Хомеопатията не е ефективно лечение за "което и да било заболяване", сочи изследване

Хомеопатията не е ефективно лечение за "което и да било заболяване", сочи изследване

© Associated PressИзбори 2022

Австралийски институт за медицински проучвания установи след подробен преглед на проведени изследвания, че хомеопатията не е подходяща за лекуване на каквито и да било заболявания, пише британският "Гардиън".


Хомеопатите смятат, че субстанциите, които причиняват заболявания, могат да са лечебни в малки дози. Те разтварят тези субстанции в алкохол или вода и твърдят, че сместа "запомня" изначалната субстанция и предизвиква лечебна реакция у тялото.


Много изследвания опровергават това твърдение, но Националният съвет за здравни и медицински изследвания на Австралия (NHMRC) за първи път проучва 225 различни изследвания, които си поставят за цел да проверят дали хомеопатията има позитивно въздействие.
"Въз основа на оценката на доказателствата за ефективността на хомеопатията NHMRC установи, че няма заболявания, за които има доказателства, че хомеопатията е ефективна", казва се в доклада. "Хората, които избират хомеопатията, може да изложат на риск здравето си, ако отказват или забавят лечение с доказана ефективност и безопасност."


Независима фирма също проучи изследванията и оцени доказателствата. Ръководителят на Работната група по хомеопатията на NHMRC професор Пол Глазиу заяви, че се надява наблюденията на групата да доведат до отказ от страна на застрахователите да плащат за хомеопатично лечения, а аптеките да престанат да купуват хомеопатични лекарства.


Въпреки че някои изследвания сочат, че хомеопатията е ефективна, качеството на тези изследвания е лошо и са разработени зле, като в тях не са участвали достатъчно хора, сочи следването.


При изготвянето на доклада си NHMRC анализира и 57 систематични прегледа – висококачествени изследвания, които оценяват всички съществуващи качествени изследвания по определена тема и синтезират изводите от тях.


Експертът по лекарствата Кен Харви коментира, че частните университети вземат хиляди долари за курсове по хомеопатия и се надява в бъдеще студентите да престанат да се записват в тях. Той добави, че Агенцията за оценка на качеството на висшето образование трябва да престане да акредитира курсове по хомеопатия, а застраховките не трябва да покриват хомеопатично лечение и други непроверени методи.


"Нямам проблем с това частни университети да предлагат курсове по гадаене на кристална топка, иридология и хомеопатия. Ако има достатъчно луди хора да плащат за тях, това си е тяхна работа", заяви Харви. Говорител на агенцията заяви, че на този етап тя няма намерени да отнема акредитацията на курсовете по хомеопатия.


Австралийската асоциация по хомеопатия обяви, че около един милион австралийци ползват хомеопатия. Според доклад на Световната здравна организация австралийците харчат по 9.59 милиона долара годишно за хомеопатично лечение.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK