Лекарският съюз ще обжалва решението на Здравната каса, не се отказва от условията си

Лекарският съюз ще обжалва решението на Здравната каса, не се отказва от условията си

© Надежда Чипева, КапиталБългарският лекарски съюз ще обжалва решението на Националната здравноосигурителна каса да не подпише рамковия договор за 2015 г. и няма да отстъпи от исканията си, заяви в ефира на БНР неговият заместник-председател д-р Юлиян Йорданов. Вчера надзорният съвет на касата обяви, че няма да подпише споразумението с лекарите, защото ултиматомът им за повишаване на цените на някои медицински услуги ще доведе до 12 млн. лева дефицит в бюджета на касата и ще намали броя на направленията.


За нас е меко казано учудващо, че надзорът на НЗОК отказва да подпише рамковия договор, защото след дълги преговори по него беше постигнато съгласие, каза Йорданов. Той обясни, че Националния рамков договор и договора за цени и обеми са две различни споразумения, които се подписват едно след друго. При липсата на Национален рамков договор обаче по закон здравната каса внася предложение за цените и обемите в Министерския съвет.


"Свързването между двете неща е учудващо. Тук има явно нежелание, може би и опит за извиване на ръцете на Българския лекарски съюз, защото в текстовата част на Националния рамков договор бяха постигнати много добри неща по отношение функциониране на системата", заяви Юлиян Йорданов.
Според него искането на лекарите  - да се повиши вниманието върху профилактиката на заболяванията и върху диспансерното наблюдение, няма да доведе до преразход в бюджета на касата.

На въпрос ще доведе ли това до действително намаляване на направленията, заместник-председателят на съюза отговори, че промяната цели повишаването на качеството на здравните услуги, което не зависи от оборота им. Насочване на вниманието върху профилактиката е тенденция в целия свят, каза той.


Лекарския съюз ще обжалва решението на надзорния съвет, защото то е взето в намален състав и не е известно кой и как е бил упълномощен да гласува, заяви Йорданов. Според него до последния срок за подписване на Националния рамков договор 29 декември има време Надзорния съвет на касата да се събере в пълен състав и да приеме предложенията на лекарите. Те обаче няма да отстъпят за договора за цени и обеми.


Същевременно управителят на НЗОК  д-р Румяна Тодорова, цитирана от БТА, повтори, че касата няма намерение да подпише договор, който е в ущърб на пациентите. 


Липсата на рамково споразумение няма да бъде прецедент, но "винаги води до сътресение в системата", каза Йорданов пред БНР. Вчера пред "Дарик" пък председателят на Лекарския съюз заяви, че ще настоява за оставката на надзорния съвет на НЗОК, ако договорът не бъде подписан. 

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3151 Весело

  Такава профилактика става, че лекарите като нищо може и да не присъстват! Аа, грешка, може, че нали нЕкой трЕбва да чукне касов бон!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Едно и също всяка година.

 3. 3 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Кака какво прави още в Здравната каса...това недоразумение гледа само как да забатачи и да открадне ...

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3125 Любопитно

  Няма направления за изследване на болните ,камо ли за профилактика на здравите.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Пак същото,лекарите искат,касата не дава.И уж не дава,а всяка година е на дефицит.

 6. 6 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#3] от "BGman1":

  Ако бъдем обективни и безпристрастни, в касата има приход от вноски и разход, към болници, лични лекари и т.н. Кражба е само ако си раздадат бонуси...другото е по правилата...То и за бонусите е по правилата, но е нагло...
  Виж, когато финансовият министър вземе едни милиард и четиристотин милиона от касата, това е кражба...
  Весели празници! Нека бъдем реалисти!!!

 7. 7 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1789 Любопитно

  До коментар [#6] от "Доби ВЕЛКОВ":
  А като изплаща фиктивни пътеки и прави делчо с лекарите какво е бе чорапчо? На това как му се вика ако не е кражба...източване? Много ти разбира главата под фуражката и на теб...

 8. 8 Профил на Кирил Маликов
  Кирил Маликов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Когато има недостатъчни ресурси и само една държавно-подчинена организация, която да ги разпределя, то ще има такива конфликти. В бъдещата здравна реформа би трябвало да има: множество частни и публични здравни каси, инвестиране на средствата, повишена здравна вноска, снемане на безумните ограничения и насоки за лечение, записани в "пътеките", изключване на държавката от разпределението на тези лесни пари и вземането на вечните "ръчни" решения за лечение...

 9. 9 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1443 Любопитно

  До коментар [#7] от "BGman1":

  Колко ми разбира главата има кой да прецени. Важното е, че не съм простак.
  Всички гербери ли сте такива? Аз мога да се отнасям към теб и по друг начин. Как мислиш, трябва ли? Дали заслужаваш друго отношение?

 10. 10 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  За смяна са и кака и Райчинов

 11. 11 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Не могат да простят от БЛС, че някой друг ги изпревари и отказа подписване на Рамковия договор.
  Досега това беше тяхна привилегия и възможност за заплахи и изнудване.

 12. 12 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Всяка година едно и също- първо съответният министър не успява да аргументира адекватен бюджет, после съответната шефка на касата отказва да подпише рамковия договор и накрая съответният шеф на БЛС вдига пара за пред медиите.

  И пациентите пак на опашка за талони!

  Та така и при тия,новите.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 13. 13 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#12] от "mr.P.C.":


  [quote#12:"mr.P.C."]Всяка година едно и също[/quote]
  Абсолютно. Циркове за матеряла. Няма никакво значение кой ще е начело на касата. Внасящите едни и същи, харчещите едни и същи...статукво...едно от многото.

 14. 14 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  До коментар [#12] от "mr.P.C.":

  прав си ,само дет си сбъркал ,че пациентите следващата година ще се редят на много опашки ,само че за единствения си талон за специалист ,защото касата толкова дава ,а всички са много щастливи ,че ще имат талони в джоба и ще ходят където искат и няма да ги спира простото джипи ,дето не разбира ,е да ,ама не ,талона е 1 на година ,за дете ,пенсионер ,умираЩ ,ТЕЛК мелк и всичко друго

 15. 15 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  До коментар [#1] от "ТОЙ":

  ами виж как си напипал болните места на профилактиката ,ами за 9 лв ,толкова ,на запад чакат за кардиограма по 14 дни и още толкова за разчитането и ,а нашия пациент прегледи ,изследвания ,въртене интерпретации ,накрая ако го питаш ,крайно недоволен ,че му взели потребителска такса ,дето в повечето случаи е 0 и след това не били му обърнали внимание ,ами внимание се обръща ,ако ти обърнеш внимание на лекаря .

 16. 16 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  До коментар [#5] от "rosiraycheva50._":

  само че разликата с преди години е ,че лекарите могат и без договор с касата ,ама пациентите не искат и не могат без този договор ,че вече стана скъпо ,няма желаещи да се юрнат денонощно да работят безплатно ,за да го набие накрая някой недоволен или да обясни колко е недоволен ,ама не обяснява кой ще плаща масрафа и дали може да накара някой друг от друга професия да му дойде на крака и да му слугува ,а той да обясни ,как има права ,ама няма задължения .

 17. 17 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3151 Неутрално

  До коментар [#15] от "tur671":

  Самото отиване при лекаря е най-малкото уважение, за това, че ТОЙ знае и може. Друг е въпросът за доверието, а то е двустранно отношение към едно и също - здравето. Само, че отношението към парите обърква нещата, едните ги нямат, та как другите да ги получат!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 18. 18 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Гневно

  При автотенекеджиите нема каса и си плащате без мрънкане. При лекаря обаче ......... Само когато го закъсате, почвате да "обичате" лекарите. Бах ти и прасе .....

  chavo64
 19. 19 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  До коментар [#17] от "ТОЙ":

  дългогодишния ми лекарски опит показва ,че тези дето нямат пари плащат най добре и са най уважителни , най не плащат най богатите и тея ,дето мрънкат ,че нямат ,а винаги имат и са добре задоволени ,това става именно поради липса и реална регулация на професията ,не е проблема в парите ,а в това ,че всички тези договори ,които иначе добре описват на стотици страници изисквания ,ограничения ,какво трябва ,права на пациенти и т н не определят реална цена на тези услуги ,защото това са услуги с точна цена и реализация ,която има разходи ,така се получава разминаването пациент лекар ,пациента не ще да плати или доплати ,лекаря не извършва услугата и двамата са недоволни накрая .

 20. 20 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3151 Весело

  До коментар [#19] от "tur671":

  Честито Рождество!!!
  Здраве, смиреност, благост и доброта за всички, че животът е щастлив когато успехите идват от само себе си, защото са и заради другите!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 21. 21 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  До коментар [#20] от "ТОЙ":

  подобно и на Вас ,здраве и късмет и както е казал народа ,да не ви среща поп ,доктор и адвокат догодина

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK