Пациентите сами ще решават как да харчат част от здравните си вноски

Пациентите сами ще решават как да харчат част от здравните си вноски

© Юлия Лазарова10% от здравната вноска, която плаща всеки осигурен пациент, ще остават само за него, когато не се използват, ще се натрупват в сметката му, а той ще може да отстъпва средствата за лечение на членове от семейството му. За тази подготвяна законова промяна съобщи председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване ген. Стоян Тонев в интъервю за "Труд".


"Здравноосигурителните вноски законодателно трябва да бъдат оформени като договор между отделния пациент и НЗОК. А не осигуреният да се чувства като крепостен селянин и решенията за харченето на парите му да се взимат административно, а не според нуждите му", казва Тонев.


По думите му всеки осигурен пациент ще има договор с конкретни показатели със здравната каса. В момента плащането на здравната вноска се разпределя в съотношение 60 към 40 между работодателя и работника. Една четвърт от тези 40%, които всеки сам поема (или 10% от стойността на цялата вноска), ще се трупат в индивидуална сметка на осигурения, а останалите пари ще отиват в националния солидарен фонд. Пациентът ще може да реши да използва натрупаните в личната му партида средства за преглед, без да чака направление, или ще може да ги отстъпва на някой от семейството му – например за болната му съпруга.
"В Германия ефектът от натрупването от личните партиди годишно е за 20 млрд. евро, надяваме се при нас да е около 50 млн. лв.", посочва Стоян Тонев.


Очаква се промяната да бъде гласувана през април 2015 г., а да влезе в сила в средата на годината.


Друга промяна, която Комисията по здравеопазване подготвя, е пациентът да плаща половината вместо  100% лечението си в санаториум, а то да е напълно безплатно за хората над 65 години. "Ние с министър Москов искаме у нас да стане като във Франция, където и транспортът на пациента до лечебното заведение е покрит, но се надяваме до 2016 г. и това да направим", заяви Стоян Тонев.


Като свой приоритет през следващата година той посочи Спешната помощ. Според него ще бъде успех, ако бъдат коригирани цените на някои от социално значимите заболяния в кардиологията, за професионалните заболявания, за мозъчните аневризми и за т.нар. комбинирани травми след катастрофи, предвид това, че НЗОК няма да може да сключва договори по нови клинични пътеки.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1336 Любопитно

  Загряха, че парите трябва да "следват" осигурения...
  Поне има наченки и желание за реформа, дано да им стиска да я докарат до края...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 2. 2 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  А защо само 10%-та!?! Останалите пак ще покриват на солидарен принцип всякакви измами и фиктивни дейности на болниците!
  Кога ще сменят порочния солидарен модел? Той е в основата на колосалната неефективност и прахосване на пари от болниците и здравната система!

  Бивш tww09306483.
 3. 3 Профил на Н. Колев
  Н. Колев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Радвам се на всяка малка стъпка в тази посока. Дано се реализира и стане добър пример за следващи стъпки, че да излизаме полека от вече очевидно сриващата се осигурителна система.

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Това се доближава като идея до микросметката (сингапурски вариант), но само 10% са много малко и освен това елементът "по свое желание" намалява ефекта. Трябва да са 40-50% и не по желание, а задължително всички дребни разходи, заедно със самоучастието в големите разходи, да се плащат през тази част.

  Само така може да се ограничат злоупотребите с несъществуващи или непотребни медицински услуги, и едновременно всеки да вижда смисъл да се осигурява на по-висок доход, защото с повече пари по сметка ще може да си подбира по-висок клас медицински услуги.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 5. 5 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Браво! Умно и полезно решение. Дано се реализира толкова добре, колкото е планирано. Още по-добре ще е с времето да нарасне този процент, тъй като 10 % към момента нищо не са. Но пак е стъпка в добра посока.

 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Аз решавам да си харча здравните вноски за уиски, че било полезно за кръвоносната система.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#6] от "today ":

  Венозно ли?
  Извън шегата, добро начало е това с вноската.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не виждам много далновидност в това предложение. Може би министерството има нужда от истински експерти-консултанти в тази област, а не от видни клиницисти. Според предложението здравно-осигурителният модел става по-малко солидарен (на фона на доста голяма бедност и заболяемост на населението) и отнема отговорността за контрол от държавата (при слаб независим контрол и наченки на одиторска дейност от ИМАО). Заинтересованите да има солидарност и контрол в случая са цялата общественост, а заинтересованите да няма са здравните заведения вкл. и това, което г-н генерала е управлявал. Също така не виждам някой да се позовава на обективни проучвания, още по-малко има признаци, че такива проучвания се правят, въпреки наскоро отворените факултети по обществено здраве. Така,че нека сме нащрек, когато някой реши да дава необосновани примери от развитите западни страни и как веднага те ще ни паснат като харизано палто.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 9. 9 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 651 Весело

  Не 10%, а 100 % трябва да се управляват от осигуреният.
  Имах дело пред ВАСъд, срещу ЗО, ДЗПО и ДОО.
  Съдиите никак не бяха очаровани от падналото им се дело.

  Не може за една и съща медицинска услуга, да се плаща различна цена през осигурителните доходи.
  Това е дискриминация по имотен признак, а такава може да има само чрез данъци, но осигуровките не са данък !!!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 10. 10 Профил на block
  block
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#6] от "today ":
  [quote#6:"today "]Аз решавам да си харча здравните вноски за уиски, че било полезно за кръвоносната система.[/quote]
  значи взе ми думите от устата. предписал съм си гленфидих и почвам да се оглеждам по какъв метод да си преведа здравните вноски

 11. 11 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#6] от "today ":


  [quote#6:"today "]Аз решавам да си харча здравните вноски за уиски, че било полезно за кръвоносната система. [/quote]
  За да не се набутваш с количества, най-добре е да го ползваш венозно...

 12. 12 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#2] от "tww09306483":

  Ако не дай боже се разболееш сериозно ще схванеш дали е порочен солидарния модел.
  А да. Той както и в пенсионната система не е измислен от социализъма.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 13. 13 Профил на today
  today
  Рейтинг: 787 Весело

  [quote#10:"blockblock"]предписал съм си гленфидих[/quote]

  И аз редовно си предписвам точно това, но не отказвам и други шотландски медикаменти, по възможност aged. Човек трябва да се грижи за здравето си!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 14. 14 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#4] от "cinik":

  Напротив. Трябва да е по желание. Така човек може да натрупа сума за наистина големи разходи. Ако не дай боже му потрябват.
  Борбата с измислените разходи може да се води с електронна карта (ако личните имаха чип други не трябват) и най-вече с истински контрол. Проблемът е, че трябва да го правят лекари. А точно те не са заинтересовани.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 15. 15 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#12] от "Цецо":

  И който се е разболял сериозно, той не е отворил набирателна сметка, защото НЗОК е въвела лимит.

  НЗОК и НОИ са развъдници на тотална корупция, в такива мащаби че ще съборят държавата.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 16. 16 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#15] от "ironhorse":

  Само дето малцина успяват да се оправят с набирателна сметка. За това тази идея не е лоша, особено за млади хора. И за това не трябва да я харчи човек за дребни прегледи, които без особен проблем може да плати текущо.
  Големия проблем не е просто в НЗОК. От политици е. И от доктори занимаващи се с политика. За да уредят личните си интереси. Поради което има страхотни дисбаланси в цените по пътеките. И големи бисери в самите тях.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 17. 17 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#8] от "MJB":

  Прав си принципно, но на пркатика не е така, защото при сегашния модел на солидарност излиза, че осигурените плащат за неосигурените, а самите те нямат достъп до нищо. От личен опит - 12 години внасям здравни осигуровки и накрая не мога да се докопам до направление за най-елементарен преглед. Миналия месец майка ми, жена работеща от 40 години, не можа да вземе направление за рентген на бял дроб - не влизало в не знам коя си пътека. Трябваше да си плащаме. Самата аз съм "за" солидарност. Но е редно и поне една част от внесените пари, макар и малка, да достига до реалния им платец. В момента НЗОК има капацитет да покрива лекарствата на пенсионерите, детското здравеопазване и дотам. Нищо против! От мен няма да чуете плювня срещу пенсионер и правото му на живот и здравеопазване. Обаче нека да знам, че като толкова години си внасям осигуровките, имам право поне да поискам един рентген да ми покрие касата, а не да ходя все да кешя "на частно".

 18. 18 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Неможе да се отрече, че популизмът е печеливша карта. Искам подобно предложение да има и относно данъците, които си плащам
  И чакам да видя примери как пациента сам ще "реши" как да се разпореди със средствата от личната си партида

  Който първи прекрачи границата, губи.
 19. 19 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 672 Неутрално

  той ще може да отстъпва средствата за лечение на членове от семейството му.

  Пак откриваме топлата вода. В САЩ отдавна може да прехвърляш здравната си застраховка на член от семейството и то не само в рамките само на 10%-та. Ако Америка чакаше ние да я открием, още щеше да е пълна с индианци, ловуващи бизони.

 20. 20 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 651 Весело

  До коментар [#16] от "Цецо":

  Трябва да се премине към модел на задължителна здравна застраховка, но в дружество по избор, както е със другите застраховки, например Гражданска и Каско.

  Така изцяло ще се пресече модела за кражба и ще има пазар както на застрахователния продукт, така и на медицинските услуги.

  А да видим, тогава в една болница ако уморят пациент по некадърност, кой ще им стъпи ?!
  Или са някакви безбожни цени ?!
  Държавата трябва задължително да излезе от пазара на каквото и да било, и само да изготвя правила и да следи за тяхното спазване.
  Държавата докопа ли се да преразпределя пари, веднага има корупция и битка за власт !!!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 21. 21 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#17] от "Green Day":

  Напуълно се съгладявам с това, което казвате за достъпа до здр. услуги и не мога с пренебрежение да слушам хилядите истории, подобни на вашата. Точно за това написах коментар, защото разходването на средствата е различно от организацията на здр. помощ и липсата на инфраструктура, и ген. Тонев сигурно го знае, но изказването му според статията се отнася само до разходването на средствата. В частен осигурителен фонд също имате подобни предимства, средствата ви отиват и за поддържане на новите болници на съответния фонд, както и на активите на съответната банка. Но фондът си пази правата да променя условията, както и размера на осигуровката ви, а може и да ви откаже, ако сметне, че сте много "скъп пациент". Далеч съм от идеята, че тук ще се роди най-правилното решение, но мисля, че е важно хората да разберат какво стои зад подобни предложения, които и вие може да измислите, ако четете форумите в интернет. С подобно предложение комисията показва неспособност експертно да се анализират проблемите и да се търсят дългосрочни решения.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 22. 22 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Защо не се намалят направо с 10%? Хората ще си спестяват и без здравната каса да ги кара...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  [quote#12:"Цецо"]Ако не дай боже се разболееш сериозно ще схванеш дали е порочен солидарния модел. [/quote]

  Няма нужда някой мен да чака да се разболея, за да се види дали е порочен "солидарният модел здравеопазване". Виждаме го всеки ден и всички, включително по това, че бюджетът на касата вечно е на червено.

  Социалната система е социална система. Здравната система е здравна система - тя отговаря за здравето. Образователната - за образованието. Отбранителната - за отбраната. Социално здравеопазване, социални въоръжени сили, социално образование, социален транспорт, социало правоприлагане, социално опазване на реда - това са дълбоко оксиморонни понятия и там, където някой ги е взел насероизно, резултатите са плачевни.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Да не забравя в този списък социалната енергетика, която също ни излезна през носа

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 25. 25 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Това са първите положителни стъпки в трудната ''болна'' реформа. Дано съпротивата от минираните комуноидни територии и в министерството и особенно в ужздравната каса не пречи много.

 26. 26 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#20] от "ironhorse":

  Така ще имаш съвсем друг вид злоупотреби. От самите дружества. Не случайно разходите за здравеопазване в САЩ са два пъти по високи от тези в Канада. А качеството е същото.
  Единствените дето имат полза са собствениците на дружествата.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 27. 27 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#23] от "cinik":

  Странно изказване. И защо омешахме солидарно със социално? Щото за умствено по-ограничените социалното звучи като социализъм и се действа като бик на червено?
  И дали касата е все на червено защото модела е солидарен? Или по други причини?
  Имаш ли идея колко струва едно сериозно лечение? И колко от нуждаещите се не биха могли да го платят?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 28. 28 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Личната сметка трябва да е 30-40% от вноската и с нея осигурения да си плаща доболничната помощ, а с останалите в общата сметка за болнично лечение където трябват много пари за операции и изследвания и е необходима солидарност.

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар 12.

  Пази Боже, да ни докопа сериозна болест!
  Но за това по белия свят, освен здравните вноски се прави и застраховка, защото за скъпо лечение здравните ти вноски трудно биха го покрили! Лично аз съм питал трима родни застрахователи, за условията по здравните им застраховки! Пълен смях! Прибират ти едни пари, а покритията им са добре маскирана измама!
  За да добиете представа за заблудата в родното здравеопазване, ще ви кажа че размера на минималната здравна вноска в Англия е 5,25 лири на седмица, или около 50 лева за месец, тоест съизмеримо с нашите вноски! Имаш право на спешна и болнична помощ, както и оперативно лечение! При разликата в стандартите, сам може да прецените за какво става въпрос!

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на pcnikolova
  pcnikolova
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#2] от "tww09306483":

  И аз също се питам защо само 10%. Нека покажат методологията, по която са определили този процент.

 31. 31 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  До коментар [#27] от "Цецо":

  Цецо, тези истории сме ги слушали вече 1990 г. - Лукановата зима. Ако освободим цените на храните, хората няма да имат пари да си ги купят. Забележи какво написах: 50% кешова сметка, 50% каско. Ако е скъпо лечението, се задейства каското. Или 90% каско с 10% доплащане в брой. Но абсолютно е ясно като бял ден, че каквото и да е лечението, средностатистическият гражданин трябва да си го плаща сам. Стига сме търсили някакви митични богаташи, които ще могат да поемат разноските на 90% от населението. Такива богаташи има наистина, но повечето от тях са станали такива, точно защото са се закачили за един момент или за постоянно към държавното преразпределение.

  Ако не с лична сметка, то в рамките на семейната солидарност могат да се покриват 80% от разходите за лечение, в това съм убеден.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 32. 32 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#19] от "dombi":
  Колеги ние не сме открили Америка,южните съседи са я открили!

 33. 33 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Нови здравни експерименти, нови и нови пари се наливат! Здравеопазването удвоява разходите си на всеки 5 години! Без видим резултат!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 34. 34 Профил на Антон Иванов
  Антон Иванов
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Браво! Но защо само 10%?

 35. 35 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 664 Гневно

  Голяма част от лекарите са се потопили в чиновнически рай, особено в болниците.
  След като вземат пари от НЗОК и "Булстрад" за петдневен престой, през което време по принуда висях в коридирите да чакам лекуващ лекар, за да ми даде поне някаква информация, ми казаха да заплатя 5 лв. за прехвърляне на резултатите от скенер на диск и да отида в лаборатотия /като си заплатя/ да си направя изследвания.
  Тези лекари са наравно вредни с магистратите и трябва някой да ги сложи на място, защото са брутално безотговорни.
  Как биха търпяли в чужда болница сестра, която прави 5 неуспешни опита да включи система и през цялото време обяснява колко е добра, защото върши това 20 години?!
  Знае ли някой мога ли да проверя колко пари получи болницата за този кошмар ?

 36. 36 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1547 Весело

  До коментар [#31] от "cinik":

  Интересно. Та каква е разликата между каското и солидарната система? Че Каско звучи мноо учено. И някак си пазарно?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 37. 37 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Искрено се развеселих накрая: че то може да не е толкова зле все пак. Да си прецени всеки дали сега да си уголемява това онова или да спестява за байпас или ставни протези. След години тези с уголемените пак ще чакат на тези със спестените. хехе

  Който първи прекрачи границата, губи.
 38. 38 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#9:"ironhorse"]Това е дискриминация по имотен признак, а такава може да има само чрез данъци, но осигуровките не са данък !!! [/quote]

  А на мен след 2 -3 жалби от НАП ми отговориха, че ЗО не било осигуровка.
  Имам го черно на бяло и се ококорих като го почетох а сега Прокуратурата дано да ги пита по - настоятелно кое какво е и защо осъденият работодател Софийска вода АД не ги е внесъл към датата на жалбите а едва след 4 години и кусур ги внася но моите вноски къде отиват тогава ! Става, че Държавата ги е взела два пъти веднъж от мен с лихва а след това и от Софийска вода като за наложени санкции и лихви за просрочие ще ги питам след това.
  Джунглааа е те това е.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 39. 39 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  До коментар [#2] от "tww09306483":

  Вие мислите ли като пишете тия глупости ?. Я се замислете - средно се внасят по 10лв/месец от всеки човек. Т.е за един живот може да се натрупат колко - 30000лв без лихвите, нека са 10 хиляди. А една съвсем проста операция на апендисит излиза 5 хиляди. А по-сериозна операция или не дай си боже сериозно заболяване започва от 100хиляди ?, Само косумативите за диализа са 5 хиляди на месец на човек !!!
  Затова системата е солидарна - всички внасяме и стискаме палци да не ползваме. Но ако нямаме късмет ще използваме много много пъти над внесеното.

 40. 40 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 450 Неутрално

  не мога да разбера защо се отказаха от холандския здравен модел
  http://www.zdrave.net/Portal/WeekTheme/Default.aspx?evntid=jJPTaSEOhJ0%3d

  това с 10-те % без премахнат монопол хмм...звучи странно

 41. 41 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1019 Весело

  Още няколко генерала са необходими и солидарният модел на Командира ще се пропука.

 42. 42 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 450 Весело

  Хитър е може би генералът. Ето, според преобладаващите мнения в този форум, предложението му може да се окаже успешно в събирането на здравните вноски от тези, които могат да плащат,но не искат поради ред причини ... виж по-горе

  Който първи прекрачи границата, губи.
 43. 43 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  До коментар [#27] от "Цецо":
  Солидарните системи работят при по-малки рискове, или при рискове със сериозни щети, които се случват рядко и не на всички.
  При масово здравеопазване, където всеки почти винаги опира до сравнително скъпо лечение, не говорим за "дали ще се случи", а по-скоро за "когато се случи случката". При застаряване на нацията, вносителите намаляват, но разходите нарастват... Няма солидарна система, която да удържи такова нещо.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 44. 44 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 561 Весело

  10 % от здравната вноска е = на 1 . 68 лв. За една година ще се натрупат към 20-тина лева които мога да използвам както си искам ако ,не дай си боже ,попадна в капана на т.н. здравеопазване, а това ,че досега съм платил в бездънната яма няколко хилядарки без да се възползвам от вноските ,щото съм солидарен човек, никой не може да каже какво става с тия пари.

 45. 45 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 619 Неутрално

  [quote#20:"ironhorse"]Държавата трябва задължително да излезе от пазара на каквото и да било, и само да изготвя правила и да следи за тяхното спазване.
  Държавата докопа ли се да преразпределя пари, веднага има корупция и битка за власт !!! [/quote]

  Това е вярно за България, но не е задължително да е вярно за всичко. Свободния пазар на здравеопазването го виж например в САЩ - това ли е мечтата ни? Раждане да струва примерно 300 000 долара? У нас раждането също не струва 1000 лева, колкото твърди касата, но очевидно и в двата случая някой може да монополизира цената и да си прави каквото иска с нея - по силата на монопола си! Оттгелянето на монопола на държавата връчва същия в ръцете на лекарите, по силата на професията им (а ако ги насърчиш да мислят като бизнесмени, става страшно) и на "осигурителните тръстове", разбирай корпорации от типа на най-злите кръвопийци.
  Здравеопазването има и трябва да има мощна социална функция. Това определя хуманността и развитието на една държава. Болният е преди всичко болен и има нужда и право на помощ; чак после е осигурен или неосигурен, богат или беден, стар или млад и т.н. Дълг на държавата е да осигури качествено здравеопазване за всеки свой гражданин. И за целта поне част от осигуровките трябва да бъде споделяна, това е моето мнение. И въпросът не е толкова в %, а в управлението, за което нашите администратори изобщо не ги бива. Накрая се точат едни пари от сметка в сметка, 5000 ичновници взимат заплати, трупат се някакви космически дългове между каса и болници, а самото здравеопазване е на плачевно ниво за всички. Осигурени и не

 46. 46 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар 39.

  За стискането на палци сте много прав - всички ги стискаме! Много се заблуждавате, като си мислите, че всички внасят! На солидарната система това и е проблема - какво правим, като не внасят всички! И оттам тръгват батаците...! Влезте в коя да е "Бърза помощ", ще е пълна с цигани, които посмъртно няма да внесат и два лева! Ама карай - ние сме солидарни и широко скроени!
  Цените, които посочвате не знам откъде сте ги взели, но вече имам двама близки, които след като безрезултатно плащаха за лечение по нашите болници, в крайна сметка отидоха единия във Виена, другия в Истанбул! И двамата твърдо заявяват, че парите, които са дали там са по-малко, но условията и лечението са много по-различни от нашите!

  Бивш tww09306483.
 47. 47 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Не му се види смисъла на туй решение. Даречем годишно 20% боледуват и 80% седят здрави. 10-тях % вноски на тея 80% дават 8% от 3-тях милярда приходи на здравната каса. Появява се годишен дефицит от 240 млн лв, който за да се финансира, или треба да се дигнат здравните вноски, или държавната субсидия. Пък тия 10% ше му се трупат на либералноверващия, ама не може да ги харчи, а му седят като ваучер за ползване само на такива услуги.
  Тоз дебелия сигур се точи да оглави некоя нова структура, дето да ги "управлява" тия 240 млн годишно с натрупване. Блага работа.

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7904 Неутрално

  И малките стъпки водят към целта.Дано да има резултат от всичко,което ще се направи в здравеопазването,а не само да се изхарчат едни пари.

 49. 49 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  [quote#36:"Цецо"]Интересно. Та каква е разликата между каското и солидарната система? Че Каско звучи мноо учено. И някак си пазарно?[/quote]

  Системата на каското е чиста търговска сделка за хеджиране на риск. Солидарната система действа на базата на принудата. Може на теория да не е това точната дефиниция, но на практика е така.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 50. 50 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  [quote#9:"ironhorse"]Не 10%, а 100 % трябва да се управляват от осигуреният. [/quote]

  Когато имаш частна застраховка - да.
  Задължителната е на принципа на солидарността, според закона.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 51. 51 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  [quote#45:"Green Day"] Свободния пазар на здравеопазването го виж например в САЩ - това ли е мечтата ни? Раждане да струва примерно 300 000 долара?[/quote]
  Ами гледам го. По Анимал-а гледам, че във ветеринарните клиники имат повече и по-хубава техника от тази в нашите болници за хора из малките градове... Та наистина държавата не трябва да се меси, просто трябва да противопостави едни частни интереси, на същите по размер, но противоположни други частни интереси. Примерно застрахователи срещу болници — едните следят другите, няма източване, няма фиктивно или непотребно лечение, а от друга страна има плащане в реални размери. Държавата само трябва да поддържа свястно правосъдие между частниците, и да додава определена сума към лечението на поданиците си. Е, няма да има обръчи и кръгове, ама за беден народ, такова нямане е хубаво нещо.
  Разберете, сиренето е с пари, а като ограбите мандрата един-два пъти, мандраджията отива другаде и нито сирене, нито пари нито нищо...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 52. 52 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  До коментар [#49] от "cinik":

  Основната разлика е в размера на щетите (едно скъпо лечение надхвърля няколко катастрофи), и шанса да се случи събитието (всички хора, рано или късно стигат до болница, но не всички автомобили катастрофират рано или късно). Та като умножиш щети по честота при каското делено на застрахованите по цената на застраховката, и направиш същото със здравната система ще видиш, че солидарния принцип няма как да покрие разходите за здраве при сегашното състояние на нещата. Би работел добре, ако имаме вълна от Имигранти и по-сериозни вноски, но със застаряваща нация и сериозен процент млади Емигранти няма шанс за такава схема на солидарен принцип.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 53. 53 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3528 Весело

  Подкрепям!

  Освен това да може да се ползват, когато съдиш болница или лекар.
  Както и да може да направиш малък банкет с приятели, когато се усетиш и не се оставиш да ти изочват здравните вноски в болницата с разни измислени процедури и диагнози.

 54. 54 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2898 Неутрално

  Най-после нещо умно. Но 10 процента според мен са твърде малко. Солидарната система си е чиста феодална перверзия, позволяваща облагодетелстване на част от лекарското съсловие, номенклатурата на здравната каса - от там на съответната партия, която я контролира, както и на циганските гета.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK