"Пеперудените деца" вече могат да получават консумативи, но след бюрократични изпитания

Превръзките на тригодишната Яна, която страда от булозна епидермолиза, струват близо 2000 лева на месец. Семейството й е едно от 100-те в България, които се нуждаят от финансовата подкрепа на здравната каса, за да набавят специалните консумативи за третиране на генетичното заболяване.

© Боян Христов, Български хелзински комитет

Превръзките на тригодишната Яна, която страда от булозна епидермолиза, струват близо 2000 лева на месец. Семейството й е едно от 100-те в България, които се нуждаят от финансовата подкрепа на здравната каса, за да набавят специалните консумативи за третиране на генетичното заболяване.След повече от едногодишно отлагане, от 1 юли хората с булозна епидермолиза, известни като "пеперудените деца", вече най-после могат да получат обещаните им от Националната здравна каса медицински изделия за домашно лечение. Първо обаче трябва да преминат задължителните стъпки на одобрение, разписани в инструкциите на здравния фонд, които включват поне две пътувания до Плевен (за всички, които не живеят там), нови изследвания и чакане по опашки на всеки три или шест месеца. 


Изискванията, по които хора с диагнозите Епидермолизис булоза симплекс, Епидермолизис булоза леталис и Епидермолизис булоза дистрофика могат да получат специални незалепващи превръзки, бяха публикувани днес на страницата на НЗОК. Ето инструкциите по точки: 


1. Здравно осигуряване 
За да получат консумативите си, болните трябва да са здравноосигурени или да спадат към групите, които се осигуряват от държавата - например децата и пенсионерите (включително и по болест). Проверка за здравноосигурителния статус може да се направи онлайн на страницата на НАП, както и в офисите на агенцията по приходите. 
2. Рецептурна книжка на хронично болния
Задължително се купува рецептурна книжка - обикновено се продават в аптеките, които работят с НЗОК. Тя се попълва от личния лекар и се заверява в Районната здравноосигурителна каса. 


3. Започване на лечение
Конкретните критерии по които ще се одобряват кандидатите за лечение в тази категория трябва да бъдат публикувани до 30 юни в секцията за редки болести на сайта на НЗОК. Иначе бюрократичната процедура прилична на тази за всички останали хронични заболявания. 


Следващата спирка е специализираната комисия, която да изготви необходимите документи. Тя се намира в УМБАЛ "Георги Странски", гр. Плевен. Там ще се проведат необходимите изследвания, след което комисията ще ги обсъди и в зависимост от тежестта на заболяването ще издаде протокол за започване на лечение с превръзки, заплащани от касата, за срок до три месеца. 


Документите заедно с лично попълнена декларация за информирано съгласие трябва да се занесат в РЗОК, а чиновниците оттам ги препращат към НЗОК. Когато и тази обработка е готова, от регионалното звено звънят на пациента, да дойде отново, за да си вземе документите. 


4. Продължаване на лечението
След като веднъж е започнато лечението на всеки шест месеца то трябва да се продължава, като отново и отново се повтарят част от стъпките. Пациентът се явява пред специализираната комисия с етапна епикриза или епикриза от болнично лечение и с лабораторни изследвания (в случая - микробиологично изследване на раневи секрет). 


Експертната комисия отново изготвя протокол за предписване на лекарства, заплащани от касата със срок от шест месеца. Този протокол, заедно с експертното становище на комисията и лична карта, се заверява на място в регионалната каса. Ако пък не може да се отиде лично (както например в случая на лицето на пеперудените деца Яна), това може да направи и съпруг или родител с нотариално заверено пълномощно.  


5. Предписване на консумативите
С протокола и рецептурната книжка се отива при личния лекар или специалист, който да издаде едномесечна или тримесечна рецепта за консумативите. Необходими са две копия на одобрения протокол – един за лекаря и един за аптеката, където ще се получат превръзките. 


Следете срока на протокола, съветват от НЗОК. Един месец преди изтичането му или след като се изпълни и последната рецепта по него, трябва да започне подготовката за новия кръговрат.  


6. Получаване 
В аптеката трябва да се представят заверената рецептурна книжка, лична карта, оригинален протокол и копие на протокола от експертната комисия, което остава там, също и рецептата от личния лекар. Аптеките, които ще изпълняват протоколи по режим С1, т.е. в които ще са достъпни специфичните превръзки за хората с пеперудена кожа, ще могат да се намерят в търсачката по райони на НЗОК


Рецептата трябва да бъде изпълнена в срок до 15 дни от издаването й, но ако пациентът пропусне този срок, трябва да се върне при личния лекар за нова рецепта.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Kras Zareg
  Kras Zareg
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Нямам думи! Хората имат толкова много проблеми, а НЗОК ще им натресе и това!
  Но какво ли се учудвам! Имаше един случай за човек с един крак и някакво друго заболяване и НЗОК го караше на всеки 6/12 месеца да се явява на комисия да доказва, че не му е пораснал крайника.

 2. 2 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 515 Гневно

  Аз бих се очудила, ако импотнтната ни здравна каса, напише лесна процедура за каквото и да е. На народа трябва да му е зор, когато ще иска нещо от държавата!

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 3. 3 Профил на Izida
  Izida
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Очаквах процедурата да е тежка, но еднократна! Все пак щом се казае за 2000 лв на месец, трябва да сме сигурни, че наистина се касае за належаща нужда да ги получават.

  Но защо периодично да се повтаря?!

  Единственото според мен логично обяснение (при положение, че болестта е нелечима), е да се преразглеждат и хващат случаи на измама. Т.е. ако си излъгал веднъж, след 6 месеца да имат шанс да те хванат и да ти спрат парите.

 4. 4 Профил на Olga
  Olga
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Офф бюрокрация, но...не искам да съм на мястото на родителите на дечицата. Голяма битка с държавата за всяко нещо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK