Столичната Окръжна болница осъди здравната каса за забавени плащания

Столичната Окръжна болница осъди здравната каса за забавени плащания

© Цветелина Белутова, КапиталУниверситетската болница "Св. Анна" или по-известна като Окръжна болница осъди Националната здравноосигурителна каса за 187 хиляди лева забавени плащания. Решението е взето от Софийския градски съд и след това потвърдено от Апелативния съд в София, но остава още една инстанция, пише в. "Сега".


Сумата, която касата трябва да плати, е по лихви за забавени плащания с повече от шест месеца по договора със здравното заведение. 


В Апелативния съд от НЗОК оспорвали с мотива, че имат ограничен бюджет и недостиг на средства. И двете инстанции обаче отхвърлят аргументите, като се позовават на Закона за задълженията и договорите и на Националния рамков договор, според които лихвите са дължими независимо от дефицита на средства. Освен лихвите, касата ще трябва да плати и 11 500 лв. за разноски по делото.
До края на годината дефицитът в касата се очертава на няколко стотици милиони левове, което вече води до големи забавяния в разплащатанията към лечебните заведения.


Заради конфликта около отлаганата актуализация на бюджета на фонда, Българският лекарски съюз призова всички болници да заведат дела за сумите, които не са получили навреме и обяви, че лекарите в скоро време ще решат дали ще организират активни стачки заради хаоса в здравната система. Пред "Сега" председателят на БЛС Цветан Райчинов заявява, че очаква заведените дела срещу здравния фонд да бъдат масови, тъй като това ще е единственият начин на болниците да получат дължимото им.


Актуализацията на бюджета трябваше да влезе за обсъждане в пленарна зала още миналата седмица, но след спорове между депутатите в парламентарна комисия процедурата се забави. Междувременно премиерът Пламен Орешарски коментира в профила си във "Фейсбук", че "фискалното изпълнение за първото полугодие не предполага актуализация на бюджета. Рискове до края на годината има, но те са управляеми". 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK