Здравната комисия настоява за подкрепа на пациентите с резистентен Паркинсон

В дискусията взеха участие зам.-председателят на комисията проф. Георги Кючуков, председателят на Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Петко Кенанов, главният съкретар на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Ленков, представители на пациентските организации, както и лекари на УМБАЛ "Свети Иван Рилски" д-р Красимир Минкин, д-р Калоян Габровски и дикректорът на болницата Д-р Дечо Дечев

© Конфедерация "Защита на здравето"

В дискусията взеха участие зам.-председателят на комисията проф. Георги Кючуков, председателят на Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Петко Кенанов, главният съкретар на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Ленков, представители на пациентските организации, както и лекари на УМБАЛ "Свети Иван Рилски" д-р Красимир Минкин, д-р Калоян Габровски и дикректорът на болницата Д-р Дечо ДечевПарламентарната здравна комисия ще настоява да бъде направена оценка на дейността в областта на дълбоката мозъчна стимулация (ДМС) при пациенти с резистентна Паркинсонова болест. В близките дни комисия ще изготви мотивираното си предложение до министъра на здравеопазването, се казва в разпратено до медиите съобщение на конфедерация "Защита на здравето".


Това решение е взето на кръгла маса днес, в която участваха зам.-председателят на комисията проф. Георги Кючуков, председателят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Петко Кенанов, главният секретар на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Ленков, представители на пациентски организации, както и лекарите от УМБАЛ "Свети Иван Рилски" д-р Красимир Минкин, д-р Калоян Габровски и директорът на болницата Д-р Дечо Дечев. 


В УМБАЛ "Свети Иван Рилски" по метода ДМС успешно са оперирани 18 пациенти, които обаче сами са заплатили лечението си. Същевременно НЗОК изпраща за същата терапия пациенти в чужбина на два-три пъти по-висока цена, отколкото в е България. Тридесет пациенти очакват здравната каса да реши къде ще им бъдат покрити разходите за лечение - в България или в чужбина.
По медицински данни на базата на оперираните до този момент български пациенти състоянието им се подобрява между 60 и 70%, а лекарствената им терапия намалява между 40 и 60%. Около 12 000 са болните от болестта на Паркинсон в България, около 5% от тях са с резистентна форма на заболяването. Лекарственото им лечение, което е без особен ефект, е на стойност около 70 000 лв. годишно. В същото време една интервенция с метода по ДМС струва около 40 000 лв. и има дълготраен положителен ефект по мнение на специалисти.


На 2 февруари  конфедерация "Защита на здравето" ще внесе писмо за преразглеждане на финансирането на тази терапия в страната. Някои пациенти вече съдят НЗОК, сезирана е и прокуратурата за неправомерно изтичане на средства извън България.

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1475 Разстроено

  Евтини на брашното -
  скъпи на триците !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK