Само една трета от здравноосигурените българи са отишли на профилактичен преглед през 2014 г.

Само една трета от здравноосигурените българи са отишли на профилактичен преглед през 2014 г.

© Георги КожухаровПрез миналата година българските семейни лекари са отчели общо 2.361 млн. профилактични прегледи. От 6.5 млн. здравноосигурени души в страната, това означава че две трети изобщо не са се явили на задължителните здравни прегледи за годината. Това показва статистика от Националната здравноосигурителна каса и НАП, изведена от в. "Сега". 


От здравната каса посочват, че все пак има ръст на броя на направените прегледи при пълнолетните. Те са с 13 500 повече, отколкото през 2013 г. за цялата страна, но заедно с това през годината е намалял броят на хората, които имат личен лекар - с над 20 хиляди. 


Хората, които не се явяват на задължителните годишни прегледи при джипито, по закон дължат глоба между 50 и 100 лева. Досега обаче няма нито един глобен, защото никъде в нормативната уредба не е описано кой и как трябва да налага санкциите, признават от касата пред "Сега".


Здравноосигурените българи над 18 години имат право на редица профилактични прегледи - всяка година се полагат очен преглед и оценка на психичното здраве от личния лекар, измерване на кръвното и електрокардиограма, както и изследване на урината с тест-лента. На пациентите с рискови фактори за диабет се изследва и кръвната захар. Межуду 30 и 65 години веднъж на 5 години се полага пълна кръвна картина (и всяка година след 65). На жените над 30 - всяка година се прави мануално изследване на млечните жлези, на мъжете над 40 - на всеки 5 години има изследване на нивата на холестерола. Мъжете над 50 имат право на изследване на простата през 2 години, а жените между 50 и 69 - на мамография.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  Службите по трудова медицина нали правят същото?

  Едните са излишни.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3619 Неутрално
 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1924 Любопитно

  А за какво ми е да знам от какво ще умра? Така или иначе нямам пари да си плащам някакво по-сериозно лечение, а да прося не искам.

 4. 4 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 566 Неутрално

  то какво представлява този преглед в Бг, аз нямам представа? Да ти измерят кръвното и да видят дали имаш диабет?

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Мижи да те лажем. Аз съм от тази една трета. Тичане от кабинет в кабинет, опашки, пък и работят до обяд, да не говорим ако на някой доктор му писне и изчезне на някъде какво стълпотворение става. Това е крайно опорочена практика.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3063 Любопитно

  Кой нормален човек ще тръгне да си губи времето?Някой изчислил ли е колко време трябва да се чака по кабинетите?

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  До коментар [#5] от "442":

  Колко време ти отне?

 8. 8 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#5] от "442":

  Лъжеш, никакви кабинети нема! ДжиПито ти мери кръвното и ти прави ЕКГ, даваш му урина, в която топва тест-лентичка, ако е любезен, може и да те пита как си. Това е, няма никакво обикаляне, само до тоалетната трябва да идеш.

  Чудно ми е, обаче, що не си ги отчитат тия прегледи, тоя, дето не е отишъл, нема да се оплаче.

 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#8] от "usero":

  Работодателят ми е сключил договор с болница и признава само тяхните заключения, ДЖИпито само ми дава, че не се водя на учет.

 10. 10 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#7] от "hodounski":
  На мене половин ден, но аз отивам сутрин рано и минавам с първите, хората след мен обаче губят цял ден.

 11. 11 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Тези хора са заети да работят и да плащат осигуровки.

 12. 12 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#9] от "442":

  Ами това е друго нещо, дето няма нещо общо с това, за което е статията.

 13. 13 Профил на Марчето
  Марчето
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Аз се опитах, но съм в двете трети, защото джипито каза, че нямам никакъв шанс вече (беше някъде есента), защото й е изчерпан бюджета и уточни, че евентуално лятото може и да стане. Преди това има пари, но е епидемично и грипозно и профилактика не се прави, после паре нема...... Да не говорим за мъката по чакането, тичането и прочее..

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3063 Весело

  До коментар [#13] от "Марчето":

  Паре и направления няма.Действайте!

 15. 15 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 790 Весело

  Малий, че сте прости. 1/2 от страшните болести се хващат в ранен стадий, когато или са абсолютно или поне лесно лечими. И прегледите са безплатни, и чакането е минимално - все пак. Ама не - Ганьо наш не ще. Щото е умен, а докторите - прости. И после цъфва с нещо лошо в напреднал стадий и почва да кълне докторите.
  А в цивилизованите страни е лесно - като се изправиш болен пред доктора - щом си пропуснал пр.пр. - отиваш на Касата за да си платиш лечението в брой.
  Ама там хората щото са прости - сами се натискат да ходят на прегледи. А дъртите в Щатите ги карат да ходят и на 6 месеца, моля ви се. Вкл. и за изследване на простатата...
  Изобщо загубена им работа - за здравето си мислят. Ние тук за корема си мислим: "я, бе, сипи още по една и дай още мръвка...".

  Поздрави
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  В много фирми правят прегледите на място от Трудова медицина.А тези,които е трябвало и не са отишли,да се глобяват, и те,и личния им лекар,че не ги е потърсил.

 17. 17 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#4] от "ungeheuer":
  За 5 евро, колкото плаща касата за профилактичен преглед, дори и това си е супер. Да не говорим за скрининга за рак на простатата и млечната жлеза!

 18. 18 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#9] от "442":

  нито работодателя ти ,нито трудовата ти медицина в споменатата болница няма да ти поемат една стотинка от лечението ,ако евентуално си болен от някакво раково например заболяване ,трудовата медицина в повечето случаи се занимава с основни изследвания и ЕКГ и почти дублира прегледа на джипито ,само ,че не може да се излиза от рамките на минималния разход за прегледа ,така ,че например аз ,като джипи задължително включвам по широк набор изследвания ,които може и здравната каса да не поема , така само за три месеца съм открил над 8 човека с рак и поне 3 ма с инфаркт , това трудовата или в болницата няма как да ти го направят ,защото просто са ограничени в рамките на 3 до 4 лв на цена на преглед при тесен специалист ,който няма да ти обърне никакво внимание ,апропо радвай се ,защото ако нямаш преглед при лекар от здравния фонд в която и да е страна ,фонда отказва да поема разходите за каквото и да е тежко заболяване ,поради неявяване на пациента на профилактика при личния си лекар ,тези изпълнения стават само в България ,защото личния лекар никой не го брои за нищо ,а системата е кьорава и никой не прави сметка за разходите ,ама това време наближава и много люде ще си изпатят заради безхаберието си .

 19. 19 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#16] от "rosiraycheva50._":

  трудовата медицина не плаща нищо ,ако пациента е с инфаркт след месец или с тумурно заболяване ,неоткрито при прегледа ,трудовата медицина е измислена за точене на пари и там те преглеждат лекари ,които те виждат за пръв и последен път и никой не може да сравнява прегледа от трудова медицина и прегледа примерно от личен лекар ,който вече познава 5 поколения от семейството на преглеждания и има достъп до електронното му досие ,друг е въпроса ,че личния лекар е силно ограничен от към пари и свобода да изследва каквото си иска ,така ,че няма как трудовата медицина да замества профилактиката , тя е важна и за това кой ще поеме разхода за лечение в бъдеще на евентуално открити или неоткрити заболявания .

 20. 20 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#14] от "hodounski":

  направления няма ,но нищо не ти пречи да извадиш до 50-60 лв да си изследаваш всичко важно,ама как ,казва българина ,аз съм осигурен и не трябва да плащам ,ами не трябва ,ама си осигурен на средно 18 лв и на тази осигуровка ти лежат още 2 ма пенсионери дето нищо не плащат от джоба си ,две деца ,също така и двама циганина ,дето са неосигурени ,ама също ползват същата услуга като тебе ,дето плащаш ,е ,пари затова няма и направления няма ,ако си склонен и имаш малко в главата даваш едни пари и се проверяваш ,ако не ,както се казва ,влагаш си парите в свещички .

 21. 21 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#4] от "ungeheuer":

  Изследвания на кръв и урина.
  Идея нямаш какви неща изпълзяват от такива рутинни прегледи.
  Моя личен лекар ни гони всички (пациентите си) за тези прегледи.

  И слава Богу. Така навреме ми откриха нещо си.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  До коментар [#20] от "ivan ivanov":

  Прав си! Не е въпросът за парите ,а за времето.С пари ,без пари пак чакаш...

 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  Много правилно. Стой далеч от доктор и поп. Поне докато можеш да ходиш.

 24. 24 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Хората тук дори когато са болни избягват да ходят по лекари заради непрестанното чакане, неуредиците,мизерните условия, бюрокрацията и грубото отношение, че ще ходят и на профилактични прегледи. Докато съществува тази разкапана и недомислена здравна система, която освен да източва парите на българския данъкоплатец в корупционни схеми в които участват лекари, монополната здравна каса и политическите партии не може да се очаква друго.

 25. 25 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Неутрално

  А тези които са Български граждани, я не са отишли на профилактични прегледи, я са вдигнали топа.

 26. 26 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Ей казах ли Ви, на мен много ми харесва здравното обслужване. Взимам си предварително ден и час, преди това минавам си ей така през ОББ. И никой не ме е оставил да чакам на опашката. Вярно е. Любезни Доктор ята, усмихнати медицински сестри - да са ни живи и здрави до следващия път. Аз им давам оценка Отличен.

 27. 27 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Чиновниците от НЗОК казали,че няма кой да глобява са правно дебилни, каквото никога не ни е изненадвало нас лекарите, а вестниците трябваше да си проверят и да ги контрират:

  ЗАКОН ЗА ЗДРАВЕТО :

  Чл. 209. (1) Който не се яви на задължителен профилактичен медицински преглед,
  изследване или имунизация, се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване - от
  100 до 200 лв.
  Чл. 231. (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в
  сила от 01.01.2011 г.) Нарушенията по чл. 209 - 217, чл. 218, ал. 1, 2, 3, 4, 5 и 6 и чл. 218а се
  установяват с актове, съставени от държавни здравни инспектори или длъжностни лица,
  определени от директора на регионалната здравна инспекция, а наказателните постановления се
  издават от директора на регионалната здравна инспекция.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 28. 28 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#16] от "rosiraycheva50._":

  Глобите са за пациентите -прочети си законите. Ако някой е в неведение за законите и се прави на невменяем си е негов проблем. Има постулат още от римското право, че незнанието на законите не оправдава никого. Така, че е смешно личния лекар да ви чете правата и задълженията. Да не би от КАТ да идват да ви молят с бъклица и дрян да си закарате колата на годишен технически преглед. Или да идват от НАП да ви четат данъчно процесуалния кодекс за да си платите данъците?. Затова има Държавен Вестник. От момента на публикуването на даден закон (например Закона за Здравето) всеки български гражданин се счита за уведомен за правата и задълженията си и носи отговорност по тези клаузи.


  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK