Българите са сред най-застрашените в Европа от белодробни заболявания

Българите са сред най-застрашените в Европа от белодробни заболявания

© БДБББългарите са след най-застрашените в Европа от хроничната обструктивна белодробна болест, известна със съкратеното име ХОББ. Тази констатация стана известна днес по време на националната пресконференция за откриването на кампанията "Как дишаш? Провери сега!".


"Сред основните причини за разпространението на ХОББ у нас е масовото тютюнопушене - 40 % от българите пушат активно, каза доц. Явор Иванов, доскорошен председател на Българското дружество по белодробни болести. Вторият по важност фактор, който застрашително нараства е лошото качество на въздуха, който дишаме в градовете", каза още той.


Според него причините за влошеното състояние на въздуха в големите населени места в България са няколко като основната сред тях е отоплението с въглища и дърва, което става все по-разпространено заради относително високата цена на централното отопление, газа и електроенергията.
"С предстоящото повишение на цената на електроенергията вероятно тази тенденция ще е още по-ясно изразена, обясни Иванов. Автомобилният трафик също е сериозен проблем. Там доказателствата в световен мащаб за ефекта му върху развитие на ХОББ и астма са категорични", каза доцентът.


Със започващата от утре национална кампания за проверка на здравето на белите дробове у нас България се включва в световната инициатива "Ден на спирометрията", отбелязван всяка година на 23 октомври. Кампанията у нас е инициирана от Българското дружество по белодробни болести, Европейското респираторно общество и Европейската белодробна фондация.


В рамките на кампанията от 10 до 14 ч. утре всеки ще може да тества състоянието на  белите си дробове по безопасен и лесен метод. Безплатните спирометрични изследвания на белите дробове ще се извършват на публични места в 12 български града, съобщиха днес инициаторите на кампанията. Това са София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора, Русе, Бургас, Габрово, Разград, Велинград, Троян и Балчик.


Хората с патологични отклонения от нормите в дишането, ще бъдат насочени за допълнително уточняване на състоянието им към съответните центрове, а данните, събрани в хода на кампанията, ще бъдат публикувани и изпратени до Европейската рестираторна организация и Европейската белодробна фондация.


Пилотно в кампанията за чисти бели дробове се включи професионален футболен клуб "Лудогорец" – национален шампион и участник в Шампионската лига.Футболните звезди направиха изследването на параметрите на външното дишане броени дни преди отговорния си мач днес срещу Базел.


"По данни на Световната здравна организация през 2020 г. ХОББ ще бъде трета причина за смърт в световен мащаб, каза днес Доц. д-р Диана Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести. Случаите на смърт от ХОББ са нараснали с повече от 60% за последните 20 години. Над 65 млн. души в света страдат от тази болест, а над 3 млн. загиват всяка година", съобщи Петкова.


Според нея целта на кампанията "Как дишаш? Провери сега!" е да призове хората активно да изследват дишането си, да бъде направен активен скрининг на състоянието на болестта и, за да бъде оказана своевременно компетентна помощ.


"Кампанията има за цел да алармира световната общност, хората по света, не на последно място политиците за значението на здравето на белия дроб", обясни още доц. д-р Диана Петкова.


Големият проблем, който ще продължава да нараства и през следващите години е състоянието на диспансерната мрежа у нас, беше идна от констатациите на днешната пресконференция във Варна.


"Финансовите проблеми надделяха над здравия разум и тепърва ще берем плодовете на редукцията на противотуберкулозната мрежа – нарушават се основни правила за работа с обработване на ТБ, каза проф. Огнян Георгиев, член на УС на Българското дружество по белодробни болести. Досега успявахме някак да компенсираме с глобалния Световен фонд за борба с Туберкулозата, но той вече е изчерпан. А в следващите години, когато болестта стане национален приеритет, ще берем горчивите плодове на разрушената диспансерна мрежа", обясни той.


Според Георгиев не по-добро е и състоянието на диспансерната мрежа за неспецифичните белодробни болести като ХОББ и астма.


Пилотно в кампанията за чисти бели дробове, са се включили футболистите на национален шампион "Лудогорец". Те са направили изследването на параметрите на дишането си дни преди мач си днес срещу "Базел".Публичните места за изследване в Деня на спирометрията :


София - СБАЛББ"Св. София" бул. акад. Иван Гешов №19


Пловдив – Площад Джумаята


Варна – Козирката пред Катедралата


Бургас - СБАЛББ Бургас


Плевен – площад Възраждане


Стара Загора – пред Общината


Русе – Русенски университет и в Общината


Габрово – площадът пред МБАЛ


Троян - СБАЛББ –Троян


Балчик МБАЛ


Велинград  СБДПЛРПФЗ "Св.Петка Българска"


Разград – там пилотната акция беше в спортен комплекс Лудогорец, а на 23.10. желаещите ще приеме в кабинета си в МБАЛ д-р Снежана Дамянова.


Местата на изследването са публикувани във Фейсбук страницата на кампанията https://www.facebook.com/events/293387024202916/?ref=br_tfwww.facebook.com=">https://www.facebook.com/events/293387024202916/?ref=br_tf>," target="_blank">"Как дишаш? Провери сега!",  както и на страницата на Европейската белодробна фондация.
 


Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Двата сектора, които са "стартегически" за кпрпорацията ДПС - тютюнЯ и рязането на дърва.
  Така ни нанасят от два сектора минимум четворна вреда
  1. Закрепостяват си "електората" чрез тютюна
  2. Донасят ни белодробни болести чрез същия този тютюн
  3. Орязват ни вековните гори
  4. Донасят ни белодробни болести със горенето на същите тия дърва.
  А, само ЕДИН политик досега се е осмелил да я нарече, че е "проклятието на България"

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Когато на всеки ъгъл има лафка какво друго да очакваме...

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8572 Неутрално

  Не само да ни изследват,ада има превенция.Да се направи всичко възможно по-малко хора да са изложени на заболяването.И вместо да плачем за поминъка на тютюнопроизводителите и да им полащаме субсидии,да ограничим драстично,по всякакъв начин тютюнопушенето,особено сред подрастващите.

 4. 4 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да се легализира марихуаната! Или поне да се декриминализира!

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 5. 5 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Не знам какво направиха в България с тубдиспансерите, имаше по едно време решение да се закриват, което беше голяма грешка.
  В тях се лекуваха и следяха не само туберкулозно болни, но и такива с други хронични заболявания, а специалистите бяха много добри.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 6. 6 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Софиянци поне имат уникална възможност като туристи да ползват чистия въздух на Витоша.В много от планинските ни градчета има "Екопътеки" и могат да се посещават в почивните дни.Всичко е въпрос на организация и навик в семейството

 7. 7 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#6] от "xalikarans":

  въпрос на организация и навик в семейството е да се изнесем масово от градовете - по този начин ще получим следните ползи:
  - ще осигурим здраве на нас и децата чрез чист въздух и собствени плодове и зеленчуци
  - ще бъдем повече заедно което означава по-здрави и пълноценни семейства
  - постоянната и разнообразна работа по къща и двор лекува всички болести от офис живота

  ще загубим само "големите" заплати, но при третия месец живот извън града разбираш че с парите си купуваш само излишни неща и боклуци...

 8. 8 Профил на jorosrabskia
  jorosrabskia
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#6] от "xalikarans":

  Това добре, но само събота и неделя, през останалото време ще дишаш " свежия" въздух в центъра на София

 9. 9 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#8] от "jorosrabskia":

  в ценътра на София въздуха е прекрасен спрямо този напр във Варна или Русе

 10. 10 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  ХОББ е социално значимо заболяване и не само замърсяването е причина за това заболяване ,много голям процент от децата страдат хронично от белодробна астма или астматичен бронхит ,като в много случаи лечението което провеждат е неправилно или самостоятелно без участието на квалифициран лекар с опит ,това е причина за много тежко протичане и хронифициране на белодробната болест ,която вече в по зряла възраст се превръща в ХОББ , замърсяването на въздуха не е основна причина за появата и развитието на тази болест ,а начина на лечение с наблягане на кортикостероиди обрича тези болни на много усложнения ,затлъстяване ,което довежда до намаляване на живота им ,къде къде по добре е да се насочат например в наши национални обекти като Сандански ,Радунци ,места в които чистия въздух помага за лечението без увреждащи препарати .

 11. 11 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Пратете тези материали на лобистите за отпадане на забраната за пушене на закрито.
  Те изприказваха величайши глупости, а БСП долно обеща да я премахне - добре че не им стигна времето.
  Пратете я на Боби Рагин - предводител на хотелиерите, които ни проглушиха за фалиралия си бизнес. Не виждат, че бизнесът им - на някои - не върви поради некадърност! А и заради бедността, разбира се.

 12. 12 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 381 Неутрално

  жалко! беден народ сме,обаче си пушим като комини.трябва да се предприемат действия.

 13. 13 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Българинът пуши от простотия и инат!
  Първо, защото не се интересува какви поражения се прави сам и каква е цената за него и околните от това..
  Втого, за да покаже, че е свободен и това е личен избор, без да му пука, че хората около него също се тровят. Само погледнете: пред всяко магазинче или офис клечи по някоя кифла или накъдрена огражданена селянка с цигара в ръка и пластмасова чашка кафе и се прави на модерна дама.
  А дами в България няма по дефиниция, тъй като упорито и целенасочено си избиваме или прогонваме каймака на нацията.
  При това положение как няма да сме зле!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK