УНИЦЕФ отчита 1.1 млн. предотвратени заразявания с ХИВ сред децата

УНИЦЕФ отчита 1.1 млн. предотвратени заразявания с ХИВ сред децата

© Associated PressОт 2005 г. насам са предотвратени около 1.1 милиона заразявания с вируса на ХИВ/СПИН при деца под 15-годишна възраст, а новите случаи на инфекции са намалели с над 50%. Това показват последни данни на Детския фонд на Организацията на Обединените Нации УНИЦЕФ, изнесени в навечерието на Световния ден за борба със СПИН, който се отбелязва на 1 декември.


"След като съумяхме да предотвратим 1.1 милион нови заразявания при децата, значи можем да предпазим от ХИВ и всяко едно дете – но при условие, че имаме възможността да достигнем и до най-уязвимите", заявява изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк, цитиран от фонда.


Напредъкът е резултат от по-широкия достъп на бременни жени, които са носители на ХИВ до животоподдържаща терапия, която значително намали предаването на вируса към бебетата. Най-резките спадове на заболеваемостта са регистрирани между 2009 и 2013 г. в 8 африкански страни – Малави (със спад от 67%), Етиопия (57%), Зимбабве (57%), Ботсвана (57%), Намибия (57%), Мозамбик (57%), Южна Африка (52%) и Гана (50%).
Независимо от напредъка обаче от УНИЦЕФ отбелязват, че все още е недостижима глобалната им цел за намаляване с 90% на новите случаи на ХИВ инфекции сред децата между 2009 и 2015 г. Едва 67% от бременните носителки на ХИВ в страните с ниски и средни доходи през 2013 са получили най-ефективните антиретровирусни медикаменти за превенция на предаването на заразата от майка към дете, като от организацията посочват, че неравенството в достъпа до лечение възпрепятства цялостния напредък.


В страните със средни и ниски доходи е много по-вероятно възрастните да получат антиретровирусна терапия, отколкото децата. През 2013 г. 37 на сто от хората над 15 години са получили лечение, а за сравнение при децата до 14 години този процент е едва 23, или по-малко от едно на всеки четири деца.


Смъртността вследствие на СПИН сред младежите е на обезпокоителни нива – докато при всички други възрастови групи се наблюдава спад с близо 40%, то при подрастващите (на възраст от 10 до 19 г.) не се наблюдава промяна на нивата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK