От началото на годината са регистрирани 113 нови носители на ХИВ

От началото на годината са регистрирани 113 нови носители на ХИВ

© Красимир ЮскеселиевОт началото на годината до края на юли за ХИВ и СПИН в държавните кабинети са изследвани над 115 хиляди българи. При 113 от тях пробата е била положителна, показват последните данни по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването.


За сравнение, статистиката за 2013 г. сочи, че новорегистрираните носители на вируса през годината са били 123, а общият им брой - под 1800. Сега инфектираните са 1943.


Отчита се намален брой на заразените чрез инфектирани игли при инжектиране на наркотици. Последните данни сочат, че около 90% от новорегистрираните с ХИВ са го прихванали по сексуален път.
Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените. Според пътя на инфектиране 48% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 42% – при хомосексуален контакт, а 10%  – при инжекционна употреба на наркотици. Близо 27% от новите случаи са на хора под 29 години.


По-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани в големите градски райони като София (58 човека), областите Пловдив (12), Пазарджик и Стара Загора (по 6), Плевен (5), Хасково (4), в Бургас, Варна и Русе (по 3-ма).


По националната програма, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и здравното министерство, в момента се следи състоянието на 922 души, а за 692 от тях се осигурява необходимата антиретровирусна терапия. Комбинирата терапия и нейния мониторинг за  всички нуждаещи се, се осигурява от Министерство на здравеопазването независимо от техния здравно-осигурителен статус, като през 2013 г. бюджетът за медикаменти и консумативи за изследване е около 12 млн. лв., а през 2014 г. по план - 15 млн. лева.


Продължава тазгодишната лятна антиСПИН кампания у нас. Мобилни екипи за анонимно изследване и консултации ще има из цялата страна почти до края на септември. (Вижте графика в прикачения файл).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK