Изпълнителна агенция по лекарствата спря износа на "Енбрел 50 мг"

Снимката е архивна.

© Георги Кожухаров

Снимката е архивна.Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) спря износа на лекарствения продукт "Енбрел 50 мг" след проверки на постъпили многобройни сигнали от аптеки и пациенти за недостиг на медикамента.


"Енбрел 50 мг" лекува тежък ревматоиден артрит, тежък анкилозиращ спондилит (Болест на Бехтерев) и тежък псориазис. 


Проверките на ИАЛ са установили, че наличните количества "Енбрел 50 мг" в България не са достатъчни за потребителите му, а заявените за продажба количества многократно надхвърлят остатъчните количества след потреблението по НЗОК.

На 10 март тази година влезе в сила "Изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина". От тази дата всички търговци на едро, които искат да извършват износ на лекарствени продукти, включени в Позитивния лекарствен списък, трябва задължително да подават уведомления до ИАЛ. Целта на мярката е именно да се намали рискът от недостиг на медикаменти от Позитивния списък на българския пазар.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK