Няма да е лека годината за новия шеф на Здравната каса, предрече Румяна Тодорова

Румяна Тодорова

© Надежда Чипева, Капитал

Румяна ТодороваОт сигурни и доблестни хора трябва да е обграден следващият шеф на НЗОК, за да му казват истината, докато навлезе и се ориентира в обстановката. Това коментира в интервю за вестник "Труд" Румяна Тодорова, управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Мандатът на Тодорова изтече на 12 февруари, но все още продължава да разписва документи от името на касата до избора на нов ръководител. "Много трудна задача има, да не си въобразява, че годината ще бъде лека", предрича Тодорова.


Тя обяснява, че тази седмица ще бъде приета с решение на Министерския съвет новата методика за остойностяване на медицинската дейност и скоро ще влезе в сила, защото до този момент действа Постановление номер 94 - всеки месец надзорният съвет взема решение за лимит, който се дава на болниците, а ако има надлимитна дейност, тя се изплаща с решение на надзора, и то след извършена проверка.


Лимитът за първите два месеца за болниците е за по близо 120 млн. лв., а те са отчели дейност над утвърдената общо за над 74 млн. лв., обявява Тодорова и обяснява, че се очертава тенденция за покачване на дейността. "Идеята на новата методика е, ако болницата отчита надлимитна дейност за определен месец, тя да се компенсира, като се вземе от бюджета й за следващия месец", разяснява директорът на Здравната каса.
Румяна Тодорова казва, че на последното заседание на Народното събрание и както е разписано в Закона за бюджета на НЗОК за 2015 г., е направено разпределение на ниво районни каси. "Става дума за годишна и месечни стойности, които са изпратени на РЗОК. Те пък имат задачата да направят разпределението на бюджета си по болници в региона. И сега да припомним, че през т.г. лечебните заведения са разделени на такива, които изпълняват спешност и ще получават до 95% от изработените пари през 2014 г., а във втората група са тези, които не изпълняват спешност - те ще вземат до 90% от взетите през 2014 г. суми за дейност", заявява Тодорова.


По думите й болниците много добре ще трябва да прецизират кой пациент се налага да се хоспитализира и кой може да изчака, защото не трябва да се допускат преразходи. "Всичко това би трябвало да намали притока на болни и от гледна точка на НЗОК следва да се случи, тъй като голяма част от пациентите могат да се лекуват в извънболничната помощ", казва директорът на касата.


Тодорова разяснява, че според новата методика, ако не се влезе в бюджетната рамка (при положение че се дава възможност да се вземат суми в рамките на 5% от бюджета за следващия месец), тогава ще се прибегне до намаляването на цените, по които плаща НЗОК. "Това е някакъв възпиращ механизъм. Но се опасявам, че ако се стигне до намаляване на цени, ще се стигне и до завишаване на обемите", казва тя и обяснява, че болниците ще започнат да приемат повече пациенти срещу по-малко пари, за да запазят приходите, които получават. Защото лечебните заведения трябва да изплатят заплатите на екипа, да се разплащат с фирми доставчици, да покриват консумативите и режийните. 


Румяна Тодорова коментира, че преразходът на всяко лечебно заведение месечно ще е около 10 млн. лв. или 120 млн. лв. за годината. "Това обаче не е толкова притеснително, колкото проблемът с онколекарствата в болниците. За тях се предвиждат по около 13.5 млн. лв. месечно, а се разходва терапия за над 20 млн. лв. месечно. Ето още 85 млн. лв. на минус в бюджета по това перо. За медицинските изделия имаме 77 млн. лв. Годишно, или по около 5 млн. лв. месечно. Харчат се обаче по 6.1 млн. лева. Ето и оттук още 12 млн. лв. преразход", заявява тя.


По думите й в най-добрия случай НЗОК ще затъне с 200 млн. лв., в момента обаче резервът е 111 млн. лв. от 301 млн. лв. (с решение на парламента 190 млн. лв. бяха предварително взети за болниците и вече са заложени в месечните им бюджети, а 20 млн. лв. - за извънболнична помощ).


"Логично е остатъкът да се даде за лекарства, защото те няма как да бъдат покрити. Да обобщим: на практика НЗОК вече е без резерв, защото още не сме казали и дума за разходите за медикаментите за домашно лечение", подчертава Румяна Тодорова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Тази нали вчера я чухме.
  Всеки ден ли ще ни я показват медиите?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  Тодорова е права , решението е политическо и то е ,че трябва групата на ползващите безплатни здравни услуги да почнат да си плащат реални вноски ,нещо което в момента държавата се опитва да го прави ,но за сметка хем на останалите данъкоплатци ,които реално си плащат веднъж здравна осигуровка ,след това и здравните осигуровки на деца и пенсионери , време е поне пенсионерите да имат реален процент на удръжка от пенсиите им ,защото се получава така ,че на масата пенсионери пенсиите са по големи от заплатите на масата от работещите в икономиката ,на едните се удържат над 40% данъци ,за доходите на другите не , та Румяна Тодорова вече може да каже ,че трябва вноските да се вдигнат ,защото парите за безплатното лечение на хората не стигат ,или държавата ще вдигне реално вноски или ще плащат пак осигурените ,които така и така поемат на останалите 4 .5 милиона дефакто вноските

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Таковатаа...да се внушава : " Дянков окраде касата"!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#3] от "oporna_to4ka":
  Не да се внушава гладните пенсионери изядоха двата милиарда лева, който Дянков изпусна след като ги беше присвоил от НЗОК .

 5. 5 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Няма да лека и тази, и следващите.
  НЗОК не е касичка, а осигурителен институт. Плащаш вноски - получаваш услуга. Колкото повече плащаш, толкова повече и по-добри услуги получаваш.

 6. 6 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#2:"ivan ivanov"]трябва вноските да се вдигнат[/quote]

  Много време има, докато се стигне до повишаване на вноските. Много кардинални реформи са преди това.

 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да не вземат да се усетят да вдигнат ДДС в полза на здравето, че моите гласоподаватели ще трябва да си плащат. Ама как ги уредих на безплатно лечение тролчета.....А?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Няма да е. Леката година, за съжаление, мина замина под ръководството на г-жата от фотото. Сега новият да му мисли. Дет са вика, дупе...и т.н.

 9. 9 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Да, няма да му е леко, ако БъБъ не я остави, разбира се. Болната каса е екипирана изцяло по партиен и родствен принцип. Всеки е човек на някой. В резултат е целодневен купон. Кафета, сладки клюки, любов и модни дефилета. В замяна, солидни заплати, премии, целеви и пари за дрехи. Социализъм.

 10. 10 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  До коментар [#4] от "lout66":

  как ги присвои Дянков ,това бяха пари ,които държавата трябваше да внася на пенсионери ,деца и държавни служители ,апропо по 8-10 лв месечно на човек и които държавата не е внасяла още от времето на тройната коалиция като вноски в НЗОК , след това Дянков просто ги отписа като актив в касата ,а дали дефакто са били там тези пари или просто са се водили на книга в държавния бюджет ,никой не казва ,но парите не са отишли за здравни плащания ,нито са откраднати ,а спестени на данъкоплатеца ,така години наред големи групи от хора ,които са уж осигурени насочват цялата си неприязън и злоба срещу докторите ,без да могат да кажат ,че дефакто нито те ,нито държавата дава 1 стотинка за тяхното здраве ,това е ставало с години и тези хора смятат здравните кадри за техни подчинени и много задължени ,затова и сега стават всички тези побои ,защото никой не ще на никого да слугува безропотно ,денонощно и безплатно и да го смятат за отрепка .

 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  "Няма да е лека годината за новия шеф на Здравната каса"

  И не трябва да бъде.

  "Лекотата" за шефа на касата и за пациентите са в обратно пропорционална зависимост.

 12. 12 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  До коментар [#6] от "V.Iliev":

  дали ще има къде да се лекуваш след кардиналните реформи другарю ,аз обслужвам район с 30 км радиус и доста населени места с десетки хиляди пациенти и нито един дипломиран доктор за работа с тях ,реформата ,която тече вече 20 години ме принуди да работя денонощно за всички тях и тъй като здравето ми издъхна и аз изчезвам ,дали реформата ще ти осигури доктор в този район на който да се карате ,да го биете и да го разкарвате безплатно 24 часа и след 20 години да си вдигнете вноските може би или смяташ и ти ,че докторите са ти идиотите на обществото

 13. 13 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  До коментар [#6] от "V.Iliev":

  вноските на 2.5 милиона пенсионери ,на 1.2 милиона деца ,на поне 500хил работещи дъравни служители ,милиционери и съдии и тем подобни са 0 лв ,тоест ги плащам аз и ти ,ако си плащаш изобщо данъците ,те не плащат нищо ,какво значи ще мине много време и първо реформа ,а тогава ще им се вдигнат вноските ,няма кой да ви чака ,германци и англичани наддават за всички медицински кадри тук и сега и то несимволично ,а и ..... не ги бият ,доволни са от тях ,недоволни са само тук тези ,дето са свикнали ,че белите престилки са им роби и много задължени ,робството свърши и другарката Тодорова затова се изказва ,не се изказваше ,когато нейната партия е на власт ,защото проблема с плащането на осигуровки от масата осигурявана от държавата събаря правителства и няма как да продължава тези групи да са на 0 лв и да са най недоволни от здарвната система ,ами почват реално да си плащат масрафите ,а не да му викат рекет и рушвет ,останалото го знаем всеки ден от сводките и сърцераздирателни репортажи на как и кой ,ама как не му обърнали внимание и как докторите са некомпетентни и не знам какво ,а задълженията на този дето е пациент ,те къде са ,а ,кой плаща ,кой се профилактира ,в коя държава ще ви разрешат свободията да си правите каквото си искате и като се разболеете от безхаберието си да скачате на здравната система и да сте много недоволни ,в никоя няма такива опции ,вадиш и си покриваш разхода сам и най важното ,накрая си доволен от обслужването .

 14. 14 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Иска да каже, че го оставила толкова зле положението че който да дойде все ще се о@ка?

  www.soundcloud.com/x2805
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  "Всичко това би трябвало да намали притока на болни и от гледна точка на НЗОК следва да се случи, .."

  Дано ама надали и не защото искам да злорадствам или да кажа, как народа е болен и мре като мухи.
  Освен чисто обективното при застаряващото население увеличаване на боледуването и нуждата от различни медицински въздействия, все свързани с пари неща има и другия, не по-малко действащ фактор.
  Това е, че самите болници - държавни и особено частни, за да "печелят", трябва да увеличават количеството и вдигат единичната цена и когато е свързано с качеството, да речем че е обективно, но далеч не винаги има такава връзка.
  Тук не стана дума ( в материала на Дневник), но и преди това се е коментирало че при предписване на лекарства, не е изключение да се предписват по- или най-скъпи лекарства и особено когато някаква или цялата част се поема от НЗОК и това се прави, тъй като дистрибуторите "мотивират" докторите.
  Ако към всичко това добавим и обстоятелството, че лекари, т.е. хора съвършено неподготвени, се поставят в ролята на шефове на болници и се оказва, че трябва да ръководят един процес на обявяване на търгове и закупуване на апаратура и консумативи, за поддържане на сгради, за логистично обслужване на нещо средно между хотел, ресторант и почивен дом, нещата съвсем отиват на кино.
  И трудно му се хваща края, дали става дума за обикновено несправяне, злоумишлено фалиране или обикновени, но скъпи за обществото корупционни практики.

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#13] от "ivan ivanov":

  Ако става дума за паричната част, то тя, както и при пенсионните вноски, дали се внася директно от държавата, чрез вноски за деца и пенсионери или след това като допълнение през бюджета е все тая, в смисъл, че се събира от данъчните постъпления, а не реални, 'живи" пари.
  И ако оставим децата, макар че и те през техните разходи, поне тази част която минава през фиска, всички, включително и пенсионерите с техните доста скромни пенсии, от всеки купен хляб. образно казано 20ст отиват в бюджета, т.е.нещо отива и в НЗОК.
  Но ако погледнем как се изразходват трудно събраните и влезли в касата пари, какъв е к.п.д. при техното използване, все си мисля, че ще се открият доста и при това сериозни резерви.
  И аз напълно приемам написаното от вас, че точно вие сте наистина претоварен и че има много какво да бъде направено за вас конкретно, но не мога да проумея и дори съм учуден, че от вас лекарите, било като отделни хора ( с малки изключения), било чрез вашия ЛС ( само като ви видя председателя, лошо ми става) не излиза никакво предложение за рационализиране на системата, вследствие на което и хората да останат една идея по-доволни, работатв и макар и с малко да поолекне и доходите ви да се подобрят.
  От вас, нямам превид вас персонално, а като гилдия, освен законното оплакване от ниско заплащане, никакъв друг сигнал не съм доловил и това... е малко странно, нали?

 17. 17 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#10] от "ivan ivanov":
  Не това бяха моите , твоите , нашите пари който над 10 години внасяме в НЗОК .Не похарчени от мен и теб защото сме били още млади и сме нямали нужда от лечение трупаха ги в така нареченият резервен фонд , когато ошушкаха всичко друго господин Дянков се огледа в него и го взе , парите ги няма .Всеки път когато трябва да отговаря за тези пари Борисов или мълчи и ли дава различни отговори ,то бяха за строеж на магистрали а последният отговор бе че пенсионерите ги изяли.
  Важното е че сега когато станем стари и болни няма пари за лечение .

 18. 18 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 868 Неутрално
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Той не е там,за да му е леко,а за да върши работа.

 20. 20 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#13] от "ivan ivanov":

  Казваш, че си доктор...
  Знаеш ли как да си проверяваш правописа?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK