Сани Жекова и Тереза Маринова повеждат инициативата "Живей активно!" в София

Снимката е архивна

© Анелия Николова

Снимката е архивнаЗа девета поредна година днес в столицата се провежда инициативата "Живей активно!". В 10 ч. от три точки в центъра на града ще стартират едновременно велопоход, бягане с препятствия и пешеходен поход, които ще се предвождат съответно от сноубордистката Александра Жекова, лекоатлетката Тереза Маринова и гимнастикът Йордан Йовчев. Участие в разходката ще вземе и кметът на София Йорданка Фандъкова, под чийто патронаж се организира инициативата като част от кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г. 


"Тези, които се движат активно, са по-здрави, спят по-добре, по-спокойни са, по-уверени, по-щастливи, по-енергични, дисциплинирани, по-продуктивни и генерално по-успешни. Вярвам, че активният начин на живот и балансираното хранене са много важни и приятни като емоция", споделя Сани Жекова и призовава жителите на столицата да се включат в инициативата. Тя ще даде личен пример като поведе велопохода от театър "София" до НДК, като част от трасето ще бъде затворено за движение.  


Пешеходният поход ще тръгне от НДК, а бягането с препятствия започва от пресечката на бул. "Витоша" и "Солунска" в посока НДК. 
Освен в центъра, на девет места в Южния парк ще има различни занимания, спортни състезания, викторини и игри с готвене. По предложения на организатори-доброволци в програмата са включени и спортове като лакрос, Ultimate Frisbee и CrossFit. На някои от пунктовете желаещите ще могат да се консултират със специалисти за балансирано хранене и поддържане на добро здраве, както и да видят кулинарни демонстрации. 


На локацията "Здрави деца в България" в Южния парк Тереза Маринова ще води състезания по детска атлетика, а волейболистите Евгени Иванов-Пушката и Владимир Николов ще влязат в ролята на съдии и учители във волейболните състезания. Вечерта в парка ще има и концерт с участието на популярни водещи и финалисти в музикалните телевизионни игри. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK