Колко малко знаем за хепатит С и защо не е вярно, че не може да се случи на нас

<strong>Източник:</strong> <a href="https://www.facebook.com/HEPi.li.Si?fref=ts" target="_blank">Кампанията "Хепи ли Си?"</a> на "Хепасист" и "Хепактив"

Източник: Кампанията "Хепи ли Си?" на "Хепасист" и "Хепактив"Около 107 хиляди души в България са болни от хепатит С, но само 3% от тях знаят и се лекуват. Останалите, при които симптомите не са се проявили, а може да не се появят и с години, ще се влошават неусетно, докато 90 хиляди от тях не развият хронична инфекция, а още над 20 хиляди – цироза. И при двата сценария ще е твърде късно за тези хора да възвърнат здравето и качеството си на живот, въпреки че на по-ранен етап инфекцията може да бъде излекувана напълно.


Това обсъдиха лекари, пациентски организации и журналисти на конференция във Велинград през уикенда, организирана от сдруженията за борба с хепатита "Хепасист" и "Хепактив". Най-ясното послание от двудневната дискусия и цитираните данни беше "Изследвай се за хепатит!"


Две трети мислят, че с добра лична хигиена са защитени 
Национално проучване, направено по поръчка на двете организации, което беше представено в събота, показа, че като цяло българите не са наясно какво представлява болестта, как се прихваща или до какво води. От отговорите на над 1000 българи на възраст между 18 и 60 г. ясно личи, че масово не правят разлика между типовете хепатит, нито знаят как да се предпазят. Така например 64% смятат, че ако човек спазва добра хигиена, това е достатъчно да предотврати заразяване с хепатит С, но в действителност го бъркат с хепатит А. Вирусът на хепатит С се предава по кръвен път и превенцията не е свързана с хигиенните навици.


Всъщност


никой не е застрахован,


увериха специалисти и пациенти, запознати с проблемите на живеещите с болестта. В световен мащаб най-честата причина (при над 60% от случаите) е интравенозната употреба на наркотици със заразена спринцовка, обаче в България продължава да съществува в голяма степен заплахата от заразяване по време на медицински процедури, в зъболекарския кабинет или в козметичното студио. Особен риск представляват и студиата за татуировки и пиърсинг, където според общата тенденция се разболяват около една четвърт от пациентите с този вид хепатит.


Още 47% от анкетираните са на мнение, че хепатит С се предава по полов път, но в действителност това се случва много рядко - при под 6% от случаите. Човек с хепатит С може да живее нормално без да подлага партньора и семейството си на риск от заразяване, стига да внимава с личните си принадлежности като четката за зъби и самобръсначката. 


Около 5% са в заблудата, че има ваксина срещу хепатит С, 

показва още националното проучване.


Върху ваксина наистина се работи и прогнозите са, че през 2016 г. вече ще я има, но за момента няма защита срещу вируса, ако не броим над 10 разработени вида имунизации, които обаче не са ефикасни.


Ваксината срещу хепатит С е много трудоемка задача, защото вирусът не предизвиква изразен имунен отговор, обясни националният консултант по вътрешни болести проф. Константин Чернев. Това означава, че след като е излекуван напълно, човек може да се разболее отново, както се е случвало в практиката и на българските гастроентеролози. Въпреки това сега се работи по изцяло нов подход, който да предпазва от вируса.   


Напредък има и в лечението на този вид хепатит. Нова безинтерферонова терапия вече е регистрирана в няколко страни по света и може да премахне инфекцията почти 100%, но все още не е достъпна в България. Засега у нас се прилага двойна и тройна антиретровирусна терапия, която има много тежки странични ефекти за пациентите и е успешна само при около половината от тях. Колкото по-напреднало е увреждането от болестта, толкова по-малък е шансът. 


Единственият начин да се сдобият с новото по-ефикасно и леко лечение за българските пациенти в момента е чрез т.нар. "милосърдни" или "палиативни" програми, по които чуждестранните компании даряват медикамента на хора в напреднал етап от заболяването и без други шансове за подобрение.


Така се лекува и Анита, която се бори с болестта от 4 години, но ако се съди по увреждането на черния й дроб, всъщност е била заразена преди поне 20. Тя разказва, че открила случайно при тестове на кръвта, а последвалото лечение с интерферонова терапия й се отразило сякаш била "премазана от влак". Това, в комбинацията със


стигмата от болестта, за която не се знае достатъчно в обществото ни,


и заради която много от приятелите й се отдръпнали, както и яда, че точно на нея се е случило неизвестно кога и къде в миналото, довели до един от най-честите симптоми, съпътстващи вестта за инфекцията - депресия. До този момент Анита се чувствала прекрасно, нямала никакви оплаквания и мислела за дете. Когато отркили заболяването й, щетите по черния й дроб вече били твърде сериозни, за да се повлияе от класическото лечение. В последствие това, което за пръв път от години й дало надежда и само за месец подобрило показателите й, било новото лекарство.  


Само 10% от хората знаят, че


обикновено болестта протича без симптоми, докато не порази черния дроб


Повече от половината анкетирани свързват хепатит С с жълтеница, 41% с потъмняване на урината, а една трета - с храносмилателни проблеми. Всъщност вирусът може да руши чернодробната функция дълго преди да бъде открит, като най-тежкото състояние, до което може да доведе е декомпенсирана чернодробна цироза. Една четвърт от чернодробните трансплантации в Европа през миналата година са именно заради пораженията от хроничния хепатит С.


У нас в повечето случаи заразените научават случайно при рутинни изследвания, при даряване на кръв или във връзка с други медицински манипулации, както се е случило при Анита. През 2013 г. само 10% от българите са отишли да се изследват доброволно, а още 20% са го направили по-отдавна. Но това оставя 2/3 от българите "под водата", ако диагностицираните случаи са само върха на айсберга. 


Добре е


хората в активна възраст да се изследват на всеки пет години,


а над 50 години може и доста по-рядко, съветва проф. Чернев.


По думите му в България не разполагаме с точни данни за заболелите, защото няма добър скрининг, а за целта ще са необходими огромни средства, каквито никоя институция не може да поеме финансово. Тестът за един пациент струва 20 лв., като изследване на 300 човека води до откриването на само 1 пациент с Хепатит С. Затова масовите кампании не са решението, а информираността на всеки човек и отговорността му към самия себе си да се изследва, убеден е специалистът.    


Въпреки това анкетата показва, че за огромна част от българите (около 70%) повод да се изследват ще е някой да ги подсети - личният лекар, държавата или именно масова информационна кампания с простото послание: "Изследвай се за хепатит!".

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на iut07368175
  iut07368175
  Рейтинг: 412 Неутрално

  "Тестът за един пациент струва 20 лв"... Едва ли някой ще тръгне да си прави тест само за хепатит С без да направи за А и В. Преди 6 месеца си правих тест за трите вида и ми излезе прибл. 80 лв в лабораторията в голяма общинска болница. Ако здравните власти искат намаляване на броя на заболелите, трябва да осигурят финансиране за безплатни изследвания.

 2. 2 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#1] от "iut07368175":

  Така е - понеже е много скъпо, затова най-хубаво е всеки сам да си го плати. Страшна логика.

 3. 3 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#1] от "iut07368175":

  Всъщност превенцията по правило е по-евина от лечението на тежките забоявания. Но изисква усилия и организация, затова Здравната каса не се занимава.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 4. 4 Профил на iut07368175
  iut07368175
  Рейтинг: 412 Неутрално

  На призива на проф. Чернев "Изследвай се за хепатит!", бих отговорил - поставете под контрол/наблюдение, източниците на заразяване. Изследването просто ще установи факта на заразяването. По правилно е да се избегне самото заразяване - това е работата на здравните власти, а не да издигат кухи лозунги - изследвай се, ама за своя сметка.

 5. 5 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На жена ми сестрата почина 2004 от хепатит С.
  Само на 38 години.
  Но хепатит е отдавна лечима. Само че таблетката струва над 500 евро. А такива таблетки се взимат през ден в продължение на 12 месеца. Ако редакцията счита за нужно, може да пусне инфо за 5-те страни от ЕУ, в които пациентите получават тази таблетка безплатно, в случай че имат задължителна минимална здравна застраховка E-CARD.
  В Австрия тази програма върви от 2014 и досега на лечение са приети 12 или 13 души

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 6. 6 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#4] от "iut07368175":

  Източник на хепатит може да бъде различни видове рибна храна.

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 7. 7 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#4] от "iut07368175":

  Твърдението ти показва, че не знаеш почти нищо за тази болест.

 8. 8 Профил на Bat Sali Prezident
  Bat Sali Prezident
  Рейтинг: 381 Неутрално

  РЕклама, РЕклама, РЕклама, РЕклама, РЕклама, РЕклама, РЕклама, РЕклама, РЕклама, РЕклама, РЕклама, РЕклама, РЕклама, РЕклама, РЕклама, РЕклама, РЕклама, РЕклама,

  Изследвай се за хепатит - 80лв
  Ваксината за хепатит 350лв.
  Ако нямате средства, вземете кредит

 9. 9 Профил на iut07368175
  iut07368175
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#7] от "Наблюдател": Не, не знам - но плащам доста данъци на тази държава, включително здравни вноски. И понеже за определени периоди съм плащал здравни вноски и съответно съм ползвал здравни услуги в 3 различни европейски държави, имам правото да изисквам да получа съответната услуга срещу парите си и в България. Детайлите не ме интересуват така, както вас не ви интересува как точно се генерира електрическа енергия и как се планират инвестициите в енергетиката. Интересното за вас е крайната цена за потребителите, което е напълно нормално. Не обвинявам докторите, обвинявам администраторите на здравната ни система в некадърност и/или корумпираност.

 10. 10 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#9] от "iut07368175":

  Това е различно от написаното в пост № 4 и съм съгласен, но е абсурдно да се говори за избягване на заразяване при хепатит, дори и от икономическа гледна точка. А иначе изследването за тези, които си плащат осигуровките е безплатно. Пътечката е през личния и от там при гастроентеролог, който с направление пуска изследванията.

 11. 11 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#9] от "iut07368175":

  Писах отговор, но не се появи и пиша отново. Това, което казвате е доста различно от това в пост № 4 и съм съгласен. Но да се говори за ролята на касата, респ. държавата за избягване на заразяване с хепатит е абсурдно, дори от икономическа гледна точка. А иначе изсладванията за здравноосигурените са безплатни, като пътечката е при личния лекар и от там при гастроентеролог, който може да даде направление.

 12. 12 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Днес приемах мъж на 34 години с напреднал рак на стомаха. Когато е бил на 6 години,Майка му е починала на 27 години от гинекологичен рак. Пуши от 15 годишен 30 цигати на ден, после и марихуана. Друсал се е с хероин от 16 до 26 годишен. Приятелите му от младостта са в повечето случаи измрели, някои са по затворите (и той е бил в затвора, но за кратко). Опитва се никога да не започне отново (на няколко пъти не пропадал), затова се е изселил от родния си град и живее е овча ферма в планината - абстинира вече 8 години успешно. Намерил си е нова приятелка, която не е била наркоманка. Но се оказва заразен с хепатити В и С - минава успешно лечение и от това. Решават да създадат семейство, но него го заболява стомах, личният му лекар го лекува от язва. Като не му помага, го праща на гастроскопия - напреднал рак на стомаха.
  Говорихме дълго. Попита ме, ако не се лекува, как и горе-долу кога ще умре. И ако се лекува, какви са му преспективите. Беше много тъжен прием за мен, макар че дори си правехме шеги. Казах му например, да не си и помисля, да не се лекува, защото нелекуваният рак на стомаха има по-силна тенденция към кървене и ако изкърви, няма кой да чисти след него. Той ми отговори, че след като се възнесе, ше се върне да почисти след трупа си.

  E PLVRIBVS VNVM
 13. 13 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1493 Разстроено

  До коментар [#12] от "PavelCZ":

  Страшно, нямам думи,

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK