В Световния ден на здравето СЗО обръща внимание на безопасността на храните

В Световния ден на здравето СЗО обръща внимание на безопасността на храните

© Георги Кожухаров



Днес, 7 април, в цял свят се отбелязва Денят на здравето. На тази дата преди 67 години е основана Световната здравна организация, а у нас денят се отбелязва от 1964 г. Всяка година СЗО използва повода, за да обърне внимание на здравните проблеми, които засягат целия свят. Тази година акцентът е върху безопасността на храните.


Според статистиката на организацията през 2010 г. по света са регистрирани над 582 милиона случая на хранителни отравяния и заразявания, довели до над


350 хиляди смъртни случаи.




Храната може да бъде преносител на огромно разнообразие от вируси, бактерии, паразити и химикали, които в добрия случай причиняват диария, а в лошия - рак и остри инфекциозни заболявания. В същото време причините за замърсяване и натравяне могат да бъдат безброй - от недостатъчна обработка на месото, до заразена тор, използвана за отглеждането на плодове и зеленчуци, и до биотоксините в океаните.


Над 40% от случаите на стомашни отравяния от храна в началото на десетилетието са били при деца под 5 години. Вирусите, причинили най-много смърт са салмонелата, ешерихия коли и норовирус. Най-опасните храни, т.е. с най-много фатални случаи, са регистрирани в Африка и в Югоизточна Азия.


Замърсената храна е и сериозен икономически проблем, отбелязват от СЗО. Скорошен пример е бумът на ешерихия коли в Германия през 2011 г., когато загубите за фермерите и индустрията бяха за над


1.3 млрд. долара.


У нас през 2014 г. са регистрирани


15 взрива от хранителни отравяния, засегнали над 270 души


каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на пресконференция по повод на Световния ден на здравето. По думите му това е около средната бройка за такива хранителни отравяния и те не се увеличават. Освен това няма смъртни случаи. Две са основните групи, които предизвикват такива хранителни отравяния – салмонелата и стафилокок, уточни той. Най-често отравянията са в заведения за обществено хранене и няколко случая в училищни столове.


Като най-рискова група храни могат да се посочат месото и местните продукти, след това яйцата и различни яйчни продукти, на трето място са всички други храни взети заедно, каза още Кунчев 


"Производството на храни е напълно индустриализирано, а дистрибуцията им - глобализирана. Това създава безброй предпоставки за замърсяването им. Така локален проблем може бързо да премине в международен. А разследването на хранително замърсяване е неизмеримо по-трудно, когато съставките в един и същ пакет идват от няколко различни страни", коментира генералният директор на СЗО д-р Маргарет Чен. Ето защо днес мотото на организацията е "Безопасна храна - от фермата до чинията", а призивът й е да се затегне контролът на производството на национално и международно ниво.


Част от българските лекари също ще използват днешния ден, за да отправят своето послание. Вчера организации на общинските и частните болници обявиха, че ще излязат на


символичен протест


срещу фиксирането на болничните бюджети спрямо миналогодишните им разходи, което според тях може да доведе до фалити на лечебни заведения. Според Сдружението на общинските болници вече има ощетени с над 20% заради промяната.



Този месец стартира информационна кампания и сайт в подкрепа на болните от Паркинсон и техните близки. Пациентските сдружения "Национална организация на хора болни от късен Паркинсон" и Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България" организират и безплатни прегледи и консултации за хора живеещи с болестта или със съмнения през целия месец април в три града в страната:


София: Болница  "Свети  Наум", всеки вторник и четвъртък от 11 до 13 ч. със записване на тел. 02/9702202, д-р Чорбаджиева. 
 
Варна: Болница "Света Марина", всеки вторник и четвъртък от 13 до 14:30 ч., 14 етаж, проф. Капрелян, без записване. 
 
Пловдив: Болница УМБАЛ "Свети  Георги", клиника по нервни болести на ул. "Васил Априлов" 15, к-т по паркинсонова болест., онеделник и сряда от 13 до 14 ч., с предварително записване на тел. 032519023.

Коментари (5)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 1820 Неутрално

    Това хубаво,ама милиони хора първо ядат ако има и второ ядат каквото има и хич не им до това да обръщат внимание на безопасността на храната.

  2. 2 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 1772 Весело

    [quote#0:"Дневник"] месото и местните продукти[/quote]

    А тие, дето са пържени в тефлонов тиган, се казват телефонни продукти.

  3. 3 Профил на gesand
    gesand
    Рейтинг: 439 Неутрално

    Брей, това салмонелата голям вирус!

    And all that jazz!
  4. 4 Профил на aleko
    aleko
    Рейтинг: 660 Неутрално

    Не е важно, че можело да се заразят храните с някое вирусче, далеч по-важно е да говорим за химията в храните и защо СЗО допуска да се произвеждат промишлено хранителни отрови.

  5. 5 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8541 Неутрално

    Бедните хора купуват евтини храни.А евтиното всеки знае с какво качество е.В Африка и Азия пък,в тази жега,продават храна на улицата,в съмнително чисти заведения.Водата е малко,кой знае с какви неизмити ръце готвят.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK