Франция подготвя затвор заради суперслаби манекенки

През 2007 г. от анорексия почина 28-годишният френски модел Изабел Каро, която участваше в рекламна кампания в Италия, агитираща за борба с това заболяване.

© YouTube/cbs

През 2007 г. от анорексия почина 28-годишният френски модел Изабел Каро, която участваше в рекламна кампания в Италия, агитираща за борба с това заболяване.Правителството на Франция вероятно ще одобри проект на закон, с който се забранява използването в модната индустрия на свръхслаби модели, съобщи министърът на здравеопазването.


Агенции или модни къщи, които наемат такива момичета, ще бъдат глобявани, а агентите им са заплашени с до 6 месеца затвор, ако законът бъде одобрен от парламента.


По този начин страната с модна индустрия и бизнес с луксозни стоки за десетки милиарди евро би се присъединила към Италия, Испания и Израел, където преди две години бяха приети подобни забрани.
"Важно е да се каже, че моделите трябва да се хранят добре и да се грижат за здравето си и това е особено съществено за младите момичета, възприемащи моделите като естетически идеал", каза Марисол Турен пред телевизия BFM TV.


Момичетата ще трябва да представят медицинско свидетелство, че имат Индекс на телесната маса (BMI) от най-малко 18, за да получат работа. За жена с височина 1.75 това се равнява на тегло от най-малко 55 килограма.


Глоби се предвиждат и за всякакви публични послания, стимулиращи крайности в отслабването и специално интернет сайтове, защитаващи анорексията и възхваляващи нездравословен начин на живот.


Важни за здравеопазването проектозакони влизат за дебати в парламента на 17 март и Турен казва, че социалистическото правителство вероятно ще одобри и две поправки, засягащи теглото на моделите.


С тях се въвежда редовна проверка на теглото и за всяко нарушение ще се налага глоба до 75 000 евро. Ако това е допуснато от персонал на агенция, конкретните съучастници ще бъдат застрашени с лишаване от свобода до 6 месеца, разясни депутатът социалист Оливие Веран пред "Паризиен".


Във Франция от анорексия страдат около 30 000-40 000 души, повечето от които са тийнейджъри, допълва Веран, който е лекар по професия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK