Граждански организации настояват да се отменят новите критерии за аборт и раждане

Граждански организации настояват да се отменят новите критерии за аборт и раждане

© Надежда Чипева, КапиталПреди дни стана известно, че бившият здравен министър д-р Таня Андреева, напълно непрозрачно, без мотиви и без дебат, е взела решение за промяна на границата между раждане и аборт. Този стандарт не е консултиран с професионалната общност и НПО сектора и предизвиква серия аргументирани негативни реакции. С настоящото писмо апелираме към вас като минимум да възстановите старите критерии или поне да ги коригирате на 600 грама и 24 г.с., аналогично на нормативната уредба в повечето европейски държави. Завишаването на критериите за разграничаване между аборт и раждане е една гигантстка крачка назад. 


Това пише в отворено писмо до служебния здравен министър Мирослав Ненков, подписано от Българския хелзинкски комитет, фондациите "Макове за Мери", "Нашите недоносени деца" и ФАР, Асоциация на българските акушерки и българските дули и др. Поводът за писмото е Наредба №12 с която се променя медицинският стандарт за акушерство и гинекология и с който всички деца, родени под 800 гр. и преди 26 гестационна седмица вече се считат за абортирани, дори да се родят живи.


Организациите настояват да се проведат "без отлагане" серия консултации с професионалната общност и НПО сектора, "за да може да се осигури най-добрият подход при решаване на този въпрос, който е точно толкова морален, колкото и медицински, и, както наблюдавахме в последните седмици, далеч не интересува само пряко засегнатите от него, а е от значим обществен интерес".
В България годишно се раждат поне 6000 недоносени бебета – това са около 10% от всички родени деца, в това число и около 600 мъртвородени бебета, припомнят гражданските организации. "Вместо да се започне сериозен разговор и да се търсят решения за причините за преждевременното раждане, изглежда държавата е решила да замаскира проблема, като промени дефиницията му. С вдигане на границата между аборт и раждане административно се намалява процентът на иначе високата детска смъртност в България", отбелязват в писмото. Изтъква се и, че липсват мотиви за тези промени. 


Повишаването на стойностите "говори за пораженческо отстъпление на държавата от нейния дълг към гражданите, и за придаване на фатално ниска стойност на живота и човешкото". А това послание отваря път за реални злоупотреби в грижата за децата, родени преждевременно с висока степен на недоносеност, катo "ненавременно и неефективно предоставяне на реанимация и интензивни неонатологични грижи поради икономически, социологически, административни или инфраструктурни съображения".


"Настоящата Наредба може да бъде изтълкувана като регламентирано "разрешение" за подобни злоупотреби, което е недопустимо от морална гледна точка", настояват организациите. Освен това разпоредбата е в противоречие на българската Конституция, според която "Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество" (чл. 4) и "Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права" (чл. 6). 


Неморално според сдруженията е и условието детето да живее поне три дни, за да бъде регистрирано като родено, затова настояват то да отпадне. В случай, че не преживее, то не получава ЕГН и родителите му не могат да го приберат и погребат като човек. "Напомняме, че от няколко години неправителствени организации се борят да променят нехуманната практика, според която мъртвородените бебета в България се третират като биологични отпадъци и се изгарят заедно с болничните боклуци, като родителите им нямат правото да ги погребат", пише в отвореното писмо. Готовият проект за промяна в Закона за гражданската регистрация, с който да се прекрати това, все още чака разглеждане от Министерски съвет. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  При положение, че нормалните деца се раждат поне 2.5кг не мога даже да си представя какво представлява 600гр бебе?! Не че тази другарка може еднолично да променя стандартите, но и толкова недоносените бебета е трудно да се спасят като се избегне слепота, глухота и други сериозни недъзи - там е най-трудния морален въпрос.

 2. 2 Профил на Bat Sali Prezident
  Bat Sali Prezident
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#1] от "yoankat
  На теб или твой много близак се роди дете 600 гр. друга песен ще пееш.

  Човешкият живот в България не стува нищо. Държавата е напълно абдикирала от грижата си за хората било то новородени, зрели или на преклонна възраст.

 3. 3 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  е бебето, сигурно ще предпочете да ожиевее въпреки слепотата, друг е въпросът у нас колко е зле да си човек с инвалидност...
  Отделно от това, в тези отношения медицината обикновено върви напред, не назад...

  Birds of a feather flock together.
 4. 4 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#2:"Bat Sali Prezident"]На теб или твой много близак се роди дете 600 гр. друга песен ще пееш. [/quote]

  До коментар [#2] от "Bat Sali Prezident":

  Надали! Но недай боже!

 5. 5 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Въпросът не е само дали/как ще се развие бебето, а и дали ще може родителите да го погребат ( каквато е волята на повечето ) или ще се води "биологичен отпадък", който никой после не знае какво се случва с него и какво точно правят болниците с него. Там има и голяма мафия, която се занимава точно с намирането на "части" за изследвания и трансплантации.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 6. 6 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#3:"rldkfl"]Отделно от това, в тези отношения медицината обикновено върви напред, не назад...[/quote]

  До коментар [#3] от "rldkfl":

  Ами нека да върви, въпроса е че не е стигнала до момента, в който не само ги спасява, но ги спасява неинвалидизирани. Дано стане скоро!

 7. 7 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#5:"Teh Gruhter"]ам има и голяма мафия, която се занимава точно с намирането на "части" за изследвания и трансплантации.[/quote]

  До коментар [#5] от "Teh Gruhter":

  Как така няма да могат да го погребат!?! Като си е твоя 'биологичен отпадък' ще си го носиш, където искаш!

 8. 8 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#2] от "Bat Sali Prezident":

  Държавата не е абдикирала само от краденето на пари. Ама така докато има мутри в парламента.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 9. 9 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 461 Разстроено

  Леле, тая тема стана като онзи виц, дето месар станал акушер...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 10. 10 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Стойте си по домовете, горите за гъби и езерата за риба. А през това време ей такива, като Андреева, си прокарват закони, никой не разбира....

  Смотан народ.

 11. 11 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#2] от "Bat Sali Prezident":

  грижата за живота на хората не е работа само на държавата и НПО ,а и на самите хора ,над 80% от тези родилки на такива деца не изпълняват никакви лекарски предписания ,а само тези на комшиики и на БГ МАМА ,,не съм чул НПО да са отишли и да са се загрижили за едно недоносено дете досега ,да са му поели разходите за лечение ,които нито НЗОК ,нито родителите ,нито държавата ,нито общините не поемат ,а разходите понякога стигат и до 100000 на дете ,само няколкото ампули Сърфанктант ,които подпомагат най много едно такова дете струват по над 1500 лв едната,а касата поема само стойността на 1 ампула ,къде бяха тези НПО досега , когато цялата сума по спасяване на тези недоносени деца се поемаше най хуманно от големите болници ,предимно за сметка на персонала им изаплатите на този персонал ,не е тайна ,че всички доктори и сестри на огромни болници в страната са със средна заплата от по 400-500 лв ,а докторите стигат до 1000 в най добрите случаи ,толкоз ,колкото циганина работещ в Германия или Белгия взема за 4 работни дни , идва тук ,ражда си детето безплатно ,пак за сметка на данъците на работещите в болниците ,става и си тръгва пак по живо по здраво за там където работи и си дава данъците ,за нас остават само разходите за тези деца , време е първо дискусия кой ще плаща разходите за спасяването на едно такова дете ,колко са реално те ,защо НЗОК не може да ги плаща реално ,а то е защото 80% от тези родилки нямат и лев данък ,НПО да се заеме с осигуряването на тези родилки ,да поеме тяхните задължения първо към държавата ,после да се мисли за правилно провеждана женска консултация и едва тогава да мислим за недоносените деца ,които няма да се родят недоносени ,ако всичко друго е наред и се изпълняват правилата и изискванията на здравните власти .

 12. 12 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  И какъв живот го очаква това 600 г бебе,
  а родителите му,
  а цялото общество?!

 13. 13 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Във всеки случай е крайно жестоко към родителите да им се отнеме и утехата да си погребат мъртвото детенце.

 14. 14 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#11] от "tur671":

  Правилно, сега заменете бебе във вашия коментар със старец и го прочетете пак. Според тази логика не трябва да се грижим и за старите и болните от неизлечими болести, защото само се плаща, а няма полза.

 15. 15 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 544 Разстроено

  Въпросът е много сложен и има много аспекти. Признавам си, нямам еднозначен отговор за себе си, за сега. Но наистина, ужасно е какво трябва да преживеят родителите.
  Изумена съм от, не мога да се сетя точно понятие, (арогантност?) на бившия министър да въвежда самосиндикално промени в критериите по толкова важен въпрос! Ама тази страна не е частно ООД! Какви са тези нардби, няма ли закони?! Има толкова много наредби, които могат да бъдат променени просто ей така, защото са само наредби....

 16. 16 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#14] от "ilinko":

  не е проблем грижата ,все още го правим ,но става само за сметка на медиците ,вашето участие какво ще бъде ,защото е явно ,че държавния фонд не покрива елементарно лечение нито на бебето ,нито на стареца ,какво предлагате вие ,защото е явно ,че болниците вместо да фалират ,ще си сложат ценоразписа на вратата и ще влезете да абортирате и да спасяват живота на бебето Ви евентуално ,ако на момента си заплатите или доплатите между 10 и 20000 ,това ли е вашето предложение или не ви разбрах ,точно ме интересува ,всички НПО ,граждани ,каса ,министерство и обществото като цяло ,кой точно поема тези между 10 и 20 хиляди ,защото касата плаща от 3 до 5000 ,останалите ме интересува въпроса КОЙ ги дава ,а не колко сте доволни и колко не сте от докторите ,първо ,КОЙ поема разхода ,който е реален,след това ще коментираме хуманни аспекти ,нехуманни аспекти ,алчности ,глупости ,защото реалния случай с родилката на 63 години от Русе донесе на русенската болница над 200000 лв разходи за спасяване на двете и деца ,плод на експеримент ,тя не заплати нищо , а лекарите и сестрите в цялата болница тогава си ходеха с по 280 лв заплати няколко месеца ,за да покрият този разход ,който в никакъв случай не беше по тяхна вина ,защо родилката да не си плати експеримента си и в коя страна държавния или частния фонд щяха да я оставят и да поемат риска за такъв експеримент с живота ,тук е анархия и лошото е ,че всичко накрая се обвиняват само доктори и мед персонал ,а истината е съвсем друга .

 17. 17 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 739 Неутрално

  [quote#7:"yoankata"]Как така няма да могат да го погребат!?! Като си е твоя 'биологичен отпадък' ще си го носиш, където искаш!
  [/quote]

  Не е точно така. Понеже биологичните отпадъци се водят "опасни" не може всеки да прави каквото иска с това, по принцип се унищожават в болниците. Какво обаче реално се случва, може само да гадаеш.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 18. 18 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#1] от "yoankata":

  абе откъде се взимат неандерталци като вас?
  няма никакъв, морален или друг, въпрос, родило се е живо, прави се всичко възможно. слепите и глухите да изтрпем ли? нацисти

 19. 19 Профил на antistatik
  antistatik
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Който знае немски, нека погледне статишта на Унижерситетската клиника в Есен за прогнозата за развитие, има я на сайта им. Там между другото пише, че 20% от децата родени преди 26 седмица, тоест с тегло по-малко от 760 грама израстват до пълнолетие без НИКАКВО здравословно или психологическо увреждане ако се лекуват правилно. Не знам колко от вас са родители, но доста хора биха се борили за тези 20%.
  Познавам вече точно две деца, родени в шестия месец и здрави.
  Друг е въпроса че в България липсват техниката, специалистите и средствата за лекуването на тези бебета. Престъпното е всъщност че вместо да се дефинират проблемите и да се търси някакво дългосрочно решение, нещата просто се замитат под килима.
  Съвсем истински случай - на въпроса на истерясала майка на новородено какви шансове има детето й да живее, асистиращата сестра възкликва "За кво ти е, ма? Само ще теглиш. Друго ще ти направи мъжът ти".
  И да, вярно е, биологичните отпадъци по закон отиват в екарисажа. Имате ли представа как се чувстват и без това травмираните родители при мисълта че детенцето им няма да бъде погребано, а изгорено заедно с черва и гнойни марли? 800 грама бебе вече съвсем прилича на малък човек.
  Министърката нека да си провери родословното дърво дали някой от предците й не носи фамилията Менгеле.

 20. 20 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#7] от "yoankata":

  Абе йоанче, ти на Господ ли се правиш, че ще решаваш кой има и кой няма право на грижи и живот???

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 21. 21 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 979 Любопитно

  всички деца, родени под 800 гр. и преди 26 гестационна седмица вече се считат за абортирани, дори да се родят живи.
  ****************

  Нещо не схващам... дори и да се роди живо, се води биологичен отпадък и се оставя да умре, без да се направят усилия да спасяването му?

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
 22. 22 Профил на antistatik
  antistatik
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#21] от "Veritas odium parit":

  Точно така. И попада в контейнера с отпадъците, при превръзките и ампутираните крайници. След това се изгаря.

 23. 23 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#18] от "owen":

  Що за глупави сравнения? На цената на какво ти би се "борил(а)", за да оживее... евентуално... бебе родено 500гр в 23-тата седмица? Ще го имъчиш, за да си отиде от тоя свят по най-ужасния начин, прекарало и малкото време в операции, ужасня болка и мъка?

  Нямало морални решения.. Хубаво че целият свят е неандерталски, та хората СИ задават морални въпроси.

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 24. 24 Профил на antistatik
  antistatik
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#23] от "pourquoi":

  Ами родителите на това прекрасно момиченце са се борили.. Може обаче да им пишете и да им обясните колко дълбоко и осъдително "неморална" е постъпката им. http://www.welt.de/gesundheit/article125324846/21-Wochen-Fruehchen-Frieda-ist-putzmunter.html
  Изобщо на родителите винаги трябва да бъде разяснявано какви рискове има за развитито на екстремно недоносените, но в крайна сметка решението за това дали детенцето ще бъде реанимирано трябва да бъде на тяхно. И ВСИЧКИ недоносени дечица трябва да имат право на погребение.

 25. 25 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#23] от "pourquoi":

  с цената на всичко.
  ама си личи тоталитарното възпитание на по-възрастните хора.

 26. 26 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#23] от "pourquoi":

  разбира се,че има морални решения, и те са насочени към живота- какъвто е. идеята, че само здравите и пълноценните физически трябва да са живи членове на обществото, а другите по най-бързия начин под ножа, е нацистка.
  не съм сигурна и дали това решение трябва да се оставя на родителите. ако се роди на термин дете с проблем, разрешаваме ли им да взимат решение за живота му? не. защо тогава да има даваме това право няколко седмици по-рано?

 27. 27 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  "...катo "ненавременно и неефективно предоставяне на реанимация и интензивни неонатологични грижи поради икономически, социологически, административни или инфраструктурни съображения".

  Тъпотия в стил БХК! Нека изплюят камъчето, че иде реч за етнос, който не ще и да чуе за семейно планиране...

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK