Д-р Владимир Наков, психиатър: Интересът към темата за самоубийствата у нас е нездрав

Д-р Владимир Наков, главен експерт сектор "Психично здраве" в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) и психиатър със специализации в Кралския колеж в Лондон и Университета на Калифорния "Бъркли".

© Ангелина Генова

Д-р Владимир Наков, главен експерт сектор "Психично здраве" в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) и психиатър със специализации в Кралския колеж в Лондон и Университета на Калифорния "Бъркли".Две нови самозапалвания припомниха два болезнени въпроса - как да се помогне на хората, които не искат да живеят повече, и как е адекватно да реагират медиите. С тези въпроси и за коментар за двата случая на жена и на мъж, които посегнаха на животите си в София и в Сандански, "Дневник" потърси д-р Владимир Наков, главен експерт сектор "Психично здраве" в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).


Според Наков реакцията на медиите към случая на Лидия Петрова е доказателство колко бързо сме забравили горчивият урок от пролетта на 2013 г., когато заради широкия медиен интерес тръгна вълна от опити за самоубийства в страната. "Медиите, за съжаление, показват проблема едностранно. Предлага се картина, в която не се посочват алтернативите, а винаги има здравословни алтернативи", казва психиатърът. 


Наков напомни, че в България са преведени и се препоръчват напътствията на Световната здравна организация към медиите за отразяване на опити за самоубийство. Те обаче не се актуализирани от 2000 г. и не е ясно доколко са адаптирани към българската медийна среда.
"Но проблемът не може да бъде решен едностранно - не можем да посочим медиите с пръст и да кажем "Те са виновни!". Трябва да има държавни политики, отговорност към темата от всички страни, всички хора трябва да бъдат въведени в нея, за да има и по-добра превенция", казва експертът. 


За случая на Петрова д-р Владимир Наков казва, че е некоректно да се спекулира за причините, а ако действително има външна подбуда, това се превръща във въпрос към прокуратурата, не към психиатрите. В Наказателния кодекс има член (чл. 127), който се занимава именно с подбудителството към самоубийство.


Психиатърът уточнява и, че не е задължително човек да е с психични отклонения, за да прибегне до такова решение. "Самозапалването е и способ при психично здрави хора да изразят протест", казва той. Същото важи и за втория случай - на 48-годишен мъж от Сандански, който се самозапали на следващия ден след младата жена в София. Няма как да са ясни причините, докато не се направи психологическа оценка на хората. 


Наков повдига въпроса и за очевидците на случилото се пред президентството в понеделник. Мнозина снимаха горящата жена, но не опитаха да помогнат. "Реакцията им не е естествена. Не е човешка. Очевидец дори разказа, че помислил, че се снима филм. Очевидно интересът към темата е от нездравата страна.", коментира психиатърът.  


Все още няма новини от държавата около Стратегията за превенция на самоубийствата, която беше приета миналата година, но с нулев бюджет. Въпреки това се очаква в скоро време да има финансиране отвън, с което да започнат първите дейности по превенция, включително обучения сред журналистите. 


"Има огромна необходимост от системно обучение сред журналистите, защото става въпрос за много деликатна тема. Не може в такива детайли да се говори за личния живот на един човек, посегнал на живота си, защото това би могло да предизвика идентифициране и у други хора", пояснява експертът. Въпреки това по думите му много медии са успели да подходят с повече такт, отколкото миналата година.  

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Нещата се преекспонират както и в началото на 2013. Всъщност самозапалвания има постоянно, дори и по времето на "социалистическото" правителство на Орешарски. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_(2013)

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на fokusnik
  fokusnik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Погледът на психиатъра и подхилващата се физиономия, когото говори за самоубийства, подсказва по-скоро за нездрав интерес от страна на самия психиатър.

 3. 3 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1440 Любопитно

  "Мнозина снимаха горящата жена, но не опитаха да помогнат. "Реакцията им не е естествена. Не е човешка. Очевидец дори разказа, че помислил, че се снима филм. Очевидно интересът към темата е от нездравата страна."

  мда де, ама СЕМ вика че диагнозата била личен избор

 4. 4 Профил на Dimitar Pehlivanov
  Dimitar Pehlivanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "fokusnik":

  тази снимка му е стара - след самоубийството на Робин Уилямс имаше пространно интервю с него за самоубийството като проблем въобще. Мисля, че е оттогава, ако не и от по-рано.

 5. 5 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Д-р Владимир Наков, психиатър: Интересът към темата за самоубийствата у нас е нездрав

  Правилно, интересът към убийствата е доста по-здрав. На това мнение са и Кюлев, и Илия Павлов, и Васил Илиев, и Луканов, и Доктора, както и всички онези, които ще ги последват в недалечно бъдеще. Изпълнителите на мокри поръчки, едва ли четат тази статия сега, защото в някоя тиха гарсионера в Люлин или в Надежда, струговат куршума, припасват го към гилзата и проверяват оптиката на пушката. Нема лабаво.

 6. 6 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Е, наистина няма как с голи ръце да тръгнеш да гасиш този пожар, но може да се направи опит да се потърци пожарогасител, или вода , все пак ... а да се снима в този момент, е равносилно на мародерство.

 7. 7 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 834 Неутрално

  По- добре самоубиец, отколкото масов убиец или сериен убиец. Склонните към самоубийство често извършват масови убийства и то на близки родственици с мисълта да ги предпазят от теглото на живота. Още в началото на Шехерезада е написано: денят на смъртта е по- добър от деня на раждането. После следват приказките с истории за доказване на тезата.

 8. 8 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  "Мнозина снимаха горящата жена, но не опитаха да помогнат. "

  Снимащите очевидно имат нужда също от спешна психиатрична помощ.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 9. 9 Профил на revolt
  revolt
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Хората живеят като на кино. Интернет ги излъга, че всичко е само игра.

 10. 10 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 622 Неутрално

  [quote#9:"revolt"]Хората живеят като на кино. Интернет ги излъга, че всичко е само игра. [/quote]

  А не е ли?

 11. 11 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"] Две нови самозапалвания припомниха два болезнени въпроса - как да се помогне на хората,


  които не искат да живеят повече,

  и как е адекватно да реагират медиите.[/quote]

  и откъде у доктора убеждението ,че в двата случая хората НЕ искат да живеят повече ??

  това е Внушение , Грубо и Жестоко при това

  човек се самоубива ако има нерешим проблем

  (Тони Скот , Уитни Хюстън , Робин Уилямс , прокурора от ВКП от миналата седмица.. )

  или ментални проблеми

  струва ми се , че в цитираните два случая едва ли това е налице !!

  българите в общия случай се оказаха неподходящи за капитализма , неприемащи фактите , бягащи от лична отговорност

  колкото до медиите - те с това се хранят

  Добрата новина НЕ продава , продава Лошата новина

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3372 Неутрално

  Какво да кажем за екипа на Бърза помощ дошъл да спасява пострадалата жена? Тези хора явно бяха дошли за да отбият само номера,действаха така бавно и с такова нежелание! Приличаха на погребални агенти а не на Бърза помощ!

  klimentm
 13. 13 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Когато има такива драстични случаи на самоубийство, това трябва да заинтересува цялото общество. Млада и здрава жена се самозапалва не къде да е, а пред президентството. Това не е случайно, това е бунт, начин да изкрещиш своята омраза към институциите и управляващите.И да не ми говорят за психически проблеми, или семейни проблеми. Тази жена е безработна и не може да си намери работа. Тя има дете и отговаря за това дете. Жената е изпаднала извън социалния борд, тя няма шансове. Нека да се направи анализ колко хора посегнаха напоследък на живота си по такива причини. Живеем във вълче общество, където едни трупат милиарди, а други нямат за хляб. Ще дойде време, когато гневът на хората щв се обърне към когото трябва и ще се повторят някои етапи от развитието на човечеството.

 14. 14 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  [quote#13:"proza"]Ще дойде време, когато гневът на хората щв се обърне към когото трябва и ще се повторят някои етапи от развитието на човечеството.[/quote]
  Тъпо: да повтаряш едно и също, и да очакваш различен резултат...
  Проблема е в програмирането на чипа, в опита да се забаламосват и изнудват хората със "сигурно работно място".
  Между другото знаете ли, за излекуван с 80-90% изгаряния? А знаете ли, колко струва един ден лечение на човек с 80-90% изгаряне? А сега, когато е в болница, кой се грижи за детето И? А ако почине, тогава от кого ще се плаща отглеждането на детето?
  Хайде, като ще питате риторично, питайте и за реалните последици. Щото нямала била работа та... че то бюрата по труда трябваше да ударят в земята аутодафето на инквизицията. Фотограф пред календарния период бил се отчаял... а доматите ги ядем с колчетата. Друга причина търсете.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 15. 15 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#13:"proza"]Млада и здрава жена се самозапалва не къде да е, а пред президентството. Това не е случайно, това е бунт, начин да изкрещиш своята омраза към институциите и управляващите.И да не ми говорят за психически проблеми, или семейни проблеми. Тази жена е безработна и не може да си намери работа[/quote]

  това имах предвид в пост № 11 ,
  за "неприложимите" хора , за неадаптивните , които "очакват постоянно Месията" ,
  при които Фрустрацията е неизбежна

  [quote#13:"proza"]Ще дойде време, когато гневът на хората щв се обърне към когото трябва и ще се повторят някои етапи от развитието на човечеството[/quote]

  племе - преживяло Половината от 1300 год в Робство не може да се осъзнае...обречено е !

  за това има пенсии - равни на Една пита кашкавал , както и села без ток ,

  тайната е в "Стария Завет" ,
  но това е Трудно упражнение

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 16. 16 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#2] от "fokusnik":

  Бих казал, че говори за дебилността на журналиста, който е подготвил статията. Със сигурност са направени поне дузина снимки и интересно защо е подбрал именно тази?!

  Жизнь или Life - избор има.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK