Ресорната комисия прие кандидатурата на д-р Глинка Комитов за управител на здравната каса

Глинка Комитов

© Юлия Лазарова

Глинка КомитовС 13 гласа "за" парламентарната комисия по здравеопазване единодушно прие кандидатурата на д-р Глинка Комитов за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), предаде "Фокус". 


Сега предстои кандидатурата му да бъде гласувана в пленарна зала, където ще бъде изслушан и от народните представители.


На изслушването си от ресорната комисия днес д-р Комитов, които беше и единственият кандидат за управител на касата, предложи да се разширят ограничените права на контролните й органи. Според него те трябва да могат да проверяват трудовите договори на служителите, на месечните графици, на отпуските и болничните, на отпусканите лекарствени средства, на техническото оборудване, на медицинското оборудване, на сертификатите за лабораториите.
Всички плащания на здравноосигурените лица да могат да бъдат проверявани, за да е ясно как се разпределя публичния ресурс в лечебните заведения, предлага още Комитов. 


"Не на последно място НЗОК ще развива дейността си с представителни организации за защита на правата на пациентите", добави д-р Комитов.


По думите му е необходим контрол на разходите и контрол на качеството. "Контролът на разходите ще стане по-добър след въвеждането на електронната рецепта, електронна здравна карта. Контролът на качество може да става с внезапни проверки", обясни д-р Комитов. Той одобрява разделянето на основния пакет на няколко пакета, а касата няма да прави разграничения по отношение на собствеността на лечебните заведения. "Моето виждане за цените на клиничната пътека, е че те не могат да бъдат еднакви за всички", каза още кандидатът за шеф на здравната каса.


Д-р Комитов увери, че НЗОК ще спазва стриктно българското и европейското законодателство. "Основен приоритет ще бъде ефективното управление и разходване на средствата. Не бива да се пропуска, че НЗОК е неразделна част от системата на здравеопазването и следва да спазва държавната здравна политика. Не може НЗОК да бъде министерство в министерството в сектор Здравеопазване", заяви д-р Комитов. 


Глинка Комитов беше зам.-директор на НЗОК между 2002 и 2010 г., а след това – до 2013 г., бе управител на Столичната здравноосигурителна каса.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK