Болница "Лозенец" ще ползва хеликоптер за спешни случаи

Болница "Лозенец" ще ползва хеликоптер за спешни случаи

© Ангелина ГеноваПациенти в спешно състояние от страната ще може да се транспортират до столичната болница "Лозенец" с хеликоптер, съобщи пред журналисти директорът на лечебното заведение проф. Любомир Спасов.


Хеликоптерът е напълно оборудван за оказване на спешна помощ, а услугата е резултат на пилотен проект на Министерството на здравеопазването.


Подписан е договор с авиопревозвача "Хели ер", според който хеликоптерът ще се използва за 8 летателни часа, каза директорът на компанията Георги Спасов. Компанията дарява на министерството други 15 летателни часа. Цената на един полет е 4 000 лв. 
Договорът е подписан до края на годината и е на стойност 20 хиляди лева, съобщи министърът на здравеопазването в оставка Таня Андреева, която присъства на демонстрацията по транспортиране на пациент. По думите й досега също са се ползвали услугите на хеликоптери за спешни случаи, като за целта са наемани от военните. Това обаче излиза много по-скъпо отколкото настоящия проект - между 500 хил. и 1 млн. на година. 


Тя обясни, че след преценка на състоянието на пациента лекарите ще подават сигнал на определен телефонен номер за нуждата от хеликоптер. Така ще се покрие т.нар. златен час - първият час след инцидента, който при много случаи на изграяния и катастрофи е най-критичен, каза Андреева. 


Транспортирането засега ще се извършва само през деня, тъй като летателната машина все още не е оборудвана с необходимата техника за през нощта. Може да се използва и за планински спасителни акции и е на разположение за цялата страна. 


Проектът е част от концепцията за развитието на спешната помощ, допълни Андреева. Тя изрази надежда, че следващата година ще се направи анализ на предоставяната услуга и след това ще се обяви обществена поръчка за следващ период. Амбицията е, ако услугата се окаже надеждна и ефективна, да се осигурят хеликоптери за повече големи градове в страната.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK