"Нула лева и нула стотинки" е бюджетът на програмата за превенция на самоубийствата в България

Д-р Владимир Наков, НЦОЗА

© Ангелина Генова

Д-р Владимир Наков, НЦОЗАСлед поредица от самозапалвания през пролетта на миналата година правителството гръмко прие нова Национална програма за превенция на самоубийствата, с която да докаже загрижеността си за обществото. Към нея има и подробно разписан план за действие, изготвен от специалисти по психично здраве.


Повече от година по-късно обаче, по програмата не е изпълнена нито една задача. Причината е, че бюджетът й засега е "нула лева и нула стотинки", научи "Дневник" от д-р Владимир Наков, главен експерт сектор "Психично здраве" в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), който е един от авторите на Националната програма за превенция на самоубийствата.  


Програмата е в сила от 2013 до 2018 г. По думите на Наков за целия период от държавата се искат около 600 хиляди лева. Още около 1 млн. евро Центърът за обществено здраве ще получи по норвежкия механизъм на финансиране, откъдето също ще може да се захрани програмата. Проблемът е, че междувременно за превенция на самоубийствата не се прави почти нищо.  
"Засега това, което се прави, е същото, което и преди сме правили", пояснява д-р Наков. Той дава пример с това, че ако възникне кризисна ситуация - вълна от самоубийства в определен район, както се е случвало през годините - се реагира на местно ниво, и то предимно с фокус към овладяване на общественото напрежение, а не за помощ на хората в риск. Това е едно от нещата, за които програмата ще следи, когато заработи.


"Планирани са различни дългосрочни дейности, като първите от тях са насочени към подобряване на получаваната информация, за да можем наистина да сме ефективни", допълва специалистът. По думите му в момента бюрократичната процедура, по която се отчитат и анализират данните за опити и завършени самоубийства у нас, е много бавна, което не позволява адекватна реакция на случващото се, включително и когато започва вълна. Друг проект в същата посока е изготвянето на национален регистър на хората, посегнали на живота си, който да се ползва само от специалистите. 


"Единственото, което е доказано че работи като превенция, е обучението – на всички нива – от учителите и учениците през специалистите и журналистите. Обучение за това какво представлява психичната болест, какво е самоубийството, как можем да помогнем, кога да се обърнем към професионалист и да насочим човека към лечебно заведение, ако е необходимо", казва още главният експерт по психично здраве. Той допълва и, че "това обучение трябва да е системно, защото е доказано, че ако не продължава във времето, ефектът от тези кампании се губи".


Обучения ще има задължително на първо време за личните лекари. "Те да могат да диагностицират проблемите тревожност и депресия при пациенти - така ще бъдат първите лекари, които да окажат някаква реална помощ, тъй като се знае, че хората, които са посегнали на живота си, през последния месец преди това са имали контакт с какъвто и да е здравен професионалист", казва Наков. В много по-голяма част от случаите опитът е вик за помощ, а не реално желание за смърт и е важно тези хора да могат да бъдат идентифицирани. "Те невинаги заявяват сами своите проблеми гласно, но дават достатъчно много знаци", убеден е експертът.


Четете цялото интервю с д-р Владимир Наков, посветено на депресията, самоубийствата и въпроса "защо и богатите също плачат", в четвъртък в "Дневник".  


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mustak_dete
  mustak_dete
  Рейтинг: 523 Неутрално
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Всеки политик позволил си да излъже народа на съд.

 3. 3 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 388 Неутрално

  ""Нула лева и нула стотинки" е бюджетът на програмата за превенция на самоубийствата в България" - сериозен повод за самоубийство..

 4. 4 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 852 Неутрално

  "Програмата е в сила от 2013 до 2018 г. По думите на Наков за целия период от държавата се искат около 600 хиляди лева. "

  За всяка работа се иска да има измерим резултат за направените разходи. Как точно д-р Наков мисли да оправдае тези 600 000 лева? Тези пари могат да бъдат дадени за 3 животоспасяващи операции по 200 000 лева, след което ще има резултат 600 000=3 живота. Или да дадем едни пари на д-р Наков без измерим резултат?

 5. 5 Профил на Bai Stavri
  Bai Stavri
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#4] от "johnniewalker":

  Еми тогава да не даваме и пари за образование, за какво даваме стипендии, те няма да донесат измерими резултати.

 6. 6 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Гневно

  Аре нема нужда....
  Прекалено много станаха хранениците на "държавна ясла"!
  И за това ли пари?
  По-добре да пуснат едно "окръжно" до Джи-Пи-тата, без пари!
  Не ли?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 7. 7 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Боя се от самоубийството.
  Разрешете ефтаназията!

 8. 8 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Нула лева, нула ст., нула дейност...това показва, че от такава програма няма нужда.

 9. 9 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Нула лева и нула стотинки" е бюджетът на абсолютно всяка програма с думата "превенция" в името си. Такова нещо като превенция в България не съществува. Всичко се прави "след това" и всеки се вайка след като лошото се е случило.

 10. 10 Профил на snowball
  snowball
  Рейтинг: 452 Неутрално

  [quote#0:"дневник"]"Нула лева и нула стотинки" е бюджетът на програмата за превенция на самоубийствата в България[/quote]
  Тука все още го караме на принципа "има човек има проблем" ... така че ... във въпросният бюджет няма проблем.

 11. 11 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 388 Неутрално

  нека се дават пари, стига да има добра програма за превенция. В повечето страни има денощна телефонна линия за хора, които искат да сложат край на живота си. В България поне аз не съм чувал да има. Не знам какво е положението и с психолозите в страната, но вероятно е доста зле като при психиатрията

 12. 12 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 442 Неутрално

  70% от населението на България било куку.

 13. 13 Профил на Biker
  Biker
  Рейтинг: 449 Весело

  До коментар [#11] от "zico2":

  Има, но като се обадиш дава заето

 14. 14 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#4] от "johnniewalker":

  Фамозно! Личи си, че си умен.

  freedom is another word for nothing else to lose
 15. 15 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#4] от "johnniewalker":

  [quote#4:"johnniewalker"]За всяка работа се иска да има измерим резултат за направените разходи. Как точно д-р Наков мисли да оправдае тези 600 000 лева? [/quote]

  Този бисер заслужава място в учебник по (анти)логика.

  Та така: д-р Наков не може да оправдае 600 хил. лева, тъй като няма резултат от направените разходи. А резултат няма, тъй като няма направени разходи!
  Перфектно!

 16. 16 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Отново цялата пушилка от симулиране на някаква дейност е за хвърляне на прах в очите на обществото, докато нещата утихнат и после пак по старому - нехайно, безотговорно, през пръсти и от ден за ден.

  malart.blog.bg
 17. 17 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#14] от "pixela":


  До коментар [#15] от "karak":

  Ще опитам да ви го обясня по-просто, като за вашите възможности: когато искаш 600 000 лева за "нещо" трябва да можеш да дадеш измерима стойност на това "нещо". Да кажем Наков иска 600 000 лева за да отпечата 100 000 брошурки срещу самоубийството след което ще ги разпространи сред по-лабилните групи. Според неговата методология това ще предотврати 100 самоубийства за година. Тоест 600 000 лева се измерват в 100 самоубийства по-малко.
  Според вашите разбирания се предполага, че на Наков трябва да дадем 600 000 лева без никаква представа те дали ще доведат до намаление от 100, 1000 или 0 самоубийства. И според вас няма начин да се прецени дали тези 600 000 ще имат ефект и какъв. Ми тогава защо 600 000 лева? Защо не 342 лева? Или 5 432 872? Винаги има начин да се остойности нещо спрямо цена/полза - или поне винаги трябва да се търси начин ако не искаме да хвърляме от парите си на вятъра.

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Да ми прости Господ, но тая работа с превенция на самоубийствата ми звучи като "преброяване на дивите зайци".
  Нямам нищо против, държавата да отпусне (интересно защо Чобанов или Андреева са се стиснали?) тези пари и да работят с норвежските лекари, но не ви ли звучи смешно, това за обучението на личните лекари.
  Аз не мога да "хвана" моя лекар за елементарен периодичен преглед, че той да вземе и да обърне внимание на психичното ми състояние ( като бъде обучен де) и да ме вкара в някакъв списък за превенция.
  Ако някой намира подобна схема за реализируема или реалистична, моля да посочи някакъв пример.

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  "Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), "

  Не знаех че има такъв център и не съм наясно с дейността му, но самия факт на неговото съществуване, означава че той има годишен бюджет и бъдете сигурни, че не е много малък. Но самото съшествуване на този център, не предполага ли и дейност кореспондираща с въпросната програмата. И ако и като тази тяхна щатна,задължителна дейност е довела и достигнала до конкретни резултати и са се очертали конкретни мерки, които се нуждаят от конкретно финансиране, тогава да се говори за ясни и необходими неща.
  Но приказки като "обучение на личните лекари" е направо несериозно, защото те са хиляди и дори всичките 600000лв да се похарчат само за това, то ще излезе, че обучението на джи-пи-тата ще излезе по няколко лева на глава - нямям думи, голямо обучение ще падне и резултатите ще бъдат страхотни.

 20. 20 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#17] от "johnniewalker":

  Добре, поправям се - не ти куца логиката, а вербализирането й.
  Сега, като го обясни както трябва, се разбира какво имаш предвид. Искаш да се представи някакъв бизнес план, от който да се види какви са *очакваните* резултати от финансирането, преди то да бъде отпуснато. Прав си, но по принцип. Ако беше прочел внимателно материала, още второто изречение гласи:

  "Към нея има и подробно разписан план за действие, изготвен от специалисти по психично здраве."
  Щом има подробен план, значи всяко действие може да се остойности и следователно има и бюджет. Ясно е, че никой няма да даде 600 хил. лева просто така. Малко повече доверие към докторите..

 21. 21 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#20] от "karak":

  Истината е, че точно това изречение го бях пропуснал. Като цяло статията може доста по-добре да представи какво се опитват да направят от този център, защото в момента е пълна мъгла. Единственото ясно от статията е, че искат 600 000 лева.

 22. 22 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  "Нула лева и нула стотинки" е бюджетът на програмата за превенция на самоубийствата в България''

  Какви левове, какви ти стотинки искат за превенция на самоубийствата, когато България е страна, където се ПЕЧЕЛЯТ огромни суми от подтикването и окуражаването на населението и' да води самоунищожителен начин на живот!

 23. 23 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#21] от "johnniewalker":

  тук си прав.
  прощавай за първата ми реакция.

 24. 24 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#17] от "johnniewalker":

  Радвам се, че има умни хора като теб, да ми слагат думи в устата, понеже на мен ми е трудно. Предполагам, за всички пари, раздадени в министерствата се правят отчети, а преди това се залагат и "измерими стойности" за нещата, които се правят...

  П.П. Не си давай зор да ми отговаряш. Трудно мога да се съглася, че въпросният психолог иска да си вземе едни 600 000 лв за лична облага, за разлика от уроди като Фаса и Мършата, които присвояваха милиони!

  freedom is another word for nothing else to lose
 25. 25 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#23] от "karak":

  И аз не се изразих по най-ясния начин. Просто така реагирам като видя статия, в която за нещо неясно искат пари (от нас).

 26. 26 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 388 Весело

  А бе, то днес ми се наложи да взема едно метро от Централна, и не видех и едно място за придвижване на инвалиди...тука елементарните човешки ценности са отдавна погребани

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK