Ген. Тонев: От един момент нататък изпитвах само съжаление към здравния министър

ген. Стоян Тонев

© Анелия Николова

ген. Стоян ТоневТаня Андреева в един момент се стъписа, много се обърка. Това и създаде напрежение и чувство за вина. От един момент нататък аз изпитвах към нея само съжаление." Така зам.-кметът на София и бивш директор на ВМА ген. Стоян Тонев обобщи в предаването 120 минути по Би Ти Ви впечатленията си за здравния министър в оставка Таня Андреева за 14-месечното й пребиваване на поста.


По думите на генерала здравната реформа трябваше да има реален приоритет в програмата на правителството, защото успешните реформи в системата се правят в първите месеци от мандата, по примера на много други държави. Това обаче у нас не се случи и въпреки първоначалните опити проблемите сега са сериозни.


Според Тонев е напълно възможно системата да се стабилизира само за няколко месеца, стига да се действа.За най-подходящ служебен министър зам.-кметът с ресор здравеопазване посочи полк. проф. Николай Петров, който беше служебен министър и преди предсрочните избори миналата година.
Най-важно е да се обърне внимание на проблемите в спешната помощ, на ограничения достъп до лечение в отдалечените райони и на координацията между институциите. Колкото и да струва стабилизирането на системата, това ще е оправдано, особено на фона на огромните средства, които правителството дава или обмисля по други направления. Той даде за пример румънската бърза помощ, която беше реформирана изцяло за около 90 милиона лева.


"Парите, с които държавата щеше да спасява една пропаднала банка са малко повече, отколкото за здравеопазването на държавата за една година", посочи той. Според него това е показателно за липсата на воля за реформа. "Както се разкриват имотите и доходите на политиците, нека е публично и къде се лекуват, за да се види какво е отношението им към здравето", заяви генералът.


На въпроса колко пъти е отказвал министерския пост и би ли го поел в следващото правителство, ген. Тонев отговаря, "Разбира се, че бих приел, но ако здравната реформа е приоритет от самото начало. Навсякъде здравната реформа се прави в първите шест месеца".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK