьорка трябва да е >=5 . В момента е 0.3. Когато видиш този индекс изпълнен (>=5) ,тогава може да си сигурен ,че имаш европейско здравеопазване и у нас.[/quote]

  Случайно да си даваш сметка, че за да стане това реалност, същото трябва да се случи и за много други професии - учители, университетски преподаватели, инженери, служители... Колко могат да са отчисленията за здравна осигуровка от една заплата от 500 лв? Половината? Много ми е интересна тази фикция при лекарите. Вие си мислите, че можете да сте богати в едно бедно общество. Смятате, че сте някакво изключение, че всички са ви длъжни. Ами оправете си първо батака в здравеопазването. Вие си го управлявате, вие си търпите безобразията, завеждащите отделения и шефове на болници, които получават петцифрени месечни заплати, ширещата се корупция, измислените диагнози за точене на касата. Но е къде по-лесно да мрънкате по форумите и да обвинявате хората, че били комунисти. Ще ти отговоря предварително на някои въпроси, които знам, че ще ми зададеш. Мой много добър приятел преди години прави одит на голяма университетска болница. Идва проверка, студентите по спешност са натръшкани по леглата, на които се водят болни, а всъщност са празни, защото "болните" са си у дома живи и здрави. От него знам и за заплатите. Той ми каза буквално това: "Моля се един ден да не се разболея сериозно и да опра да тези хора" Другото е от личен опит. Изкарах тежък период от две години, част от тях минаха в ходене по лекари заради близък човек. Навсякъде, с две изключения, си искаха рушветите и поне половината от лекарите се отнесоха отвратително с нас. Бях напълно отвратен. След това детето ми си счупи ръката. Веднага се хванаха за скалпелите. Не можело без операция. За обстановката, хигиената и най-вече гадното отношение, няма да говоря, защото и сега се вбесявам, като си го спомня. Аз не позволих (вдигнаха ми разбира се невъобразим скандал!), намерих връзки в София, заведох го там, лекарят се оказа Човек. С голямо Ч. Това беше третият случай от многото ми срещи с хора от гилдията. Операцията се размина, синът ми си тренира, здрав е, слава Богу. Но тия изроди бяха готови да го осакатят, само и само да вземат някакви мижави пари по пътека. Доста години бях на бюджетна заплата. Можех да си докарвам поне два пъти по толкова от рушвети. Никога не съм си го позволявал. Работих две, че и три неща едновременно. Скъсвах си задника от работа, но никога не съм взел и една стотинка. Така че когато лекар започне да ми чете морал и да ме обвинява, че виждаш ли съм някакъв комунистическа отрепка, ми идва в повече.

  [quote#52:"Dr_Doolittle"]Абсолютен мазохизъм е дори само да стоиш прав 6-10 часа ,камо ли да понасяш отговорности при това смешно заплащане тук. [/quote]

  Също така е абсолютен мазохизъм учителят да търпи някакви келеши да се гаврят с него за 500 лв. заплата, не ли? Или доцент да гледа няколко десетки празни погледа насреща си и да се чувства безсилен да обясни каквото и да било на хора, които въобще не знаят какво правят в университета. За 700 лв. Но в никой форум не съм чел учители и преподаватели да надават такъв вой като лекарите. Разберете, че не сте специални и престанете да мислите, че някой ще ви направи заплатите 30 000 лв. Трябва да се преборите за по-нормално заплащане. Както и че пациентите са ви врагове. Защото аз така се чувствам в повечето случаи, когато отида на лекар. Е

 58. 58 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#57] от "Форд Префект":

  +++

 59. 59 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#55] от "wanderer
  това са тези компании ,които в момента са готови да оперират на българския пазар ,общото между тях е ,че се управляват от представители на БСП и ДПС ,други засега няма

 60. 60 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#57] от "Форд Префект":

  на учителя и инженера не се налага да спасява никого в момента и да сложи например живото спасяваща ампула за 50 лв сега ,а не след 30 минути или час ,този разход се покрива точно от никого ,но лекаря трябва да има поне 2000 лв в чантата си в колата си и в кабинета си винаги и денонощно и това нещо се презарежда поне 2 пъти месечно ,това е само по 1 перо ,за останалите после

 61. 61 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Голяма част от парите за здраве се връщат към партийната каса на БСП чрез назначените от тях главни лекари на държавните болници.

  Партийни фирми са избрани да обслужват логистиката на всяка държавна болница.Снабдяването с лекарства е само на партиен принцип-там нещата са страшни-ампулата струва 2 лв.,болницата я купува за 15 лв.и т.н.

  Съкращават санитарки,наемат партийна почистваща фирма за 50000 лв.месечно.

  Частните болници са извън тази схема-не могат да искат партийния рекет о тях и за това е цялата неистова реторика на двете червени управнички против частното здравеопазване.

  Райчинов е напълно наясно със схемата за партийно източване на държавните болници и щом не отваря дума за нея,значи е вътре.Не случайно се целува с министърката.

  Целият плач е прелюдия към едно-великият икономист Орешарски да изтегли поредния заем,за да покрие дефицитите.

  Важно е накрая да отчетем ръст от 1,7865432 %....

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 62. 62 Профил на doctor_v_ispania
  doctor_v_ispania
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#54] от "wanderer":
  Не забравяй , че границите са отворени и колегите няма да чакат заплатите на пациентите да станат 60 000 долара годишно. Въздържах се да напиша "материала" , защото все още има доста свестни хора в Родината.

  Let The Groove In Your Shoes Release You From The Blues
 63. 63 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 481 Неутрално

  [quote#62:"doctor_v_ispania"]Не забравяй , че границите са отворени и колегите няма да чакат заплатите на пациентите да станат 60 000 долара годишно. Въздържах се да напиша "материала" , защото все още има доста свестни хора в Родината. [/quote]

  Едно си баба знае, едно си бае. Разберете, че омръзвате на хората с тези рефрени. Заплатите ни трябва да са като във САЩ, ще се изнесем на Запад и вие ще изпукате тук от болести, срещу лекарите се води злостна кампания, и т.н.

  По-горе съм написал защо заплатите ви не могат да са като тези в САЩ и Западна Европа. Но ще задам пак същия въпрос. Какъв процент може да се удържи за здравна осигуровка от една заплата от 500 лв.? 100, 200, 300, цялата? Откъде да дойдат тези пари. А кражбите и корупцията сред вас? Или ще ми кажеш, че няма такива. Разберете, че няма как заплатата на един лекар да 10 000 лв., а тази на един учител 500. Аз нямам нищо против да вземате колкото колегите си в Германия например. Но за да стане това, трябва България да стане поне толкова богата, колкото е Германия. И де се управлява от хора като тези в Германия.

  Лекари заминават за чужбина и ще продължават да заминават. Но това не важи само за лекарите. Да си се замислял, че само след двадесетина години не само няма да има кой да лекува хората, но няма да има и кой да учи децата? Не ми се вярва. Вие си мислите, че сте някаква привилегирована част от обществото и проблемите на останалите не ви интересуват. А те са част от вашите. Неразделни са. И вашите няма да се решат, преди да се решат тези на другите. Освен това какво правите вие, за да се решат тези проблеми?

  Относно кампанията срещу вас, виж какво съм писал по-горе. И мога да разкажа още такива случаи. Не по-малко фрапиращи. Пак от собствен опит. Нито са измислени, нито някой ми ги е разказвал. За негативното отношение на обществото сте си виновни вие. Не всички, има свестни хора между вас, но ако не бяхте станали толкова меркантилни, нямаше да се пише толкова и по този начин в медиите за вас. Няма на кого да се сърдите. Според теб какви чувства да изпитвам към хора, които са готови да оперират безпричинно дете на 12 години и евентуално да го осакатят, за да вземат пари по пътека за мизерното си и тънещо в разруха отделение? Абсолютно нищо не може да оправдае такова поведение!

 64. 64 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#57] от "Форд Префект":

  ++++++++++++++++++++++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK