Американска компания ще произвежда шоколад с гъби вместо със захар

Американска компания ще произвежда шоколад с гъби вместо със захар

© Юлия Лазарова



Около половината състав на млечните шоколади е обикновена захар. Причината е тръпчивият и дори горчив вкус на какаото, който трябва да се тушира с много сладко. Американска компания обаче предлага алтернатива - вместо горчивината да се превъзмогва с големи количества захар, да се неутрализира чрез ферментация с помощта на специално култивирани гъби, пише "Ройтерс".  


Компанията MycoTechnology започва експериментите с новата технология преди една година - първо с кафени зърна и зелен чай. Методът на ферментация не е свързана с химия, прилага се директно върху суровината и доказано редуцира горчивината без да уврежда качеството на крайния продукт.


Използват се гъби, които абсорбират съставките, причиняващи остър вкус и заедно с това оставят полезни вещества от себе си. Процесът отнема между една и три седмици. Накрая нуждата от захар за един стандартен шоколад се намалява с повече от 50% - от 31 на 15 грама. 




От следващата седмица фирмата разширява дейността си като освен кафе и зелен чай започва да произвежда и специалния шоколад, обработен с гъби. Засега нишата им ще е тясна, но пък има потенциала бързо да се разрастне, заради големия брой хора с наднормено тегло и диабет в Щатите. Водят се преговори с големи производители, но от ръководството на базираната в Денвър компания все още отказват да ги назоват.


От шоколадовата индустрия не бързат да се радват на иновацията. Намаляването на захарта в шоколада представлява и потенциална заплаха за бизнеса и за качеството на продукта. По-малкото количество захар за големите производители означава необходимост да се увеличи някоя от другите съставки - какаовия или млечния концентрат. Така обаче ще се увеличи драстично съдържанието на мазнини. Освен това и двете съставки са по-скъпи от захарта, така че и цената ще скочи, предупреждават експерти. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK