Няма да има криза с лекарствата наесен, успокои зам.-министърът на здравеопазването

Финансовият министър Петър Чобанов, здравният Таня Андреева и зам.-министър Бойко Пенков опитаха да защитят вчера в комисия проекта за актуализация на държавния и здравния бюджет.

© Анелия Николова

Финансовият министър Петър Чобанов, здравният Таня Андреева и зам.-министър Бойко Пенков опитаха да защитят вчера в комисия проекта за актуализация на държавния и здравния бюджет.Няма опасност хронично болните 1.5 млн. българи да останат без лекарства в средата на септември. Дори бюджетът на здравната каса да не се актуализира в пълния искан размер, тя разполага с оперативен резерв, който ще може да използва за разплащане с аптеките. Това обяви заместник-министърът по здравеопазването Бойко Пенков днес след редовното заседание на здравната комисия в парламента.


Предупреждение, че с недостатъчната актуализация държавата подписва смъртните присъди на 1.5 млн. хронично болни българи, отправиха по-рано днес представители на най-големите пациентски организации. 


По думите на Пенков оперативният резерв е предвиден по принцип за допълнителни средства за болниците. При положение, че държавата планира да отпусне 200 млн. лв. по това направление обаче, явно, че тези средства ще могат да се използват другаде - например за разходите за домашно лечение. Така че пари за лекарства наесен ще има, успокои Пенков. 


Днес сутринта на извънредно съвместно заседание на парламентарните комисии по здравеопазване и по финанси беше одобрена актуализация на бюджета на касата с 225 млн. лв, при 328 млн. лв, които са й необходими до края на годината според собствените й разчети. На редовното заседание на здравната комисия този следобед здравният министър трябваше да участва в блиц контрол по актуалните проблеми на здравеопазването, но не се появи. Според неофициална информация Таня Андреева е възпрепятствана, защото е получила хипертонична криза.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK