Шефът на "Спешна помощ" е предложен за уволнение

Георги Гелев

© Николай Дойчинов

Георги ГелевШефът на "Спешна помощ" в София Георги Гелев, както и заместникът му Ангел Ангелов са предложени днес за уволнение. Документът вече е изпратен за одобрение при здравния министър. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.


Проверки в спешната помощ след случая на починалата млада жена в понеделник в София, както и цялостен одит в работата на службата са показали лоша организация, лош контрол, голям проблем с недостига на кадри и продължаваща с години недобра координация между спешния номер 112 и центровете, обясни Пенков.


Макар че Гелев няма пряка вина в конкретния случай, тъй като той е в отпуск, организацията е негово дело, както и на заместника му, поясни заместник-министърът. Административно наказание ще понесе и докторът, отзовал се на сигнала С. Чакърова, която носи отговорност за това, че е отишла без необходимото оборудване. Какво ще е наказанието й обаче предстои да се изясни. 
На журналистически въпрос дали е вярно, че Гелев умишлено не запълва незаетите щатни бройки в центъра, които са повече от половината от всички, за да усвоява парите от бюджета, заместник-министърът коментира, че се прави вътрешна проверка точно по този въпрос.


От 189 щатни места за лекари в спешната помощ в София са заети само 90. Новият директор ще трябва да се справи с това, заяви зам.-министърът. 


Тази година правителството ще похарчи 22 млн. лв. за нови линейки и подобряване на условията в спешните центрове в цялата страна, обяви още Пенков. Планът е за следващите три години да се инвестират още 140 млн. лв., а за следващите шест години заплатите за спешните медици да се вдигат по минимум 10 на сто годишно, както стана и през 2014 г. 


Пенков се похвали, че вече са постигнати нивата на уговорените възнаграждения по колективния трудов договор в страната. Въпреки това продължават да са ниски. Средната заплата в професията за София например е 816 лв. при средна за столицата над 1200 лева.


Допълнително се обмисля начин на спешни сигнали да се отзовават и лекарите на разпложение в извънработно време в поликлиниките. Предстоят такива преговори между различните страни, като шефът на здравната каса Румяна Тодорова вече е изразила готовност разходите да се покриват като за досегашните дежурства.  


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 402 Любопитно

  а таня фаса кога?
  а орешарски кога?
  #ОСТАВКА

  zenrus.ru
 2. 2 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1416 Весело

  "Средната заплата за София, например, е 816 лв. при средна за столицата 1300 лева."

  тъй де

 3. 3 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Тоя герой Гелев го гонят от десет години и все е несменяем другар

 4. 4 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 402 Любопитно

  То че този образ отдавна си е за гонене, но просто тръпна да видя опешката от мераклии-доктори с молби за назначаване в ЦСМП София!

 5. 5 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Ами аз се чудя какво здравеопазване искаме да имаме,като спешната ни помощ не работи добре.Ако ще се прави някаква реформа трябва да се започне оттам,все пак говорим за спасяване на човешки животи.Да не споменаваме и колко лоша е комуникацията на спешната помощ с 112.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  Макар че Гелев не носи отговорност за конкретния случай, тъй като той е в отпуск, организацията е негово дело, както и на заместника му, поясни заместник-министърът.Бърза помощ -София разполага с 10-12 екипа,по българските стандарти трябват 35 екипа,а по стандартите на ЕС70 за това население.Каква организация ще направи който и да е шеф на Брза помощ с между 3 и 6 пъти по малко персонал.

 7. 7 Профил на u.f.o.
  u.f.o.
  Рейтинг: 431 Неутрално

  И какво от това? Ще назначат нов? И той ще оправи опешната помощ? С какви средства?
  Политиците се сещат за здравеопазването, когато стане някаква беля (или преди избори).
  Реформата не е да режеш глави, а да реформираш

  If you listen to fools, the mob rules
 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Преди време споделих, сега ще напиша отново, лекар от Костенец, пътува до Пловдив и работи в бърза помощ Пловдив, защото нямал достатъчно връзки да се УРЕДИ на работа в бърза помощ София.

 9. 9 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  Драмата в спешна помощ се точи от десетилетия.
  Последна дупка на кавала, до скоро със заплати от 350 лв за лекар (!), и после защо няма кадри, защо шофьорите изпълняват роля на сестри, защо, защо...
  Затова!
  Гелев отдавна трябваше да се изрита, но следващия го чака тежка работа ако се искат въобще някакви положителни резултати.
  Защото квалифицираните в България се подритват с заплати наполовина на сервитьорка без никаква квалификация освен да си върти ... онова.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 10. 10 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 507 Неутрално

  докато лекарите в Спешна помощ не започнат да получават поне по 1500 лева основна заплата, и докато на смяна има по пет пъти по-малко от нужните екипи (само за София) - така ще е.

  proudly built in Bulgaria
 11. 11 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  ...От 189 щатни места за лекари в спешната помощ в София са заети само 90....
  -----
  А за колко са заложени заплати?
  В смисъл - половината откраднати ли са,защото явно не са дадени на работещите?

 12. 12 Профил на oboroti
  oboroti
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Читавият човек няма да се съгласи да стане шеф на спешна помощ ако не постави условия които да спомогнат да си върши работата добре. Не е ли ужасно да вземаш заплата за една работа, а да си наясно, че няма как да я свършиш с 10 линейки вместо 50?!
  Призовавам всички достойни хора да отказват да станат шеф на Спешна помощ, докато не се съгласи Министерство на здравеопазване да осигури нужния брой и то ОБОРУДВАНИ линейки!

 13. 13 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 468 Любопитно

  До коментар [#8] от "442":
  Така трябва да бъде, като някой иска да се УРЕДИ с връзки!

  Къде са тези лекари, които искат да работят в Спешната помощ, пък не им дават? Всички ще се застъпим за тях пред новия шеф, даже пред министъра ако трябва!

 14. 14 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 599 Неутрално

  СРАМ!!!!! Лекар в Бърза помощ София взема 800 лв. заплата!!!! СРАМ! Как да има лекари за тази натоварена и опасна професия при това трудово възнаграждение??!!! Никакви 10 %, а автоматично 100 % и след това допълнителни възнаграждения за спазени графици и спасени животи.
  Сутринта гледах по телевизията репортаж и обясниха, че в 1.5 - 2 млн. София се поддържат само 11 екипа, защото нямат лекари!!!! и имало над 90 свободни работни места! Според европейските стандарти трябвало да има поне 58 екипа, а според българските поне 40!!!!

  ОСТАВКА!!! И спешни мерки в Бързата помощ!!!

 15. 15 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 262 Неутрално

  А Танчето няма ли да си ходи? Само защото е гинеколог на Станишева не я прави подходяща за министър на здравеоопазването.

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  Ще мрем по улиците ,докато се подценява лекарския труд.Чиновниците в министерствата си чешат по .......за повече пари.

 17. 17 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Оставката/уволнението на шефовете е нещо нормално.Ама след всичко,което се изля и изплю в ефир и като коментари тези дни искрено се чудя защо малкото останали колеги-ентусиасти в спешна помош София не се разболеят дружно за около месец...

 18. 18 Профил на iceto_
  iceto_
  Рейтинг: 357 Неутрално

  "Административна отговорност ще понесе и докторът, отзовал се на сигнала С. Чакърова, която носи отговорност за това, че е отишла без необходимото оборудване. Какво ще е наказанието й обаче предстои да се изясни."

  ако преди смяна екипа получава необходимото оборудване и трябва да го натовари в линейката и забрави нещо - разбирам да има наказание по тази точка, но ако имаш една празна необорудвана линейка?

 19. 19 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Браво, от утре да очакваме линейките да се увеличат поне двойно?? Или просто системата остана с двама специалиста по-малко?

 20. 20 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  При тези заплати и бройка линейки в Бърза помощ в София и Обама да уволнят, все тая.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 21. 21 Профил на Wonder Woman 2.0
  Wonder Woman 2.0
  Рейтинг: 402 Гневно

  ОСТАВКА на цялото това скапано правителство! До къде се доведохме - буквално си на умирачка, ако не дай си Боже нещо ти се случи! Сутринта гледах опечаленото семейство - 38 минути не е идвала линейка защото не е имало екип?! Как е възможно! В столицата на България? Ами какво остава тогава за провнцията?? Линейки там въобще дали ще има след време?! Време е вече сериозно да изискваме тотална реформа в здравеопазването!! Случаят на тази жена е покъртителен, но не е единствен!

  "Днес всичко е наред. Това е нашата илюзия"
 22. 22 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Защо трябва винаги да се стига до тук - да умре някой, че да се размърдат всички? За нуждите на 2 милионен град са необходими 60 екипа и напълно оборудвани линейки по всяко време на денонощието! Сега те са 4-5 пъти по-малко. Че кой луд ще отиде да си сложи главата в устата на лъва, да бачка за 800 лв заплата при мизерни условия. Щатните им борйки не са попълнени, поради ниско заплащане. Линейките не са оборудвани както трябва. Тука не трябва да се излеят само маса пари, но и да се подобри цялостната организация!

 23. 23 Профил на gfn_666
  gfn_666
  Рейтинг: 402 Гневно

  "Административно наказание ще понесе и докторът, отзовал се на сигнала С. Чакърова, която носи отговорност за това, че е отишла без необходимото оборудване. Какво ще е наказанието й обаче предстои да се изясни."

  -----------------------------------
  Простотия до шия. Лекарката, която се е отзовала на сигнала с какво е виновна, че шибаната ни бюрократщина и високо поставените лица й спъват нормално да си върши работата..... Аз работя в болница...... клиниката не е лека.....и въпреки това разполагаме с 3 монитора /единя е счупен/ и два перфузора /отново единия е счупен/.......И в спешни ситуации колкото и да си смуча пръстите качествено медицинско обслужване не мога да направя......
  Абе, тези изроди от министерството, що те не си подадат оставките...... Ей..... малоумни същества.......

 24. 24 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 566 Неутрално

  А в нормалните държави министри подават оставки при такива трагедии ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 25. 25 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  "лош контрол, голям проблем с недостига на кадри и продължаваща с години недобра координация между спешния номер 112 и центровете, обясни Пенков"

  Голям проблем с недостиг на кадри......и кой е виновен за това? Що не иска нокой да работи в тази система?

 26. 26 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Отдавна трябваше да бъде сменен.
  Може пък нещо да потръгне.

 27. 27 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Сега ще назначат друг и ще му кажат "пари няма, действай" ...
  Ама не е смешно.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 28. 28 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 571 Неутрално

  И какво? Ако ще всички да ги уволните, линейки пак няма да има бе, малоумници. Линейки трябват, а не нови началници.
  Как па за 25 години не се намери някой да купи 10 линейки бе маа му стара?!? Как?
  S каси през 2 г. за депутатите има.

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  Този господин е един бушон и с неговото уволнение няма как да се оправят нещата ,защото нито пари има нито има доктори ,които да са достатъчни за качествена "Спешна помощ"!

 30. 30 Профил на achkoal
  achkoal
  Рейтинг: 402 Неутрално

  В цивилизования свят лекарите са най-добре платената професия. Взимат пъти повече от средната заплата. При такава от 1200 лв, по-малко от 3000 лв за лекар със стаж в Спешна помощ, няма как да стане. Едва ли ще глътне толкова много пари. Могат например да се вземат от субсидиите за партиите, всяка година там потъват 50 млн. лева. Тези пари отиват за манипулиране на хората, а могат да отидат за тяхното лечение. Варианти има, желание няма, обаче.

 31. 31 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#12:"oboroti"]Читавият човек няма да се съгласи да стане шеф на спешна помощ ако не постави условия които да спомогнат да си върши работата добре. [/quote]

  Същото се отнася и до 'читавия' човек, който иска да работи като лекар в бърза помощ - ако не е съгласен с ниската заплата, да не работи там; но ако се е хванал на хорото, трябва да си върши добре работата, независимо от големината на заплатата. Омръзнало ми е да слушам медици да се оправдават за убийствената си небрежност с ниските заплати. Ами да не работят там; да си направят бизнес някакъв, а не да използват болестите и нещастието на хората, за да се обогатяват.

 32. 32 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  [quote#6:"chicago514"]Каква организация ще направи който и да е шеф на Брза помощ с между 3 и 6 пъти по малко персонал.[/quote]Не съм запознат с работата на Гелев, но според мен правителството просто си търси с кого да се оправдае. Трябва първо да се види каква е ресурсната обезпеченост на Бърза Помощ. Може да се окаже, че проблемите са много сериозни и изобщо не са в състояние да бъдат решени при такъв бюджет. Тогава, който и да е поеме Бърза Помощ резултатът ще е същият.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 33. 33 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 607 Гневно

  Как да има пари за здравеопазване като тоя същия го хванаха да ремонтира старите жигули и волги за по 7000 лв в сервиза на един депутат на Ботевградско шосе?? Естествено след като показаха по Нова за какво става дума, телевизията която отразява "всички гледни точки" пусна в една от рубриките си колко добре се управлява Спешната помощ.... добре че има гугъл, всеки може да провери. И това още преди 5-6 години!

 34. 34 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 519 Разстроено

  И на най-големия си враг не пожелавам да влиза/зависи от БГ болница

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 35. 35 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 607 Гневно

  До коментар [#32] от "Николай Николов":

  Отговорността на Гелев специално е че винаги бликира идеята екипите да са разхвърлени из софийските болници! И всеки път след като оставят пациент трябва да се връщат на Сточна гара. Само заради това трябва да го съдят!!!

 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  До коментар [#30] от "achkoal":
  ++++++++++++++++++++++
  Напълно съгласен съм с твоето мнение!Не може лекар във Франция/примерно/ да стартира с около 4500 евра на месец/при около 3000 евра средна брутна месечна заплата/,а у нас да се дават символични суми за заплати на лекарите и после да ги виним,че бягат в богата част на Европа!

 37. 37 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Браво! Уволнение и съд за тия тримата по обвинение за непредумишлено убийство по невнимание.

 38. 38 Профил на arte
  arte
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ами не знам... Първо по цял свят, лекари в екипите на Бърза помощ НЯМА. Има парамедици, които не са лекари, съответно не вземат заплати като лекари. Няма и шофьори на щат - единия от парамедиците кара. Дотук поне 1000 лв. икономия на екип, само от заплати. В нашата здравна система масово се държат незаети щатове, за да се полага извънреден труд и да се увеличават по този начин заплатите - това е практика не само в Бърза помощ, ами и по болниците...

  Костов е виновен. И циганите. И колоездачите...
 39. 39 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5630 Неутрално

  да го изгонят , колко народ умряха заради НЕ спешната помощ .

 40. 40 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Е, и като го уволнят какво?
  Ще сложат друга жертва, а броя на линейките в София все ще си е 11, и хората все ще си мрат като мухи.
  Станишко, Местан, Боко и подобните на тях, трябва да бъдат съдени като престъпници, предатели на народа си, подложили го на безмилостен геноцид, а ние се дрънкаме за избори, оставки и прочее простотии.
  Гангрената се реже с нож, а не се маже с йод, дами и господа!
  Ама как да ни уврат кухите кратуни!

  ура и да живей!!!
 41. 41 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Всяко чудо за три дни.В нормалния свят при идване на линейката се плаща солидна сума и ако имаш здравна застраховка се въстановява.Искате безплатна помощ ще получите и безплатна смърт. Жестоко,но справедливо.

 42. 42 Профил на u.f.o.
  u.f.o.
  Рейтинг: 431 Неутрално

  [quote#34:"Вонин"]И на най-големия си враг не пожелавам да влиза/зависи от БГ болница [/quote]

  - Дори и да е с бяла престилка!

  If you listen to fools, the mob rules
 43. 43 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  А Станишев кога?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 44. 44 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 515 Любопитно

  [quote#37:"10036"]

  Браво! Уволнение и съд за тия тримата по обвинение за непредумишлено убийство по невнимание. [/quote]


  Що да не е за предумишлено?

  мурзилка
 45. 45 Профил на Boris Gaganelov
  Boris Gaganelov
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Ето кой бил виновен че министрите не са си спазили обещанието за 58 линейки/мобилни станции!

  Хората, които имат супер ограничен ресурс и отразяан бюджет за сметка на верни на партията боклуци като оня, дето му опростиха 41 милиона неплатени осигуровки в Бобов Дол, защото спретна робите си да гласуват за БСП.

  БОКЛУЦИ!

 46. 46 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 569 Неутрално

  остарях с" новината" за гяволийте на този мошеник, но да се плаче ,че лекарите в "Спешна помош" взимат малко е леко смешно,те са само превозвач,нищо повече, Когато ми се наложи да викна линейка ,за да ме закара до болницата/от далече се виждаше,че съм много зле/ на слизане от колата,едната от двете млади лекарки се възмути ,че им губя времето, трябвало да взема такси !!!!!! а те се возиха при шофьора и весело си приказваха. Толкоз за лекарите от Спешното....

 47. 47 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Не знам защо не се въведе практиката на други страни. Линейките трябва да идват с двама фелдшери а не лекари, които да могат да оказват първа помощ, пренасят болния с носилка или количка, карат линейката и доставят пациента по най-бързия начин до болницата. Има разлика между такива специалисти и екип от някаква слаботелесна лекарка и неразбиращ от медицина шофъор. Лекарите са специалисти по определени болести и да си стоят в болниците да лекуват докараните за тях пациенти. Разбира се че работата на тези фелдшери е много отговорна и трябва да е добре платена.

 48. 48 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 618 Неутрално

  А нали вчера писаха че вичко било наред, лекарят от бърза помощ отишъл 19 минути след подаване на сигнала а фибрилатор не бил нужен.

 49. 49 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Точно така се прави, уволняват се шефовете и пряко отговорните. Обикновено в България нещата се замазват и се наказват по-дребните риби. Например, последното замазване беше случая с баретите. Министъра на вътрешните работи и гл. секретар трябваше да подадат оставки. Южнокорейският премиер подаде оставка след трагедията с потъналия ферибот с ученици, защото не е реагирал достатъчно бързо и адекватно. Така правят в развитите общества. Ние сме се присъединили към развития свят, но въобще не сме готови за него. Ние сме една развиваща се балканска държавица, а политиците ни са комунистически шизофреници с тежки пристъпи от време на време. Подозирам, че тези предложения за уволнение на шефовете на спешната помощ са само един театър. Спешна помощ, каква празна фраза.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 50. 50 Профил на edin13
  edin13
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#47] от "canuck99":

  щото ще ти струва 1000 лв както на запад идването на екип ,екипиран както трябва ,с нова линейка и добре заплатен ,не разбрахте ли ,че няма кой да плаща ,държавата не желае , общината също и няма как някой да работи безплатно както на времето ,просто защото трябвало да е хуманен ,това не значи да ви работи веднага и безплатно ,това време свърши .

 51. 51 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  от мои познати фелдшери започнали работа в спешна помощ София имам информация ,че са много добре заплатени ,заплати над 1200 лв чисто с допълнителна работа срещу пари се носят повече дежурства , не твърдя ,че заплатите са нормални ,трябва да се вдигнат 3 пъти , но в случая държавата неглижира проблема , ръководството на спешна помощ също играе собствена игра ,поне в моя район играта е ,че един и същи фелдшер или лекар си пише роднина ,който фиктивно взема смени ,а заплатата за двамата взема реално работещия в бърза помощ ,давайки дежурства по 48 часа извън всякакъв кодекс на труда ,така в моя район от изискуемия брой 18 човека по щат реално работят най много 12 ,но по ведомост са 18 .Всички опити на други медицински лица ,безработни от години да влязат на работа в спешната помощ ,в същото време навсякъде се раздува как не са платени ,как са ощетени ,как нямали обурудване и са с ниски заплати ,а дефакто всеки един от тях си заминава при средно натоварване 4-5 прегледа на 12 часова смяна с поне 1400 лв чиста заплата и каквото си изкарат отгоре ,сума ,немислима за средно работещ лекар в отделение с много интензивен труд ,сумите обикновено се делят с директора на филиала ,а на пациентите се обяснява ,че няма линейка ,ами как да има като са уморени от 48 часови смени ,а и работят винаги на 3 то место .

 52. 52 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Бушоните ще горят, но ще дойде време да пламне и инсталацията на комунягите тъпи, които необходимостта от парични средства заменят с административни смени с илюзията ,че това ще реши проблемите. Този Пенков е следващия чукундур кандидат за министър на здравеопазването. По показно глупавите мерки ще ги познаете.
  А иначе не виждам в повечето медии някой да говори за липсващи лекари и ниски заплати. Упорито се разсейват. В публичното приказно пространство линейката е одушевен предмет с изрази като 'линейката не дойде', 'линейката няма дефибрилатор', 'линейката не направи нищо'. Лекарите са само част от второстепенното оборудване, някъде там при еднократните консумативи. Така разсъждават и в онази обществена спалня наречена Министерство на здравеопазването. Ако някой наистина е вникнал в проблема и е честен за толкова години щеше да го реши. Значи сега трябва да се питаме тъпи ли са , лицемерни ли са или са си нагли ...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 53. 53 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#46] от "florencia":

  погледнато от страна на лекарите ,същото може да се каже за тебе ,как весело си се обадил на линейката и смяташ ,че балъците трябва безплатно да те качат на гърбовете си и да те пренесат ,в същото време в 90% от случаите или си неосигурен или си пациент ,който не е склонен да дава реално тук и сега дори 1 лев осигуровка ,а смята всички останали медици ,че са му задължени ,безплатно и денонощно ,това другари и другарки премина ,дойде ново време

 54. 54 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 515 Гневно

  Въпроси:
  Защо няма в колцентъра на 112 информация в реално време къде в момента по трасето е линейката?
  Решението е GPS-и в линейките и елементарен софтуер.

  Как се допуска служителите на 112 да консултират гражданите след като те самите нямат точна информация къде е в момента линейката?

  Без реформа в системата Здравната систем - съответно в Бързата помощ, нищо положително няма да се случи.

  Къде са им плановете кога се планира България да постигне Европейските стандарти за брой налични ленейки за реакция в градовете?

  Къде е стратегията за служителите в системата на Бързата помощ и до кога трябва да се случи?

  Какво направиха 3 поредни правителства!?

 55. 55 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 631 Неутрално

  А колко от хората написали "Срамно заплащане" не плащат здравни осигуровки или не в пълния им размер? От къде да дойдат парите за нови, оборудвани линейки и за достойно заплащане на лекарите?
  Може да ви прозвучи абсурдно, но за смъртта на тази жена и на още много хора, които е можело да бъдат спасени, реална вина носят и над 1 000 000 българи, които не плащат този солидарен данък.

 56. 56 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Защо са "предложени", а не уволнени?
  Др. министърка да не е в ступор?

 57. 57 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  [quote#38:"arte"]Първо по цял свят, лекари в екипите на Бърза помощ НЯМА. Има парамедици, които не са лекари, съответно не вземат заплати като лекари. Няма и шофьори на щат - единия от парамедиците кара. Дотук поне 1000 лв. икономия на екип, само от заплати.[/quote]Икономия няма. Те и сега екипите май са по двама души. Просто ще се спре с аномалията на лекар да му плащат по няколкостотин лева заплата на месец за една тежка и натоварена работа, която може да я върши някой по-нискоквалифициран за който въпросните няколкостотин лева ще са по-адекватно възнаграждение.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 58. 58 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  [quote#36:"bat_plamen"]Не може лекар във Франция/примерно/ да стартира с около 4500 евра на месец/при около 3000 евра средна брутна месечна заплата/,а у нас да се дават символични суми за заплати на лекарите [/quote]Че лекарите у нас са зле платени е вярно, но това за 4500-те "евра" начална заплата във Франция не го вярвам. Може би това е заплата след придобиване на специалност (за което се изисква стаж). Първите години след следването никъде не са особено добре платени - заплатите са около средните за страната. По тази логика у нас току-що завършил медик би трябвало да взима поне 600-700 лева. Другото е, че в някои страни се дава надбавка като живееш в скъп град (напр. т.н. London Allowance). И за София би трябвало да има такава защото там 600-700 лева не са пари, докато същата сума в град като, да речем, Шумен си е ОК.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 59. 59 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#58] от "Николай Николов":

  наш колега работил години като общопрактикуваш е сега във Франция и работи веднага същата работа като тук ,разликата е ,че не пише нищо ,единствено фактури на пациентите си ,като цената на труда му е 32 евро на преглед ,работи всеки ден по 5 часа и по 4 човека на час и в почивен ден веднъж или два пъти в месеца по 4 часа , ако желае или не му стигат средствата като млад лекар се записва в специална система и дава разположение на повикване през почивни дни и през нощта ,като тогава цената му е 160 евра ,пише фактурка на пациента и пациента си взема паричките от там дето е застрахован ,вече 4 години е там и казва ,че до тук никой не е идвал да го проверява ,да го изкарва престъпник ,крадлив ,да го карат да се отчита някъде или на някакви чиновници ,само си пише фактурите и края на годината счетоводител ги събирал и му оформял данъците ,при което му оставали едни над 12000 евра месечно след данъци ,честито на тези ,които си мислят ,че някой ще остане тук .

 60. 60 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 575 Неутрално

  и здравният министър също. дано следващият се принуди да направи нещо - ако не че му влиза в задълженията, то поне от страх, че ще му отиде поста.

 61. 61 Профил на u.f.o.
  u.f.o.
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#52] от "Dr_Doolittle":

  ++++++++++

  If you listen to fools, the mob rules
 62. 62 Профил на u.f.o.
  u.f.o.
  Рейтинг: 431 Неутрално


  Всички лекари от Спешна помощ в София са подали колективна оставка и са на протест пред Министерството на здравеопазването

  http://www.focus-news.net/news/2014/05/29/1925429/vsichki-lekari-ot-speshna-pomosht-v-sofiya-sa-podali-kolektivna-ostavka-i-sa-na-protest-pred-ministerstvoto-na-zdraveopazvaneto.html

  If you listen to fools, the mob rules
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK