Млади лекари призоваха политиците да "освежат" здравната система

Акцията на "Млади лекари за ново здравеопазване" включваше голям брой куфари, приготвени за емиграцията на голяма част от токущо завършилите медицински специалисти в България.

© Велко Ангелов, Капитал

Акцията на "Млади лекари за ново здравеопазване" включваше голям брой куфари, приготвени за емиграцията на голяма част от токущо завършилите медицински специалисти в България.До неотдавна младите медици, които заминаваха за чужбина след като завършат, и тези, които оставаха да работят в българските болници, бяха по приблизително равен брой. Тревожни резултати от нова анкета сред лекарите под 40 години у нас обаче показват, че вече около 80% от тях планират да търсят реализация навън, а още повече - 96% - имат готовоност да тръгнат, дори да не е веднага.


Средната възраст на лекарите в Българи е 53 години, а смъртността сред хората в тази професия е по-висока, заради напрежението, с което е свързана. Така до 2020 г. България може да остане изцяло без ново поколение специалисти, което да заеме мястото на старото и съответно достъпът до здравеопазване на българите да изпадне в криза.  


Това предупредиха днес от гражданска инициатива Млади лекари за ново здравеопазване, подкрепени от Асоциация на студентите медици в България, Фондация "Остани", Асоциация за развитие на медицинската общност, Български лекари за европейски стандарт на специализация.
Млади медици показаха неудовлетворението си от здравната система и поискаха промяна като протестираха с куфари в ръка в знак на намерението си да заминат и с плодови фрешове, за да призоват политиците да "освежат" системата, за да могат младите да останат в нея. Те се събраха днес преди обяд в Докторската градина в столицата. Като част от акцията си те изпратиха и отворено писмо до президента, здравното министерство и омбудсмана с призивите за промяна в здравеопазването.  


Сред въпросите на младите лекари бяха "#КОЙ печели от ситуацията в момента?" и "#КОЙ определя приоритетите на здравната политика в последните 25 години?". Отговори на тях няма, но "губещите са ясни, всички ние – пациенти и лекари", категорични са младите специалисти. 


Исканията на гражданската инициатива са по-високо заплащане с начална ставка от 4 минимални заплати за младите лекари, по-добри условия на работа, улеснени условия за специализация, включително безплатен достъп и децентрализация и разкриване на повече свободни места по региони. Необходими са също и обективни критерии за кариерно израстване, да се премахне финансовата диспропорция между медицинските специалности, да се ускори изграждането на електронното здравеопазване, да се осигурят ефективни нови технологии и медийна политика за адекватно отразяване на постигнатите резултати.


"Най-елементарната стъпка, за да се задържат лекарите в България е увеличение на заплатите. Каква е мотивацията на един лекар да остане в България, след като в чужбина заплащането е 10 пъти по-високо, има по-добри условия, нормална среда, при която човек може да гледа семейството си и да се развива", каза д-р Деян Попов от Асоциация за развитие на медицинската общност, цитиран от Агенция "Фокус". По думите му над 200 души от випуска му вече са се преместили да живеят и работят в Германия, Ирландия и Великобритания. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Младите лекари искат още повече социализъм. Никога няма да се оправим.

 2. 2 Профил на psgan
  psgan
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не освежаване , а тотална реформа... иначе ще останем без лекари.

 3. 3 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Когато професията ти не е уважавана, когато те наричат убиец и рекетьо, когато имаш алтернатива за добри доходи -заминаваш!
  Лошото е, че не са само лекарите. Все по трудно се намират добри специалисти със технически познания. Знаете ли от кога търся кадърен автомонтьор като предлагам доста добра заплата. само, че няма. няколко момчета вече заминават навън понеже заплащането е в пъти. И моите чисти 1400 лева са малко.

 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  ...нормална среда, при която човек може да гледа семейството си...
  ---------

  Всички искаме това.
  При средна заплата в БГ около 800 лв,нека лекарите получават двойно,дори тройно от нея.Който иска повече,да си направи частна практика,но БЕЗ договорчета със здравната каса!

 5. 5 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "lordcris":

  Така е. Защото при социализва най-лесно виреят. Масово се вземат рушвети от лекарите, на които все заплатите им били ниски. Отделно от това точат Здравната каса както могат.

  За съжаление лекарското съсловие и в други държави е с нисък морал. От друга тема копирам това:
  http://www.blitz.bg/news/article/285486

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  Освежаването на една система става само тогава, когато живителните сокове на безграничната пазарна конкуренция започнат да я оросяват.

  Със социализъм няма да стане. Отваряне на пазара и кой колкото заработи - толкова! 10% е ДОД, другото си е за него!

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 7. 7 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#1:"lordcris"]Младите лекари искат още повече социализъм. [/quote]
  Какво друго да искат, след като от най-малки само това им се набива в главите?

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Надявам се, че младите лекари си дават ясно сметка, че това състояние на здравеопазването е докарано от лекари, не от миньори или пощаджии. В гьола на здравеопазването цамбуркат само лекари, те направиха здравната каса, те създадоха онова недоразумение - "личен"лекар, като че ли като ги нямаше не знаехме къде да отидем. Така, че младите лекари да се сърдят на старите лекари, не на данъкоплатците.

 9. 9 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Всички искат пари,а никой не казва откъде ще дойдат.Заемите са до време,заприличали сме на отчаян субект,обикалящ фирмите за бърз кредит.

 10. 10 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1345 Весело

  Колко от младите лекари ще отидат на работа във Вълчи дол, дори да им плащат двойно и тройно повече?

 11. 11 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 559 Гневно

  Абе, я всеки да ходи, където иска... Като им е толкова акъла...

 12. 12 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#10] от "palav_nik":

  Един е достатъчен.От този випуск.Догодина - друг.
  Малка компенсация за частта на държавното образование.

 13. 13 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Аз искам и го казвам за пореден път НЯКОЛКО /частни/ конкуриращи се здравни каси - Е тогава предвиждам такъв живот! Няма да има НЗОК - сама ще умре /ще се самоубие!/...

  www.soundcloud.com/x2805
 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3047 Неутрално

  Че те нали това правят 25 години,освежават я.Без кавички.

 15. 15 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Е, все пак като няма лекари - има фирми за траурни услуги - те поне не си стягат куфарите.

 16. 16 Профил на Oshte edin doktor
  Oshte edin doktor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Испания. Заплата 2500. 24 часово дежурство - 500-800 еуро (2-4). Данък - 35-40%. Наем (ипотека) - 1000/месец. Осн.разходи (тел., ток, отопление) - 300 - 400 еуро/месец. Осигуровки и застраховки - 150 еуро/месец. Храна - 1000-1500 месец (4 членно сем). Други - 500-700 месец. Работен пазар пълен.
  Заповядайте.
  И мама да пригови пари за пращане

 17. 17 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Здравната реформа бе започната при правителството на ОДС. Тогава бе изведена доболничната помощ, започнаха дейността си джипитата, бе създадена ЗОК. Допуснаха се и грешки, но бе поставено началото.
  13 години след това, нито едно правителство не посмя да продължи реформата.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 18. 18 Профил на swedishdoctor
  swedishdoctor
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#16] от "Oshte edin doktor":

  Не говоря за себе си - особено търсена специалност, по-големи цифри.
  Но...¨
  Sweden: Заплата като специалист (överlege) 6,500 евра,24-часово дежурство - около 2000 евра, часни консултации - 250 евра на час, данък до 62%, ипотека 700/месец (лихвенпроцент 1,75/year за мен), храна 7-800 евро (4 членно сем).
  Пенсия - около 4000 евра
  Работен пазар - глад за специалисти.
  Schools, мединска помощ и т.н. се финансира от данъците ( вкл и частните училища)
  за повече - Новегия е на 5 часа път.
  Пращам пари на мама

 19. 19 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Абе я ми уреди едно селско къще с една стая, кухня, и санитарен възел от тия дето са изоставени и и подсигури една заплатка от 700 кинта отивам без да се замислям. Медицинска сестра съм, сумати неща мога да правя сама ,защото имам 33 години стаж в ренимация в болниците в София. Хич не съм умряла да живея тука, нито пък да емигрирам. До коментар [#10] от "palav_nik":

 20. 20 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#13] от "x2805":И кой ще ти плати скъпо лечение , ако се наложи? Ма ти сигурно си милионер.

 21. 21 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Богати са ,клиантелата няма свършван. Има още 6 милиона за погребване. Опасност от фалит няма. До коментар [#15] от "ivanalex2":

 22. 22 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#17] от "The Dark Prince Of Bankya":Грешката в болничната помощ е че се отчитат брой преминали пациенти/за които ще се избият/, а не тежестта на заболяването. Това трябва да е водещо при финансирането на болничната помощ.

 23. 23 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#3] от "drago62":

  Ти предлагаш чисти 1400 лв за АВТОМОНТЬОР.
  Само за сравнение да ти кажа, че лекар, завеждащ отделение с две специалности получава малком по-малко от чисти 1200.
  1400 чисти за лекар, от по-голямата част от публиката и тукашната включително, се смятат за ерес и нахалство.
  Сам смятай за какво става дума.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 24. 24 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Проблемът с лекарите е много сериозен. Наскоро една близка приятелка, лекар, с над 10 години стаж в спешната помощ ми каза, че напуска България. Заплатата навън (Франция) е около 5 хил. евро чисто. Иска й се да работи в България, но казва, че последните месеци всичко е стигнало до тотален разпад в здравеопазването. Например, има спешен случай, но ако разходите за лечение надвишат определена сума, се взимат от заплатите на лекарите??? Защо? Заради крадливи политици и бизнес интереси сме на този хал и ако продължава така скоро в България няма да остане никой, който да лекува обикновените хора.

  И не да само лекарите. Кадърните хора - учени, лекари, учители, технически специалисти, финансисти и т.н. напускат България заради крадливите и некадърни управляващи. За съжаление последиците ще са дългосрочни.

  И на този фон... някакви в борда на БЕХ гласували 160 млн. за Южен поток. Тези са за бесило, защото заради тях се случва всичко това. Тези пари ще се откраднат вместо да се използват да се задържат кадърни хора в България, които да ги умножат!

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 25. 25 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 418 Неутрално

  С памперси и безпаричие здравна система не се освежава.

 26. 26 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#24] от "haralampi":Това дет си го написал е вярно, ама няма кой от отговорните хора да го прочете. Четем го само ние. Те си имат пари и не ползуват" реформираната" здравна система.

 27. 27 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#21] от "neznaiko_2011":

  Така е - бизнесът им тук върви много добре

 28. 28 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#26] от "neznaiko_2011":
  Точно защото няма кой да го прочете от отговорните управляващи, трябва ние отговорните граждани да им го напомним - и за здравеопазването, и за съдебната система, и за образованието, и за Южен поток и т.н. - с кампании, протести, с гражданско неподчинение става, с мълчание и мърмонене не става.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 29. 29 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Довиждане и приятен път.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 30. 30 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  До коментар [#4] от "xmm":

  много си умен бе ,че даваш акъл и какви договорчета да си правят докторите ,то хубаво без здравната каса ,ама вземаме по 250 лв на адрес да знаеш ,не е по 3 лв с касова или без касова бележка , щото един лекар сега влага около 300000 с лихвите докато стане такъв ,а на теб ти е без пари ,щото си свикнал така и коментираш ,щото са лоши и вече не се съгласяват да ти спасят животеца ей така от хуманни подбуди .

 31. 31 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  До коментар [#10] от "palav_nik":

  николко няма да отидат във Вълчи дол ,защото и 3пъти по скъпо да им платят ги пускат в една порутена здравна селска служба ,лично съм възсатонявал като селски лекар вече 7 такива ,влагаш едни огромни пари ,чакаш няколко институции да подпишат ,например за едно село с външен кенеф не ми подписваха 18 месеца от ХЕИ ,трябвало да го местя вътре ,а от 40 години е така ,та от там се почва с обурудване което е поне 10000 лв ,след това уреждане тоци ,наеми -общината не те пропуска за нищо ,данък сгради и смет ,договол за отпадъци с фирма ,която идва минимум за 100 лв , договор с персонал ,който уж ще работи - за 1000 души 1 среден примерно фелдшер ,който веднага казва аз съм тука ,но бакм за 700 лв и осигуровка и като изчислиш от едно село с 1000 души и 400 осигурени ,прихода е 1000 лв ,а разхода 3000 лв ,благодаря ,а ,забравих ежемесечните проверки от минимум 7 институции,вксяка от които компетентно ти намира грешки и неизпълнения по договора ти с касата и като сложиш недоволството дори на последния циганин ,дето няма 1 ви клас ,но знае ,че трябва да му направиш магнитен резонанс веднага и ти не щеш ,ауууууууууу .

 32. 32 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#20] от "neznaiko_2011":

  Фирмата, в която работя ми плаща ВСИЧКИ осигуровки и т.н. Не виждам смисъл и не искам да плашам на НЗОК - не виждам нищо от това насреща, освен чакане по опашки с много хора пред на Джипито вратата...Ако има няколко каси - няма да има кого да източват понеже ще има контрол и няма да го изпишат болния в понеделник и да пишат, че е седял до петък... Ама Вие си мислите по социалистически явно. Съжалавям но не искам да ми отиват осигуровките за НЗОК и др. подобни

  www.soundcloud.com/x2805
 33. 33 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  До коментар [#19] от "neznaiko_2011":

  много се бъркаш за селата ,не е точно така работата,а и ако решиш днеска цял ден само да си покриеш консуматива дето ще изхабиш ,ще ти се догледат говеда и домати , но никога няма да искаш да обявяваш ,че си медицинска сестра ,едно ,че няма да те оставят цяла нощ да спиш ,второ ,че никой няма да ти плати нищо за това ,напротив ,при първия отказ ще ти бият шута в муцуната ,все едно ,че си им последен простак насреща си ,лично съм ги изпитвал тези неща ,да ме бият не спя по селата и на нощен адрес ходя само ако имам оръжие или с полицай ,иначе не ,който и да умира ,пробвал съм ,не става ,нямаме работа с нормално население ,въпреки забележките на разни умници ,за моето отношение към пациентите ,младите да бягат ,нямат работа тук ,и ние скоро ще сме при тях .

 34. 34 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  До коментар [#32] от "x2805":

  приказваш така ,защото никак не си в час ,здравната каса ти предлага много добър модел на профилактика ,както разбирам ти не ходиш при джипито и никой нищо не те профилактира ,напротив ,а това води до тежки заболявания ,които се откриват в краен стадии , такива пациенти като тебе при мен са десетки ,идват с напреднал рак ,диабет ,със сърдечна недостатъчност и като им кажа ,са пак недоволни от мен ,защото съм ги плашел ,ами ако искаш да знаеш ,твоето лелеяно разнообразие от частни здравни каси няма да ти разреши нито един проблем ,защото никой няма да ти плати стотинка за лечение ,ако не си ходил на профилактика преди това ,така е в цял свят ,а и има и друго ,няма такава осигуровка от 10-20 лв ,която да ти покрива всички екстри , по света е 200-300 евра ,тогава стават работите за които ти говориш и искаш ,така ,че няма лошо , но си направи сметката и какви са ти възможностите

 35. 35 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Здравеопазването в Булгария изяжда смао чрез здравната каса около 4 милиярда , към това трябва дасе добавит разходите за мин9истерства, РЗЦ-та учебни заведения и др. подобни -тов е поне още толкова. Какво имаме насреща:
  Лоши доктори превърнали се в търгаши, които гледат на болния като на брашнян чувал от койт да се изтупа и последната прашинка, лоши условия в болниците където трябва да си занесете лекарствата, храната ,чаршафите и спестяванията .
  И си задавам въпроса - за какво ни е всичко това. Да затворим здравната каса болниците и здравните заведения . Да раздадат тези средства на населението ,най-вече на пенсионерите. С доктори или без те и без това умират. Здравеопазване и без това няма . и в близко време няма да има. Знам че ще ми напраскате минуси ама и ще се замислите дали пък не съм прав.

 36. 36 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#34] от "tur671":

  О-о-о И ти си един от алчните доктори. След политиците и полицаите и магистратите вие сте най-корумпираните , но много обичате да говорите за хипократова клетва

 37. 37 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#24] от "haralampi":

  Поискай от твоята позната да ти покаже фиша си от Франция

 38. 38 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#34] от "tur671":

  Аз ако отидя за каквото и да е чакам на опашка от 15-20 човека и понеже НЯМАМ време за губене ходя 1 път годишно ако настина или нещо друго. А че не работи не работи - всеки краде...
  За сведение на мой приятел от фирмата им плашат към някакъв частен фонд - те май застрахователи станаха последно - изплашат му кавото се сетиш и ако отиде на преглед не чака на опашка 2 часа!!! Прощавайте ако сте от медицинския персонал продал се на политиците. Освен това ако има частни каси НИКОЙ няма да иска да работи с пропаднали лечебни заведения построени и останали в миналия век...!!!! И ще се изчисти всичко от само себе си
  !!!

  www.soundcloud.com/x2805
 39. 39 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#18] от "swedishdoctor":
  "Пращам пари на мама."

  В момента базовата субсидия за един студент в България е около 1200 лв за една година. За медицина тази субсидия се умножава с коефициент 9.4, кажи го 10000 лв. За пет години прави 50 000 лв.
  Преди да пращаш пари на мама ще върнеш ли тези пари? Още повече, че според всички изплащаните от държавата пари в никакъв случай не са много.

 40. 40 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#36] от "naskom44":

  "но много обичате да говорите за хипократова клетва"

  А знаете ли как започва тази клетва? Преди години случайно я прочетох на една стена в МУ. Ето го първото обещание:

  " На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще."
  Малко е по-различно от това, което всички си мислим, нали. Определено говори за съсловна затвореност, не мислите ли?

  П.П. С това не правя никакви намеци за морала на лекарите , цитирам го просто като любопитно уточнение, което повечето от нас не знаят (поне аз не знаех, а и хората, които питах).

 41. 41 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  До коментар [#35] от "naskom44":

  няма лошо ,вземете си парите в джоба и идвайте на лекар или ни викайте ,ние ще си носим касовите апарати и ще ви пишем фактурки ,днес 2 ма руснаци си платиха по 250 лв прегледчето на морето ,та не смятай ,че някой ще си мръдне пръстта като му хвърлиш 10 лв .

 42. 42 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  До коментар [#38] от "x2805":

  гледай само да не те брулне на улицата някой умник като тебе ,че частната фирма дето уж те осигурява няма да ти покрие нищо ,пак няма да чакаш ,веднага ще те обслужат ,ама ще ти струва 5 -6 цифрена сума ,моли се да не ти се случва ,че много на едро приказваш ,ама нямаш опит нещо със случките в медицината ,то не е само чакането ,ами и след него са излезеш жив и най важното здрав .

 43. 43 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  До коментар [#36] от "naskom44":

  позна ,точно от алчните доктори съм и затова безвъзмездно спасявам всеки ден по трима четирима за моя сметка ,а ти на колко си помогнал в живота си ,поне един има ли ,че ме коментираш ,я излез на улицата и дай на първия 100 лв , щото си хуманен ,пробвай и ми кажи как е ,след като го направиш веднъж ,ела ме коментирай малоумнико

 44. 44 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#39] от "grajdanin1":

  Точно защото държавата е инвестирала вече 100 хил. лв. поне в обучението на всеки лекар трябва да се опита да я/го задържи. Сегашната политика прави лекарите емигранти и в Западна Европа ни ги взимат за без пари. И не става само с тояга (който замине да връща субсидията, защото парите за нея се изкарват за една година), трябват и стимули да останат.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 45. 45 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  До коментар [#44] от "haralampi":

  а баща му не е ли инвестирал още 100000 и плюс лихвите и плюс още 3 години специализация и накаря всеки ще ходи да го бие при това за огромната заплата от 500 лв ,след всчкия тормоз и даване на пари

 46. 46 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#43] от "tur671":

  Нещо много се палите и поради това трудно схващам логиката ви. На едно място пишете:
  "днес 2 ма руснаци си платиха по 250 лв прегледчето на морето ,та не смятай ,че някой (от контекста се разбира лекар)ще си мръдне пръстта като му хвърлиш 10 лв."
  От тук разбирам, че лекарите са го ударили на печалбарство и за едно "прегледче", т.е. нищо и никаква работа, взимат по 250 лв.

  На друго място пишете:
  "от алчните доктори съм и затова безвъзмездно спасявам всеки ден по трима четирима за моя сметка ".
  Да разбирам ли, че вие ни казвате следното: лекарите по принцип са алчни, но аз съм изключение и съм воден само от високохуманни съображения? 47. 47 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  До коментар [#46] от "grajdanin1":

  ами да ,след като от 10 години не стъпвам на морето и хванах 10 болести ,реших да почивам това лято и вече 2 ри месец съм на морето ,където установих случайно ,че моите съседи руснаците ми дават невероятните 250 лв,да ги лекувам и се подиграват ,че било евтино за нещата които им правя ,това посмъртно не мога да направя в практиката си ,за тези пари трябва да съм прегледал поне 300 човека ,90% от които ще са крайно недоволни от мене , ти какво предпочиташ ,защото аз съм вече наясно .

 48. 48 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#42] от "tur671":

  Еми да понеже малкото останали тук явно много им се занимава... с лекарство... Както казва един колега - доктор им викат от куртоазия а иначе са лекари... А че фирмата ме осигурява и т.н. е сигурно - не е българска...

  www.soundcloud.com/x2805
 49. 49 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#1] от "lordcris":

  Социализъм искаш ти, другарю с очакаването на Годо- безплатното здравеопазване.
  А заплащането на лекарите тук не е 10 пъти по-малко , а 20-30 пъти по-малко в сравнение с развитите наистина европейски страни. На младите лекари дори сега да почнете да им плащате по 3000 евро ,те ще предпочетат по-сигурна държава с по-предвидимо управление без риск от комунистически правителства в следващите години. Така,че можете да почнете да си посипвате главите с пепел. Ситуацията е необратима и няма никакво значение вече кой ще е министър и коя ще е следващата (комунистическа) партия. Това е истината. Вече и с милиони не може да накарате младите лекари да останат тук, те даже не следват вече тук , а направо в чужбина. Виетнамски и индийски лекари също може да сънувате, руски тоже -с доста по-високо заплащане са. В момента поколението лекари тук към които принадлежа и аз са последната Бодра смяна и то ще си отиде в прекия и преносен смисъл. Други няма да има. В LinkedIn сме непрекъснато заливани от предложения за работа в Германия и Великобритания. Аз оставам тук максимум още 2 години по семейни причини. Междувременно взимам още една специалност и казвам чао на държава с липсваща здравна и пенсионна система , пълна с чакащи за безплатно здравеопазване цигани и мнозинство с манталитет на цигани. Прочетете си баснята за скъперникът, който убил кокошката ,която му снасяла златни яйца. Това направиха политиците, а вие им помогнахте с подобни изказвания. А децата ви ще растат в страна без здравеопазване и накрая ще ви изоставят в нея. Чакат ви много, много тежки дни.
  А на младите лекари ще кажа : Не правете същата грешка като нас да очаквате нормализация на нещата в тази държава. Не са 25 години само -70 години са в лъжи и лицемерие. Тук комунизмът си работи под нови форми и няма сила , която да промени нещата. Единствено Неволята да останат изцяло без медицинска помощ ще ги принуди да се осъзнаят и нещо да направят, но отсега е ясно,че ще получат само санитарните вертолети на НАТО в небето си. Ще е късно, много късно вече за друго.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 50. 50 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#35] от "naskom44":

  Другарю разбира се че може да се прави с 3 милиарда здравеопазване което на австрийците струва 30 милиарда лева годишно. Просто трябва от партийния актив по месторабота да сте предложат за министър да натриеш физиономиите на австрийците. А сега сериозно. Що не спреш ракията и халюциногенните гъби ? Или имаш претенции с глупостите си да получиш Нобелова награда едновременно в три направления медицина, икономика и математика? Напиши си на огледалото това : България 3 милиарда лева : Австрия -30 милиарда лева и си го чети всяка сутрин докато се бръснеш. Ако не ти прави впечатление - значи имам една лоша новина за теб -дошъл е онзи гермнанец дето ти взема акъла (Алцхаймер)

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 51. 51 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#23] от "rapidfire":

  Знам колега. Преди време лежах в Интензивно кардиологично. Бях свидетел как на няколко пъти когато някой си заминаваше отгоре му се нахвърляха лекари и сестри. Голяма борба, голямо ръсене на адреналин. И като говорих с работещите разбрах, че лекарите не стигат и хилядарка чисти, сестрите около 500 лева. СРАМ И ПОЗОР за нашите мошеници управници , че дават по толкова на тези хора!
  Впрочем аз се отвратих от Герберите точно заради нападките им срещу лекарите. Няма да забравя как Цветанов ги ръсеше от трибуната и оня п.... министъра на Здравеопазването се държеше за главата /демек колко го е срам/ вместо да стане и да защити колегите си!

 52. 52 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#51] от "drago62":

  Какви са герберите по ред причини ми беше ясно още от самото начало.
  Имаше един немалък период от време, в което се чувствах като едноок между слепи насред всеобщия телешки ентусиазъм.
  Горнооряховската истори ми коства немалко адреналин, сле дкоето придобих органическа непоносимост към оня б......к Цветанов.
  Но герберите бяха само черешката върху сладоледа на всеобщата война срещу съсловието.
  Ако си спомняш тогава лекарите се готвеха за протести. Толкова гнусна разработка на куките не видях ни преди ни след това..
  Та, така ще е.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 53. 53 Профил на Oshte edin doktor
  Oshte edin doktor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "swedishdoctor"
  Бравос. И колко българи са успелите специалисти с тези пари?
  Хайде за арабите разбирам но защо е празен работният пазар при теб.
  Дали от студа? Или от ДОД? Или от езика?
  Само ти и аз даваме информация. Другата Европа си мълчи. Да не им завидят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK