Нова наредба връща законодателството за мъртвородените бебета "в средните векове"

Нова наредба връща законодателството за мъртвородените бебета "в средните векове"

© Надежда Чипева, КапиталПромяна в Наредба 12 от 21-ви юли, приета тихомълком от Министерството на здравеопазването, задава нови критерии за това кога едно дете е родено живо и може да бъде признато за личност и кога остава със статут "боилогичен отпадък".


Според новото правило децата, които се раждат под 800 гр. и преди 26-ата гестационна седмица ще се считат за абортирани, дори и да са живи и да имат шанс за оцеляване. Досега границата беше 600 гр. и 22 гестационна седмица. Наредбата създава парадокс, който разгневи родители и общности, ангажирани с темата - дори детето да се роди живо, но не оцелее поне три дни - също ще се счита за аборт и родителите му няма да имат право да го погребат. 


Всяка година в България се раждат около 600 мъртвородени бебета, а 14% от всички починали деца до пет години у нас са новородени, издъхнали в първия ден от живота си. България е сред водещите страни в Европа по смъртност в тази категория. С промяната в Наредба 12 обаче статистиката ще може да се манипулира и да започне да изглежда по-добре, защото повечето от мъртвородените бебета вече ще влизат в графата аборт, а тези, които се раждат над границата от 800 гр. ще имат повече шанс да живеят. 
"Добре дошли в средните векове",


написа по този повод д-р Бояна Петкова в публикация в профила си във "Фейсбук", която бързо се разпространи в социалната мрежа и освети новия проблем в здравното законодателство. Д-р Петкова е един от най-яростните защитници на правата на родителите с мъртвородени бебета и основател на фондация "Макове за Мери". Тази кауза става нейна, след като през април 2012 г. втората й дъщеря - Мери - се ражда мъртва, и Петкова научава, че законът не й позволява да регистрира и да погребе детето си като личност, а плодът се третира като биологичен отпадък и се унищожава в болницата. Фондация предлага подкрепа на родители, преживели перинатална загуба и се бори да въведе малка промяна в Закона за гражданската регистрация, който да позволява погребването на мъртвороден плод.  


Според становище, публикувано от Петкова на страницата на фондация "Макове за Мери", медицинският напредък позволява оцеляването на бебета, родени с тегло около 600 грама и около 24 г.с. в около 60% от случаите при полагането на максимален обем високоспециализирани медицински грижи, но с риск за дългосрочни увреждания. При 800 гр. след 26-а г.с. шансовете достигат 80%, а за бебета, родени около или след 28-а г.с. с тегло 900-1000 грама - дори 85-95%.


Тъй като няма общоевропейско право всяка страна сама определя критериите. Общата тенденция е границите да се занижават именно заради напредъка на медицината, затова и решението на българското здравно ведомство няма логика, смята основателката на "Макове за Мери". В Германия например а потенциално жизнесопособно се смята бебе, родено с тегло над 500 грама и 23 г.с. В Швейцария за бебета, родени живи (с признаци на кръвна циркулация) между 22-а и 24-а г.с. се полагат палиативни грижи, даващи възможност животът им да приключи без страдание.


В позицията на Петкова е посочено, че възможните причини за вдигането на границата у нас са


както икономически, така и социални.


Грижите за тези деца са една от най-скъпите пътеки, покривани от здравната каса, като разходите възлизат на между 3000 и 4000 лв., при това за случаи, които нямат много шанс за живот. "Не можеш да оправдаеш разходи по някого, който според всички правила на държавата не е съществувал. Съответно парите, похарчени в опит да се съхрани животът на това бебе, са реална загуба за съответната клиника и не могат да бъдат възстановени по никакъв начин.", пише в становището на фондацията. И веднага се допълва:


"Е, добре, ще си кажем всички ние – това не може да е аргумент да не се проведе добросъвестно реанимация и да не бъдат положени максимални усилия за съхраняване на живота на това бебе. Е, да, съгласна съм. Но следва да сме наясно, че когато действаме в контекста на икономическа принуда, невинаги взимаме най-добрите решения. Разбира се, всичко това е напълно спекулативно и в никакъв случай не бих си позволила да отправям обвинения към когото и да е. Просто искам да стане ясно, че подобна нормативна уредба създава несигурност в обществото и поражда съмнения – независимо оправдани ли са те или не. Не е редно възможността за злоупотреба с човешкия живот /дори и хипотетична/ да бъде нормативно регламентирана."


Ако оцелеят, вероятността на тези деца да имат увреждания е голяма, а това пък ще задължи държавата да ги подкрепя през целия им живот. Задено с това в България съществува остър недостиг на квалифицирани неонатолози и неонатологични сестри, както и на реахабилитатори и специалисти, които да могат да поемат грижите за тези деца. 


"Човешкият живот не е предмет на бюрокрация"


"Критериите са значително завишени, а това са критерии, въз основа на които правото признава на един живо роден плод в качеството му на дете, на човек. Тук е фронтовата линия за борба на човешките права", каза по повод новия медицински стандарт и юристът Стоян Ставру пред БНР. "Човешкият живот не трябва да е предмет на бюрокрация", категоричен беше специалистът по семейно право. 


Той обясни, че сега децата, родени под 800 гр. и преди 26-ата гестационна седмица на практика не съществуват за правото, дори ако се родят живи и в последствие починат. "В този случай е предвидена възможност за 3-дневен период, в който да се изпита способността на детето да живее, но ако в рамките на тези 3 дни, макар, че е родено живо, то почине, се смята, че то никога не е било раждано. А всъщност по дефиниция на същата тази наредба то е живо роден плод - има признаци на кръвна циркулация. Обаче тъй като е под съответните критерии и не е успяло да доживее третия ден на живота си, то за правото никога не е съществувало."


Отново за пример е Германия - там е дадена възможност на родителите да получат тялото на детето си дори, когато е мъртво родено, да го погребат, да му дадат име. У нас се съставя акт за раждане на мъртво родено дете, обаче не се дава разрешение на родителите да вземат и да погребат тялото.  


И според Ставру става въпрос за икономически и административни интереси зад промените в медицинския стандарт. "Отглеждането на недоносените бебета е трудоемко и финансово неизгодно, тъй като болниците са търговски дружества, оставени на самоиздръжка, а специализираните неонатологични кадри напускат потъващия кораб", казва той.  


Очаквайте още по темата в "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  Бе тия за една година във властта само зулуми са сътворили,нищо свястно нямат.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на dimgeorgiev
  dimgeorgiev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Много Ви моля, това е експертното мнение на д-р Таня Андреева, водещ гинеколог! защо не сте съгласни?

 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  На няколко пъти си писах мнението за приятелката на Моника Станишева, която беше назначена за министър на здравеопазването при т.нар. "кабинет Орешарски", макар че на Орешарски му ги спуснаха и той не ги познаваше и не им беше чувал имената. После пак питайте КОЙ, питайте КОЙ ги е назначил, и КОЙ е правил зулумите.
  Няма да си пиша мнението за въпросната "дама", защото пак ще ми го изтрият. Само мислете като гласувате, да не дойдат пак на власт някакви, които обслужват руските интереси, и провеждат геноцид.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  какво пише в наредбите на други "бели" държави - германия, англия, франция?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 7. 7 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 644 Неутрално

  "... а над 10% от новородените умират на първия ден от живота си. "

  МОЛЯ??? Нещо ми се струва, че сте объркали цифрата или извадката - едва ли едно от десет бебета умира на първия ден!!!

 8. 8 Профил на Not Fun
  Not Fun
  Рейтинг: 213 Неутрално

  В тази държава от раждането до умирането всичко е недомислено.

 9. 9 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#7] от "Izida":

  Детската смъртност(през първата година от живота) в България е 0,761%. 10% е тотален абсурд.

 10. 10 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  При българските комунисти аборт е всяко човешко съшество , което не членува в БКП,БСП и друга сродна комунистическа партия.
  А как е в нормания свят:
  В Австрия и Германия за аборт се счита плод тежащ под 500g и без витални признаци за живот, кръвообращение, дишане и мускулни движения
  Канада спазва критериите на WHO за фетална смърт : "Фетална смърт" означава смърт преди пълното експулсиране или раждане на продукт на човешкото зачатие, независимо от срока на бременността, и която не е предизвикана прекратяване на бременността. Смъртта е показана от факта, че плодът не диша или не проявява други признаци на живот, като сърдечна дейност, пулсация на пъпната връв или движения на волевите мускули. Ударите на сърцето трябва да бъдат разграничени от преходни сърдечните контракции; вдишванията трябва да бъдат разграничени от мимолетни респираторни усилия или издихания
  В Ирландия за аборт се счита плод тежащ под 500g или под 24 гестационна седмица който няма признаци за живот
  В Холандия за аборт се счита плод под 22 гестационна седмица.
  Във Великобритания за аборт се счита плод под 24 гестационна седмица който не е излязъл от тялото на майката и няма признаци за живот , това не е променяно от 1926 г (Births and Deaths Registration Act 1926,1953)
  В САЩ федералната дефиниция за аборт счита плод тежащ под 12.5 oz (350g), под 20 гестационна седмица и без витални признаци за живот. 27 щата приемат малки разлики в удостоверенията за раждане
  В Австралия: за аборт се счита плод тежащ под 400g или под 20 гестационна седмица. Над тази възраст се регистрират като мъртвородени и се записват

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 11. 11 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Много им е мека мярката на предишните министри. Ако искаха да постигнат успех в изтреблението на нацията, трябваше директно да се счита за аборт живородено бебе с тегло 4 кг. и отлични здравни показатели. Но не бива да им се сърдим. Дето се казва, те работят по изпитания метод "стъпка по стъпка към изтреблението".

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 12. 12 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 445 Любопитно

  Гражданите са хората, които трябва да натискат, дълбаят и бутат, за да не минават тихомълком съществени въпроси без коментар.

  Яба-даба-ду
 13. 13 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1429 Гневно

  "..ако в рамките на тези 3 дни, макар, че е родено живо, то почине, се смята, че то никога не е било раждано."

  И да лишат човек от правото да погребе детето си!

  Направо съм втрещена.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 14. 14 Профил на pi4er
  pi4er
  Рейтинг: 219 Неутрално

  От сайта на Общественото здравеопазване НХС Великобритания, с 10 пъти повече население:
  -от 3133-те общо 22-26 седмични раждания през 2006:
  -2% (3) оцелели 22-седмични
  -19% (66) оцелели 23-седмични
  -40% (178) оцелели 24-седмични
  -66% (246) - 25
  -77% (448) - 26
  http://www.nhs.uk/news/2012/12December/Pages/Premature-birth-survival-rates-on-the-rise.aspx

  От оцелелите много са останали със дългосрочни здравословни проблеми. Около 13% с мозъчни увреждания; проблемите с ретината, церебрална пареза, дихателни и др. отделно. Ако махнете статистиките от 26-тата седмица, мозъчните увреждания скачат драстично като процент.
  Намалете 10 пъти броя в скобите и вижте за какво говорим.

  Дайте да намалим пропагандата. Има етични проблеми и в двете посоки. Не съм въобще фен на бившата министърка.

 15. 15 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  цялата тази работа тук е измислена за да не плаща НЗОК скъпи пътеки за спасяването на недоносени новородени ,защото е скъпо и нямат сметка , разхода за такова дете е толкова по голям ,колкото е по малко ,а касата плаща част от необходимите пари за лечение ,така се получава така ,че например русенската болница изхарчи за 2 те новородени недоносени деца на 63 годишната психиатърка с инвитро над 200000 за спасяването им преди няколко години ,НЗОК покри едва 8000 лв от тези суми ,накрая медицинския персонал си отиваше дълги месеци с по 200-300 лв заплати ,за да могат шефовете на болницата да си правят пиар по телевизиите ,които правеха денонощно репортажи от чудото ,накрая след като едното дете загина ,разбира се дамата беше безкрайно недоволна от русенските медици и не спря да ги кълне наляво и надясно .Сагата завърши без никой да и търси сметка и да си плати реално за експеримента ,за който тя трябваше да бъде осъдена и да си плати реалните разходи ,а не те да се поемат от невинните медици ,сега пак ще става така , болниците се очаква да поемат разходите на новородени под 800 грама и това ще става пак за сметка на работещите в тези болници ,поради криво разбрана хуманност ,но едва ли ще останат хора ,който да са съгласни да дават денонощни дежурства за по 200-300 лв месечно , все пак във всяка европейска страна ще им дават поне по 5000-10000 евра ,защото са много тесни специалисти на супер ниво ,така държавата ще постигне наистина нито едно дете родено под 1000-1500 грама да не може да оживее ,защото няма да има адекватни грижи

 16. 16 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 651 Разстроено

  Как бе да ** *** *******, ЕДНО НЕЩО не свършиха както трябва бе.... ЕДНО! ЕДНООООО!!!!!!

  България, къде е нашия change we can believe in?
 17. 17 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Гневно

  """ Не е редно възможността за злоупотреба с човешкия живот /дори и хипотетична/ да бъде нормативно регламентирана." ""
  ==================

  +++++++++++++
  +++++++++++++
  +++++++++++++

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 18. 18 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Гневно

  До коментар [#4] от "dimgeorgiev":


  [quote#4:"dimgeorgiev"] това е експертното мнение на д-р Таня Андреева, водещ гинеколог![/quote]
  Водещ е на Моника Йосифова-Станишева !
  Само като и видиш физиомутрата
  и веднага ти става ясно що за лечител е !
  Като говори и си клати главаа ,
  като кон на празни ясли !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 19. 19 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1000 Разстроено

  Малко стряскащ е терминът "биологичен отпадък".

 20. 20 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 565 Разстроено

  Само майки (настоящи и в напреднала бременност) знаят какво е очакването, копнежът, трепетът!!! Нероденото им бебе има сърдечен пулс, рита, пие, смуче си палеца.........! То вече е личност!!!

  Как може да им се отказва погребение, особено при такава покъртителна загуба??!!!!!!!!!!! Тук не трябва да се изхожда от религиозни съображения - имало ли е душа, има ли представителен вид за да се излага в ковчег, за опело и прочее... Нито от бюрократични съждения - ама сега трябва да му даваме ЕГН, име, акт за раждане, само за да се погребе, хайде заличавай данни от регистрите и прочее разходи... ЧОВЕЧНОСТ ТРЯБВА!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 21. 21 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  До коментар [#14] от "pi4er":

  То тези деца си се раждат неумолимо и независмо и не знаят нищо за статистиката , кое ще оживее и кое не, кое ще е сляпо и кое не . Нито може да ги оставиш без медицински грижи, нито можеш да ги сортираш като ябълки , кое е годно и кое не. В смисъл статистиката не дава решение какво да се прави , още по-малко основания да изоставиш някое заради статистиката , цивилизованото общество не го позволява. А и в заглавието на тази статия има нещо позитивно , а именно 'SURVIVAL RATES ON THE RISE' . За 11 години ръстът от 40 % е нещо значително. Естествено не важи за нас, важи за UK -страна отделяща над 30 пъти повече за здравеопазване. Тук у нас с тази наредба най-скандалното е нагаждането на нивото на здравеопазването според нищожните средства отделяни за здравеопазване вместо осигуряване на средствата за нормални здравни грижи.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 22. 22 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#6] от "bludniq_sin":

  Тия 3те трудно може да се нарекат бели държави вече

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 23. 23 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 776 Неутрално

  "Според новото правило децата, които се раждат под 800 гр. и преди 26-ата гестационна седмица ще се считат за абортирани, дори и да са живи и да имат шанс за оцеляване."
  Изроди и убийци. Как няма да има демогравски срив. Тази територия наистина няма нищо общо със държава.

 24. 24 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#13] от "Jessika":

  Това е за да върви "пазара" на бебета - доставка директно от болницата.

  Иди доказвай, че детето е било добре.

  Живяло добре 2 дни и после на 3-тия ненадейно се споминало. А няколко лекари снатали още малко по-богати.

 25. 25 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#15] от "tur671":

  И какво предлагаш, Менгеле?

  Ти или такива като теб да се правите на Господ и да решавате кое дете ще живее и кое не? Ами ако ти се беше родил 760г. и в 26-та седмица.

  Или да въртите търговия с деца на гърба на мъката на биологичните родителите - защото новите правила дават голяма свобода за персонала в това отношение. Роди се, беше добре, но на 3-тия ден нещо му стана.

  И кое наричате "биологичен отпадък" - плод, който е живороден, макар и под 800 грама, и ще го оставите без грижи и ще го пуснете в кофата с апендиксите и жлъчките. Май други са "биологичен отпадък".

  Ясно ми е, че "дофтурите" в България отдавна предрешавате изхода за много пациенти по неписани собствени, или неизвестни на публиката правила на конкретната болница, което първо е неетично и второ е неморално и нехуманно.

  Нали всички имат равен шанс и право да живеят? или това е само в книгите.

 26. 26 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Ако се абстрахираме от драмата и екзистенциалните въпроси, да попитам чисто практически, кой има полза от подобна агония?

  Не става дума плодовете около границата да се убиват, но те рядко са жизнеспособни и често не могат да се превърнат в пълноценен индивид. Което означава бреме и тежък живот за детето, семейството, държавата. На практика насилваме една трагедия. Щом сме решили да се намесваме в естествените процеси, редно е да подходим трезво и да се опираме на медицинските и финансовите възможности. Така че общоприети, общоизвестни и реалистични критерии трябва да има и те да се следват и всички да са наясно с тях. Защото и медицината си има своите предели и чудесата не влизат в тях.

  Администрирането на подобни случаи и разрешаване на погребението е отделен въпрос. Както и промяната на наредбата, без мотиви и дебат, което навежда на мисълта за манипулиране на статистика и рязане на разходи.

 27. 27 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  До коментар [#7] от "Izida":14 % от децата починали до пет години /а не от всички новородени деца!/ са починали през първия ден от живота си.

 28. 28 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Доста деликатен въпрос, който не бива да се коментира от повърхностни проучвания на журналисти.

 29. 29 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Никога няма да има съгласие по тази тема, понеже сблъсъкът между емоционалните подбуди на родителите и реалността е непреодолим.

  И най-потърпевши от цялата тази препирня ще са именно онези деца, родени на ръба на живота, с тежки дългосрочни увреждания.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 30. 30 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Труден за решаване проблем, но едно нещо е сигурно - трябва да позволяват на родителите да погребват децата си. На мястото на такива майки, аз не бих се отлъчила нито за миг от новороденто си дете, защото не може да се има никакво доверие в етиката и морала на медиците ни.

 31. 31 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  ин витрото е изнасилване на клетьчно ниво
  яицеклетката се опира в упора и се инжектират сперматозоиди
  против желанието на природата
  и за инвитро има клинична пьтека

 32. 32 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Няма морал и в бг-медицината,вече и узаконено!

  4itatel
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK