Науката зад любовта

Науката зад любовта

© ReutersЛюбовта може и да е "магия", но зад нея има и голяма доза наука. В деня на влюбените "Дневник" събра информация от Би Би Си и научни журнали за това какво е любовта, как протича на клетъчно ниво и кои са ключовите фактори за влюбване според различни изследвания.


Любовта е...
безспорно една от най-приятните и силни емоции в човешкия живот. Случва се първо на подсъзнателно ниво, задвижва многобройни химически реакции в мозъка и тялото. Често пъти е неочаквана и не е толкова обвързана с външния вид, колкото с езика на тялото или тембъра на гласа на човека отсреща.


Всъщност според известното проучване на Артър Арън, най-значимият фактор, с цели 55% принос за влюбването, има езикът на тялото и по-точно дали то изпраща сигнали предразполагащи към любов или не. Около една трета от решението на мозъка дали да се влюби (38%) се определят от тона на гласа на другия и 7% са реакцията към подбора на думите, които използва в разговор. Подсъзнанието може да прецени дали да се влюби в даден човек в рамките от 90 секунди до 4 минути, изчислява Арън.
Влюбването има три стадия


Проучване на Американския университет Rutgers дефинира три стадия в процеса на влюбване, при които в мозъка се отделят различни вещества, формиращи чувства на страст, привличане и привързаност. Всеки от стадиите може да се обособи, защото е свързан с определени химически реакции, но за изстинското влюбване е необходима комбинацията от трите.


Естествените реакции, които протичат могат да се сравнят с пристрастяването към наркотик - освобождават се хормони на щастието и вълнението, които учените наричат "красив капан".


Първи стадий: Страст


Първичният отговор на мозъка след като разпознае подходящите сигнали в езика на тялото на човека отсреща е възбудата. На химично ниво чувството за страст и похот се засилва от естроген и тестостерон, които се отделят и при мъжете и при жените. Производството на повече от тези хормони има благоприятно влияние върху тялото - напримел намалява стреса. Иначе това е начин на природата да подсигури продължаването на човешкия вид, като създава привличане и желание за възпроизвеждане.


Втори стадий: Привличане


Това е моментът, в който любовта започва да се усеща - отвъд първичното физическо привличане. Мисълта за обекта на привличане започва да предизвиква емоции на вълнение и щастие, започва да се променя и самият човек. В този стадий се случват няколко сложни реакции - отделят се адреналин, допамин и серотонин.


Първата реакция в този стадий е на стрес, защото се осъзнава голяма промяна на физическо и психическо ниво. Тогава се отделя адреналин и кортизол, които незабавно се отразяват и на поведението - човек става по-енергичен, настроението му е приповдигнато. Когато се изправи пред човека, в коготе се влюбва, сетивата му се притъпяват, сърцето му блъска лудо и устата му пресъхва.


Следващата стъпка е отделянето на допамин - хормонът на удоволствието. Учените сравняват високото съдържание на допамин в мозъците на млада влюбена двойка с това на потребяващи кокаин и други наркотици и приликата е изненадващо голяма. Допаминът създава чувството на екстаз. Влюбените в този стадии са свръх енергични, с намален апетит и нужда от сън, по-концентрирани са отвсякога.


Накрая се здейства и серотонинът - хормонът на щастието. Той прави така че насочва мислите към обекта на любов, затова често пъти влюбените хора не са способни да мислят за нищо друго освен за избраника си. Учените обаче откриват, че съдържанието на серототин при жените в този стадий е много по-голям отколкото при мъжете. Установено е, че двойките, участвали в изследването, мислят за другия през 65% от деня. 


Трети стадий: Привързване


Когато се премине през еуфорията на първите два стадия започва най-важната част за една пълноценна връзка - опознаването и привързването към другия. Това отново се случва на хормонално ниво, макар че изглежда повече като усилие на мисълта. В този етап двамата в двойката преценяват на клетъчно ниво дали могат да се отдадат на партньора си и да отгледат деца заедно.


За привързването основна роля изиграва окситоцинът. Това е един от най-мощните вещества в тялото, отделя се най-активно по време на оргазъм и след раждане при жените. При влюбване го има по равно при мъжете и жените, затова според учените сексът е ключов за привързването между двама души - колкото по-влюбена е една двойка, толкова по-често се отдавана на удоволствието и обратно. При раждане точно окситоцинът създава майчинското чувство у една жена и й помага да разчита сигналите на бебето й. По същия начин, когато мозъкът й произвежда хормона заради човека, в когото е влюбена, започва да го разбира по-добре. Същото важи и за мъжете. 


Вторият хормон в това уравнение е вазопресин (известен като анти-диуретичен хормон). Той се освобождава в големи количества след секс. Според изследователите наличието му е ключът към дълготрайните връзки, защото благодарение на него се засилват уменията за комуникация. Изследване на кръвните показатели на 40 двойки показва, че тези с повече вазопресин в системата имат повече приятели, по-добри междуличности отношения, повече доверие в партньора и по-малко свади помежду им.


Още десетки изследвания формират "науката зад любовта". Установено е, например че едни цветове са по-предразполагащи за влюбване от други, че в зависимост от собствения характер хората имат определен тип, в който се влюбват, че привличането става и на генетично ниво и т.н. Разбира се, всичко това не отменя "магията на любовта", защото на първо място тя е неочаквана и понякога необяснима, независимо от химическите процеси. А ако се чудите - проучванията показват, че червеният цвят е най-привлекателният както за мъжете, така и за жените.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Весело

  Тъй си е, сега си обяснявам, защо си гълтам езика пред красива жена и почвам да дрънкам глупости, които в нормално състояние никога няма да кажа!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 2. 2 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4259 Неутрално

  А как стои въпроса когато не идва реч за влюбване в жена , как обичаме родителите си , децата си, приятелите си?
  Обясненията с чисто физико-химични процеси в мозъка?!

  klimentm
 3. 3 Профил на Thrasimedes
  Thrasimedes
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ех този вулгарен материализъм!

  Като се наблъскат няколко имена на хормони и няколко числови процента, някои си мислят, че нещата с любовта стават по-ясни.

  Впрочем античната митология може да ни научи далеч повече неща за любовта, отколкото съвременната - псевдо-научна.
  Прочетете мита за Пан и Сиринга или за Дафне и Алолон и ще се убедите!

 4. 4 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Весело

  "Учените сравняват високото съдържание на допамин в мозъците на млада влюбена двойка с това на потребяващи кокаин и други наркотици и приликата е изненадващо голяма. "
  Бъдете влюбени вместо да взимате наркотици.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 5. 5 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#3] от "Thrasimedes":

  Е, в края на статията се говори за"магията на любовта" и че науката не обяснява всичко!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 6. 6 Профил на Thrasimedes
  Thrasimedes
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#5] от "mr.allyouneedislove!":

  Макс Вебер казваше, че науката разомагьосва света.

  Явно толкова разомагьосване им е дошло в повече и сами са почнали да забъркват свои магии с повечко окситоцин и вазопресин.

 7. 7 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тате винаги ми казваше -Внимавай и никога не слушай долната глава.Ама аз какво да правя като тя е по силна от горната а дали е любов не знам но обичам истински само една жена и тя е до мен от 33 години но все още изпълнявам копнежите на долната .Просто ми е в кръвта.Какво да правя знам че е до време но поне след това ще ми остане мерака той последен умира.

 8. 8 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1326 Весело

  Това е магията на живота! Според мен е свързано най вече с нагона за размножаване, то е и при животните. Любовта е одухотворена само при хората.

 9. 9 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#6] от "Thrasimedes":

  Могат ли хормоните да обяснят това, което казва Дебелянов:

  Аз искам да те помня все така:
  бездомна, безнадеждна и унила,
  в ръка ми вплела пламнала ръка
  и до сърце ми скръбен лик склонила.
  Градът далече тръпне в мътен дим,
  край нас, на хълма, тръпнат дървесата
  и любовта ни сякаш по е свята,
  защото трябва да се разделим.

  "В зори ще тръгна, ти в зори дойди
  и донеси ми своя взор прощален -
  да го припомня верен и печален
  в часа, когато Тя ще победи!"
  О, Морна, Морна, в буря скършен злак,
  укрий молбите, вярвай - пролетта ни
  недосънуван сън не ще остане
  и ти при мене ще се върнеш пак!

  А все по-страшно пада нощ над нас,
  чертаят мрежи прилепите в мрака,
  утеха сетна твойта немощ чака,
  а в свойта вяра сам не вярвам аз.
  И ти отпущаш пламнала ръка
  и тръгваш, поглед в тъмнината впила,
  изгубила дори за сълзи сила. -
  Аз искам да те помня все така.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 10. 10 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Де да можеше всичко в любовта да се обясни с хормони, химически реакции и наука....

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 11. 11 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#9] от "mr.allyouneedislove!":

  Много хубаво че го припомни! Възвишеният дух на човека това го може!. Но и там има крайности. Нещастно влюбеният може и да се самоубие!

 12. 12 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1326 Весело

  [quote#10:"Jessika"]Де да можеше всичко в любовта да се обясни с хормони, химически реакции и наука..[/quote]
  И да се приведе в цифров вид!

 13. 13 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3927 Весело

  Науката зад любовта е любопитно четиво, но представяте ли си едно красиво обяснение или просто мили думи от любимия човек да бъдат заменени с няколко химични уравнения...за мене - не, благодаря.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Действието на хормоните е 3 до 6 мес. оттам нататък или приятелство ,или сбогом.

 15. 15 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#1:"mr.allyouneedislove!"]защо си гълтам езика пред красива жена и почвам да дрънкам глупости[/quote]

  Не подхождаш научно. Аз в такива случаи тичам в най-близката лаборатория и си правя пълна кръвна картина. И ако естрогена, тестостерона, допамина и серотонина са ми високи, чак тогава се влюбвам.

 16. 16 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#9] от "mr.allyouneedislove!":

  Да, много чувствено! Дебелянов го е писал за една учителка, която умирала от туберколоза. Любов без секс. Какви хормони дестват за това чувство ?

 17. 17 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#16] от "evtimvz":

  Тази любовна елегия на Дебелянов излиза
  за първи път в сп. "Смях",
  г. III, бр. 15 от 03.IX.1913 г.
  Посветена е на рано загиналата
  от туберкулоза учителка Мара Василева-Звънчето.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 18. 18 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Като отиваш в лаборатория ,провери и за гъбички .

 19. 19 Профил на petepenev
  petepenev
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Да не се окаже гъбясал кат дъбрава.

 20. 20 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1981 Весело

  Цитираното изследване показва кои фактори влияят и какво може да се направи, за да се повиши вероятността за влюбване. Естествено, има предварителни условия - хетеросексуални мъже и жени, се срещат с предварителна яснота, че искат да се влюбят и партньорът е избран, а не натрапен.
  Аз имам богат опит с това, да накарам хората да се харесват един друг. Успеваемостта е над 99%. Дълго е за обяснение и някои неща трябва да и да се видят и почувстват, за да ми повярвате, но кратката версия е следната. 1. Хората знаят защо са там и виждат някаква полза за себе си. 2. Чрез правила за работа, дейности и моите собствени коментари създавам на хората усещането за сигурност, за да се отпуснат и говорят повече за себе си. 3. Подканям ги и ги предразполагам да бъдат искрени и да говорят за важните неща - мечти, ценности, цели, опасения, страхове и т.н. 4. Оставям ги голяма част да си говорят един на друг и да си споделят. След поне 2-3 интензивна работа (обучение, развитие на екип или нещо подобни, с воденето на професионалист) хората искрено започват да се възприемат един друг на ниво личности, а не клишета и неизбежно започват поне малко да се харесват.
  Подчертавам, тук не става дума за влюбване и физическа близост, макар че понякога се получава като страничен ефект при 2-10% от участниците.

  Никола Йорданов
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK