Млади лекари призоваха политиците да "освежат" здравната система

Акцията на "Млади лекари за ново здравеопазване" включваше голям брой куфари, приготвени за емиграцията на голяма част от токущо завършилите медицински специалисти в България.

© Велко Ангелов, Капитал

Акцията на "Млади лекари за ново здравеопазване" включваше голям брой куфари, приготвени за емиграцията на голяма част от токущо завършилите медицински специалисти в България.Избори 2022

До неотдавна младите медици, които заминаваха за чужбина след като завършат, и тези, които оставаха да работят в българските болници, бяха по приблизително равен брой. Тревожни резултати от нова анкета сред лекарите под 40 години у нас обаче показват, че вече около 80% от тях планират да търсят реализация навън, а още повече - 96% - имат готовоност да тръгнат, дори да не е веднага.


Средната възраст на лекарите в Българи е 53 години, а смъртността сред хората в тази професия е по-висока, заради напрежението, с което е свързана. Така до 2020 г. България може да остане изцяло без ново поколение специалисти, което да заеме мястото на старото и съответно достъпът до здравеопазване на българите да изпадне в криза.  


Това предупредиха днес от гражданска инициатива Млади лекари за ново здравеопазване, подкрепени от Асоциация на студентите медици в България, Фондация "Остани", Асоциация за развитие на медицинската общност, Български лекари за европейски стандарт на специализация.
Млади медици показаха неудовлетворението си от здравната система и поискаха промяна като протестираха с куфари в ръка в знак на намерението си да заминат и с плодови фрешове, за да призоват политиците да "освежат" системата, за да могат младите да останат в нея. Те се събраха днес преди обяд в Докторската градина в столицата. Като част от акцията си те изпратиха и отворено писмо до президента, здравното министерство и омбудсмана с призивите за промяна в здравеопазването.  


Сред въпросите на младите лекари бяха "#КОЙ печели от ситуацията в момента?" и "#КОЙ определя приоритетите на здравната политика в последните 25 години?". Отговори на тях няма, но "губещите са ясни, всички ние – пациенти и лекари", категорични са младите специалисти. 


Исканията на гражданската инициатива са по-високо заплащане с начална ставка от 4 минимални заплати за младите лекари, по-добри условия на работа, улеснени условия за специализация, включително безплатен достъп и децентрализация и разкриване на повече свободни места по региони. Необходими са също и обективни критерии за кариерно израстване, да се премахне финансовата диспропорция между медицинските специалности, да се ускори изграждането на електронното здравеопазване, да се осигурят ефективни нови технологии и медийна политика за адекватно отразяване на постигнатите резултати.


"Най-елементарната стъпка, за да се задържат лекарите в България е увеличение на заплатите. Каква е мотивацията на един лекар да остане в България, след като в чужбина заплащането е 10 пъти по-високо, има по-добри условия, нормална среда, при която човек може да гледа семейството си и да се развива", каза д-р Деян Попов от Асоциация за развитие на медицинската общност, цитиран от Агенция "Фокус". По думите му над 200 души от випуска му вече са се преместили да живеят и работят в Германия, Ирландия и Великобритания. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK