Директорът на болницата в Разград е подал оставка

Петър Москов

© Юлия Лазарова

Петър МосковДиректорът на многопрофилната болница в Разград д-р Гечо Жеков е подал оставка, след като му е била поискана от здравния министър Петър Москов, предаде БНР. Министърът е на посещение в Разград заради случай с починало 8-годишното момче в спешното отделение на болницата в края на декември.


Допусната е поредица от грешки в случая с починалото на 28 декември дете в болница "Св.Ив.Рилски", съобщи по-рано днес пред БТА директорът на изпълнителна агенция "Медицински одит" доц. Златица Петрова. В спешното приемно отделение детето е било прегледано от лекар, който работи в хирургичното отделение, но не е имал специалност. Той е поставил диагноза илиус (чревна непроходимост) и е назначил допълнителни кръвни изследвания и рентгенография, които са потвърдили диагнозата. Поискал е и консултация с дежурния хирург, който обаче не е направил такава. 


Доц. Петрова подчерта, че двамата хирурзи са отговорни за тази грешка, като първият е трябвало да предприеме действия по стандарта за подобни състояния, а дежурният хирург е трябвало да уточни състоянието на детето, а не само да го насочи към Варна. Според доц. Петрова двамата лекари са подценили състоянието на детето, което е трябвало да се транспортира с линейка, в която да може да се извърши интубация.
"Заради инцидента може да се стигне до отнемане на лекарски права. Недопустимо е дете с такава клинична картина да не бъде прието в болница, да няма хванат венозен път, да няма сложена сонда и да се стигне до там, че евентуално то да бъде третирано по този начин", заяви Москов.


Той обясни, че е изпратил цялата преписка на агенция "Медицински одит" по случая на Етичната комисия на Лекарския съюз и ако тя прецени, може да отнеме лекарските права на отговорните лекари. Здравният  министър обяви също, че е издал заповед до директорите на болниците и на центровете за спешна медицинска помощ да се спазва стриктно законовото изискване пациенти в тежко състояние да не бъдат връщани или консултирани без преглед. Транспортирането им в друга болница трябва да се извършва с линейки.

Ключови думи към статията:

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  Ами като трябва ще се отнемат и права след като според министъра има направени сериозни грешки довели до загубата на живот.

 2. 2 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Това май е единственият министър,който има идеа какво да прави на поста Министър.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 3. 3 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Златица е напълно права.
  Между другото, пише се илеус, а не илиус.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 4. 4 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  Доживяхме да се искат и дават оставки за несвършена работа. Нормалната държава е близо по този път.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5238 Неутрално

  Гледах репортажа, детето е умряло от лекарска небрежност. Добре че директорът си е подал оставката, но и лекарите отказали да приемат детето в болницата да си понесат наказанието.

 6. 6 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  необгрижването на спешно и тежко болни е постоянно явление в малките населени места и болници , десетки пъти сме били свидетели на линейки превозващи от 50 км пациенти в тежко състояние или кома ,които нямат даже хванат венозен път или пък да е направена елементарна реанимация ,това се прави от фелдшери ,някои от които изобщо не могат даже да хванат венозен път ,никой не контролира тези хора ,никой не контролира от какво е бил болен някой , когато е извикана линейка ,защо се е влошил или загинал по пътя докато е превозван в рамките на 30 минути , какво му е поставяно или защо не е поставяно , това е пълно безхаберие и никой нищо не контролира освен докторите в извънболничната и болнична помощ ,които ги скъсват от злобни проверки и глоби ,а в това време хората умират в линейки , пред болници ,в приемни отделения , в които даже не ги реанимират елементарно ,но това не е плод на проверки от никого ,защото проверяващите са повече икономисти и системата е направена за тях ,да изкарват те пари от дейността на работещите реално лекари ,те не се интересуват от резултата на дейността на лекари или пък от резулатата на пациентите или защо са загинали ,а какви пари могат да измъкнат от глоби за дребни прегрешения ,защото за едри ,не им се ходи по съдилищата като свидетели ,така се получава ,че над 60% от смъртността е преди пациента да стигне до квалифициран лекар ,а като стигне ,той е или стажант или неграмотен ,защото специалистите нямат критерии кога да работят и колко да почиват ,те са постоянно в почивки и работят максимум три дни по 2 часа ,което е фатално за малките населени места и населението там ,там просто няма достъп до работещ специалист ,сега като уволнят началника ,като махнат и още 2 ма хирурзи ,в разград трябва да оперират местния милиционер в комбина с прокурора , това е положението , нито министъра ще отиде ,нито одита ,нито ректора на Варненкия университет да оперират и дават денонощни дежурства в Разград ,нито пък хирурга който ще дойде някога евентуално там ,ще има заплата 1/10 от последния футболист на местния Лудогорец ,затова там ще продължат да мрат пациенти в или до болницата .

 7. 7 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 736 Неутрално

  От Разград до Русе,където е можело да му помогнат, са само 60 километра.......

 8. 8 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#5] от "peni_nikol.53.":

  не е лекарска небрежност ,тези хора не могат да оперират дете ,защото са стажанти и не е имало квалифициран хирург ,а и болницата не и се плаща да прави операция на дете поради липсата на детски хирург ,апропо същото е положението и в Русе ,няма детски хирург в целия град ,а има само 2 ма стари хирурзи със специалност ,които предпочитат да работят частно , тоест ако родителя си плати кеш ,защо ,ами защото така изкарват 10 пъти повече ,от това да работят на заплата в частна или държавна болница и системата им го позволява ,защото е демокрация ,ако имаше здравна карта ,нямаше във Варненски я и Софииския и Плевенския медицински институти да се прескачат по 100 хирурзи в отделение с 10 пациенти и да получават наготово заплати ,а щяха да отидат да работят в по малки населени места ,за да не си загубят дипломите и квалификациите ,но в страната ни всичко е наобратно ,затова във Варна ще минават визитация 30-40 доктора и ще стоят ненатоварени с никаква дейност но с твърди заплати , а в Разград ,Шумен Търговище, Силистра ,Русе , Добрич ,няма да има по нито един хирург и хората ще мрат при спешни състояния ,защото системата го позволява ,това е .

 9. 9 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#7] от "miho45":

  в Русе няма действаща болница с действащ детски хирург ,тоест и да спасят детето ,няма кой да им плати разходите и затова болниците отбягват да лекуват деца с хирургични заболявания , пращат ги в други болници ,което е фатално

 10. 10 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2506 Разстроено

  Операцията при подобна диагноза е задължителна и спешна. Не трябва да се подценява времето, което родителите са загубили преди да заведат детето си в болницата. Болките при илеус са много силни, но в един момент - малко преди да се стигне до перитонит и... летален изход, утихват. Затова няма никакво време за пропиляване и всяка загубена минута може да е фатална, за съжаление. Жалко за детето! Крайно време е безхаберните доктори да си намерят майстора!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 11. 11 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  и като отнемат правата на работещи лекари на първа линия ,кой ще дойде на техните места ,може би ти ,или може би кварталния милиционер или прокурор и ще почне да ви оперира при нужда ,я се опомнете ,да не си мислите ,че е социализма и докторите се бият как да дойдат в Разград и по селата да работят за 140 лв ,а населението да ги третира като последни прошляци ,които са им задължени безплатно и денонощо ,това мина ,доктори няма и за 4000 и за 5000 лв ,единствено има футболисти ,които са добре платени ,но за съжаление никога не са учили за лекари и са неквалифицирани ,Разград могат да имат велики футболисти вземащи по 50000 евра месечно ,ама ако се брулне някой от тях или семействата им на територията на Разград ,не могат да разчитат на дипломиран хирург 365 дни в годината в радиус от 60 км ,а ако е зима и няма път както е сега си загиват и си бършат задниците с милионите си евра ,след като не могат да си задържат 3 ма хирурзи в града ,умират това е истината .

 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  На директора са му подали оставката, но чест му прави че не е упорствал. ..

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  [quote#11:"tur671"]да не си мислите ,че е социализма и докторите се бият как да дойдат в Разград и по селата да работят за 140 лв ,а населението да ги третира като последни прошляци ,които са им задължени безплатно и денонощо[/quote]
  Не си мислим. Такива има и в Пирогов, уважаеми докторе!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 14. 14 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#10] от "Black Ice":

  пита се кой е виновен ,защото безхаберните доктори не са квалифицирани да правят точно това ,което си описал ,нищо не могат да им направят ,защото те не могат да оперират точно това и то дете ,единственото което е трябвало да направят е да го изпратят с линейка и венозен път ,което не е спасявало положението по никакъв начин ,щяло е да загине още при тях ,по време на манипулациите ,тоест родителите са закъснели фатално и никой не се е наел да спасява неспасяем пациент ,защото така или иначе той е щял да загине и всеки наел се да прави най малка манипулация е щял да изгори ,имал съм такива пациенти ,които се лекуват неправилно някъде ,виждат ,че пациента е терминален и нарочно ме викат в последния момент да правя реанимация по селата за да могат след това да ме съдят и да ми доказват в съда ,как това или онова не съм направил на 85 годишна бабичка ,която са си викали да я лекуват други преди това ,ама не си признават ,а най арогантно те засилват и през цялото време подскачат крайно арогантно ,затова има случаи в които не трябва да има намеса ,нека този който е лекувал да спасява болния ,а не да набутват други ,които нямат даже представа за какво иде реч в последните минути от живота на някого .

 15. 15 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#13] от "Black Ice":

  бил съм там на 2 пъти като пациент и като доктор с платени над 30000 лв данъци годишно ,съм си плащал всички манипулации и операции ,единия път 5000 лв ,а другия 1500 лв ,най законно ,така ,че не сравнявайте софииски и университетски болници с провинцията ,в големите болници се работи за хиляди ,а не за 140 лв,там никой нищо не прави за без пари ,като нас в периферията .

 16. 16 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2506 Любопитно

  [quote#14:"tur671"]пита се кой е виновен [/quote]
  И аз това се питам, кой е виновен. В случая, за който знам, нямаше закъснение от страна на родителите. Имаше чисто и просто късмет да попаднат на познат доктор, който направи всичко необходимо, даже това, да поправи грешките на безхаберните си колеги, оперирали преди десет години същото дете след спукан апендикс...с краката си. Да се молим на Господа... Това ли предлагате? Защо ви е тогава да харчите народна пара и да завършвате медицина в държавни университети?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 17. 17 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#16] от "Black Ice":

  какво значи спукан апендицит опериран с краката си ,като приказвате и си пишете глупости ,какво си мислите ,че сте с другарите на по биричка и си коментираме кварталните клюки ,естествено е ,че всеки следващ хирург ,се пише на голям приятел и предишния винаги по приказките на следващия е оперирал с краката си , ако беше така ,детето да е загинало до 2 дни след операцията ,както си я описал ,омръзна ми да слушам глупости на неграмотни хора ,как само в България докторите ви не са си научили уроците ,не знаят ,не могат ,нищо не разбират ,а като отидат в чужбина изведнъж стават кадърни ,разбират и хората там нямат забележки към работата на лекарите си , омръзна ми от неблагодарни пациенти ,които сме им спасявали десетки пъти живота и то безвъзмездно и денонощно ,тези хора са винаги недоволни ,когато им се наложи да не им изпълня веднага и безплатно това което са ми наредили по телефоните ,вече не сме ви подчинени роби ,обърквате се ,няма неграмотни доктори ,ако не ви харесва някой имате право да отидете на друг ,грамотен ,например в чужбина ,друго си е да дадеш за една операция по 120 000 евра ,както на мен ми предложиха ,когато ми се наложи в семейството ми , друго си е да знаеш ,изведнъж тогава нашите хирурзи ,които ми искаха само 5000 лв се издигнаха в очите ми и бях безкрайно доволен ,та така и с всичко останало ,няма неграмотни ,има нежелаещи да ви слугуват безплатно и безропотно ,нещо което не желаете да приемете българските пациенти ,вие сте свикнали ,че докторите са ви безплатна даденост ,която ви е длъжна безропотно и да ви изпълнява всички желания ,няма вече такъв момент ,това приключи и свиквайте с това ,съжалявам ,но истината е такава .

 18. 18 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#15] от "tur671":

  Док, много ти се е насъбрало, но като бивша сестра от спешното и аз поназнайвам за спешните състояния. Не може да се остави дете с болки в корема да чака един час за преглед. И след обзорната графия на корема е достатъчно ясно дали е илеус, или-не. Те го пращат за приемане в детско отделение. Пак излишно забавяне.
  Нехайство, престъпно нехайство. Дете, което на другия ден е щяло да навърши девет години.
  Така трябва да реагира един министър.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 19. 19 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 523 Любопитно

  До коментар [#11] от "tur671":
  Москов ще намери ,ако не лично той ще ги оперира и деца и възрастни всички ще ги прекара под член 7
  Само защо не ни обясни ако тия от хирургията го бяха оперирали това дете и тогава беше умряло ,какво тогава щеше да им се случи и Москов щеше ли а приеме обясненията им с член 7 ми

  гошо
 20. 20 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#15] от "tur671":

  Въртите, сучете и все до заплащането го докарвате, нали? Имам познат лекар - хирург със специалност, който замина за Финландия. Там повече от доктор на международно летище или на работно място на 200-300 км. от местожителството му не го пуснаха да стане. За да почне да оперира, са му искали допълнителни изпити, специализации и задължителен нископлатен стаж в държавна болница. Та така, уважаеми докторе! В София е същото като в "периферията", а иначе данъците ви са доста добра сума. Дай Боже, когато сте зле - все така да сте! И да не забравя - на лекаря, за когото говорех, също му бе платено... без да поиска пари! Затова и бе намразен от колегите си, които се сменяха на дежурства. Всеки от тях искаше да оперира още веднъж и още веднъж... ако може, и те да се вредят, така да се каже...

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 21. 21 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  В болницата в Разград го прегледали и му направили изследвания, поставили диагноза чревна непроходимост и го изпратили за лечение във Варна без да му помогнат, тъй като нямали детски хирург - това твърдят от болницата в Разград.

  Детски хирург в болницата в Разград може и да нямат, но виж отбор в шампионската лига на Европа си имат - нали това е по-важното ?!
  Аман от селски комплексари - фукат се с футболен отбор, а в цяла болница нямат детски хирург. За сметка на това пък общината отпусна няколко милиона, за да може Киро Гела да си разшири стадиона. Ама пари за модернизиране и оборудване на общинската болница нямат....

 22. 22 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#18] от "Кремена":
  колежке ,коментираме неща ,на които не сме присъствали ,наясно сте ,че не е имало квалифициран хирург да поеме нещата в ръцете си ,за да го препратят с правилно сложена диагноза има някаква причина ,нека изчакаме ,а да не се правим на компетентни ,ако има виновни или хора ,които не са си свършили работата ,ще бъдат наказани ,ако е можело да помогнат е ясно ,че са щели да помогнат веднага ,никой не оставя дете с остър корем без никакви мерки ,на мен десетки пъти ми се е случвало дори да стигам до скандали ,но да пратя дете или възрастен от района ми в голям град за операция и уточняване ,но нито мога да тръгна с него и да го спасявам ,нито мога да му намеря линейка ,защото единстваната на района е заета ,та тогава какво правим ,виновен ли съм или съм неграмотен ,не ,рискувам в името на това да се стигне бързо до квалифицирана помощ ,знаете ,че нищо не се предприема дори при драматична картина на коремна болка ,за да не се покрият симптоми ,затова коментарите ни са глупави ,след като не сме запознати с фактологията , коментаторите си чешат езиците ,както винаги да ни плюят ,защото им прави кеф .

 23. 23 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2506 Весело

  [quote#17:"tur671"]омръзна ми да слушам глупости на неграмотни хора ,как само в България докторите ви не са си научили уроците[/quote]
  И на мен ми омръзна да чета арогантните ви приказки без точки, запетаи и главни букви, честно казано. Явно не разбирате не само от хирургия, но и от правопис. Приятна вечер!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 24. 24 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#20] от "Black Ice":

  прав си колега ,но не можеш нито ти нито аз да помогна в случая ,винаги при такива ситуации и при смъртни случаи се търси виновен ,ама да е доктор ,никога българина не е виновен ,че е ял ,пил ,чакал да даврандиса до последно и вече минути преди смъртта да хукне и да обвинява някой друг ,че го е уморил , това е традиция и съм казал ,че всички ,вкл и аз ,ще умрем от докторски грешки - българска традиция ,а иначе казано повечето умират от простотия ,не от болестта си и търсят друг виновен ,да е по прост от тях ,за да им поеме отговорността ,в случая са докторите .

 25. 25 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2506 Любопитно

  [quote#24:"tur671"]никога българина не е виновен ,че е ял ,пил ,чакал да даврандиса до последно и вече минути преди смъртта да хукне и да обвинява някой друг ,че го е уморил , това е традиция [/quote]
  Да, казвала съм и друг път, че българинът ходи при доктор и адвокат, когато му е време за поп. Тук нямаме противоречия. Сама допуснах, че родителите са закъснели фатално, но следствието ще изясни всичко. Засега и двамата разполагаме само с изявлението на д-р Москов, нали? Него едва ли бихте го обвинили в некомпетентност.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 26. 26 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 494 Любопитно

  До коментар [#24] от "tur671":

  По спомен - в Русе, д-р Пламен Кожухаров не беше ли детски хирург ?

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  [quote#25:"Black Ice"]Да, казвала съм и друг път, че българинът ходи при доктор и адвокат, когато му е време за поп. [/quote]

  Ако има шанс за спасение, всеки добър лекар или адвокат, ще даде всичко от себе си, за да има положителен край...поне в това все още вярвам.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 29. 29 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Браво на министър Москов! Така се прави. Не подмина проблема, отиде на място и отстрани шефа на болницата. Болницата в Разград затъваше през последните години. Хирурзите избягаха в съседното малко градче Исперих. Бъдещите майки в Разград отиват да раждат или в Търговище или във Варна. Търговище е колкото Разград, каква е логиката там да има в пъти по-добра здравна услуга? Просто в Разград я няма.
  А самият д-р Жеков е добър специалист УНГ, но явно управлението на болницата не му е силата. Навремето имаше и частен кабинет, сега не знам как е.

 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  [quote#15:"tur671"]бил съм там на 2 пъти като пациент и като доктор с платени над 30000 лв данъци [/quote]
  просто се спри . някога . за момент само . тия 30000 са от 300000 лв , платени от хората които ти обиждаш . дори и в "професионалния ти " цинизъм трябва да има граница . постоянно хълцаш , че не си оценен , а се гордееш с апартамент в "модерния свети никола " във варна .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#17:"tur671"] ,няма неграмотни ,има нежелаещи да ви слугуват безплатно и безропотно ,нещо което не желаете да приемете българските пациенти ,вие сте свикнали ,че докторите са ви безплатна даденост ,която ви е длъжна безропотно и да ви изпълнява всички желания ,няма вече такъв момент ,това приключи и свиквайте с това ,съжалявам ,но истината е такава .
  [/quote]
  Не сте схванали основната идея от Хипократ. Ние не слугуваме, а служим на хората. И ако не го усещате по този начин, сте избрали неподходяща за вас професия. Говорим за призвание. Тъжно е да чета израза на гнева ви. Мисля че сте доста близо до Burn out. Погрижете се за себе си, защото с подобна нагласа не може адекватно да помагате на хората. Защото е казано преди всичко, не вреди.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 32. 32 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#29] от "b_d_s":

  [quote#29:"b_d_s"]Бъдещите майки в Разград отиват да раждат или в Търговище или във Варна.[/quote]
  - водени от слухове, предубеждения, шесто чувство или предположения ...
  Истината е, че в Русе се намира най-доброто отделение Родилно - МБАЛ Русе АД

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 33. 33 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Гневно

  [quote#27:"hipocrat20060"] Ако имат подписано съгласие от онези полудиваци сами да си возят практически вече мъртвото дете - ще им се размине. В такива случаи трябва и малко театро [/quote]
  Моля, кажете че не сте лекар!!!!
  За човек-не го докарвате.....................
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 34. 34 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Правилно е поискана и дадена оставката.
  Според мен д-р Петър Москов,освен добър анестезиолог,е и подходящият човек за поста Министър на здравеопазването.Той знае ситуацията,както при лекарите,в болниците,в здравната каса,а и тежненията на пациентите.Действа решително,понякога се изразява остро,но верно.Моите поздравления за него!

  Tony
 35. 35 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#30] от "deribeev":успокой се ,реститут съм от най големите ,не е само медицината

 36. 36 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Само в някои университетски болници има детска хирургия. Действително процентът на болниците, които разполагат с отделение за деца, е нищожен, коментира пред Фрог нюз д-р Цветомир Димитров, изпълнителен директор на Първа градска болница. Припомняме, че днес д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването обяви, че 90% от болниците в България нямат право да извършват операции на деца. Коментарът му бе по повод смъртта на 8-годишното дете в края на миналата година пред спешния център в Разград.

  Хирурзите са ограничени да окажат единствено спешна помощ, но не са ли специализирали детска хирургия, те нямат право да оперират. В Първа градска болница също разполагат единствено с обща хирургия, посрещаша нуждите само на възрастни хора, каза д-р Димитров. Недостигът на детски хирурзи според него се дължи на високата отговорност и неадекватното заплащане. Именно затова много малко хора специализират детска хирургия. Основният проблем си остава държавата.

  За да бъдат привлечени кадри в сферата на детската хирургия, специалността трябва да звучи по-атрактивно – по-високо заплащане и по-добри условия на труд. Нищо по-различно от всяка друга специализация, само че усилията тук трябва да бъдат по-концентрирани.

  Относно реформата в здравеопазването, д-р Димитров коментира, че нещата, които се чуват звучат добре. Въпросът остава доколко и как те ще бъдат реализира

 37. 37 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Разстроено

  Думата "одит" е специфична - тя е и "Отговорност" в спазването на ясно дефинирани Правила ...
  Медицинския одит е най-строга Проверка, за тяхното спазване ...
  След него, смъртта на пациента може да отнесе и лекаря ...

 38. 38 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#32] от "Европеец":

  да ,засега русенския АГ комплекс е един от най модерните и добри комплекси в страната ,нов и с вложени над 8 милиона в него ,отлично подготвен персонал и много качествено обслужване .

 39. 39 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  [quote#35:"tur671"]реститут съм от най големите ,не е само медицината[/quote]
  поклон на дедите ти . морал и човечност не подлежат на риституция .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 40. 40 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#33] от "Кремена":

  Лекар съм и още как! От онези дето цял ден са заровени дълбоко, направо до шия в л.йната! И човешките, и административните такива. При това лекар с две деца и сума ти заеми, поради което съм се научил да си пазя гърба! Щото иначе никой няма да ми го опази, нито да ми отгледа въпросните отрочета, нито да ми уреди дреболиите с банките. Романтиката в медицината я няма отдавна, госпожа! Остана реалността, а тя обикновено е жестока!

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  В колко ли болници,особено по-малките,дето ги бранят със зъби и нокти гражданите,нямат съответните специалисти,а напират да ни лекуват.В Разград е нямало например детски хирург.По- малко болници,с модерна апаратура и всякакви специалисти,и повече финансиране ще свършат по-добра работа.По времето на социализма в поликлиниките имаше ученически кабинети и децата се преглеждаха там.В такъв кабинет една лекарка обърка апендикса на сина ми с ангина и го лекува три дена с антибиотик,докато получи перитоник и едва го спасиха.

 42. 42 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#38] от "tur671":

  Но въпреки фактите, водени от слухове, предубеждения, предположения много хора от Русе ходят все още в Тутракан ...
  а от Разград в Търговище или Варна ...

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 43. 43 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#39] от "deribeev":

  коментарите ти относно личността ми от твоя страна са излишни ,днес за разлика от теб само през кабинета ми са преминали поне 120 души ,все с проблеми ,които можеш ли да си представиш ,аз най успешно съм решил ,пак за разлика от теб ,сигурен съм ,че никога не си спасявал никого , още повече да извадиш от джоба си средства и да помогнеш на някого ,иначе добре плюеш и храчиш по докторите ,но дано не ти се налага да прибегнеш ти и семейството ти ,за да разбереш какви са реалностите ,само със сладка приказка няма да успееш да пробиеш ,повярвай ми ,тя няма да ти спаси живота където и да попаднеш,а точно напротив .

 44. 44 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#42] от "Европеец":

  това си е работа на всеки един ,медицината е на ниво навсякъде ,а е вече божа работа ,кой как и къде и дали ще е всичко наред ,имаме всякакви случки и на грешки и на спасени хора ,които са били неспасяеми ,така ,че всеки си решава къде се лекува ,нека да стане така ,че навсякъде хората да имат добър и качествен достъп до квалифицирана лекарска помощ ,затова се опитваме да си казваме и истините тук от години ,не че има значение ,но човек си показва реалното мислене и се сблъсква с това на хората ,които си мислят ,че имат правилна представа ,а те дефакто нямат никаква реална картина за нещата в медицината ,за тях е по лесно да отидат на лекар ,да му наредят ,ако не се изпълни желанието им да стане скандал или да се сбият ,за да постигнат желаното , така не се работи и затова в периферията и на първа линия вече почти няма желаещи дипломирани лекари специалисти да работят,независимо от заплащането -това е за дерибеев и компания ,които не са попадали в малко населено место и да са в спешна нужда и да видят как няма кой да им помогне и хората загиват заради това .

 45. 45 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2506 Любопитно

  [quote#43:"tur671"]сигурен съм ,че никога не си спасявал никого , още повече да извадиш от джоба си средства и да помогнеш на някого ,иначе добре плюеш и храчиш по докторите ,но дано не ти се налага да прибегнеш ти и семейството ти ,за да разбереш какви са реалностите ,само със сладка приказка няма да успееш да пробиеш ,повярвай ми[/quote]
  Наистина е изпитание за нервите да Ви чета. Кой сте Вие, че да съдите за deribeev? Вие ли, другари с ненаситните гърла, сложили табелки с "д-р" отпред и разсъждаващи като първите хора, вие ли ще казвате кой е ценен и кой не е?! Да ви имам морала и наглостта! Що не пуснете една справка в гугъл поне за фамилията, преди да си показвате рогцата?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 46. 46 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#41] от "rosiraycheva50._":

  относно училищните кабинети смятам ,че са отживелица ,направо кипя като знам ,че държавата дава там над 6 милиона годишно на айляци ,които нищо не работят в тези училища ,цял ден люпят семки и дори ги мързи да си издирят учениците непреминали на задължителни ваксини и профилактики ,това разбира се го правят напук на джипитата ,а иначе медицинската им дейност се изчерпва до това да дадат аналгинче или аспиринче и да превържат пръстчето на ударено дете ,както и да не поемат никаква отговорност при случка в училище и да реагират само с телефониране на тел 112 ,това може да го направи всеки учител и смятам ,че над 5000 медицински кадри от които има страшна нужда в периферията нямат никаква реална дейност в училищните кабинети ,позорно е да се държат там без работа ,след като отделенията изнемогват за сестри ,а центровете за спешна помощ за фелдшери и парамедици ,но от тези търтеи по училищата нищо не става ,това го казвам като доктор ,работещ с поне 10 различни училища и различни колеги в тях .

 47. 47 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  [quote#43:"tur671"]през кабинета ми са преминали поне 120 души [/quote]
  мдаа , при 8 ч (непознато за "семеен "лекар ) прави по цели 4мин. на клиент . и да не съм спасявал . просто съм част (много мъничка) от машинката която се грижи като се качиш на самолет , да можеш и да слежеш

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#47] от "deribeev":

  да ,а ти какво прави цял ден ,а ,да не би нещо хубаво за някого или просто си плюеш по навик ,ей така ,дразни те всичко ,що е доктор нали .

 50. 50 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#47] от "deribeev":

  извинявай ,сега разбрах ,че се грижиш за самолети ,затова след 2 проби ,не се качвам от български летища на никакви български самолети ,разбрах те .

 51. 51 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2506 Весело

  [quote#48:"tur671"]малоумнико долен ,отврати като тебе трябва да се трепят публично със закон . [/quote]

  А така.... Да не влезете само в държавната машинка преди "бай Ставри", защото там ще ви посрещне точно аз, уважаеми докторе. И хич няма да Ви е лесно.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 52. 52 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#40] от "hipocrat20060":

  браво колега ,адмирации за дейността ти и мисленето ти ,вярно е ,че тук никой не може да ни възприема правилно ,но трябва да не си мълчим ,важното е да не ни пука ,години наред мълчахме и ни тъпчеха всякакви ,като се почне от последния циганин до всякакви администратори ,държава и прочее ,най голямата гавра с нас беше 24 часовото законово разписано задължение да работя на всеки един ,който пожелае веднага и безплатно ,това ми дойде в повече и вече не си вдигам телефона нощем ,който е недоволен от мен ,да се отписва и да отиде там ,където 24 часа ще го обслужват ,но аз съм вече на възраст и с достатъчно болести ,за да не мога ,така ,че колега не отстъпвайте от принципите си .

 53. 53 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#45:"Black Ice"]другари с ненаситните гърла, сложили табелки с "д-р" отпред и разсъждаващи като първите хора, вие ли ще казвате кой е ценен и кой не е?! [/quote]
  На едно мнение сме. Аз съм просто отвратена от двамата "лекари", които разглеждат човека като биохимична система от "поправката" на която търсят максимални дивиденти. Разграничавам се категорично от пресметливия им цинизъм.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 54. 54 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  [quote#49:"tur671"],ей така ,дразни те всичко ,що е доктор нали .[/quote]
  напротив , безкрайно уважавам лекари . истински . вярвай ми . и не се "грижа за самолети " , не дават потребителска такса . грижа се поне в моята част никой (абсолютно никой , какъвто и да е ) да не е застрашен . но аз съм дребна частичка от цялото . и го съзнавам "докторе "

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 55. 55 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#51] от "Black Ice":

  не се безпокой за мене , за 25 години стаж ,средно годишно над 16500 прегледа ,имам само 2 жалби,бяха от психично болни пациенти и никой не ме е съдил по никакъв повод ,явно само за някои другари от форума не ставам за нищо ,апропо ,пациентите в практиката ми са над 6500 в момента и имам и доста персонал разбира се .

 56. 56 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  [quote#55:"tur671"]никой не ме е съдил по никакъв повод[/quote]
  Божа работа е. Също като смъртта.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 57. 57 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#16] от "Black Ice":

  Ами и аз се питам - ЗАЩО???
  По-добре пускайте телевизията - няма значение от канала - там винаги някъде е проф.АГРОНОМ МЕРМЕРСКИ,който лекува всичко,ама като казвам ВСИЧКО - ВЕРВАЙТЕ МИ!!!
  Явно от нас няма нужда,колега!

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#54] от "deribeev":

  ами не се дразни тогава ,дръж се нормално ,виж ,с нормално изказалите се хора ,които имат реална преценка и не плюят напразно се държа нормално ,но когато някой започне с крайни мнения и оценки ,извинявай много ,аз не те обвинявам например ,че всички сте некадърници и убиици затова ,че е паднал самолета в Азия ,нали ,така ,че и вие не обвинявайте ,че някой е умрял някъде ,ама друг е написал ,че не са го видели ,приели ,оперирали веднага ,откъде знаеш ,че родителите не са отказвали например ,че не са го завели примерно 2 дни порано въпреки съветите на някой разбиращ ,а ,но даваш заключения ,нали .

 60. 60 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#56] от "Black Ice":

  ами оставям те на надеждата ,ако се случи ще ти се обадя веднага ,за да се зарадваш

 61. 61 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2506 Любопитно

  До коментар [#57] от "doroteus":

  Въпросът ми беше риторичен. След като не сте доволни, не искате да сте лекари в тази държава с този "прост" народ, след като не сте добре платени, обиждани, унижавани и нарочвани за виновници за смъртта, която в някои случаи е неизбежна (съгласна съм!), защо ви е да следвате 6 години тук на държавна издръжка? Защо не отидете там, където първо плащате много пари за медицинското си образование, а после получавате стократно повече? Защо се налага да ни търпите като пациенти, които ненавиждате? Това попитах.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 62. 62 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#53] от "Кремена":

  явно не работите и вие с пациенти ,а сте от страничните администратори ,паразитиращи върху дейността на лекарите ,запазете си мнението за нашия цинизъм за вас ,пациентите ни са доволни от нас за ваше учудване ,вие сте недоволни от нас ,така ,че най добре е да нямате досег с нас ,не ни коментирайте нито с добро ,нито с лошо ,ние вас не ви коментираме ,защото явно нямате никакво значение за здравето на никого ,някъде си паразитирате и се правите на хуманни и велики ,вие сте цинични .

 63. 63 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#61] от "Black Ice":

  давай сега ,стига плю по докторите и какви сме ,кажи сега ти какво предлагаш ,ако детето ти е днес с болки в корема в Разград или по селата ,остави докторите и колко са учили и колко не ,предложи ти като по умен от нас какво правим ,кой те преглежда ,кой те лекува ,кой те оперира ,защото е ясно ,че доктор точно такъв няма и то там където ти се нуждаеш сега от него ,та кого сега плюеш и каква ти е тактиката ,това кажи ,а не какви и колко са недоучили докторите ,простотиите ги прочетохме ,давай по същество ,нещо да изкараме от дискусията кой прав и кой крив ,защото излиза ,че ти знаеш повече от нас тук във форума дето работим цял ден тази работа ,давай да те чуем .

 64. 64 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2506 Разстроено

  До коментар [#58] от "Кремена":

  Има ли смисъл да ги обсъждаме? Разликата между теб и тях е очевадна. Галактики разстояние. Очаквам всеки момент да ме изправи до стената "уважаемият" GP... даже без да се налага да търси закон.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 65. 65 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  [quote#63:"tur671"]давай сега ,стига плю по докторите[/quote]
  Не съм плюла по докторите, а съм Ви критикувала за изразено тук мнение. Започнахте с обиди към мен, после се прехвърлихте към deribeev, увлякохте се дотам, че да ме "трепете" поради малоумие. И си мислите, че ще разчитам на хора като Вас където и да се намирам и за какъвто и проблем да става дума?! Не, сбъркали сте адреса. Просто се молете да не опирате до моята квалифицирана помощ, така, както аз се моля никога да не ми се налага да опра до Вашата!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 66. 66 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#21] от "kirsner":

  И каква е връзката между болницата и футболния отбор? Парите за една от трибуните на стадиона са преведени от държавата на общината, така че тя не е ощетена, освен с обещания още 1 млн., който обаче още не е преведен. Тази болница тръгна надолу много преди да започне възхода на Лудогорец и двете неща нямат нищо общо. Нагъл си да обвиняваш и да говориш неща, които не познаваш. Вероятно дори не си стъпвал в Разград. Истината за цялата ни държава е, че управляващите ни са боклуци. Само когато се появи инвеститор с волята на Домусчиев се получава нещо. Той не случайно поиска тези пари от община и държава за да ги ангажира. Реално тази сума е 10-15% от общата инвестиция и не е решаваща. Но е редно държава и община също да участват в такъв един проект. В болницата обаче няма кой да води нещата, а самата община дреме, когато няма кой да я гони. И нещата не опират според мен до пари, а до безхаберие и лошо ръководство.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#32] от "Европеец":

  Далеч съм от това да знам къде е най-доброто родилно. Мислех, че е в София, но явно си по-запознат с това, което предполагам ти е на една ръка разстояние.
  Но не се изказвай за мотивите на хората. В Търговище и Исперих се ходи, защото хирурзите, които оперират там имат кабинети в Разград. Вероятно е същото и при гинеколозите. А за Варна предполагам, че хората се учат едни от други. Не е тайна също, че много разградчани живият във Варна, а други имат недвижимо имущество там. Русе, макар и по-близо, няма това влияние над Разград, каквото има Варна. Казва ти го човек, който е живял дълго в Русе и има сантимент към града.

 69. 69 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#64] от "Black Ice":

  Благодаря ви за подкрепата. Права сте. Обърнахме им повече внимание, отколкото си струват.
  И все пак, една хубава и спокойна нощ!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 70. 70 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Горчивата истина е, че в тази държава вече повече от 10 години няма реформи, а те са жизнено необходими. Редят се едни спасители и леви реваншисти в управлението и ето го резултата. Критикува се здравната реформа на ОДС, а никой не предложи нещо по-добро. Никой не посмя. И хората си мрат. Пораженията се виждат най-добре в слабите звена, като болницата в Разград. Навремето сравнително голяма болница, но с времето обезкървена заради лошо управление. Скелет, готов да падне. Също като изоставените училища по селата, заместени от жълти корейски автобуси. Вървим натам, в България да останат 4 града, а другото да е дива природа, където всеки се оправя както може.

 71. 71 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Първо-бих искал да искажа съжалението си за ситуацията и да поднеса съболезнования на близките на починалото дете.
  От това което научих по медиите,мога да кажа,че за конркетният случай ,много ярко се вижда до какви извращения води липсата на разум при установяването на стандарти в БГ медицината,и липсата на единен алгоритъм за поведение при съответните случаи.Проблема ,както посочи в предишните постове един от Форумците е чисто в сферата,,да помогнем без да поемаме риск,в ситуация при която риска е неизбежен"-в България, деца до 8 годишна възраст планово, имат право да оперират само в Детска хирургия.Такива хирургии има на няколко места в БГ,като истински действащи са само в Университетските болници,и то не на всякъде с необходимата адекватност.По спешност право да оперират имат и хирурзи със специалност Обща хирургия-и тук е уловката-ако лекарите в Разград са направили операцията и е била успешна-/което в условията на повечето български провинциални болници е съмнително, и то не от чисто технически хирургична гледна точка,а от липсата на адекватна Детска реанимация/,общо взето нещата щяха да преминат незабележимо и с главоболия относно разходите за въпросното лечение,и разбира се-с доста натоварваща ангажираност за персонала.При втория вариант-неуспешна операция-който в дадената ситуация е по-вероятен-се започва натиск от всички възможни страни върху лекаря поел риска да оперира и да се опита да спаси детето в Разград-родители/разбираемо и естествено/,медии,Административни органи-РЗИ,НЗОК,Нац.консултанти и всички останали визшестоящи по веригата-включително и самия Министър+адвокати и общественост.В 98 % от случаите лекарите предпочитат да насочат детето и близките към най- близката клиника към Детска хирургия-и тогава отново възникват пробойните в системата -неизяснените и недоуточнени взаимоотношения между Центровете за ФСМП,самите болници,и взаимно противоречащите си административни актове.Възникват въпросите-кой ще транспортира болния,кой ще осигури екип за транспорта, къде ще бъде транспортиран,кой ще го поеме при пристигането и ред други наглед дребни подробности,които в съвкупност в един момент решават съдбата на пациента.За съжаление-най-често с печален изход.За всичките тези въпроси има обнародвани нормативни документи,които разглеждат системата като функционираща идеално,без да се отчита,че на практика въобще не е така.Но крещящата диспропорция между административната теория и реалната брутална практика ще се задълбочава още повече-поради факта,че в София,Пловдив,Варна и Плевен са съсредоточени около 60 -70 %/образно казано/ от лекарите и средните медицински специалисти,а останалата част от страната е оставена на доизживяване и гетоизиране....

 72. 72 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#66] от "b_d_s":

  ".....Но е редно държава и община също да участват в такъв един проект...."

  И защо да е редно държава и община да участват във футболния проект на Домузчиев?

  Има една приказка от сорта "кога стана маймун, и кога ти почервеня задника", и тя е много валидна за теб. Разбирам много добре местното ти патриотарство, ама сигурно до преди 2-3 години не си знаел колко полувремена се играят в един футболен мач. Но покрай Кировата "инвестиция" всички в Разград станахте големи футболни специалисти и запалянковци - нали, като няма с какво друго, трябва да се пъчите с футболни постижения.
  Истината е, че Разград е измислен футболен град, и липсата на основна инфраструктура, включително и такава за медицински услуги, е едно от най-натрисащите се доказателства. И вместо държава и община да вложат пари за изграждане на транспортни и медицински инфраструктури в градчета като Разград, те влагат пари за стадиони на тоя или онзи местен дерибей. "Любимец", бях чел преди време някъде, получил солидна общинска дотация преди началото на по-миналия шампионат, за реконструират западналия селски стадион и разбитите пътища около него. Но предполагам в болницата там също нямат маса специалисти и апаратури.

 73. 73 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1290 Любопитно

  [quote#43:"tur671"]днес за разлика от теб само през кабинета ми са преминали поне 120 души ,все с проблеми ,които можеш ли да си представиш ,аз най успешно съм решил [/quote]

  не че нещо, ма за по макс. 4 мин на глава... ти направо си плачеш за проверка с тая статистика

 74. 74 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Такова животно "детски хирург" у белия свят нЕма! Има само у бившия соц. И като не е баш детски хирурга, детето да мре. И така се е случило!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 75. 75 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  [quote#27:"hipocrat20060"]Ако имат подписано съгласие от онези полудиваци сами да си возят практически вече мъртвото дете [/quote]

  и кво ся, значи министъра и медицинския одит лъжат?

  "Здравният министър е издал заповед до всички директори на болници в страната и до Центровете за спешна медицинска помощ да спазват член 7 от Закона за лечебните заведения, според който човек в спешно състояние не може да бъде върнат или неприет в лечебно заведение. Същият документ задължава при транспортиране на болни да се използва единствено специализиран транспорт с медицински екип в него.
  -------------
  Директорът на агенция "Медицински одит" Златица Петрова коментира, че състоянието на детето е било спешно и е било необходимо лекарят от спешното отделение и дежурният хирург да направят необходимото за първоначално овладяване на състоянието му. "Болницата има договор с НЗОК за всички хирургични клинични пътеки, включително и за деца в спешни състояния. Не е от значение, че в болницата няма детски хирург, допълни тя и обясни, че щом състоянието е определено
  като спешно, дори и на дете, може да се извърши лечебна дейност", посочи тя."

  а що се отнася до неандерталците - внимателската, щото скоро боя ще мине в следващата фаза, при това с пълно право

 76. 76 Профил на doctor_v_ispania
  doctor_v_ispania
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#20] от "Black Ice":
  В голяма заблуда сте по отношение на реализацията на българските лекари в Е.С. Ние имаме абсолютно същите права и възможности както в държавната ,така и в частната медицина. От 8 години със съпругата ми работим в Испания без никакъв тип дискриминация. Не мога да говоря от името на всеки български лекар. За да не си" различен" като лекар в Европа е необходимо прилично владеене на езици, добро възпитание, трудолюбие и професионализъм и нищо друго.

  Let The Groove In Your Shoes Release You From The Blues
 77. 77 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#9] от "tur671":

  Ако дебилната каса им плаща толкова колкото плаща за сърдечна катетъризация ще има и детски хирурзи и болници желаещи да наемат детски хирурзи. Ама като е нямало министър-детски хирург няма кой да да направи една свястна клинична пътека.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 78. 78 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#72] от "kirsner":

  Защото това е проект и на общината. Лудогорец си го имаше и преди Домусчиеви. Общината пак плащаше. Е, да речем двойно по-малко, но резултатите бяха нищожни, каквито са почти навсякъде другаде у нас. Домусчиеви построиха база. Там тренират и атлетите на Разград. Има модерен фитнес и терени, каквито не е имало преди. Това са нови възможности, които градът не е имал. Лудогорец е и проект на България, защото страната ни беше забелязана по добър начин. Много чужденци намериха Разград на картата и разбраха, че България е в Европа. Недей търси под вола теле! С Лудогорец всичко е наред. Ако такова беше и с болницата, щеше да е съвсем друго. Дано новият директор работи по-добри. А ти стига завижда и показва комплексите си!
  А колкото до пъченето - то е оправдано, когато отборът е играл в групова фаза на ШЛ. Това е напълно обоснована гордост с един качествен продукт, който се случва в Разград, на фона на други добри и недобри неща. Когато някой се докаже според строгите европейски правила, редно е да бъде похвален. В България можеш да излъжеш, но в Европа е почти невъзможно.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#73] от "extraCACA":

  редовно ме проверяват ,успокой се ,даже по две проверки годишно само от НЗОК ,разбира се ,че ме глобяват ,но за да си оправдаят командировъчни ,напр ,че не сме изписали рецепта на 30 ти ден ,но това не е основен проблем при нас ,а рутинен .

 81. 81 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#67] от "Кремена":

  ей ,най после си призна ,че не сте лекар и не работите с пациенти ,а сте само злобен коментатор ,то и аз мога да застана отстрани с ръце в джобовете и да коментирам работата на всеки един в стил Албена Вулева ,но това не променя ситуацията ,аз като работещ лекар и понасящ негативите на постоянните реформи не съм виновен за недоволствата на пациентите ,те не са свикнали да има ред ,да чакат или да изпълняват лекарски предписания ,това е проблема им и затова са недоволни ,а не ,че лекарите са лоши ,да има и некачествени ,но това не прави всички лоши и неграмотни ,така ,че тъпите ви коментари са ясни ,правите ги от злоба към съсловието ни ,апропо имам много културна колежка ,която е тежък инвалид след лекарска грешка като малка ,тя е завършила напук медицина , за да се докаже ,много мрази всички лекари и въпреки доброто ни приятелство и уважение ,защото тя е значително по възрастна от мен и се заместваме взаимно ,никога не съм чул нищо хубаво за когото и да е от колегите ни от нея ,та и вие , не мразете лекарите ,те са ваши и както виждате ,живота ви зависи често от тях ,ако се държите арогантно или ги тормозите по различни начини ,предела им е много нисък за да ви изтърпят ,трябва спокойствие в системата и взаимно доверие .

 82. 82 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#79] от "rex":

  точно и ясно казано с две думи ,доживяхме урунгели да си бият хората отишли да ги спасяват и какво става ,след това същата тази пасмина още повече мре ,щото разбира се ,че никой после няма да си рискува живота да отиде да спасява в някоя циганска махала ,винаги описвам такъв случай в моята практика , бях поел поради натиск странично село на 14 км от основната ми практика изцяло цигани ,много арогантни и недоволни постоянно ,успях да издържа 3 месеца ,за малко не ме утрепаха на 2-3 пъти , е,платих в касата да изпратят друг лекар ,изпратиха ,отписах ги с удоволствие ,другия колега го набиха на 20 тия ден и избяга ,а аз никога повече не записвам хора от там и не стъпвам ,дори да мрат ,те го знаят и вече 14 години са без лекар и никаква помощ ,все още линейката ходи за щяло и нещяло до там и горе долу скърпват положението ,ама като гледам скоро и тази опция няма да имат ,да видим тогава как ще са арогантни и недоволни .

 83. 83 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#77] от "rex":

  ха ха ха ,прав си ,апропо ,ако ти застанеш до един от т нар кардиохирурзи съм сигурен ,че за 1 час ще се научиш да слагаш правилно стентове и да спасяваш пациенти ,за което да получаваш поне 15000 на месец ,а детски хирург се става за поне 10 години квалификация след основното учение от 6 години ,за това ще ти дават по 700-800 лв ,щото си по прост от другия тарикат ,дето слага на някой червен велможа в клиниката стентове ,е да ,ама децата не са приоритет ,те не носят по 10000 лв на операция ,а по 200-300,защото така са решили другите червени велможи в касата ,а там са богове ,те разбират най много и знаят ,затова сега Разград ,а скоро и Варна и Бургас по 250 дни в годината без никакъв детски хирург ,което е същото за цялото население там ,риска да ви загине детето 250 дни в годината ,когато хирурзи и специалисти ги няма и са на море или на планина в чужбина е същия като този в Разград ,за това не са виновни докторите ,които между другото са вече толкова износени от реформи и простотии ,че на никого не му се занимава с тази професия ,даже и при заплати като на Лудогорец

 84. 84 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Пълен соц! Партийният секретар(министерът) отива да въведе ред и справедливост в последната паланка. Слънцето огрява. Рояк медии го следват. Народът цъка очарован и щастлив. Имиджът - лъскав.

  По друг начин работят в цивилизацията. Застрахователят срещу медицински злоупотреби плаща огромни обезщетения на семейството. След това съдира задника на собственика на болницата, а той от своя страна - съдира задника на виновниците.

  Има разлика.

 85. 85 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  За жалост, подобни ситуации у нас не са рядкост. Слава Богу, че рядко завършват със смърт!

  goblenka
 86. 86 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#84:"Lemmy"]След това съдира задника на собственика на болницата, а той от своя страна - съдира задника на виновниците.

  Има разлика.[/quote]

  Явно от задници разбираш ... но , наистина има разлика ... и АКЪЛ е нужен!!!

  Стига с тази политика!!!!!!!!!

 87. 87 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  До коментар [#86] от "Nikolay Hadjiminchev":

  Политика и медиен пиар е онова, което четеш в антрефилето, умнико. Аз ти предлагам механизъм за овладяване на онези хиляди случаи, където министър не присъства. Ти имаш ли нещо в куфалницата да предложиш или устава на партията там не казва нищо?

 88. 88 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 494 Любопитно

  [quote#68:"b_d_s"]Но не се изказвай за мотивите на хората. [/quote]

  Мотивите на хората съм ги научил от самите хора, защото живея близо до тях и имам удоволствието на живият личен контакт. А ти би ли споделил, как след като живееш на около 300 км от мястото на събитията, се изказваш компетентно ?!

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 89. 89 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Ето заради това бият лекари от спешната помощ. Не защото биячите са цигани или не знам какви си, а защото спешната помощ е в трагично състояние. Ако моето дете умре при такива обстоятелства не просто ще набия, а ще убия дежурния лекар. А спешната помощ е в трагично състояние съвсем, съвсем умишлено. Заради министри отровени расисти като Москов и другите преди него. Защото спешната помощ е единствения шанс на хората без осигуровки (ромите) да получат някаква медицинска помощ. А тайната, неизказана мисъл на недостойни човеци и министри и лекари като Москов е: да мрат мама им д...ба!

 90. 90 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#87] от "Lemmy":

  Това не е механизъм , а популизъм!!!
  и сега никой не ти пречи да се застраховаш и...
  Това е популизмът да предлагаш нещо само и само да те харесат.

 91. 91 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#76] от "doctor_v_ispania":
  [quote#76:"doctor_v_ispania"]В голяма заблуда сте по отношение на реализацията на българските лекари в Е.С.[/quote]
  Описах мои лични впечатления, основани на разказ от първо лице. Фактът е, че този лекар не можа да стане хирург със същите права, каквито имаше в България (въпреки специализацията му в Германия), а в годините, за които става дума, България все още не беше член на ЕС. Иначе все още е лекар, да. Нямам нищо против "реализацията" на българските лекари в Европа или по света. Сигурна съм, че добрите професионалисти ще получат не само уважението, което им се полага, но и достатъчно, справедливо заплащане. Сам може да си направите заключение, дали в Испания някой щеше да прости подобно отношение към дете с описаната диагноза, независимо от стадия на заболяването и хипотетичните грешки на родителите (наречени мило по-горе "полудиваци". Предполагам, че никъде в т.н. "алгоритъм" за действия при спешни случаи не е записано, че лекарите и сестрите отиват в болничния параклис и отправят молбите си за оздравяването на пациента, когото пак те вече са "отписали". Изправянето пред близките и съобщаването на тъжната истина не е и не може да бъде "театро", а израз на уважение и съчувствие, когато хората са безсилни да надделеят над Божията воля. Сам може да се уверите, че никъде не съм обиждала лекари, нито съм настоявала те да бъдат в унизителното положение (а за заплата от 140 лева, каквато съм сигурна, че отдавна няма даже в "Чистотата", дори не съм споменавала), в което често сами се поставят, имайки право на избор... ако са добри, разбира се! На повечето от писалите тук "лекари" не бих им позволила не само да пипнат детето, но и да докоснат кучето ми. И не ги съдя. Всички сме равни пред закона и най-вече ... смъртни. Рано или късно всеки получава заслуженото - тук или Горе, пред съд, в който пластовете титли, самочувствие без покритие и лекарско "театро" не значат нищо. Всекиму според "заслугите"!
  [quote#76:"doctor_v_ispania"]За да не си" различен" като лекар в Европа е необходимо прилично владеене на езици, добро възпитание, трудолюбие и професионализъм и нищо друго. [/quote]
  Благодаря за начина, по който пишете. По него си личи, че притежавате всички тези качества. Интересно ми е как определяте манталитета на "колегите" си от България, сипещи пиянски обиди навсякъде по темата, пред който езикът от записите, прочетени в Народното събрание преди няколко години, просто бледнее?


  [quote#27:"hipocrat20060"]В такива случаи трябва и малко театро - хирургът е трябвало да се завърти около пациента, да си направи труда (с компетентен и загрижен вид)[/quote]

  [quote#48:"tur671"]утре вечер ела ме коментирай малоумнико долен ,отврати като тебе трябва да се трепят публично със закон . [/quote]

  [quote#79:"rex"]Вземи се скрий бе , каскет. Точно заради такива галфони като тебе дето мислят че докторите трябва да ги лекуват за по 140 лева на месец [/quote]

  [quote#43:"tur671"],иначе добре плюеш и храчиш по докторите ,но дано не ти се налага да прибегнеш ти и семейството ти ,за да разбереш какви са реалностите ,само със сладка приказка няма да успееш да пробиеш ,повярвай ми ,тя няма да ти спаси живота където и да попаднеш,а точно напротив . [/quote]
  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 92. 92 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Отвращава ме тенденцията всички слабости ,неуредици ,простотии и корупционни схеми да се обясняват с "защото е демокрация".Подтекстът е ,че при "народната демокрация" такива неща не са се случвали.Искам да напомня на соцносталгиците , че живеем в посттоталитарна епоха, искаме да имаме удобствата и комфорта на истински демократични общества ,но не сме готови да се отърсим от евроазийското си наследство и мислене! Моите съболезнования на родителите на починалото дете.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 96. 96 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#91] от "Black Ice":

  Много насериозно ги взимаш тия. Тура, примерно, е селско ДжиПи, ако и това не е една от мечтите му, което е станало в 4 часа, щото трябва да иде до селото, да почисти кабинета, да запали печката, да сложи една тенджера вода да се стопли и да си измие ръцете, преди да почне да преглежда бабичките. За да изкара за хлеба, трябва да повтори процедурата в още няколко села. Вечерта тука си разказва мечтите за 120 пациенти, 30 000 данък, кара се, псува и се чувства голем човек. Не искай от него и от другите някакво ниво, остави им тая радост, те нямат много други.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK