Директорът на болницата в Разград е подал оставка

Петър Москов

© Юлия Лазарова

Петър МосковДиректорът на многопрофилната болница в Разград д-р Гечо Жеков е подал оставка, след като му е била поискана от здравния министър Петър Москов, предаде БНР. Министърът е на посещение в Разград заради случай с починало 8-годишното момче в спешното отделение на болницата в края на декември.


Допусната е поредица от грешки в случая с починалото на 28 декември дете в болница "Св.Ив.Рилски", съобщи по-рано днес пред БТА директорът на изпълнителна агенция "Медицински одит" доц. Златица Петрова. В спешното приемно отделение детето е било прегледано от лекар, който работи в хирургичното отделение, но не е имал специалност. Той е поставил диагноза илиус (чревна непроходимост) и е назначил допълнителни кръвни изследвания и рентгенография, които са потвърдили диагнозата. Поискал е и консултация с дежурния хирург, който обаче не е направил такава. 


Доц. Петрова подчерта, че двамата хирурзи са отговорни за тази грешка, като първият е трябвало да предприеме действия по стандарта за подобни състояния, а дежурният хирург е трябвало да уточни състоянието на детето, а не само да го насочи към Варна. Според доц. Петрова двамата лекари са подценили състоянието на детето, което е трябвало да се транспортира с линейка, в която да може да се извърши интубация.
"Заради инцидента може да се стигне до отнемане на лекарски права. Недопустимо е дете с такава клинична картина да не бъде прието в болница, да няма хванат венозен път, да няма сложена сонда и да се стигне до там, че евентуално то да бъде третирано по този начин", заяви Москов.


Той обясни, че е изпратил цялата преписка на агенция "Медицински одит" по случая на Етичната комисия на Лекарския съюз и ако тя прецени, може да отнеме лекарските права на отговорните лекари. Здравният  министър обяви също, че е издал заповед до директорите на болниците и на центровете за спешна медицинска помощ да се спазва стриктно законовото изискване пациенти в тежко състояние да не бъдат връщани или консултирани без преглед. Транспортирането им в друга болница трябва да се извършва с линейки.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK