Учени разработват нов дълготраен инсулин

Учени разработват нов дълготраен инсулин

© Надежда Чипева, КапиталИзследователи от престижния Масачузетски технологичен институт (MIT) разработват нова терапия за диабетици. Изобретението им е нов вид инсулин, който остава в кръвта на пациентите и се активира само когато засече наличие на висока кръвна захар, съобщават от университета.


В последната година има няколко значителни научни пробива в борбата срещу една от най-разпространените хронични болести по света. През октомври в лабораторията на "Харвард" използваха стволови клетки, за да разработят човешки бета клетки, произвеждащи инсулин за тялото, а в Университетът на Алабама в Бирмингам установиха в експерименти с животни, че лекарства за високо кръвно налягане могат да излекуват диабета.


Експериментите на MIT са насочени не към излекуването на болестта, но към по-ефекисното й третиране. Откритията им действително имат потенциала да променят начина на живот на пациентите с диабет, които при тип 1 всеки ден трябва да приемат инсулин. Продуктът на американските учени може да остане в кръвта за дълго време и при активирането си бързо да овладява глюкозния дисбаланс в системата.
За да направят дълготрайния инсулин способен да реагира на нивата на кръвната захар, изследователите направили две модификации върху веществото - добавена е хидрофобна молекула, която удължава живота на инсулина в системата, макар че едновременно с това я прави по-склонна да се прикрепи и абсорбира към протеини. Втората добавена съставка е PBA - група от различни химични елементи, които са привлечени от глюкозата, затова я намират, когато е в по-високо съдържание.


Учените приложили модифицирания си инсулин си върху мишки с диабет и наблюдавали показателите им в продължение на 10 часа. Той се оказал по-бърз и по-ефективен в действието си спрямо традиционния инсулин и други вариации на дълготраен инсулин. Въпреки успеха, ще са необходими още много тестове преди продуктът да стигне до пациентите, уточняват накрая от MIT.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2946 Весело

  Направо да започнат да "печатат" органа произвеждащ инсулина с новите принтери дето печатат всичко !

  Абе направо да ти "напечатат" ново тяло - и ще видим края на фармацевтичната мафия !!!

 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  това са супер разработки ,които ще помогнат на над 1 милиард души ,засегнати от заболяването на века , все още диабета е една от най големите причини за смъртност по света ,дано успеят новите разработки

 3. 3 Профил на stamen4ev
  stamen4ev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#1] от "SS":

  Разработват американските учени,правят нещо,борят се с болестта,стремят се да измислят нещо по-добро от сегашното.Ти това"МАФИЯ"ли наричаш?

 4. 4 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 314 Любопитно

  След другите новини от таз сутрин се питам за пореден път - как става така, че в днешния ден на тази планета едни хора се стремят да откриват нови лекарства, да разработват технологии за овладяване на космоса пък други ги влече само и единствено да избиват невинни по някакви си техни уж "религиозни" подбуди...

  Сигурно и тук ще да има някаква много заплетена конспирация...

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2946 Весело

  До коментар [#3] от "stamen4ev":

  Ами сигурно затова "НЕТ-а" е препълнен с теории на конспирацията , че илачите не "лекуват" проблемите , а стабилизират ситуацията , че най големите печалби се генерират от фармакологичните концерни продаващи легална дрога !?

  Или ще кажеш , че го правят за черните ти очи (ако са черни де) ?
  Айде бъди така добър да дадеш по точно определение и ще те аплодирам !!!

 6. 6 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#5] от "SS":

  Съдейки по малоумните ви и примитивни коментари мога да заключа, че сте категориен работник излязъл в ранна пенсия, тоест някъде на възраст между 50 и 60 години. Та само за справка смятате ли, че щяхте да сте жив досега, ако не беше така наречената от вас фармацевтична "мафия" да измисли ваксините за много болести (които със сигурност са ви поставени), антибиотиците (които многократно сте приемал), лекарствата за високо кръвно (които най-вероятно в момента приемате), както и много други? Отговорете ми на тези въпроси и погледнете статистиката за средна продължителност на живота от преди 1950-та и тогава помислете пак дали ще наричате тези, които са ви дали възможност да доживеете до сегашната си възраст и да пишете по форуми срещу тях - мафия.

 7. 7 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 532 Неутрално

  [quote#5:"SS"]Или ще кажеш , че го правят за черните ти очи (ако са черни де) ?
  Айде бъди така добър да дадеш по точно определение и ще те аплодирам !!! [/quote]
  И кой е казал, че някой трябва да прави нещо за черните очи на някой? Фармацевтичните фирми са фирми, както всички останали, които работят за печалба. Но за разлика от много други тяхната дейност води до удължаване на живота на хората. Или смятате, че някой трябва да произвежда и дава даром лекарствата? А защо не и храната тогава? Без лекарства можеш да изкараш години, без храна за 1 седмица си умрял.

 8. 8 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 987 Любопитно

  Защо не се чува някой да търси точните причини за непрекъснато нарастващия брой болни от диабет, а само за нови и нови лекарства. Въпросът е риторичен. Отговорът е печалба на пари.

 9. 9 Профил на gfn_666
  gfn_666
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Виждам много положителни коментари и коментари, които осъждат негативните. Аз също съм ротив "новите" инсулини. Фармацевтичните компании предлагат на ендокринолозите да участват в програми. Колкото повече пациенти бъдат включени в програмите, толкова повече екскурзии и финансови облаги получават лекарите. Не може да има пациенти, които получават 80-90 еденици инсулин за 24 часа, а кръвната им захар да е не по-малко от 15-20 еденици. Това е абсурдно!
  Скептично гледам и на тази статия. Идеята не е лоша, но само с идеи не се лекуват пациенти.

 10. 10 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Американските и световни учени трябва по усилено да работят, за намирането на по ефикасни медикаменти и метози за все още нелечимите болести!

 11. 11 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#8] от "BlueWater":

  Основните причини се знаят, но една е водеща - увеличената продължителност на живота и много по-добрата диагностика. Преди 40-50 години, с когато се сравняват епидемиологичните данни живота е бил много по-кратък, а диабетът е болест на изхабяването на тялото - тоест, колкото по-дълго живееш шанса да развиеш диабет се увеличават, както е и с много други болести. Преди 40-50 години много по-малко хора са имали достъп до диагностика на заболяването и просто са оставали недиагностицирани. Трето - диабетът е доказано генетично обвързан. Поради напредъка в лечението на диабета, хората болни от него са имали възможността да се възпроизведат, тоест да предадат гените за болесста (в миналото просто не са доживявали да направят това). Това е така да се каже последствие от добрата работа на фармацията във всичките останали области.
  Отделно генезата на някои форми на диабет тип 1 и 2 е автоимунно заболяване следствие на рота- и коксаки вирусни инфекции, които имат сходна антигенна структура с бета клеткита на лангерхансовите острови и след преминаване на инфекцията, изработените антитела атакуват погрешка клетките, които произвеждат инсулин и така предизвикват диабет. За съжаление такива инфекции хората изкарват почти постоянно, така че малко може да се направи там.
  На фона на това се добавя затлъстяването, неправилното хранене, които карат тялото да отделя многократно повече инсулин за справянето с глюкозата в кръвта, което изхабява по-бързо панкреаса. Стресът също увилва отделянето на инсулин като защитна реакция - всичката възможна глюкоза да иде в мозъка и мускулите (fight or flight ефектът), което пак износва и т.н.
  А за справяне с причината на болестта - правят се доста опити стволови клетки да се направят на бета клетки, но все още неуспешни. Но и тази стратегия няма да е панацея за всички случаи, както се вижда от написаното по-горе.
  Така че недейте да бъркате вашето незнание по въпроса с нищоправене на хората, които се занимават с материята.

 12. 12 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2946 Весело

  До коментар [#6] от "ugi":
  Ах на батко "високоинтилигента" , отдавна не съм се забавлявал на анализ на скромната ми личност постната от такъв поклонник на Шерлок и дедукцията !
  Абе "гюрлюк" необразован сега ще ти се похваля(колкото и нескромно да звучи) , че съм добре запазен "чичка" точно щото избягвам хаповете и си лекувам превантивно кръвното и холестерола с домашно вино (и за твое учудване успявам) !
  Пък си необразован щото принципите на ваксините и антибиотиците са разработка отдавна отминали и благородни времена нямащи нищо общо със сегашната комерсиализация !!!

 13. 13 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2946 Весело

  До коментар [#7] от "ugi":

  А никой и не казва , че е заради черните очи - навсякъде се подчертават печалбите на концерните !
  А пък и едно птиченце ми прошепна, видиш ли ,че тарикатите дори са се изхитрили да правят банкети с подаръци на Джипита и специалисти по луксозни хотели (разбира се под благовидния предлог , че организират семинари за запознаване с предимствата на техните хапове пред тези на конкуренцията - нищо ,че по белия свят му казват корупция) само и само бизнеса да върви !
  Или щото си от организаторите на "семинари" си лично засегнат , че засягам "благородните" мотиви на лекарствената мафия - и драги забележи , никъде не съм писал , че Пастьор и Флеминг са мафиоти !!!

 14. 14 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тази разработка е голям напредък за истинската епидемия от диабет, която върлува в развитите страни.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 15. 15 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Успех на изследователите за всякакъв вид болести! Човечеството чака, ако не се самоизбием

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK