Какво ще се случи, ако Джон или Иван се заразят с ебола

Какво ще се случи, ако Джон или Иван се заразят с ебола

© ReutersБългарин, американец и либериец влизат в един бар... Може би с еболата шега не бива, но нека наистина си представим този сценарий за целите на настоящия текст. Барът е в неизвестно кътче на света, либериецът пренася смъртоносния вирус без да знае. Достатъчно е да се здрависа с партньорите си по чашка с потна ръка и картината се променя.


Когато се заговори за заплахата от ебола през пролетта, здравните експерти ревностно успокояваха, че вероятността за пренос на болестта в "белия свят" е минимална - заради по-добрата хигиена на обществата в развитите страни, заради стабилните здравни системи и заради изолираността на инфекциозното огнище в Либерия, Гвиниея и Сиера Леоне. Преди дни обаче Световната здравна организация предупреди, че опасността се подценява и не е изключено болестта да се пренесе и на други континенти. Вече имаше няколко единични случаи на европейци, завърнали се от пътуване в Африка с вируса в кръвта си. 


Ето какво ще се случи с нашите герои от "белия свят", след като и те се приберат у дома. Сценарият за Америка е описан като в наръчник в изданието The Atlantic и се позовава на мненията на различни здравни експерти, а този за България беше очертан от главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев за "Дневник". 
Американецът Джон Доу 


"Да се разберем в прав текст: няма да се разболеете от ебола. Вероятността да умрете на скоростното влакче на Батман е по-голяма. Вируси като този вече са преминавали границите ни без да оставят никаква следа след себе си. Болестта не се разпространява по въздух, така че дори каръците са защитени", започва американското издание. "И все пак, заради тихата истерия, която тази силно заразна и смъртоносна болест предизвиква, ето какво ще се случи, ако един ден, драги читателю, се събудиш със симптоми на ебола...", продължава статията. 


Първият ден си неразположен, сякаш се разболяваш от грип. Ако се решиш да отидеш до личния лекар, той ще ти каже същото и ще ти предпише някакъв парацетамол. На следващия ден треската е още по-лоша и се чувстваш още по-зле. Припомняш си, че неотдавна си заколил африкански прилеп по някаква необяснима причина (или пък си се здрависал с либериец с потна ръка).


Решаваш да звъннеш на 911, защото вече подозираш какво може да бъде или поне осъзнаваш, че това не е обикновено неразположение. Докато те качват на носилката започваш да повръщаш. Чуваш парамедиците да звънят на най-близката болница с предупреждение, че пристига случай за карантина. Не чуваш другата страна, но да знаеш, че оттам ги упътват към специалния изолиран вход, какъвто всяко по-голямо лечебно заведение има. 


Веднага щом пристигате, медицински сестри и лекари те посрещат и пренасят вътре. Те са облечени в здрави изолиращи облекла с ръкавици и маски. Парамедиците също влизат с теб за тестове, в случай, че не са носили предпазно облекло, докато си повръщал по пътя. Незабавно започва почистването след теб - всичко, до което си се докоснал ще бъде изтъркано с белина през следващите минути. 


Какво ще се случи, ако Джон или Иван се заразят с ебола

© Associated Press


Ако симптомите ти са наистина притеснителни (като на ебола), местните лекари веднага ще се обадят на главния инспектор по заразни болести за областта или щата. Той ще им каже да бъдеш поставен под карантина и възможно най-скоро да се състави списък с имената на всички хора, които са били в контакт с теб.


Отвеждат те в специалното изолирано отделение на болницата, което има собствена вентилационна система (макар че в случая болестта не се пренася по въздуха) и със собствена пещ за унищожение на отпадъци. Взимат ти кръв (в пластмасова, а не в стъклена епруветка), но понеже нямат необходимите тестове за ебола, опаковат пробата според инструкциите в няколко пласта изолация и я пращат в лабораторията. Резултатът, в нашия хипотетичен сценарии, се връща позитивен за наличието на вируса.


Дълго време оставаш в специалната стая със стъклени стени, през които лекарите да те наблюдават без да се излагат на риск от заразяване. Когато влизат при теб, за да сменят системата ти и да ти взимат кръв, минават през специално антре, снабдено с химически душ и необходимото оборудване за карантина. Лекарите се пазят много, защото на този етап ти вече имаш неконтролируема диария и се потиш обилно. 


Междувременно здравните инспектори интервюират членовете на семейството ти и всички други, с които си общувал около деня, в който симптомите са започнали. Най-близките ти ще бъдат изолирани в стая, подобна на твоята, докато не се върнат резултатите и от техните кръвни тестове. Свижданията, ясно е, не са разрешени, освен през стъклената стена. 


Какво ще се случи, ако Джон или Иван се заразят с ебола

© Associated Press


Предишни щамове на ебола са убивали до 90% от носителите си, но при сегашната епидемия имаш шанс около 45 към 55 да оцелееш. Лекарите правят всичко възможно за теб - дават ти много вода и антибиотици, но знай, че няма лечение за това заболяване. "Не става като по филмите, където разработват лекарството за три дена и след неуморен труд някой изхвърчава през вратите на лабораторията, викайки: "Ето, това е! Дайте го на човека!", казва професорът по химия Майкъл Поластри. 


Дори да мислиш, че надеждата е в някое от експерименталните лекарства, върху които се работи в момента, няма да е никак лесно да се добереш до тях. За да стане това, болницата, в която си, трябва да вземе разрешение от Службата по храни и лекарства, за провеждане на експеримент. Тя разрешава в 98% от случаите, така че това няма да е най-голямата спънка. За съжаление обаче нито болницата, нито правителствената агенция може да реши дали точно ти ще получиш медикамента. Това зависи от фармацевтичната компания, която го разработва, и в повечето случаи тя има ограничени количества. Възможно е и да те накарат да платиш за него, защото правителството не покрива експериментални лечения.


Да речем, че си късметлия и за теб се намери от серума, дори безплатно - следва лечение, изпълнено с въпросителни, защото никой все още не знае как да го прилага и в какви дози. Разчита се на принципа "проба-грешка".


След няколко дни на непрекъснато хълцане (друг от симптомите на ебола) - най-после започваш да се чувстваш по-добре. Няколко седмици по-късно вече си се отърсил от повечето симптоми, макар че е възможно да имаш епизоди и здравословни проблеми до една година след боледуването. Обаче вече не си зара̀зен и можеш да си отидеш вкъщи. Но това в Америка няма да е краят, защото като оцелял от такава страшна болест, ще бъдеш привикван за многобройни изследвания в последствие и заради последиците от болестта и за да следят за възможните странични ефекти от експерименталното лечение. В крайна сметка, ако лекарството увреди черния ти дроб, това не е лекарство, нали. 


Какво ще се случи, ако Джон или Иван се заразят с ебола

© Юлия Лазарова


Българинът Иван Иванов


Всъщност няма значение дали е българин или чужденец, щом става въпрос за инфекциозно заболяване. Вирусът може да попадне на нашата територия и по двата начина, макар че вероятността продължава да е много малка. (Нека хората, които наистина се казват Иван Иванов, не го приемат лично - бел. авт.). 


Най-вероятният сценарий е заразеният човек да пристигне със самолет, защото това е бърза връзка и носи по-голям риск. Другият вариант, който е преценен, е да премине нелегално през границата, тъй като не е малък броят на хората, които пристигат по този начин у нас. Само че, ако говорим конкретно за ебола, положителното е че огромната част от нелегалните имигранти са сирийци и афганистанци, където няма това заболяване. От Африка пък идват 5-7% от влизащите нелегално, като те са предимно от Алжир, Сомалия, Етиопия, Камерун и Мали и на практика няма хора от инфектираните страни. 


Ако имаме късмет, когато болният от ебола българин пристига на летището, вече ще се е разболял и ще проявява симптоми, защото така веднага ще бъде сложен под карантина, без риск да зарази случайни хора. Правилата на Международна асоциация за въздушен транспорт (ИАТА) са много ясни за такива случаи. Екипажът е длъжен да уведоми незабавно капитана, ако човек на борда има здравословен проблем, а капитанът уведомява кулата на летището, където ще кацне. Ако има съмнения за сериозна инфекциозна болест  здравното министерство и здравните инспекции получават предварителна информация за това откъде идва този човек, с каква клиника е.


Ако има съмнение, че това действително може да е ебола, самолетът не се връзва за ръкав и не спира, където обикновено би спрял, а има определена стоянка, на която се отделя. През това време органите на граничния здравен контрол със съответните облекла влизат в самолета и дават защитно облекло на болния, защото въпросът е той да се изолира. След това започва сваляне на пътниците, като тези, които са били в близост до пациента Х, се отделят за наблюдение. Накрая слиза и той, вече със защитно облекло и се вкарва в изолатора на летището, където може да изчака час-два-три, докато дойде линейка. Такава подготовка и такова място има на нашето летище, с постоянен персонал, който дежури и следи всички полети. 


Допълнителна гаранция са термичните камери, които се наблюдават при слизане на пътниците и докато чакат за граничен контрол. Ако има човек с над 37 градуса температура той се вижда и може да бъде разпитан за това от къде идва, да бъде прегледан и заведен в изолатора. 


Летище София, Терминал 2

© Красимир Юскеселиев

Летище София, Терминал 2


Линейката стига и тръгва от изолатора по един специално начертан маршрут, който не минава през никакви общи зони. В този случай пациентът ще бъде закаран в Инфекциозната клиника на Военномедицинска болница. Процедурата за реакция е еднаква, независимо за кое от по-големите летища става въпрос. Възможно е, ако обстоятелствата го налагат, човекът да бъде лекуван във Варна, в Бургас, в Пловдив в местните инфекциозни клиники, но потокът на пътниците до тези летища е съвсем различен - това са предимно туристи от Европа с чартърни полети. 


Инфекциозната клиника на ВМА е избрана, защото има най-добри условия за изолация - има ХЕПА филтри, които не позволяват излизане на вируса навън, има пречистване на отпадни води, има защитни облекла, има и всичко, което е нужно, за да не се позволи излагане на риск от заразяване на повече хора. Кръвта на пациента се взима и изследва в Центъра по заразни болести, като също е подробно описано как става това, как се опакова и транспортира пробата, как се борави с нея на мястото. В Центъра също има висока степен на биобезопасност с автоматично заключване на врати, шлюзове и т.н.


Задължително се изследват и хората, които са били в контакт с човека. Държавните здравни служби имат уговорка с ръководството на въздушното движение и съответните авиокомпании, които знаят, че са длъжни да подадат информация за всички пътуващи в този полет. За различни заболявания от тях се търси различен обем информация. Обикновено за някои болести са достатъчни данните за хората два реда напред и два реда назад. Това има значение повече при туберкулозата и свинския грип, докато при еболата начинът на предаване е чрез по-тесен контакт.


Ако трябва да бъдем точни, по-вероятният сценарий е човекът да е още в инкубационен период, когато пристига. Тогава всичко зависи от системата за надзор на заразните болести в съответната страна. "Ние имаме надежда и самочувствие, че тази система отдавна е разработена в България и тя наистина работи. Според нея всеки който установи заразно заболяване е длъжен да го съобщи по всички възможни канали – телефон, факс до съответната РЗИ. И действително това е отработено и получаваме в реално време информация ако възникне нещо особено и има съмнения за такава екзотична болест.", казва д-р Ангел Кунчев. 


Българинът има навик да се самолекува вкъщи, но при това заболяване толкова бързо се развиват нещата, че не може да се сбърка с грип и не може да остане незабелязано. Вярно, започва като грип, но температурата се вдига рязко, почват тежки кръвоизливи и този човек няма къде другаде да отиде освен в болница. Ако се обади на Спешна помощ и тя реагира точно, ще знае да го заведе в Инфекциозна болница.


В случая ключови са две неща – първо да има най-разпознаваемите симптоми - висока температура и евентуално вече да са започнали кръвотеченията. И второто – при разпита да се разбере, че този човек е бил изложен на вируса, като е пребивавал в заразена страна. Ако отговаря на тези две условия, той трябва веднага да бъде поставен под карантина в инфекциозно отделение.


д-р Ангел Кунчев

© Анелия Николова

д-р Ангел Кунчев


Епидемиолозите, инфекциозните клиники и регионалните здравни инспекции са снабдени с всичко необходимо като дезинфектанти и облекла. Вирусът е много агресивен, но за щастие не е много траен във външна среда. "Дори бях учуден, когато дойдоха данните, но факт е, че силно заразени материали като дрехи, изцапани с повръщано и кръв от болни се изпират в обикновена перална машина и вече няма и следа от вируса", коментира главният здравен инспектор. Така че във външни условия вирусът вирее трудно, но остава жив за дълго в трупа. Затова много от заразяванията в Африка стават по време на подготовка за погребалните церемонии.


В болницата, заразеният пациент ще остане колкото е необходимо - има капацитетът и ресурсите за това. Болестта протича различно, но има два възможни края – или докато човекът умре, или докато оздравее. Продължителността и тежестта на симптомите зависят от много фактори, включително и от това каква доза от вируса е прихваната. Най-тежките случаи умират много бързо – за 1-2 дни, а тези, които са оцелели, след евентуално седмица или 10 дни започват да имат леки подобрения.


Дори има клинична пътека точно за такива случаи на вирусни или бактериални инфекции – тя е 900 лв. по здравна каса. "Но това е формалност, никой няма да изгони заразния човек, като изтекат 7-те дни". 


"Не съм толкова оптимист за експерименталното лечение, защото до момента няма доказателства, че работи. Дай боже наистина да има ефект", коментира още специалистът. Според него, ако България се наложи спешно да потърси такова лечение, ще трябва да поиска разрешение от правителството на САЩ или лично от Барак Обама. "Когато става въпрос за особено опасно заболяване, в момента предизвикващо епидемия, всичко опира до политика".


Колкото до ваксините, които се разработват - "работи се много активно и се хвърлят много пари за търсене на ваксина, но това няма да помогне във връзка с настоящата епидемия". Иначе начин на лечение има, но то не е лечение, насочено срещу вируса, а просто подпомагане на организма. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Успокоих се ! Само като се сетя, как преди няколко седмици във Варна от две болници ми отказаха преглед при 39 градуса температура, защото личният ми лекар бил в София, пък не си нося и "Синята книжка"....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Накратко - ако сте еболясали в Щатите, дано сте здравноосигурени; ако сте еболясали в България, дано си намерите достатъчно голяма пералня, в която да се пъхнете...

 3. 3 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Аз си представям друг сценарий за България, ама дано е само плод на въображението ми и погрешната ми представа за състоянието на българското здравеопазване. Щото ако нещата се случат по моя сценарий, жална ни майка...

 4. 4 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 515 Неутрално

  И в крайна сметка, светът не е готов за такъв вирус. Да не дава Господ да идва насам, че като знам, каква здравна система имаме, след 1 седмица ще измрем..

 5. 5 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дебил от Льонеберя":

  хахахаах )

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Единственото нешо което спасява от тотална епидемия е че вируса е изклучително агресивен и хората умират страшно бързо. Дай боже да остане изолиран в слабо населените райони на Африка, щото ако се пренесе в силно населен град, ограничаването на заразата ще е много, много трудно.

 8. 8 Профил на Jean-Luc Picard
  Jean-Luc Picard
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#6:"pipon"]Абре ,малоумници , защо вчера приехте самолет за ремонт в базата на луфтханза от държава с Ебола , след като две държави отказаха да го приемат изобщо на своя територия ???????????????????????????????????????????????????????????? [/quote]
  Това откъде се знае, или и ти си фантазираш клюки?

 9. 9 Профил на dido73
  dido73
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#8] от "Jean-Luc Picard":

  Самолет от държава с ебола идва в България

  Защо Луфтханза не го ремонтира в Германия? Натрисат го на България, а Малта и Финландия им отказват.

  Нигерия е страна в която има случаи на ебола и повечето страни в ЕС наложиха забрана за полети от и до страна. Нигерийски самолет е поискал да дойде в Европа за планов ремонт. Малта и Финландия му отказват да го пуснат на своя територия, а единствената страна, която ги приема е… България. Явно Германия, която е собственик на „Луфханза“ също е отказала.

  Самолетът трябва да бъде ремонтиран от „Луфтханза техник – София“ с разрешението на Министерството на транспорта. Защо „Луфтханза“ не го ремонтира в Германия, а го пренасочва в софийските си халета? Работници шушукат, че няма такива проститутки като българските власти. Ние ли сме гетото на Европа? Който и както си иска се разпорежда с нас.

  Българските власти очевидно са готови са вкарат ебола у нас, въпреки предупрежденията и примера на другите страни членки на Европейския съюз. Кой ще носи отговорност ако избухне епидемия? Ако се появи само един случай, някой ще трябва да понесе отговорност – политици и висши чиновници, които да бъдат изправени на съд. Скандалът е много голям. Разследването е на в. Сега.

  Nigeria ebolaВ Африка вече починаха повече от 1350 души. В началото на август организацията „Лекари без граници“ предупреди, че заразата може бързо да стигне до Европа.

  „Да, очакваме самолет от Нигерия“, потвърди пред пред „Сега“ Цвета Миланова, ръководител „Човешки ресурси“ в „Луфтханза техник – София“. Тя успокои, че здравното министерство е уведомено. „Отговорът е, че няма забрани за полети и пасажери от Нигерия. Увериха ни, че не е необходимо да взимаме извънредни мерки. Но заради сигурността и спокойствието на нашите служители ще обработим самолета с химикали старателно“, обясни още Миланова. От МЗ обяснили, че сапунената вода и познатите дезинфектанти работят срещу вируса.

  Авиокомпаниите започнаха да променят полетите си до рисковите държави.

  Air France върви подписка, в която искат прекратяване на полетите на компанията им до държавите, в които има епидемия.

  Emirates Airline е анулирала столицата на Гвинея.

  British Airways спря всички полети до Сиера Леоне и Либерия до 31 август. България, обаче, кани самолети за ремонт.

  Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Интересна статия, надявам се да не ни се налага да гледаме описания сценарий в действителност.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 12. 12 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Маси байката! Оказва се, че освен от футбол и политика, българинът вече разбира и от ебола...

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 13. 13 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Слава Богу има клинична пътека за Ебола!

 14. 14 Профил на The Stig
  The Stig
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Джон да си в днешно време...

 15. 15 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ми кво ще стане, Джон ще го гледат през изолирано стъкло, а Иван... дим да го няма през комина на софийските...

 16. 16 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4652 Весело

  С други думи: "Бай, бабо, да ме не среща мечка!"

 17. 17 Профил на Jean-Luc Picard
  Jean-Luc Picard
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#9:"dido73"]Самолет от държава с ебола идва в България [/quote]

  [quote#10:"pipon"]Май ти си по фантазиите
  http://dnes.dir.bg/news/remont-samolet-ebola-17257479[/quote]

  Извинявам се, основно в Дневник се информирам за новини, а такава новина до преди малко нямаше тук.

 18. 18 Профил на Svetko
  Svetko
  Рейтинг: 402 Весело

  Американската версия е за Джон, който има здравна осигуровка. Може ли и една американска версия за Хуан, който дойде от Мексико?

 19. 19 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 649 Неутрално

  След тази статия мога да кажа нещо положително за България. Лежал съм в Инфекциозна болница и мога с ръка на сарцето да кажа, че лечението на заразни болници е един оазис в занемареното ни здравеопазване. Може би, защото е въпрос на национална сигурност и минава в друга графа. Отделен е въпроса, че първият приемащ лекар (Джи Пи или Спешна помощ) трябва да реагира бързо и адекватно, а не да връща пациенти като в Коментар 1 (което е нарушение на Хипократовата клетва, а и подсъдимо).

  Така, че живейте си живота и си носете новите дрехи

 20. 20 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 459 Гневно

  "във Варна от две болници ми отказаха преглед при 39 градуса температура"
  Ами то това им е вечния номер да отказват!Явно трябва да си мноооого на умиране че да ти се обърне внимание.Пък може да те препратят към моргата знам ли.Специалисти са ще преценят все пак.

 21. 21 Профил на datigo
  datigo
  Рейтинг: 289 Гневно

  Някой влизал ли в инфекциозна болница в София, там може всичко друго да ти се случи но не и да се оздравееш.

 22. 22 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Е мисля, че малко повече паника. Едно е да спреш полети, за да няма пътници потенциални носители. До сега не е доказано, че и самолетите са преносители на ебола ( нищо че хвърчат като прилепите).

  chavo64
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на gogo50000
  gogo50000
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Имам точна представа как реагираха съответните служби преди няколко години, когато се появи т.н. "свински грип". Вирусът се разпространи през пролетта -март-април 2009г. До есента, когато започнаха да умират млади и здрави хора от усложненията, нищо не се предприемаше. Отиваш на лекар и той ти изписва антибиотик. Антивирусните препарати отдавна съществуваха (противогрипни), но не и за нашата здравна система. Няма статистика колко души са си отишли от този вирус, защото заради липса на средства, не се изпращаха проби за изследване в лаборатория...

 25. 25 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Ебола не никак нова болест, през 80те познавам Българин който работеше в Бенин и като лекар и се беше разболял. Истината е че фармацефтичните фирми нямат никакъв интерес да разработват лекарство за Ебола, от инвестиционна гледна точка е финансово набутване, не е като лекарство за висок холестерол, платежоспособни клиенти които го вземат за дълъг период от време, всъщност е точно обратното малко бедни пациенти които ще вземат лекарството за две-три седмици. Никоя западна фирма която репортува пред инвеститори не би се заела с разработката на такова лекарство. Всъщност единственната надежда е Бил Гейтс или някой друг филантроп реши да финансира такава разработка.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 26. 26 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#18] от "Svetko":
  Да бе! Те Хуан ще го пуснат по улиците! Трябва да си тотално изперкал за да мислиш, че болен от ебола ще бъде оставен на произвола! И всички контактни с него лица.

 27. 27 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Дано не се пренесе ебола в България, че тогава ще настане голям мор по тукашните ширини.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 28. 28 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Може би само това е начина да се отървем от етноса с по тъмната кожа! Колкото и гадно да звучи, естествен подбор!

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 29. 29 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 796 Весело

  ПффффМУХАХАХАХАХА... осигурен, без прекъсване в продължение на години, два пъти изпадам в криза от дископатия (не мога да помръдна - веднъж на легло в хотел и втори път на маса в заведение), и двата пъти звъня на 112, свързват ме с "бърза помощ" и като кажа, че съм на 100+ км. от лични ми лекар и не мога да помръдна от дископатия, ми се изсмяват и ми затварят телефона. Вторият път обаче, отворен, отидох сам в бързата помощ, ходейки като на*бан, а ония ме гледат и викат обади се на личния си лекар... Това е най-неработещата система в БГ, те ще ми говорят за механизми за реакция при заразни болести. Смешници жалки.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 30. 30 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 515 Любопитно

  [quote#28:"klatikurti"]Може би само това е начина да се отървем от етноса с по тъмната кожа! Колкото и гадно да звучи, естествен подбор! [/quote]

  Ти да си чувал да се разболяват ?

 31. 31 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  А-ха-ха. Нашите РЗИта работят до 16.30 ч тоест до 16.00. Те едва последните 2 години откриха e-mail-а и започнаха да пращат някакви сводки на лечебните заведения. Инфекциозните отделения пък могат да са декор за филм представящ 30те години на миналия век. Никой няма никаква подготовка (специални облекла и т.н. ). Нищо не са направили за да оборудват първичната здравна помощ, която първа ще се сблъска с проблема. А ето какво ще направя, ако бъда заразен с Ебола. Обличам си червена фланелка с Че Гевара и отивам на Позитано да ги разцелувам всичките , преди да разберат кой е този екзалтиран сърдечен фен-комунист. Направете същото за да им благодарим за щастливата България с най- подреденото здравеопазване от Лапландия до Патагония. Няма да могат да се скрият в Правителствената си болница отсега да го знаят...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 32. 32 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 605 Гневно

  Ако се разболееш в България си пътник...

  Отнасяйки със себе си още 100-200 души.

  Къде в болниците има изолирани стаи за карантина, защитни костюми и маски за персонала, химически душове и т.н?

  И колко болници освен ВМА имат въобще някакви отделения за лечение на остро-инфекциозни заболявания, в които нивото на хигиена и защита е по-високо от това в средностатистическа африканска полева болница?

 33. 33 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Сега ми хрумва да питам червените другари колко ще е потребителската такса при Ебола . А-ха-ха. Все по смешно и гротескно ще става ...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 34. 34 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1457 Любопитно

  До коментар [#31] от "Dr_Doolittle":

  Това е прекрасна идея

  Жената е покана за щастие
 35. 35 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1457 Любопитно

  До коментар [#32] от "subsonic":

  Няма такива.

  В Пирогов, като отидеш в кожносептичния си отиваш с цял букет от каквото не щеш да се сещаш. Там от едно и също доцентче после стигат до ВМА, ама не знам що не са го разкарали още.
  Имам един колега, след едно просто почистване такъв сепсис направи, че му направиха 10 операции във ВМА - целия го нарязаха докато го изчистят.

  Жената е покана за щастие
 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  Въобще не ми се мисли за този сценарии!Дано учените намерят бързо ваксина за тази ужасна епидемия!

 37. 37 Профил на marinavc4
  marinavc4
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#18] от "Svetko": Щатските болници са задължени в спешни случаи да приемат пациенти, независимо дали имат здравна застраховка. Не се притеснявай за Хуан, той ще бъде лекуван от ебола по същия начин като Джон. Е, ако Хуан има висок холестерол, това е друг въпрос...

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на Dr.Strangelove
  Dr.Strangelove
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Спомням си, преди немного време, отивам в Пирогов с възпален апендицит и всички "необходими" симптоми изискващи незабавна намеса. Часът е след 23ч. Влизам в спешния хирургичен кабинет, превит на две от болка. Лекарят псува един възрастен господин на съседната кушетка, след което с досада се обръща към следващия натрапник- т.е.-аз. Пита ме какво и къде ме боли и от кога.Разказвам му. Макар да бе видимо,че положението не се търпи, лекарят ме посъветва да си отида и ако апендицитът се спука да се върна; предимство е, че съм живеел наблизо, а и те били там цялата вечер, чак до сутринта.
  Не чаках да се спука, оперираха ме още същата вечер, но в друга болница.

  Макар някои от нашите болници да разполагат с първокласно оборудване за всякакви случаи, включително и за острите инфекциозни болести, подходът на лекарите би могъл да е предпоставка нещата да се объркат. А, с вируси като ебола положението би станало неконтролируемо.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 42. 42 Профил на gies
  gies
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#37] от "marinavc4":
  Не само това, но в зависимост от възраст, финансово състояние и в кой щат живее Хуан, сметките му може изцяло или частично да бъдат платени от държавата. Законите обаче са сложни и много малко хора знаят детайлите. Отнася се за всичко, не само за здравеопазването, но здравеопазването е върхът. Най-големият отрасъл на икономиката е и става въпрос за много и най-вече чужди пари. Следователно сложните и увъртяни закони и разпоредби.

 43. 43 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Българин, американец и либериец влизат в един бар... Може би с еболата шега не бива, но нека наистина си представим този сценарий........."
  Щом са влезнали в бар вируса ще се спиртоса след третата ракия и всички ще си ходят по живо но здраво, на доктори да не разчитат.

 44. 44 Профил на xd3
  xd3
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Вирусът на ебола предизвиква скорбут. Кръвотеченията са следствие от скорбута. Лечението е мегадози витамин Ц, като в някои случи дозата трябва да е от порядъка на половин килограм витамин Ц дневно:

  http://www.jimstonefreelance.com/ebola.html

  http://whitewraithe.wordpress.com/2014/08/04/breaking-news-anonymous-doctor-releases-treatment-for-the-ebola-virus/

  From an anonymous doctor in Africa who worked on Ebola treatments:

  Summary:"The very first symptoms of ebola are exactly the same as scurvy, which is caused by inadequate vitamin C. Though scurvy is seldom fatal as a primary condition, scurvy also represents only a partial deficiency of vitamin C, the body still has a LOT of vitamin C compared to zero, which ebola causes. Absent ANY vitamin C, blood vessels become very weak and start to lose blood, and platelets become ineffective and unable to trigger clots. So death by ebola is caused by massive internal bleeding and loss of blood, which can be stopped simply by taking enormous doses of vitamin C until the immune system succeeds in killing off the virus."

  Begin text: Ebola is probably the best known of a class of viruses known as hemorrhagic fever viruses. In fact, Ebola virus was initially recognized in 1976. Other less known but related viral syndromes include yellow fever, dengue hemorrhagic fever, Rift Valley fever, Crimean-Congo hemorrhagic fever, Kyasanur Forest disease, Omsk hemorrhagic fever, hemorrhagic fever with renal syndrome, Hantavirus pulmonary syndrome, Venezuelan hemorrhagic fever, Brazilian hemorrhagic fever, Argentine hemorrhagic fever, Bolivian hemorrhagic fever, and Lassa fever. The Ebola virus infection, also known as African hemorrhagic fever, has the distinction of having the highest case-fatality rate of the viral infections noted above, ranging from 53% to 88%.
  The scurvy is so complete that the blood vessels generally cannot keep from hemorrhaging long enough to allow an infective complication to develop. Also, the viral hemorrhagic fevers typically only take hold and reach epidemic proportions in those populations that would already be expected to have low body stores of vitamin C, such as is found in many of the severely malnourished Africans. In such individuals, an infecting hemorrhagic virus will often wipe out any remaining vitamin C stores before the immune systems can get the upper hand and initiate recovery. When the vitamin C stores are rapidly depleted by large infecting doses of an aggressive virus, the immune system gets similarly depleted and compromised. However, this point is largely academic after hemorrhaging throughout the body has begun.
  Cathcart (1981), who introduced the concept of bowel tolerance to vitamin C discussed earlier, hypothesized that Ebola and the other acute viral hemorrhagic fevers may well require 500,000 mg of vitamin C daily to reach bowel tolerance! Whether this estimate is accurate, it seems clear as evidenced by the scurvy-like clinical manifestations of these infections that vitamin C dosing must be vigorous and given in extremely high doses. If the disease seems to be winning, then even more vitamin C should be given until symptoms begin to lessen. Obviously, these are viral diseases that would absolutely require high doses of vitamin C intravenously as the initial therapy. The oral administration should begin simultaneously, but the intravenous route should not be abandoned until the clinical response is complete. Death occurs too quickly with the hemorrhagic fevers to be conservative when dosing the vitamin C. (from Vitamin C, Infectious Diseases, and Toxins:Curing the Incurable by Thomas E. Levy MD JD)

 45. 45 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#26] от "raytcho":

  По закон има опцията да бъде вкаран в затвора ако е обществено опасен

 46. 46 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 515 Весело

  Всъщност въздушнокапковият път на пренасяне на вируса не е нито доказан, нито опроверган. Дори наскоро имаше съмнения за пренасяне на вируса по този път при едни животинчета

 47. 47 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 740 Весело

  Джон, Иван и Хасан, както все става нищо няма да им стане, ами Йордан да си опича акъла.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 48. 48 Профил на fiksun
  fiksun
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#31] от "Dr_Doolittle":

  Ха ха! Благодаря за идеята! И на мен да ми се случи - ще направя същото като Вас!

 49. 49 Профил на jet
  jet
  Рейтинг: 5 Неутрално

  д-р Ангел Кунчев прави впечатление на доста неосведомен човек.
  През 1996-1997 г. беше една от епидемиите от ебола. Доколкото ми е известно, тогава се е разпространявал заирският щам на вируса, който изглежда, че е най-смъртоносният.
  Тогава единственият български медик участвал в ограничаването на епидемията е бил проф. доктор Стефан Найденов. Същият доктор, който палеше водата и демонстрира студен синтез през 1989 г. Поканен е бил чрез хора от ЮАР, които преди това са купували от лабораторията Биоелектроника цисплатина.
  Това което ми е разказвал е че мерките за ограничаване на заболяването са били драконовски.
  Поканен е бил да помогне за ограничаване на епидемията и по специално за създаване на надежден дезинфектант. Мерките които са прилагали до тогава са били тотално изгаряне.
  Коментара му беше: Лекарите от СЗО се бяха настанили в Хараре (май в хотел Хилтън). Изпращаха екипи да снимат за да оценяват положението в заразените райони и да определят къде да изпращат екипи да изгарят (трупове, къщи и др.).
  По-същественото, което каза е че вируса е устойчив във въздуха за продължителен период от време.
  Успял е да направи дезинфектант на ензимна основа. Предполагам, че е използвал нещо готово с което е разполагал, защото казваше, че са му били необходими около месец, докато направи нещо ефикасно, и вероятно технологията не е била сложна за да може да се прилага бързо.
  Каза, че ензима е можело да се пие и предпазва от вируса, но само ако не е проникнал в лимфата или кръвта.
  Коментара му беше, че до 4-5 дни от заразяването може да те опази, но след 5-я ден вируса навлиза в лимфата и много бързо убива.
  Все пак това е бил най-смъртоносният щам на вируса.
  Ако, това което ми е казвал се отнася в някаква степен и за сегашния щам на вируса, а защо не след като е подвид на същия вирус, то най-добре да се молим на Бог да ни пази.
  Видно от коментарите на д-р Ангел Кунчев, той е доста зле информиран за реалното положение на нещата. Колкото до
  изявленията, че има контрол по летищата с термокамери, те са за умствено изостанали.
  Не твърдя, че компетентните органи са такива, но може да се остане с такова впечатление или поне за ръководителите им.
  А по отношение на това, ако може да се прибере някоя друга сума - то за това няма съмнение - компетентни са, но с тази тяхна компетентност вероятно ще трябва да се занимава главният прокурор.
  Колкото до Луфтханза - на друго място ще се върши ремонта, а не в Германия например, а те ще приберат малко пари.
  Риска си е за маймуните на които толкова им е мозъкът или лакомията, ама нали точно поради това са маймуни.
  Бог да ни пази, защото друго няма какво!

 50. 50 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 924 Неутрално

  В случая с българина, ако ще се оправи, миг преди това идва Бойко Борисов и го "спасява" героически и дори не иска да му се благодари (много). Ако пък българинът умре, малко след смъртта му идва отново Бойко Борисов за да обвини справедливо цялата система, от която дори и свръхчовек като него страда понякога.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK