Москов: Да не се фиксираме върху забраната, по-важно е децата да не пушат

Здравният министър Петър Москов

© Юлия Лазарова

Здравният министър Петър Москов"Дневник" попита новият министър на здравеопазването Петър Москов планира ли да затегне контрола върху забраната за пушене в обществени заведения, тъй като на много места тя се нарушава, особено през зимата. Ето какво отговори министърът: 


Тютюнопушенето в обществените заведения е забранено и сега. Какво значи да затягам контрола? Може би много закони се нарушават и това не означава, че това е добре и не е нужно някой да казва отново и отново, че трябва да се спазва законът.


Но иначе... Нека да кажа, че аз съм резервиран към това да се фиксираме върху един проблем и да търсим все по-армейски методи за неговото прилагане.
Когато аз изляза от ресторанта, за да пуша навън, а отсреща има училище и пред него децата пушат, това означава, че тази мярка може би не е достатъчна.


Аз съм пушач. Ако има смисъл, с който аз съм дълбоко съгласен в това да се ограничава тютюнопушенето, да има цялостна кампания за това - то е в това


младите хора и децата да не започват да пушат.


Дали аз ще спра да пуша, вероятно няма да бъде свързано с това дали мога да пуша в ресторант, или не. Ще бъде свързано с мое решение - аз съм пълнолетен, ваксиниран и мога да взема самостоятелно решението си.


Но мерките трябва да бъдат насочени към това, и това говорихме с д-р Персенски (зам.-министър д-р Адам Персенски - бел.ред.), който трябва да проведе срещи с Асоциацията "България без дим" и всички организации, които се занимават с това. Ако трябва да вкарваме някакво финансиране, някакво национално усилие - нека то да бъде в училищата, сред младите. Това е ефектът - бъдещето поколение да има различни навици от, да речем, нашето, което има лоши навици.


А мен забраната за тютюнопушене в обществени заведения не ме е накарала да спра да пуша и моя ще бъде преценката за това.


С това мисля да изчерпим въпроса дали някакви хора трябва да бъдат гонени с полиция за това, че са с цигара.


Моля, нека да не превръщаме това нещо във фиксация. Всяка добра идея, превърната във фиксация и в мания се изражда и става контрапродуктивна.


Законът за тютюнопушенето няма да се променя. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK