Програмата за превенция на ХИВ/СПИН ще действа още една година

Програмата за превенция на ХИВ/СПИН ще действа още една година

© ReutersС една година да се удължи действието на споразумението за предоставяне на безвъзмездна помощ по програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН в България", сключено между Министерството на здравеопазването и Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Това реши кабинетът на днешното си заседание, се казва в съобщение на пресцентъра му.


Целта е стабилен преход от финансирането на превенцията от международния донор към българското правителство.


Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" е най-дългосрочната и мащабна превантивна здравна програма в България и допринася за постигането на заложените цели на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции 2008-2015 г.
Планираните резултати за 2015 г. от изпълнението на програмата включват предоставяне на услуги за доброволно консултиране и изследване за ХИВ на над 124 000 души; достигане до над 47 000 лица, лишени от свобода, инжекционно употребяващи наркотици, проституиращи, лица в риск от ромска общност, както и мъже, които правят секс с мъже; достигане чрез подхода "връстници обучават връстници" до над 54 000 млади хора в риск.


Планираните резултати включват и предоставяне на антиретровирусно лечение на хората, живеещи с ХИВ, чрез увеличаване на средствата, отделяни от държавния бюджет.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK