Нови правилници оптимизират работата на здравното министерство и Агенцията по медицински одит

Нови правилници оптимизират работата на здравното министерство и Агенцията по медицински одит

© Цветелина Белутова, КапиталС новите устройствени правилници на Министерството на здравеопазването и на Изпълнителната агенция "Медицински одит", одобрени от правителството днес, ще трябва да се повиши ефективността на работата в двете ведомства, се отбелязва в съобщението на пресслужбата на кабинета.


С решението на Министерския съвет в здравното министерство се обособяват дирекциите "Медицински дейности", която ще подпомага министъра при формиране и изпълнение на политиките в областта на медицинските дейности (вкл. в областта на спешната медицинска помощ) и медицинското образование, "Държавен здравен контрол", "Политика по промоция на здраве и профилактика на болестите", "Лекарствена политика", "Здравна политика и анализи", "Информационна и комуникационна политика в здравеопазването" (с функции по отношение на за стратегията за електронно здравеопазване, електронните регистри и бази данни в системата на здравеопазването и за защитата на информацията, създавана и съхранявана в министерството), "Международни дейности, проекти и програми", "Управление на държавното участие в търговските дружества", "Нормативно регулиране и обществени поръчки в здравеопазването". В структурата на общата администрация на здравното министерство се създават дирекции "Финансово-стопански дейности и управление на собствеността", "Административно-информационно обслужване и човешки ресурси" и "Връзки с обществеността".


В Агенцията по медицински одит се предвижда увеличаване на продължителността на професионалния опит, който се изисква за длъжността изпълнителен директор от пет на седем години. Изискването е стажът му да е в областта на управлението или контрола на здравеопазването.
Създава се и нова дирекция "Осигурителни права и права на пациенти", която обединява функциите на съществуващите дирекции "Контрол по спазване правата на пациентите" и "Контрол на здравните дейности и услуги", осигурявани от НЗОК и застрахователните дружества. Другата нова дирекция - "Осигуряване на качество и анализи" ще се занимава с изработване на методически ръководства, справки, таблици и инструкции за осъществяване на медицинския контрол и наблюдаване на резултатите от контролната дейност.


Промените в администрациите в Министерството на здравеопазването и на Агенцията по медицински одит налагат увеличаване на числеността им съответно с 23 щатни бройки на министерството и с четири щатни бройки на агенцията, които ще се осигурят чрез намаляване на щатни бройки в регионалните здравни инспекции.


Променя се и Устройственият правилник на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти - премахва се длъжността "служител по сигурността на информацията", тъй като съветът не обработва и не съхранява класифицирана информация. 

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Опит за контрол, липса на съществени действия!
  Прах в очите!
  Защо няма да има лекари след десет години?

  Буферите са изчерпани, течовете не са затворени. 1 буфер - работа на повече от едно место (вече работят по на 2-3) - изчерпан. 2 буфер - работа до 70 и повече години (практикуват до откат) - изчерпан. 1 теч - 80% от новозавършилите напускат България. 2 теч - постъпващите в системата са по-малко от напускащите я. Кадрите се изграждат най-бавно в сравнение с всички останали браншове. От много високата ангажираност и стрес, прегарят преждевременно. Ще останат само попове.

 2. 2 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Генерират се повече дирекции, за да има повече хора, които да се наместят на по-високи длъжности.
  "Информационна и комуникационна политика в здравеопазването" - пълен смях и прах в очите...

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8232 Неутрално

  То и досега там е пълно с чиновници,които никой не знае с какво точно се занимават.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK